Starkt med tanke på stöket

Kina bråkar med HongKong och skramlar med sina vapen. I USA brinner det bilar på gatorna. Retoriken mellan USA och Kina är hård. Börsen är upp 30% och borde vara känslig för stök… men den ger inte vika än så länge. Så länge som OMX 1590-1610 håller så finns det goda chanser till nya toppar över 1660. Gut feeling är att så länge som där är Bad news – får vi en Great Market…. tills allt vänder.

Jag tror marknaden frågar sig om tumultet runt om i världen kommer ha en negativ inverkan på vinsterna kommande 12 månaderna, och där tror jag det simpla svaret är nej. Sen kan vi såklart få en sentimentschock där stöket leder till att marknaden vill ha en högre riskpremie för att hålla aktier (lägre PE tal) men än så länge verkar inte det vara fallet.

Brinnande bilar väger lätt mot 1, dagens låga räntor 2, stimulanspaket 3, narrativet att Corona inte längre har en negativ effekt på världsekonomin under andra halvåret vilket implicit innebär att vinsterna under 2H20 kan bli helt okej samt 4, andelen cash och räntebärande är på en historiskt hög nivå.

Hörde i förra veckan om att antal smittade i Sydkorea (del av det viktiga Corona narrativet) var på väg upp igen. Men när jag tittade in på datan precis så verkar siffran kommit tillbaka. Så länge som det i snitt dör 1 person om dagen där borta så kommer inte Sydkorea trigga nån börskrasch. Men observationen är ändå viktig, då alla ekonomier som har öppnat upp, eller håller på att öppna upp, är det viktigt att följa hur smittade/döda utvecklas då hela narrativet kring hävda restriktioner/ekonomisk återhämtning bygger på att de inte kommer tillbaka igen.

Kronan är stark. Det är inte så konstigt.

1, Riksbanken har varit tydlig med att man inte vill gå tillbaka till minusräntor. Detta är en hökig handling relativt omvärlden. Även vår finanspolitik anses av många som ganska försiktig. Statskulden är låg.

2, Svensk tillväxt är, pga Tegnell strategin, bättre än omvärlden. Det är också därför som finanspolitiken kanske inte är lika aggressiv. Hade Löfven begärt landet i lock down sedan i mars… så hade han också fått brassa på med större budgetunderskott.

3, Kronan brukar stärkas i en Risk-on miljö

En räntesänkning skulle leda till att kronan försvagas. Visst, importpriserna blir lite högre vilket påverkar inflationen. Men jag skulle säga att man lika gärna kan höja momsen och få till samma effekt. Dvs högre inflation rent tekniskt, men på bekostnad av lägre tillväxt allt annat lika. Riksbanken vill inte skapa teknisk inflation. De vill skapa inflation som ett resultat av en stark ekonomi. Hade kunderna i omvärlden, tänk Europa varit pigga så hade jag kunnat förstå om man ville pressa tillbaka kronan mot 11 euro och ge handelsbalansen en knuff på vägen, vilket i sin tur hade hjälpt tillväxt, jobbskapande, löner och inflation. Men i det här läget så lär inte den svaga kronan ge ökad export. Snarare säljer exportörerna inte mer, och då får de bara sämre betalt. Samtidigt som vår import blir dyrare vilket urholkar köpkraft (gynnar de länderna som vi importerat från) och slår mot tillväxt. Ovanpå detta har vi de negativa effekterna genom kreditkanalen då bankerna helt plötsligt får kostnad för att hålla 0%-ränta på våra sparkonton. Denna kostnad kommer läggas över på låntagarna som får mindre över i plånboken. Detta kompenseras inte av att folk är glada över sin nollränta på lönekontot då de inte märker nån skillnad från tidigare. Så all in all är en räntesänkning en dålig ide. Skulle dock kronan falla under 10eur så tror jag dock att Riksbanken känner sig manad att agera då exportbolagen kommer att börja knorra. Redan svaga kunder kommer då bli ännu svagare. Men blanda inte ihop detta resonemang med att svag krona idag skulle öka exporten. Det gör den inte. Vi har den export vi har givet kundernas situation idag. Om den kronan står i 10,50 eller 11eur spelar ingen större roll. Men står den i 9,50… då tror jag vi når en brytpunkt. Det är inte linjära grejer det här om någon nu trodde det.

