Kritiskt läge rent tekniskt

OMX är nere vid sitt otroligt viktiga stöd område. Här avgörs det om vi ska påbörja en resa mot mars botten, eller vända upp mot 1,700. Har väl inte kommit så mycket nytt. Viss oro för att immuniteten är så låg och att de kommer att ta lång tid att nå dit, vilket skulle kräva många döda om vi inte lyckas skydda dem, vilket implicit innebär att ekonomin inte kan vara öppen till hösten. Men det är en omöjlig kalkyl förstår ni. Dvs om vi kör partiell lock down så kommer det ta flera år innan vi når immunitet. Det funkar inte. Vi måste öppna upp för att kunna nå immunitet samtidigt som vi skyddar riskgrupperna.

Det kom job less claims precis. Den kom in på 2,9m mot väntat 2,5 och fg 3,5. En besvikelse kanske. Men den aggregerade siffran kom in på 22,8m mot väntat 25,1 och fg 22,4m. Det betyder att det tillkom sökande i veckan, men det försvann nästan lika många. Det är inte så negativt.

På morgondagens agenda har vi

Retail sales i Kina, väntas -7% YoY mot fg -15,8%

Kina Industriproduktion +1,5% YoY mot fg -1,1%

NY Mfg PMI -63,5 mot fg -78,2

US Detaljhandel ex Autos -8,6% mot fg -4,2%

Michigan prel May 68,0 mot fg 71,8

Summan av de här tror jag kan make it or break it! Återkommer…

—————–

Herregud vilken dag!!! (Torsdag 14 maj)

1, jag är nöjd med stängningen på såväl OMX, Dax som Stoxx

2, stora finter föregår ofta stora rörelser, förnedring när den är som värst

3, jag vågar betta på att detta är low inför nästa rörelse

4, datan imorgon kan fortfarande sabba det

5, optionslösen… stökigt

6, vi vill inte ha nya lows, om vi ska ha en positiv bild.

Hörs imorrn!

 

—–

Kinas Retail sales kom in på -7,5% yoy mot väntat -7,0 och fg -15,8%

Industriproduktionen kom in på 3,9% mot väntat 1,5 och fg -1,1%

Jag tycker inte det är så pjåkigt relativt hur det ser ut i deras omvärld. Något de såklart påverkas negativt av. Jag är fullt nöjd med deras återhämtningstakt så här långt. Skulle Europa och USA normaliseras längre fram, så kommer de få en knuff av detta upp till nästan pre Corona nivåer.

————–

Gällande osäkerheten kring vad som händer i USA och Europa när man börjar lätta på restriktionerna så är jag förvånad över att man inte diskuterar utvecklingen i länder som Kina, Korea, Japan, Taiwan och Singapore mer. Visst, vi skiljer oss på många punkter, men det verkar som om de totalt sett har lyckats få ner spridningstakten på ett väldigt bra sätt, öppna upp ekonomierna, och detta utan att viruset tar fart igen. Vad kan vi lära av detta?

Gällande Spanien datan som visade att 5% var immuna så tycker jag det ändå är intressant att knapra på siffrorna lite.

Det tar 4 veckor att utveckla antikroppar. Median mätpunkt var den 4 maj. Studien baseras då på smittläget den 4 april. Sedan dess har antal smittade dubblats. Det gör att man kan förmoda att immuniteten idag ligger på 10%. Testet visar också 20% felmarginal, dvs det ger negativt utslag trots att det finns antikroppar. Därför skulle man kunna räkna med 12% immuna idag.

Spanien 46m population

Immuna 12% ger 5,4m

Döda 27,000

Ratio immuna:döda 0,5%

Översätter vi detta till Sverige.

Hälften av alla dödsfall är Sthlm. Ca 1,750

1,750 / 0,5% = 350,000 immuna

I länet bor 2,3m…. det ger 15% immunitet i Sthlm

Övriga Sverige 10m – 2,3m = 7,7m pop

350,000 / 7,7m = 4,5% immunitet

Inte helt orimligt eller….

