Konsolidering inför nästa rörelse (upp?)

Man kan då fråga sig åt vilket håll? Jag är ju inne på att vi ska göra en sista rörelse uppåt där OMX borde attackera 1680/1700. Det kommer jag fortsätta att tro på så länge som 1470/1480 håller. I det riktigt korta perspektivet är jag positiv kommande 2 veckor givet att vi inte stänger under 1550ish. Tittar man tekniskt på SPX ser jag målnivåer kring 3,075 (+5%) och 3,285 (11/12%). Givet OMX har cirka 8% så är jag lite splittrad. Ska USA i vanlig ordning outperforma i nästa rörelse, eller är det laggards tur att jag göra Catch up i denna sista rörelse? Svårt att säga. Hursomhelst, om denna rörelse blir verklighet så är det en rörelse jag säljer in i…. Sell in May and go away… varpå vi konsoliderar fram till  Oktober där vi sätter en säsongsmässig low inför nästa ben (förhoppningsvis upp) var syfte är att prisa in 2021. Enkelt va!

Penser (min favo strateg i Sverige) har tittat på Högfrekvensdata i USA som pekar på att konsumtionen har bottnat och att konsensus ligger för lågt i april. Det skulle kunna synas i detaljhandelsdatan som kommer på fredag. Kan detta var signalen som triggar nästa ben måntro?

Utöver detaljhandel har vi Michigan index, New York FED PMI (tidigare Empire), jobless claims samt Core CPI i veckan. Vi har även en del Kina data, där M2 som kom precis visar hur Kina likt alla andra länder svämmas över av likviditet i syfte att bekämpa Corona. Från Sverige kommer inflationsdata. Inte för att det spelar någon roll men ändå.

Fasten your seatbelts and enjoy the ride!

——————————-

Börsen hackar lite, men håller sig fortsatt i 1470-1610 intervallet. Vissa menar på att narrativet, dvs att ekonomin kommer att normaliseras under 2H20, har fått sig en törn. Jag är tveksam, jag tycker det håller. Narrativet lever för att derivatan för antal smittade och döda går åt rätt håll, samt att fler och fler länder planerar för en försiktig återgång. Än så länge har vi inte bevis på motsatsen. Det kanske kommer. Men än så länge har vi bara  teorier på att det inte kommer att fungera. Men inga bevis. Att antal smittade blir färre och färre varje dag, och att antal döda följer efter. Det finns det bevis på.

Det har kommit inflationsdata från såväl USA som Sverige. Core CPI i USA kom in på 1,4% YoY mot väntat 1,7% och fg 2,1. I Sverige kom CPIF ex energi in på 1,0 mot väntat 1,3 och fg 1,5. Detta är kraftiga fall. Normalt sett är det stigande löner eller svag valuta som driver inflation. Dvs om lönerna stiger, så kompenserar företagen sig för denna kostnadsökning genom att höja priserna. Alternativt om valutan är svag så blir utländska varor dyrare att köpa in varpå företagen höjer priset mot kund för att kompensera för ökningen. Prishöjningarna sprider sig sen till övriga ekonomin.

Handlar detta då om fallande löner eller stark valuta. Nej detta handlar om svag efterfrågan. Kunderna shoppar inte längre, och då sänker man priserna i hopp om att locka kunderna att handla. Det är bättre att tjäna lite på varje såld vara/tjänst än att inte tjäna något. Fasta kostnader måste betalas, och då är det bättre med liten bruttovinst än ingen bruttovinst. Så länge som Corona håller i sig så kan vi räkna med fortsatt svag inflation. Kanske även deflation vilket är negativt då det innebär att företagen inte har en chans att försvara sina vinster när bruttointäkterna faller snabbare än de fasta kostnaderna vilket leder till recession då företag går under och arbetslösheten stiger.

Om hösten bjuder på normalisering av ekonomin, då kommer företagen känna sig stärkta av försäljningsökningen och återgå till normala bruttomarginaler, vilket implicit innebär att man återställer priserna. Man slutar med REA.

Så det handlar inte om ett strukturellt deflationstryck, lika lite som att det kommer att kunna handla om ett inflationstryck i höst om ekonomin tar fart. Det handlar om Corona och restriktioner, där folk som tvingas vara korttidspermiterade och hålla sig hemma, konsumerar mindre. Detta är ingen klassisk recession. Detta är en naturkatastrof. Detta är ingen dålig måndag. Det är söndag hela veckan. Håller en naturkatastrof i sig tillräckligt länge, så blir det en klassisk recession, för att det får samma långtgående konsekvenser, som strukturellt stigande arbetslöshet, som vid en klassisk ekononisk inbromsning.  Men vi är inte där ännu.