Det som skulle kunna få kronan att försvagas i det korta perspektivet är framförallt att Euron har potential att bli starkare… om Europa rent ekonomiskt repar sig snabbare än Sverige nu när man öppnar upp efter en hårdare lock down, och i förlängningen om den ekonomiska återhämtningen leder till att ECB slår an en något mindre duvig ton.

Men summan av kardemumman är nog ändå att kronan fortsätter mot 10kr… dock efter nån typ av rekyl då senaste uppgången känns rätt överköpt.

Det har rullar in lite data.

Från Tyskland kom Mfg PMI in på 36,6 mot flash 36,8 och fg 34,0. Från Europa kom den in på 39,4 mot flash 39,5 och fg 33,4. Fiskkroken lever! Sen är den inte så vass, men hur skulle den kunna vara det i maj?

Från Kina kom Caixin Mfg PMI in på 50,7 mot väntat 49,6 och fg 49,4. NBS Mfg PMI kom in på 50,6 mot väntat 51,0 och fg 50,8. För mig är det helt ok, givet hur det ser ut i deras omvärld. Non-mfg pmi kom in på 53,6 mot fg 53,2. Samma analys.

I eftermiddag kommer US Mfg PMI och ISM… givet Chicago i förra veckan är jag lite skeptisk… to be cont.

På onsdag har vi US ISM/PMIs från tjänstesektorn, på fredag jobbdata NFP. Jag tror inte vi behöver en särskilt stark fiskkrok för att hålla marknaden glad. Vi behöver bara en fiskkrok.

Ha en härlig vecka!

 

——————

ISM Mfg kom in på 43,1 mot väntat 43,6 och fg 41,5. April var ground zero, men maj är inte mycket bättre. New Order 31,8 från fg 27,1 gjorde mig glad i alla fall. US Mfg PMI kom in på 39,8 mot flash 39,8 och fg 36,1. Fiskkroken lever! Men som jag sagt tidigare. Det är inte fiskkroken som är the big thing. Det är storleken på kroken kommande månader som blir det stora narrativet. Verkar som om marknaderna går i den riktningen också… ingen galen sell off pga brinnande bilar ännu.

————-

Har vi en bubbla värderingsmässigt i Tech/Faang? Det är en viktig fråga för att de flesta är nog överrens om att kapsejsar Nasdaq så lär allt annat också göra det, och i så fall är det hög tid att köpa långa statspapper/guld/cash.

Mitt svar är NEJ. Tre anledningar:

1, Många beklagar sig över att Nasdaq handlas på ATH, men faktum är att den förväntade vinsten för många tech bolag, typ Amazon, är högre nu än innan Corona. Dvs vissa aktier som handlas på ATH är billigare idag än när de var på ATH innan corona. Tvärtom finns det gott om bolag som handlas 20% från Pre corona peak men vars förväntade vinst har halverats. Det är snarare i de här aktierna de byggts upp höga förväntningar och en eventuell värderingsbubbla

2, Vi har sedan 2008 levt i en värld med låg nominell och real tillväxt ur ett historiskt perspektiv. I den här världen har snabbväxare varit en bristvara. Men mest intressant är det faktum att snabbväxare är distuptiva då de knycker marknadsandelar av någon annan i denna värld av låg tillväxt. Du vill inte äga bolag vara vinst är lägre eller lika hög som idag OM fem år. Det finns många av dem. Du vill äga tillväxtbolag för allt annat lika kommer aktien att följa med vinsterna upp.