Tror att den optimala strategin kan vara den där man hittar den bästa skärningspunkten mellan så låg mortalitetsgrad som möjligt, och så hög immunitetsgrad som möjligt. Nu tror jag det är precis vad FHM försöker göra, men de öppnar inte upp för insyn och diskussion. Dels för att slippa förklaringsbördan, och dels för att de finns en ”trade off” som dör och antal som blir immuna. Dvs det finnas situationer där det är okej med fler avlidna, om det samtidigt ger en förbättrad ration mellan immuna och döda. Det låter ju hemskt… men alternativet är typ Norge där vi inte har några döda, men inte heller någon immunitet kanske. Givet att man inte kör lock down för all framtid så är det ju bara en tidsfråga innan antalet döda öka. Givet att vi inte får vaccin och mediciner…

———————-

Börsen studsar fint… och i eftermiddag har vi en radda data. USA får leda vägen

Retail sales ex Auto kom in på -17,2% mot väntat -8,6 och fg -4,0%. Katastrof! Indikationerna på att konsumenterna shoppade mer än befarat i april stämde inte. Kanske är det något som stämmer bättre på Maj månad. Börsen verkar inte riktigt bry sig. Lite som att man inte bryr sig om arbetslösheten under april. Det är old news. Känns som att marknaden vill fokusera på Frågan hur dålig eller bra den blir när restriktionerna släpper.

Apropå framåtblickande…

NY Empire FED kom in på -48,5 mot väntat -63,5 och fg -78,2….. är det den typen av derivata som marknaden tar fasta på?

Eller Michigan Consumer Confidence index som kom in på 73,7 mot väntat 68,0 och fg 71,8. Humöret bottnade i april… och då betyder det att the only way is up? Tittar man på undersiffran så var expectations delen svindålig, men konsumenterna har ju ingen kristall kula så det är rätt ointressant. Det var Current Environment som var den drivande faktorn…. man tycker alltså att maj känns väldigt mycket bättre än april. Även om maj, i ABSOLUTA termer, är pissdåligt. Men som ni vet bryr sig inte börsen om absoluta nivåer. Den bryr sig bara om derivatan. Det är sen gammalt.

Vi får se hur USA stänger ikväll, men så länge som 1470/1480 området håller för stängning så ska man ha aktier. Det bygger på narrativet att USA kommer att öppna upp i sommar. Gör dem inte det, då kraschar det. Sen i sommar när de väl öppnar upp…. då kommer allt fokus riktas mot 1, håller sig smittokurvan på mattan och 2, hur snabb blir återhämtningen. Men det tar vi då!

I nästa vecka har vi HOX Valuegard bostadspriser från Sverige. Från USA kommer NAHB index som tar tempen på amerikanska byggsektorn…

Men viktigast av allt är Philly Fed och Flash PMIs som kommer i slutet på veckan… veckan borde bli rätt tekniskt handlad…

Trevlig helg

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Kritiskt läge rent tekniskt

 1. En Annan Fredde skriver:

  Det må vara en omöjlig kalkyl men det är det som händer. Det finns ingen annan lösning förrän det fins ett globalt distribuerat och supereffektivt vaccin/profylaktika/antiviral. Det är exakt det här jag pratat om hela tiden men marknaden har varit oförmögen att se riskerna. Vad som också är en omöjlig kalkyl är att köra sjukvården i botten, det kommer som ett brev på posten när vi tar bort partiell lock down. Om det är så att folk ens vill vara ute bland andra människor trots att det är öppet?

  Pratade med en bekant vars respektive är en läkare i 50-års åldern. Hon har suttit i 6 veckor med 112 inskrivet i telefonen pga plötsliga andningsbesvär. Det här är ingen lek!

  Min övertygelse är att det här är långt ifrån över. Från alla håll kommer det rapporter om att det här är den värsta krisen sedan 30-talet och WW2. Menar vi då att det skulle vara över på börsen efter ett fall som pågick i 4 veckor? Har otroligt svårt att se det.

  Jag kan som vanligt ha helt fel, vilket jag också innerligt hoppas att jag har.

  • GaStan skriver:

   Att nå immunitet i en öppen ekonomi tar minst ett år tror jag… i en stängd flera år. Det kommer inte att gå!

   • En Annan Fredde skriver:

    Poängen är inte att stänga igen helt tillsvidare, utan att göra det när det behövs. Här behöver vi ha seriösa diskussioner både kring humanistiska perspektiv och ekonomi. Jag håller självklart med om att det är omöjligt att totalstänga flera år, det går inte. Hade vi i Sverige däremot gjort som i Finland hade vi köpt oss tid att bygga upp lager med material och kapacitet för att hantera det oundvikliga problemet längre fram. Annars tror jag också på Sydkoreas taktik som verkar funka rätt bra.

