Klassiska vinsthemtagningar

Marknaden tappade rejält i förra veckan och stödet kring 1600-1610 gav inte mycket till stöd. Även försöket till studs var rätt tam. Vi kan fortfarande rekylera tillbaks mot 1635-1680 men mitt target 1500-1550 känns fortsatt intakt. Där är jag köpare! Hela rekylen känns tradingmässig, dvs där man försöker klä börsutvecklingen med nyheter, snarare än att det är nyheter som driver börserna. Det talar för att nedsidan är begränsad.

Även jag har noterat Våg-2 diskussionen och restriktionerna i Peking. Men att dra slutsatsen att vi är på väg mot en ny ”mars-maj” period känns inte logisk. Vi måste acceptera att utvecklingen i alla länder, och inom länder, inte är helt linjär. Rent ekonomiskt tror jag inte heller vi kommer att klara av ytterligare en mars-maj i höst. Det är inte heller logiskt så vitt jag kan förstå. Av Sveriges nästan 5,000 dödsfall, och förmodligen 500,000 smittade, så har jag hört att det är 141 personer som INTE är över 70 år, INTE bär på en kronisk eller metabolisk sjukdom. Om det stämmer skulle det betyda att Corona i princip är riskfri, men kanske inte så kul att få, för det stora flertalet av oss. Typ 90%. Fokus borde då ligga på att skydda riskgrupperna, och inte stänga ner ekonomin. Detta tror jag att de flesta innerst inne inser. Det ironiska är att Sverige har varit duktiga på att ”skydda ekonomin” men inte skydda riskgrupperna. Hade man bara gjort det så hade strategin kanske varit nästintill perfekt.

————

Preliminär juni Michigan index som mäter konsumentförtroende kom i fredags. Den kom in på 78,9 mot väntat 75,0 och fg 72,3. Förväntansdelen kom in på 73,1 mot väntat 70,0 och fg 65,9. Fiskkroken lever, trots demonstrationer. Det är positivt.

Imorse kom Retail från Kina in på -2,8% mot väntat -2,0 och fg -7,5. Industriproduktionen kom in på +4,4 mot väntat +5,0 och fg +3,9. Jag vill hävda att fiskkroken lever även där.

Empire NY Fed PMI kom in på -0,2 mot väntat  -27,5 mot fg -48,5… en helt SINNESJUKT stark fiskkrok. Lirar med att Ism kan studsa mot 50. Har inte alla detaljerna, och det är bara en siffra från New York området…. men ändå!  Pekar på återhämtningen kan bli kraftfull när restriktionerna lättar. Detta pekar på att nedsidan är begränsad. Omx 1475 kommer att hålla. Å andra sidan är det vad typ Nasdaq prisade in när den var uppe på All time high i förra veckan.

Senare i veckan har vi Retail i USA, NAHB index, Philly Fed och Jobless claims… allt på fiskkrokstema.

Från Sverige har vi Hox Valuegard kommer med boprisdata på fredag. Återkommer!

Hoppas ni får en fin vecka och njuter av vädret!

 

——-

Fed meddelar att man kommer att börja köpa enskilda företagsobligationer med rating BBB- eller bättre. Tidigare har man bara köpt ETFer med samma underliggande tillgångar. Man köper alltså obligationer i bolag med Investment Grade. Tänk våra OMXs30 bolag. Värdet på programmet är 750mdr dollar. Lite större än svensk BNP. Det är såklart bra för upprätthålla likviditet, spreadar och värdering i denna marknad. Men samtidigt tror jag inte de här bolagen har några jätteproblem med skuldfinansoeringen som läget är nu. Fed köper obligationer med begränsad löptid så man har som avsikt att rulla av dem/rulla tillbaka dem till privata sektorn närmaste åren. Marknaden handlas upp på nyheten. Samtidigt är det lite av en rumour/news grej. Dvs det är inget nytt, de har tidigare sagt att man ska göra detta. Marknadsuppgången sen i mars var delvis ett resultat av detta. Gårdagens nyhet var mer av när, var, hur karaktär. Jag blir inte lika euforisk som marknaden faktiskt.

Marknaden studsar kraftigt idag upp mot 1660. Det var egentligen mitt target i första studsen. Läget börjar bli intressant nu här uppe vid 1660-1680. Om detta bryts så var 1570 botten. Om det håller är risken stor att vi kommer testa 1500-1550. Att vi skulle gå under 1475 förefaller, givet fundamenta, som helt osannolikt. Det handlar mer om olika grader av ”bullmarket”. Att detta skulle vara nån typ av Bear market rally sedan i mars, det har jag aldrig trott på som ni säkert förstår.