3, Värdet på ett bolag är framtida kassaflöden, diskonterade med en ränta till dags datum. Är räntan låg, så blir framtida vinster värda mer än vid hög ränta. Detta motiverar dagens höga vinstmultiplar.

Största hotet mot Nasdaq är en lång lågkonjunktur, för då kapsejsar tillväxt storien. Men får vi långvarig recession vill du inte äga aktier överhuvudtaget, då även Valuebolag blir ointresserad då de slopar utdelningen. Men får vi ingen recession, då är det fortsatt growth/nasdaq/faang du vill ha. Även om de underperformat lite senaste veckan…

———-

Nedan är saxat ur dagens intervju i DI med Cecilia Skingsley:

En annan åtgärd är att ni köper bostadsobligationer. Med tanke på att Riksbanken i tio år har varnat för skulduppbyggnaden kopplad till bostadsmarknaden, hur långt inne satt det beslutet?
”Alternativet att inte köpa hade lett till kraftigt fördyrade upplåningskostnader som sedan hade spritt sig vidare i form av högre räntor till svenska hushåll. Det hade inte varit någon bra medicin. Snarare tvärtom: att inte bara bli av med jobbet utan också åka på högre boräntor. Så det var ett ganska lätt beslut för oss. Sårbarheterna som finns på den svenska bostadsmarknaden får vi ta itu med senare.”

Som jag nämnde i podden börssnack började spreadarna mellan statspapper och bostadspapper dra i februari när det slog över till risk off världen över. Bostadsoblisarna steg. Hade Riksbanken inte gjort något hade det fått två konsekvenser, 1, våra räntekostnader hade börjat att stiga i ett läge där vi inte ville se hur disponibelinkomsterna krympte mer än nödvändigt och 2, bolånelöftena hade blivit mindre generösare och pressat ner priserna långt över de 5% vi sett hitintills. Tack för det Riksbanken!

———-

På torsdag 1430 har ECB presskonferens. Marknaden hoppas på manna från skyn, typ aktieköp. Tänk om börsen nu handlas upp inför detta tillfälle, och att det sen blir en sell the news, oavsett utfall. Hade inte det varit en fin topformation eller?

Imorrn har vi tjänste pmi från Usa…. fiskekroks tema alltså!

———-

Omx har tangerat 1694 idag. Vet vi vad Fib50% nivån mellan denna topp och mars botten är? Jo 1475 ungefär. Detta är ju lite kaffesump, men en topp här hade varit snyggt. Dock ska det sägas att så länge som inte 1660 bryts så har vi chans på nya toppar… för faktum är att jag ser rent tekniskt hur ex både Dax och Stoxx kan fortsätta några procent till. H&M kan ju lätt gå 10% till…Swedbank likaså!

——-

okej, jag är ju positiv och hoppfull kring att vi inte behöver ta tillbaka restriktioner senare i höst och allt det där… men är det inte lite småstörigt att smitto och dödskurvorna börjar plana lite i Usa. Dvs på samma sätt som i slutet på mars, fast precis tvärtom. Kan det vara så att smittan tar fart igen när så många är ute och demonstrerar? Jag spekulerar bara såklart… nån kanske har nåt smart att säga?

 

—————————-

I morse kom Caixin China non-mfg PMI. Följer normalt sett inte tjänstesektorn där borta men nu när alla tittar på fiskekroken så är en relevant. Den hoppade upp från 44,4 till 55,0 och visar att den kinesiska konsumenten ligger inte hemma och är sjuk…. de är ute på stan! Narrativet ni vet 😉

Från Usa kom Service PMI in på 37,5 mot flash 36,9 och fg 26,7. Najs fiskkrok, vadå brinnande bilar, April ground zero för covid-19….

Sen kom US Non-Mfg PMI in på 45,4 mot väntat 44,0 och fg 41,8. Samma analys som ovan.

Nu är det bull åtminstone fram till ECB imorrn… får se om de sabbar partyt!