Normalt sett kan man analysera inflationsdatan ur många olika aspekter. Vad kommer hända med räntorna, vad händer med valutorna, hur kommer centralbankerna att agera. Hur kommer de här tre delarna att påverka ekonomin framöver. Hur svarar på börsen på allt det här. Den analysen går inte att göra idag. Det är som att analysera ekonomi  en söndag och dra slutsatsen att måndag till fredag blir likadant. Men håller söndagen i sig… då blir det till slut söndag hela veckan.

Många är rädda för att de stora penning och finanspolitiska Stimulanspaketen kommer att leda till inflation. Så länge som vi har lock down och restriktioner så kommer demand att vara svagt, och i en sån miljö sänker företagen priserna. Vi kommer att ha pris deflation på varor och tjänster. Inte inflation. Kommer vi få Asset inflation? Nej, för att faller Efterfrågan så faller vinsterna. Det enda som kan kompensera för detta är multipelexpansion, och det är ingen som kommer vilja köpa börsen till PE30 oavsett hur stora stimulanserna är om man inte ser vinsterna (efterfrågan) runt hörnet.

Statspapper kan vara manipulerade. Men dyker vinsterna i företagen så kommer spreadarna på företagsobligati0ner att dra i taket. I praktiken betyder detta att räntan på företagsobligationer stiger även om statspapper står stilla. Går folk arbetslösa och bostadspriserna faller, så kommer spreadarna för bostadsobligationer att göra detsamma. Nej paketen spelar bara roll för tillgångspriserna om de hjälper den reala ekonomin. Dvs om företag slipper gå under för att de klarar rulla över sina lån, att hushållen har mer över för att räntekostnaderna är låga, att kortidspermiterade får ersättning osv… men det bygger från början på att de har en inkomst att handla för vilket bygger på att de har ett jobb eller får ersättning av staten. Stimulanserna ger stöd åt ekonomin, men de kan inte neutralisera Corona. Spelar ingen roll hur låga räntekostnaderna är eller om företagen kan rulla över lån om alla sitter hemma och ingen konsumerar. Corona måste försvinna. Ekonomin måste normaliseras. Annars går det åt helvete För  allt och alla. Det finns det inga paket som kan råda bot på detta. Paketen gör  bara att vi kan återvända till ett normalt liv EFTER Corona har lämnat oss. Med lämna menar jag inte försvinna utan att ekonomin kan tuffa på som vanligt TROTS Corona. Att vi hittar ett alternativt sätt att hantera Corona på.

På lång sikt kan stimulanspaketen medföra problem om statskulden blir för stor. Men det blir primärt ett problem när ekonomin är starkare, inflationen rör sig uppåt och tvingar upp räntorna. Man kan säga så här: Lika hjälpt som man blir av stimulanspakten nu, lite stjälpt blir man när ekonomin går starkt. Dvs när pilarna pekar uppåt så slår bromsarna in tidigare. Utan statsskuld kan en konjunktur leva längre och starkare, än med en stor statskuld. Det är priset man betalar, vilket det kan vara värt då alternativet är nytt 30-tal. Depression! Dvs senast man lät privata sektorn och marknadskrafterna ta hand om sig själva. Det blev inte så bra. Inte i termer av mord och självmord heller. Nej, det är smart när offentliga sektorn gasar när privata sektorn bromsar. Det är inte det som har varit problemet. Problemet är att offentliga sektorn är så dålig på att bromsa när privata sektorn gasar. Dvs under 2017-2019 så växte USA med 2,5%+ om året tror jag. Man försökte sig på QT men drog tillbaka det så fort det började kosta några tiondelar i UTEBLIVEN tillväxt och några tusen UTEBLIVNA jobb. I det läget borde man sagt. Vi körde QE under the Great Recession. Nu måste vi köra QT för att återställa det. Tillväxten kommer inte bli 2,5% om året. Det blir drygt 1%. Men ni får gilla läget för var priset för the Great recession inte blev the Great Depression. Men pga våra demokratiskt valda politiker och för att folk i allmänhet är korkade, egoistiska och kortsiktiga så vill man ju maxa tillväxten i välstånd vid varje given tidpunkt. Då var det inte tal som att acceptera lägre tillväxt. DET ÄR PROBLEMET, och felet är direkt våra politikers, och INDIREKT vårt eget eftersom vi röstar in politiker som agerar som de gör… även om det inte är det klokaste alternativet på lång sikt

Sen är det klart…. Vem FAN hade räknat med en Pandemi! Ingen förutom Bill Gates tror jag…. Å andra sidan har han varnat för det i 20 år. Men även en trasig klocka visar ju rätt tid två gånger om dygnet. Jag kan ju varna för ett meteroit nedslag. Inom 10,000 år lär jag ju få rätt!!!

Have a nice one!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Konsolidering inför nästa rörelse (upp?)