    Slutpoängen är att vi kan inte påskynda detta. Det kommer fortsätta gå i det tempo det går. Varför jag också tror det här kommer bli värre än vad marknaden prisar in. Kanske inte imorgon men inom 6-12 månader.

   • GaStan skriver:

    Är Finska sjukvården bättre rustad än den svenska?

    Jag kanske simplifierar för mycket..
    Men om man kör lock down så dör ingen, men inte heller någon med antikroppar. Då har man ju inte löst nåt problem.. utan då är det ju bara en tidsfråga innan det fart vid hävd lock down

   • En Annan Fredde skriver:

    Jag kan inte uttala mig om den finska sjukvården men deras strategi har gett dom tid att förbereda sig.

    Problemet med antikroppar och immunitet är att ingen än vet hur det funkar med covid-19. Det kan vara så att de antikropparna man utvecklar inte räcker till för att hålla återsmittar borta, vad händer då när man insjuknar andra gången? Ingen vet som sagt. Förhoppningsvis kommer insamling av data gå fortare framöver. Tyvärr har svenska regeringen inte levererat på testfronten än.

 2. Bertk skriver:

  Det är inte bara corona som stället till det, nu är det idioten Damty Trampty som vill bråka med Kina igen. Innan corona jag trodde att hans vilja att bli omvald kommer att driva börsen uppåt, nu är samma vilja som kommer att driva börsen neråt för han kan inte använda ekonomi för att vinna valet, nu återstår bara att skylla sina misstag med corona på andra, dvs Kina. Idioten har dopat börsen innan corona, nu driver han börsen neråt.

  • GaStan skriver:

   Njae… jag tror det är populism inför valet. Han måste hitta en trovärdig syndabock för Corona… slår vad om att USAs ambassadör i Kina eller utrikesminstern ringer kort efter uttalndden och ´ber om ursäkt och säger att det inte är nåt personligt!!!

 3. Kalle skriver:

  Men var det så dåliga nyheter angående immunitet? 5% av Spaniens befolkning har skydd nu, eller iaf när de gjorde undersökningen, men det var typ 35% i de hårdast drabbade områdena. Då är de ju nära en flockimmunitet nu i de områdena.

  Stockholm verkar ju också vara nära, men resten av landet ligger ju efter.

  • Erik skriver:

   Nej, tycker också det är ok! Genom distansering, testning, smittspårning, arbeta hemifrån för de som kan, karantän för riskgrupper, hygienrutiner osv bör vi kunna plana ut detta och även få igång ekonomin. Såklart är väl evenemang osv långt borta. Tror säkert vi närmare oss 30 % i Stockholm, blir intressant med det kommande resultaten. Förstår inte att folk tror vi kan sitta hemma i 12 månader och invänta eventuellt vaccin? Vad händer om det dröjer 24 månader?

   • GaStan skriver:

    Inte kul om du är man, 82 år, överviktig och högt blodsocker… det är som att liemannen spatserar utanför fönstret…. något han förvisso gjort ändå utan Corona. Corona gör bara liemannen mer verklig!

  • GaStan skriver:

   Vet inte om jag tänker rätt…

   Spanien 46m invånare
   5% immuna dvs 2,3m
   270,000 har testats positiva
   27,000 har dött

   stämmer de här är det en ratio mellan smittade/immuna och döda på 1:100.

   100 smittas, 10 söker vård. 1 dör.

   Spanska sjukvården överbelastades, gamlingar är integrerade i samhället, rätt tätbefolkade osv… samtidigt har de kört hård lock down.

   Så Sverige har 3,500 döda. Är det ratio 1:100 så är 350,000 smittade. 3,5% av befolkningen

   men säg att 250,000 är sthlm…. så i sthlm ligger immuniteten på 25%

   100,000 i resten av landet… där immuniteten ligger på 1%

   • GaStan skriver:

    Det som stör mig är min egen field study bland vänner och bekanta i sthlm… inte fan är det 25% som haft Corona. 5% kanske! Sen är mitt urval kanske inte representativt.. men ändå!