—————-

ECB utökar stödköpsprogrammet PEPP med 600mdr Eur. Förväntat var 250-500. MAn förlängde programmet från siste december i år till siste juni nästa år. Spontant säger jag att ECB levererar. Marknaden verkar ha svårt att bestämma sig om de ska glädjas åt nyheten och handla i trendens riktning, dvs upp. Eller allt är en klassisk Buy the rumour – Sell the news……  vi får se! Usa får väl vakna och visa vägen i vanlig ordning? Så länge som 1663 är intakt så kan vi alltid nå nya höjder, typ 1730… Samtidigt är mitt target 1700 +/- 30bp är uppnått så jag är rätt nöjd. Väntar mig i första hand 1610 under juni.

———

Den här genuina risk on ”allt känns bra” känslan börjar infinna sig, dvs flygbolagsaktier rallar, nulägesanalytikern räntemarknaden börjar stiga, dollarn försvagas, laggards (de som klarat covid19 sämst) gör catch up och outperformar. Paintrade börjar bli på riktigt, blankare tvekar för marknaden kan ju ”lätt gå 10% till”, de som hade tänkt sälja sina långa possar tvekar och blir greedy, de som sitter på cash och typ bestämt sig att kliva på letar efter korrektioner att köpa i, börjar bli tveksamma att det ens kommer nån rekyl värd namnet.

Vi går alltså mot punkten där ”vadå Corona, allt är ju bra” känslan helt tar över. Det är den här känslan jag hoppats på och som kommer vara synonymt med en topformation. Jag är nöjd här… jag är säker på att vi kommer nå lägre nivåer än idag närmaste månaderna. Vi pratar 1475-1610 på Omx. Återkommer till det tekniska senare. However, vi kan fortfarande klättra högre.. jag tänker 1730,1760 och 1820. Nya toppar är fortfarande aktuellt så länge 1660 håller. Typiskt för toppar är att de ofta når högre än vad många tror, dvs marknaden slår gärna över, och vid topläget är många övertygade att det ska fortsätta upp.

i eftermiddag kommer jobbdata… to be cont.

och så kom jobbdatan från USA som visade att det skapades!!!!!! 2,5miljoner jobb i maj mot väntat att det skulle försvinna!!!! 8 miljoner jobb. I april miste 20,7 miljoner människor jobbet. Arbetslösheten kom in på 13,3% mot väntat 19,8 och fg 14,7.

Jag har sagt det innan och säger det igen. Sluta med analyser som bara bygger på att man extrapolerar nuläget. 80% av de som mist jobbet är bara korttidspermiterade. När restriktionerna släpper så vänder det lika fort som det vände ner. Mot slutet av året kommer arbetslösheten ligga på närmare 5%. Inte lika låg som pre-Corona, men nästan. Återhämtningen bygger på att alla vill jobba, företagen vill återfå sina pre Corona försäljningssiffror och myndigheterna stoppar in pengar för att det ska kunna hända… och så kommer det också att bli!!!! I långa traditionella lågkonjunkturer så vill man spara sig till överlevnad. Balansräkningarna är sargade. Nu är balansräkningarna okej och alla vill bara gasa sig ur det här. Det är väldigt annorlunda.

Men samtidigt ska ni ha klart för er att marknaden är inte helt tagen med brallorna nere. Uppgången sedan slutet av mars har handlat om just det här. Denna trade är väldigt diskad. Nu ska vi bara göra en sista blow out innan vi är klara för den här gången. Se vad  jag skrev i stycket innan.

Lönerna blir tokiga när siffrorna är så här extrema, men lönerna kom in på 6,7% YoY mot väntat 8,5 och fg 8,0. Nej det är inte så att alla har fått löneförhöjning om ni tror det. Det bara blir så när lönenivåerna ligger kvar och jobben försvinner. Den här siffran kommer fixa till sig i höst.

Trevlig helg!

