Ny vecka nya tag

Var 1730 toppen? Kanske, tror inte det. I den här mars uppgången drog först  Nasdaq/Faang/Defensive growth, sen kom Value/cykliskt och gjorde en catch-up. Vad jag egentligen vill se NU är hur leader of the pack, Nasdaq, som i fredags satte en ny ATH går ner och stämmer av sin tidigare ATH från ovansidan, och sen gör ytterligare en vertikal rörelse till på ovansidan….. varpå alla blir helt euforiska och tror att det är dags för nästa stora rörelse upp. Men där tar det slut….. för då är allt inprisat och alla som ska vara med är med. Jag tror vi har goda chanser till den här typ av rörelse så länge som 1700 håller för stängning. Stänger vi under 1700 så är det troligtvis över. Går vi under 1660/1665 är det definitivt över.

Om jag väger ihop alla bitar, tekniska, fundamental, taktiska osv…. så är jag trots allt nöjd här. Alltså vi kommer handlas väsentlig under dagens nivåer, 1475-1610, under närmaste månaderna. Ovan handlar om att jaga toppen….. och det passar nog inte alla.

Den kinesiska exporten kom in på -3,3% mot väntat -7% och fg +3,5 YoY. importen kom in -16,7% mot väntat -9,7 och fg -14,2. Märkligt svag och jag har inte studerat detaljerna, men det behöver inte vara svaga kinesiska konsumenter som vissa verkar tro. En stor del av Kinas import handlar om att köpa in råmaterial som man sedan använder för att tillverka exportvaror. Så den svaga importsiffran kan ha stor koppling till ett svagt US/Europa. Då är det inte så mycket av tjafsa om. Nästa vecka kommer Retail siffror från Kina. De är intressanta ur det här perspektivet.

—————

I höst är det val i USA. Givet allt missnöje och demonstrationer där borta så är det fler och fler som börjar tro att Trump inte kommer kunna vinna. Det är svårt att säga så här tidigt. Det ska flyta mycket vatten under broarna innan det är valdag. Men rent generellt skulle jag säga att vinner Biden så kostar det 10-20% nedsida på SPX. Inte kattskit, och något vi framöver ändå behöver hålla lite koll på!

I veckan handlar allt om FED mötet på onsdag. Det ligger inga förväntningar i marknaden om att de ska göra nåt. Inslagen väg gäller. Marknaden vill höra att Powell har negativ syn på ekonomin och står i full beredskap. Marknaden vill inte höra att Powell pratar hökigt om gröna skott i samband med arbetsmarknadssiffran i fredag osv. Men den risken är relativt lite skulle jag säga.

Vi har även CPI data från Sverige och USA, samt Michigan index på fredag. Rätt lugnt alltså!

To be Cont.

Have a nice one!

————————-

Det började lite småsvagt idag tisdag. Men jag tycker inte svagheten övertygade. Inte stängningen heller. Givet vad jag skrev i måndags, dvs att ska uppgången fortsätta och sätta nya toppar så är det dags för ledartröjan Nasdaq att leverera. Det gör den ikväll. Vi står nu kring 1,700 och har lika långt ner till stödet kring 1660ish som upp till toppen 1,730. Det är ett knepigt läge, och därför är det nästan skönt att FED kör möte imorgon. Jag vet såklart inte vad man kommer att säga, lika lite hur marknaden kommer att ta emot det men om det startar en rörelse så är det inte första gången. Om det blir en impuls imorgon så ska man ta den på allvar. Den kan vara startskottet på nästa rörelse 5% upp eller ner. Fed är gud, inte Trump eller någon annan. Du vill att de pratar på ett sätt som gör att dollarn försvagas…

Bara så att alla har fattat? Alla vet att det ekonomiska läget är dåligt idag och bra imorgon. Men det enda skälet till varför vi kan vara säkra på att det blir bra imorgon är att Fed finns där idag och stimulerar och säger att de lovar att det kommer bli bra imorrn. Det är inte nån analys vi litar på. Det är Fed. #FedIsGod

Men som jag sagt tidigare. Vi är inne i en topformation… och det kommer finnas lägen längre fram att tanka aktier och samtidigt få en chans att väga in hur Corona utvecklas, styrkan i makro indikatorernas återhämtning och synen på vinsterna under 2H20.

Trevlig kväll!