   • En Annan Fredde skriver:

    Sorry om jag blir något off-topic här men jag tror på de flesta utom FHM. Dom valde fel strategi och har varit i damage-control-läge ända sedan Tegnell sa att hemkommande från alperna inte behöver sitta i Karantän. Lyckligtvis var många företag kloka nog att förbjuda dessa att komma till jobbet i två veckor vilket förmodligen bromsade utvecklingen något. Nu försöker dom släta över missarna dom gjort och är konsekvent otransparenta mot alla som försöker hjälpa till eller få lite insyn. Tegnell slängde på luren när Cecilia Söderberg-Nauclér (forskare på Karolinska) ringde upp och ville diskutera. Han säger att det inte finns någon fara att flyga för att det inte finns några studier som tyder på att folk blivit smittade på flygplan i Europa. Samtidigt är det på bl a FHMs inrådan förbjudet att samlas fler än 50 personer på en och samma plats. Hur många säten finns i ett flygplan? 🤯

    Det finns en bra DN-debatt-artikel idag av de 22 forskarna som tidigare ifrågasatt FHMs strategi där man genomgår lite intressanta siffror för olika länder och städer. Kort sagt är det en bra bit kvar. I Belgien som är värst drabbat i världen än så länge gjorde man ett antikroppstest och fann att 6% var positiva för antikroppar.

   • GaStan skriver:

    Okej, men om vi struntar i ekonomin i 5 minuter… varför ska man köra total lock down om viruset aldrig försvinner?

   • En Annan Fredde skriver:

    För att procenten insjuknade som dör stiger när det inte finns sjukvårdshjälp att få. Människor som annars hade kunnat fortsätta leva. Den andra anledningen är precis som Fredrik anger nedan – sjukvårdspersonalen måste hålla annars riskerar vi längre lockdowns.

   • GaStan skriver:

    Amen så långt är jag också med. Men då vill man väl att spridningen är så stor som möjligt relativt mortalitetsgraden.

    Dvs nu när man tittar på döda per tusen invånare så kommer inte Sverige ut så starkt som grannarna som kört lock down. Men å andra sidan var vårt öppna samhälle skapat fler immuna på tusen invånare. Något grannländerna förr eller senare också måste uppnå.

    Så om man tänker sig två axlar där du har mortalitetsgrad på ena, som man vill minimera. Sen har du immunitetsgrad på andra som du vill maximera. Om man plottar alla länder så borde man kunna få ut en regression och då finns det ju alltid någon har det mdst optimala utbytet.

   • En Annan Fredde skriver:

    Jag förstår vad du är ute efter och även om jag tror att det kan vara rätt synsätt är det inte helt problemfritt.

    Immunitet är en problematisk strategi för att man vet alldeles för lite kring hur det fungerar med covid-19 än så länge. Det värsta är att FHM själva säger att dom inte satsar på immunitet men det är det deras strategi leder till. Ur ett etiskt perspektiv blir det väldigt märkligt. Hur kan man låta så många som möjligt, inom ramen för vad vi klarar av, bli smittade när strategin inte är att nå immunitet? Det är något som inte stämmer här. Det är också det forskarna belyser på ett tydligt sätt i DN-debatt.

   • GaStan skriver:

    Ja det låter ju märkligt måste jag medge..

    Jag trodde de ville ha så många smittade som möjligt inom ramen för IVA platser för att det övergripande målet var att få ner R-talet, och immunitet är en del av att få ner det. Dvs man kan köra total lock down.. då går R talet mot noll. Men så fort man öppnar så ”borde” det studsa
    upp. Eller kör man kontrollerad smittspridning, varpå folk blir immuna, vilket tids nog och drar ner R-talet. Dock utan att det studsar tillbaka. Vår strategi kostar människoliv.. men den andra strategin kostar också liv givet att man inte kör lock down i all evighet. Vaccin och bromsmedicin ändrar ju på ovan..

   • En Annan Fredde skriver:

    Precis så. Väldigt svårt nu såklart att veta vem som gör rätt och fel. Allt hänger på hur immunitet funkar och kommande behandlingar.