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Starkt med tanke på stöket

 1. Tommy Reuter skriver:

  Hej Jonas

  Kul att du var tillbaka med Jonas och Erik igen!

  Två korta frågor som inte gicks in på så mycket i podden.

  1. Kan du gå in på hur du ser på oljan och när du sa att du var negativ vilket tidsperspektiv har du då?

  2. Om du ser en starkare SEK mot USD i år vad tror du då om -21 om fed kommer upp mot 1.5%?

  Bästa

  Tommy

  • GaStan skriver:

   Tack, kul att du gillar.

   1, Oljan…. När (om) vi får en cyklisk återhämtning i höst så är det dags för cykliskt/defensives tur att göra Catch up. Då brukar även dollarn svaga sig. Detta sammantaget kommer ge en rejäl studs i oljan och en studs för energisektorn. Jag tänker typ 50 på brenten.

   MEN, trots en förväntad pick up i efterfrågan, så är produktionen massiv, och lagernivåerna därefter. Detta är det stora problemet på lite sikt. Därför tror jag på en temporär topp och sen nån typ av konsolidering. Ingen ny trend.

   Sen har vi 2021, som jag tror har potential att bli ett riktigt starkt år konjunkturellt. Bilbranschen har haft problem under 19/20 och kan återigen få luft under vingarna, men andelen elbilar och hybrider tror jag kan ta rejäl fart då som andel av total försäljning. Det finns även en risk att affärsresandet kommer få det svårt att komma tillbaka till historiska nivåer. På totalen gör det kanske inte så mycket för oil demand, men narrativet i marknaden kan ändå göra så att rabatten på oljebolag fortsätter och till och med ökar. Så ljummen till oljeriset, efter Bounce, och sen rabatt på multiplarna… gör att oljesektorn lär underperforma på medellång sikt. Trots att den redan är en dog. Tyvärr. Men studs… absolut! Säg att LUPE kan gå till 300kr… och sen tillbaks till 220/230 igen.

   2, Jag tror, paradoxalt nog, att FEDs höjningar, dec-20, våren 21, sommaren 21, hösten 21 och dec 21… till 1,25 är det som får dollarn att försvagas. Ungefär som att dollarn stärktes när man nollade räntan. Detta är för att när FED sänker till följd av risiga tider flyr man till säkra tillgångar… dollar, US bonds osv.. och flyr risk. Sen när det blir Risk-on och cykliskt bättre väder, då säljer man dollar, trots att FED höjer. Att FED höjer är ett kvitto på bättre väder. Detta är ju unikt för USA och dollarn. Alla länder fungerar som de ska. Dvs om en centralbank är hökigare vis a vis omvärlden… då stärks normalt sett valutan.

   Hoppas det var lite svar på din fråga.

 2. bertk skriver:

  Intressant som alltid men undrar en sak: hur bra är du att följa dina tankar och analyser ? Det är en sak att vara en bra teoretiker, en annan att omvanla det till handling ,t.ex. har du hunnit sälja innan raset i feb/mars? Har du följt med sen dess eller suttit vid sidolinjen ? Har du börjat sälja nu innan kommande konsolidering som du skriver om ? Har du lyckats outperforma marknaden, är du i marknaden dvs har du ” skin in the game ” eller är det bara teoretiskt ?

  • GaStan skriver:

   Jag är partner och förvaltare på Proxy P där jag ansvarar för fonden Proxy P Renewable L/S Equity.

   Jag har investerat en stor del av mitt kapital i detta och av regulatoriska skäl gör jag inga affärer privat.

   För fondens räkning lägger vi stor kraft på den makromässiga analysen, så mycket av det jag skriver om och synen på marknaden påverkar förvaltningen. Dock har jag ingen möjlighet att säga exakt vad och när vi gör saker…. men jag kan säga att det har hittills blivit bra. Vi var upp 46% förra året och är upp ca12% i år.