 1. En Annan Fredde skriver:

  Trevligt med nytt inlägg! Postar min fråga här istället 🙂

  FED har inte påbörjat sitt program med att köpa företagsobligationer än men startar tydligen idag. Tittar man på LQD och JNK har ju dessa redan återhämtat sig. Så till min fråga, hur kommer detta påverka börsen framöver? Tidigare när FED kört POMO har börsen varit galet stark, hur kommer dessa tillgångsköp påverka? Eller är det så att marknaden nu kommer dumpa sina papper till FED?

  • GaStan skriver:

   Normalt sett skulle jag säga att marknaden diskat detta och köpt på sig inför, och säljer när det händer, varpå spreadarna stiger, samtidigt som pengarna går till aktier, som stiger. Men nu är jag inte lika säker… magkänslan säger att ETFerna kan stiga….

   Fed starts buying corporate bond ETFs
   https://seekingalpha.com/news/3573184

 2. Mike skriver:

  Om man följer Sell in May and go away, tycker du man ska ligga likvid eller göra investeringar i guld/räntor eller likande?

  • GaStan skriver:

   Mer säker på att det inte ska fortsätta upp än att det ska falla kraftigt… jag är mer inne på konsolidering… typ 10-12% intervall.

   Guld nej.. för att räntorna inte kommer tanka

   Bonds.. nej, av samma skäl

   Cash ja

   Kort naken termin ja.. om man är spekulativ

   Sålda calls nej… vol går emot dig

   Köpta puts ja… men spekulativt

   • Bödd skriver:

    Tack för alla dina grymma inlägg!
    Om du skulle vara tvungen att köpa säljoptioner, vilka nivåer och slutdatum hade du kikat på då? (OMX och DAX) Känner att jag behöver ett skydd nedåt för att inte börja veva för mycket.

   • GaStan skriver:

    Tack, det är ju högst personligt och beror på portföljens struktur.. men oftast tar jag 1-2% av AUM och kör 2-3 mån ut, strike 5% längre ner. Man skyddar sig inte emot små brus, men stora sättningar.
    Alternativet är att justera hela portföljens net expo med korta index terminer. Den är mer ett mot ett.

 3. Bertk skriver:

  Vet inte om du läser mina tankar men varje gång jag grubblar på något gällande ekonomi då får man förklaring här. Tack !

 4. DåligTiming skriver:

  Tack för ett bra inlägg!
  Är inte dagliga dödstal lite nulägesanalys? 🙂
  Borde man inte marknaden titta mer på antikroppsanalyser tillsammans med IFR för att estimera pandemins tidshorisont? Tycker inte nyheter kring detta får nått avtryck i börsutvecklingen iallafall.

  En annan fråga, hur ser du på svenska banker? dessa har inte riktigt följt med i återhämtningen och har utdelningar som ser ganska saftiga ut för den långsiktige..

  • GaStan skriver:

   Jo, dödstal är old news… men de korrelerar med antal smittade… med fördröjning.

   Se lutning på smittkurvan i Usa… det är vad det handlar om

   https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

   Gruppimmunitet är avgörande på sikt… men ingen kan acceptera någon lösning där ekonomin kraschar i väntan på det. Tar för lång tid.

   Korea strategi i kombination med ring fence av risk grupper kommer vara vägen framåt…

   Svenska banker. Säg att räntenettomarginalerna är stabila framöver. Deras enda sätt att öka vinsten är att öka utlåning. Typ bolån. Men det är ingen som tror på nån tillväxt där. Alltså kommer sektorn inte generera någon vinsttillväxt närmaste åren. Ett bolag utan vinsttillväxt borde handlas till pe14-16. Delar de ut rubbet ger det en yield på 7-8%. Detta är fair value.

   Nu handlas sektorn dessutom till rabatt för att man ser en risk för kreditförluster som gör en icke växande vinst ännu mindre.

   Om svensk ekonomi normaliseras till hösten så borde den rabatten försvinna… men något case utöver det finns inte.

   Mer långsiktigt har du alternativ banker/fin tech som knackar på dörren. Bankerna sitter på lokaler etc. Tänk Amazon vs Shopping Malls. Detta talar mot högre multiplar.

   Vissa brukar tänka att om man investerar 100kr och får 10kr i utdelning varje år så har man 100kr efter 10 år. Då behöver inte aktien röra sig nåt. Det blir ändå en bra affär. Då brukar jag kontra med ”vad får dig att tro att du kan sälja altien för 100kr om 10 år?”. Står den i 10 kr så har du satsat 100kr och fått tillbaka 110kr. Not so good. För att en utdelnibgsstratehi ska vara riskfri så behöver du 20% yield. Dock finns det inga aktier som ger 20kr i utdelning, och även om de gjorde det kan de inte hålla 20kr om året i 10 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.