    Självklart finns det en strategi från FHMs sida men det som stör är att den är höljd i dimma. Vissa säger ”håll käften och räta in dig i ledet” medan andra försöker förstå och hjälpa till så gott det går men blir utestängda. För mig är ett vetenskapligt förhållningssätt att tillåta debatt och tom konflikt. Tyvärr verkar det som att FHM gärna hellre jobbar ostärt i sin silo. Allmänheten kanske inte behöver vara insatta i allt men låt åtminstone meriterade forskare hjälpa till och få insyn. Det är ju därför ”de 22” fortsätter skriva artiklar på DN-debatt.

    Det finns en konflikträdsla och en närmast gudalik tro på våra myndigheter i Sverige. Jag tror det är farligt bättre att tillåta lite gnissel så att vi kommer framåt och hittar bra vägar som passar både ekonomi och välmående.

   • GaStan skriver:

    Jag håller med!!! Därmed inte sagt att de valt fel strategi

   • Kalle skriver:

    Det blir ju lätt anekdotiskt om man refererar till egna kretsen. Men jag känner flera som tror att de haft corona, vissa med milda andra med jobbigare symptom. Men det verkar ju också vara så väldigt olika, vissa märker inte att de är smittade och vissa lämnar in för gott..

   • Stor Ek skriver:

    Som jag tolkat FHMs strategi är att de valt att hitta en nivå vi kan leva med tills vidare. Om saker förändras korrigerar man, annars kör vi på och får anpassa oss bäst vi kan.

    De kanske ser smittan som ostopplig utan immunitet. Något vi kanske inte ens kommer få utan bara får en förmåga att leva med viruset i kroppen. Typ som som en sorts herpes.

    Det här är bara tankar från en lekman, så ta det för vad det är. Jag ser mig gärna överbevisad.

   • Kalle skriver:

    Ja ostopplig utan immunitet tror jag inte att det råder någon tvekan om? Visst kör man total isolering i hela världen samtidigt så kommer den ju inte spridas, men då har vi ju alla dött av hunger innan det är färdigt.

    Så länge det inte finns vaccin i stora mängder så handlar det ju bara om att fördröja förloppet lagom mycket så sjukvården hinner med och skydda riskgrupper så gott det går.

    Med tanke på att sthlm verkar hyfsat nära flockimmunitet nu så känns det mycket rimligare än lockdown tills vaccin kommer.

   • Peppe skriver:

    Detta låter mera rimligt, kan tilläggas att Madrid ”bara” hade 10%, är typ ground zero

 4. Fredrik skriver:

  Det är nog inte otänkbart att det kan bli i det närmaste total lockdown efter sommaren.

  En problematik är ju belastningen på sjukvårdspersonalen som man kan fråga sig hur länge dom orkar, semester i sommar verkar inte vara aktuellt heller.
  Ett dåligt, men fullt rimligt scenario är att
  Sjukvårdspersonal beordras jobba under sommaren. Samtidigt börjar allmänheten slappa till med social distansering och en andra spridningsvåg kickar in under hösten vilket ökar belastningen på sjukvården.
  När sjukskrivningar av utmattad Sjukvårdspersonal ökar tvingas FHM att ta till lock down för att ge sjukvården en chans till återhämtning.

  • Fredrik skriver:

   Tror dock inte att det blir under längre tid då syftet skulle vara att kraftigt dämpa antal smittade snarare än att helt få bort covid.
   Så kanske en 3v lock down.

 5. Erik skriver:

  Kul trend att följa:

  https://www.flightradar24.com/data/statistics

  Innan mars 105k kommersiella flyg per dag.
  Början av april:25k
  Igår: 37k igår

 6. David skriver:

  Jag är lite sen till party, men fick en väldigt intressant artikel via ett nyhetsbrev. Det är New York Times som skriver lite mer om hur spåra & isolera fungerar i verkligheten. Deras ord har jag inte sett något av i svensk media. Fint uppfriskande.

  https://messaging-custom-newsletters.nytimes.com/template/oakv2?campaign_id=30&emc=edit_int_20200514&instance_id=18474&nl=the-interpreter&productCode=INT&regi_id=79556268&segment_id=27815&te=1&uri=nyt%3A%2F%2Fnewsletter%2Fc928d05f-d16e-41d8-9db3-62293d5141fc&user_id=730db2905f88d893ab12ddae6c9f21f9

  • GaStan skriver:

   Tack för att du delar… mycket intressant, och helt klart något vi måste anamma… även Om det går mot vår kultur. Fast jag är mer inne på större spridning, och isolering av riskgrupper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.