 3. patrik Bateman skriver:

  Norge har lägre dödlighet än förra året…hur farlig är denna fake pandemi?

  • GaStan skriver:

   Ja du… det lär vi aldrig få veta då det skulle behövas ett exempel på ett land där man helt struntade i corona och körde på som vanligt.

   Men om man ser till belastningen på sjukvården i Italien, Spanien och New York så känns det som att det trots allt är en rätt jävlig variant av influensan… som vi låter spridas fritt varje år och som ändå skördar en hel del gamlas liv varje år.

   • lob skriver:

    Intressant i sammanhanget är att i influensan dör sannolikt ett par tusen personer, ffa äldre, varje år (svårt att mäta men svåra år uppemot 2-3000 dödsfall). Inga krav på lockdown pga det. Tvärtom, faktum är att folk accepterar detta så till den milda grad att <50% av de rekommenderade riskgrupperna tar det välfungerande vaccinet, som är gratis…

   • GaStan skriver:

    Influensan är inte lika dödlig…. skapar inte samma situation som Covid gjort på vissa sjukhus runt om i världen

 4. P Bateman skriver:

  När man kollar på allt som hänt med denna pandemi, känns det skumt…

  Kommer ihåg när de kom youtube-videos från kina där folk ramla ihop på gatan, dessa förstår man nu i efterhand att de var fake. ..men då i stundens heta i februari hade man lite panik…var mycket obehaglig känsla för oss alla!

  Känns som att sjukvården har bli instruerade att testa alla som död om de har viruset, många visar sig då ha det och blir då en del i statistiken, men egentligen kanske de ändå hade dött av en vanlig influensa.

  Men kanske var det befogad att stänga ner samhället för att skydda äldre 80 plusare, jag vet inte säkert men de känns mycket skum hela denna pandemi.

  Har väl varit en del demonstrationer, läste något om i Italien där folk tyckte att pandemin var fake…i Italien har de väl nästan bara vara gamla som gått bort. Unga med dålig ekonomi tycker väl att deras ekonomiska bekymmer är viktigare…

  Detta skulle i sånt fall innebära att de inte kommer bli någon ”kraftfull” våg 2 vilket borde innebära att ekonomin kommer fortsätta öppna sig. Jag tror ju stenhårt på att de kommer inflation framöver och är fullinvensterad i silver sen 14 XAG/USD

  Blev lite konspirationsteori nu, ber om ursäkt men ibland måste man skriva av sig.

  Tack för en utmärkt blogg!

  • Mama skriver:

   Totalt sett är covid-19 ca 20 ggr dödligare än säsongsinfluensan. Dvs 20 ggr högre risk att dö vid infektion, snedfördelat så att äldre har mycket hög risk för dödsfall. Sen är säsongsinfluensan alltid släkt med tidigare säsonger, så befolkningen har viss flockimmunitet, så ej med covid-19. Dessutom tas vaccin mot säsonsinfluensan fram snabbt då den är besläktad och kan sen ges till riskgrupper. Detta minimerar dödsfallen.

   Trots allt detta dör 1000-2000 per år i Sverige i säsongsinfluensa. 2018 var ett högre år då vaccinet prickade lite fel.

   Summa: Ingen immunitet ger stor spridning och dödligheten ca 20 ggr högre. Inget kul läge. Men det kunde varit värre, det kunde varit barnen som hade 20% risk att dö vid infektion. Hur skulle samhället och världen se ut idag då!?

 5. Jonas skriver:

  Hur är din tolkning av ett stigande oljepris, stigande 10 åring i USA och till det en stigande börs ?

  • GaStan skriver:

   Både ränte- och oljemarknaden är sk nulägesanalytiker. De agerar på nuläget och det börjar nu se allt bättre ut. Börsen diskar framtiden och den har rallat sen slutet på mars. Börsen prisar idag in en stark konjunktur… ränte och oljemarknaden har precis börjat.