———

Fed mötet ikväll tycker jag inte gav särskilt mycket. De förbinder sig att hålla en expansiv penningpolitik så länge som krävs. Detta innebär bla nollräntan 2021 ut. Men de slängde inte på nåt nytt på grillen. QE fortsätter men ingen Yield curve control. Räntorna föll tillbaka så på marginalen var det ett duvigt besked. Deras prognoser om framtiden var ingen kioskvältare.

Hur ska vi tolka in ovan i marknaden. Det är knepigt men här är ett försök. Nasdaq uppvisar styrka och går som tåget. Logiken är följande: Faangbolagen går bra i vanliga tider relativt övriga ekonomin. I den här svaga ekonomin går de ännu bättre. Tillväxt är sällsynt, och tillväxt vid en duvig Fed är värt mycket. Inte konstigt att Nasdaq levererar ikväll.

När leverar resten? Typ OMX. Jo när gapet till Nasdaq (tänk pe rabatt) blir tillräckligt stor. Ungefär som för några veckor sen när value gjorde catch up. Så om Nasdaq nu fortsätter upp så kommer även Omx göra det sinomtid.

Vad är problemet? Jo att Nasdaq trots de fina attributen inte kommer stiga till månen. Även där finns ett tak och när marknaden insett att den inte orkar längre kommer den falla ihop som en påse nötter. Tillsammans med allt annat såklart. Värderingsrelationen kommer vara intakt.

I skrivande stund ser som sagt Nassen stark ut vilket talar för att köparna snart kommer in i OMX igen. Huruvida det kommer att stiga över 1730 vet jag inte.

Men det viktiga här är trots allt att momentum i Nassen håller i sig vilket det verkar göra, och en del är Fed förtjänst då deras duvighet gör att framtida vinster i Nasse bolagen är värda mycket.

Att vi skulle få en 10% korrektion i OMX utan att Nassen leder denna rörelse känns osannolikt.

Svagt bull alltså, men uppsidan är osäker. 1730 skulle kunna vara toppen. Tänk på att sverige består av bank (value) cykliskt (svag konja) och Telia och HM typ. Alltså vi har allt tråkigt som Europa (Stoxx) står för. Enda anledningen till att OMX gör är när PE rabatten mot bolag marknaden egentligen vill äga når bristningsgränsen….

Trevlig kväll

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Ny vecka nya tag

 1. sam skriver:

  Menar du ”om 1700 håller för stängning” idag, eller generellt framöver?

   • Pelle skriver:

    Så det är dags att börja skala av lite då om man inte vill chansa på nya toppar?

    Eller tror du det är bättre att ta hem samtliga vinster och sen ha en rejäl krigskassa?

    Personligen lutar jag åt att skala av. Men jag brukar allt som oftat ha fel…. 😂

 2. Pelle skriver:

  Så det är dags att börja skala av lite då om man inte vill chansa på nya toppar?

  Eller tror du det är bättre att ta hem samtliga vinster och sen ha en rejäl krigskassa?

  Personligen lutar jag åt att skala av. Men jag brukar allt som oftat ha fel…. 😂

  • GaStan skriver:

   Oj, den var svår. Jag vet ju inte när och var toppen inträffar. Det handlar också var du har din target neutral vikt. Säg att du i en stark marknad vill ligga med 100%, fast i en svagare marknad (fast med långsiktig potential) vill ligga 50%…. då kanske du ska hugga ner direkt till 75%, och sen skala resten successivt till 50%.

 3. Martin skriver:

  Bra inlägg som vanligt.
  Att döma av rörelsen idag och igår så var det toppen…..
  Tillbaka till Corona, nytt rekord för antalet Coronasmittade i Söndags med 134 000 nya fall Globalt och flera vaccin stöter på bakslag. Samtidigt som alla verkar tro att faran är över. Jag tror tyvärr det kommer en våg 2 och att 1730 var toppen.

 4. Bertk skriver:

  Jag lyckades inte tima toppen lika bra som du, sålde det mesta för en vecka sedan, när jag såg tidningar skriva om nya ATH på börsen, alla bloggare som skröt om sina miljoner i aktier, då tänkte jag att det var dags att ta en paus. Kanske det åker lite till uppåt men nu räcker det, är ändå nöjd, lyckades sälja en stor del i februari och köpa in mig, inte precis på botten i slutet av mars men ändå på låga nivåer och en del av detta är tack vare dina kommentarer 👍 tack från en gammal följare 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.