   När kärninflationen normaliseras i usa ligger den kring 1,50% därför kommer Fed höja nästa år till 1,25% ungefär. Detta gör att 10_åringen till slut går mot 2%

   Vad gäller oljan kan den kanske ralla lite till men även om efterfrågan kommer tillbaks så är produktionen för stor. Det gör att man bygger lager. Så länge som lagernivåerna är för höga så finns det en gräns för hur högt oljan kan gå…

   Börsen sjunger på sista versen… nu kommer verkligheten ställa värderingarna på prov, samtidigt som räntorna stiger. Det gör att börsen går in i en lugnare period… först vindthemtagningsrekyl sen konsolidering

 6. MB skriver:

  Tack för en utmärkt blogg. Imponerande att många av dina tidiga analyser från Mars håller så bra fortfarande. En som håller huvudet kallt och analyserar när många får panik. Otroligt lärorikt för oss som är intresserade men inte jobbar dagligen med makrostatistik

  Trevlig helg

  • GaStan skriver:

   Tack, kul att du läser och gillar!!! Ibland har jag rätt, ibland fel. Det viktigaste med det jag skriver är att läsarna får igång tankarna själva på ett bra sätt…

 7. PlutonB skriver:

  Imponerande var ordet! Min icke-extrapolering av nuläget säger att smittan återkommer när restriktioner släpps, vilket ger bränsle till en ny nedgång. Hur långt ner vi ska då tänker jag att du kommer kunna ge besked om i vanlig ordning när vi är inne i den rörelsen. 🙂

  Har jag fel får det bli buy the dips i höst istället.

  • GaStan skriver:

   Det kan mycket väl hända. Men varför tror du inte att smittan tagit fart på nytt, och därmed tvingat fram restriktioner igen, i länder som SydKorea, Kina, Taiwan, Singapore osv…

   • PlutonB skriver:

    Primärt genom extremt rigorös smittspårning med hjälp av bla digitala hjälpmedel, omfattande spårning och registrering av människor på individnivå tillsammans med utbredd testning, tvångskarantän på minsta misstanke som utsträcker sig brett kring ett fall. I varierande grad har staten i länderna stor makt att ta till tvångsmedel mot invånarna. Kort sagt åtgärder som inte är särskilt genomförbara i väst om vi inte ändrar både samhälle och lagar. Men vi kanske går dit. Just nu är känslan mer att folk börjar tröttna på det här med Coronarestriktioner och vill YOLOa istället.

    Eg är det bara ett land som är riktigt intressant ur ekonomiskt perspektiv i frågan om smittan kommer i retur när man öppnar upp och det är USA. Med 2-3 veckors delay på kurvorna vet vi mer vart det barkar i slutet av juni. Skulle vi klara den perioden utan ökning kvarstår dock senhösten och vintern när risken för smittspridning generellt ökar mångfalt ville riskerar tvinga fram mer restriktioner igen. Om vi inte kör the Bolsonaro way.

    Ett fungerande vaccin förändrar allt såklart.

   • GaStan skriver:

    Instämmer

 8. Jonas skriver:

  Tack för svar ! Du skriver grymt bra ! Pedagogiskt , intressant o utbildande. Trevlig helg !

 9. Pingback: Veckorapport vecka 23 2020 | Onsdagsfonden

 10. Personliga Persson skriver:

  Jag finner denna blogg rogivande då den är optimistisk och visar att samhället fungerar ganska bra på makronivå. Så utöver att vara en lärorik ekonomiblogg har den även en terapeutisk effekt och leder till bättre mental hälsa.

  Media som har denna optimistiska grundinställning till omvärlden är allt för sällsynt.

  • GaStan skriver:

   Det krävs mer än de flesta tror för att få världsekonomin att kantra. Det enda riktiga hotet senaste 10 åren har i mina ögon varit när Fed höjde 9ggr till 2,25 och sa att man hade som avsikt att höja till över 3%. Detta gjorde media aldrig en stor grej av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.