US Retail sales, som är en laggande siffra, kom in på 12,4% MoM mot väntat 5,5 och fg -15,2. Jämfört med året kom den in på -6,1% mot fg månads -20%. Klart bättre än väntat. En rejäl fiskekrok. I absoluta termer är den fortfarande svag, men Hallå!!! Det var för Maj månad. Inte direkt happy times. Hur den kommer in framöver behöver man inte vara Einstein för att räkna ut. Om den kommer in Flat nästa gång för juni så kommer Retail vara typ -8 till -12% för hela Q2. Jag har räknat med ett BNP fall på ca20% för hela Q2. Det är frågan om det blir så illa? Många lär ligga snett i sina prognoser. Är detta positivt för börsen? Tja, siffror som slår förväntningarna brukar vara det, men på det stora hela är jag tveksam då hela Mars uppgången handlade just om en snabb V formad recovery, och därmed är det i huvudsak inprisat. Visst, vi kan göra nya attacker mot topparna, men base case kommande 3-4 månaderna är likväl en typ av range bound marknad som handlar om att verkligheten måste växa in i börskurserna.

För att vara övertydlig, Stark macrodata som visar på V shaped recovery borde ha en BEGRÄNSAD positiv inverkan, då hela Mars rörelsen var en diskontering av Just en V-shaped recovery.

Men för att översätta ovan… låt säga att vi inte får BNP fall på 20% i Q2 utan snarare 10%. Då kommer vinst fallet inte bli 60-80% i Q2 utan snarare 30-40%. Denna förbättring gör att helårsvinsten blir 7,5-10% bättre än jag tidigare räknat med. Det gör att marknaden ligger snett i sitt PE tal med upp mot 10%. Typ PE 19/20 istället för 22/21…

NAHB index, som är ett faktor som leder aktiviteten i amerikanska bostadssektorn och dess priser kom in på 58 mot väntat 45 och fg 37. Ännu en rejäl fiskekrok. 58 är inte topnivå, men det är väl inline med post Lehman activity snitt. Bostadssektorn mår bra. Priserna kommer fortsätta att vara stabila. No worries.

—————————

Hox Valuegard kom precis med priser över bostadsmarknaden i Sverige. De var stabila, och givet bostadsobligationen kommer de fortsätta att vara stabila året ut. Till och med viss dragning uppåt är möjlig om jag måste välja

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Klassiska vinsthemtagningar

 1. INeedToLearn skriver:

  Hej

  Jag vill bara tacka för all tid o energi du lägger på den här bloggen.
  Det ger mig väldigt mycket.
  Det ger mig stöd i mina beslut, den utmanar mina beslut.
  Det utvecklar min väldigt begränsade förståelse för macroekonomi.
  Jag är jätteglad att jag hittade hit för ett år sedan och kollar varje dag efter kommentarer & uppdateringar.
  Jag hoppas du också får ut något av detta, kanske använder du det för att bolla dina tankar o konkretisera din taktik(nånstans där mellan raderna)?
  /Tacksam

 2. Mama skriver:

  Hur väl vi kan skydda våra äldre beror troligtvis på hur väl vi byggt upp äldrevården. Att kommunerna har ansvar för äldrevården, och de i sin tur privatiserat mycket, var inget vi kunde parera när en pandemi slog till. Ett fragmenterad, ofta vinstjagande, system.

  Jag är säker på att alla utredningar om detta kommer komma fram till just detta. Självklart måste äldrevården tänkas om i Sverige. Tre statliga utredningar de senaste 18 åren har redan pekat på de brister som måste rättas till. Det är bara att sätta igång, allt är redan känt!

 3. Personliga Persson skriver:

  Kollar man statistiken hos Folkhälsomyndigheten så har vi 1+0+8+12+42+143+350=556 st. dödsfall av covid 19 i den sammanslagna åldersgruppen 0-69 år.

  Tolkar jag dig rätt att av dessa 556 dödsfall så kan man troligen förklara 556-141=415 st. med förekomsten av kronisk eller metabolisk sjukdom?

 4. Anders skriver:

  Hej och tack för väldigt bra o givande makro!
  Ang. siffran 141 känns den optimistisk och jag blir tveksam. Min verklighet är annorlunda och på IVA där jag arbetar är runt 20-25 % friska och yngre utan egentlig co-morbiditet. Sjukdomen är oförutsägbar och nyckfull. Det är andra okända faktorer som präglar vem som blir sjuk och inte. Hoppas du har rätt i 1500-1550 som botten!

  • GaStan skriver:

   Intressant… nu talar vi ju dödsfall, inte inlagda, och under 70 är de 500 pers så här långt enl FHM. Det känns rimligt att större delen har nån typ av sjukdomsbild. Alltså borde min siffra kunna stämma Samtidigt som din iaktagelse också gör det. Notera att det är 500,000 smittade där kanske 90% inte behövt någon vård.

 5. OXYD skriver:

  som vanlig är dina analyser riktigt bra. tackar ödmjukast för dem.

  Såg att cornu presenterade lite av dessa siffror.

  https://cornucopia.cornubot.se/2020/06/hogsta-dodligheten-per-capita-sedan.html

 6. Gustaf skriver:

  Litar på dig (mer än mig själv) och sitter nu och väntar på att få köpa när OMX går under 1550. Sen blir det bullmarknad några år till 🙂

 7. bertk skriver:

  Håller du kvar vid ditt target 1500-1550 efter de nya FED obligationsköp i företag ? ser att det driver börsen uppåt .

 8. blomman62 skriver:

  Jäklar vilken bra blog 👌

 9. bertk skriver:

  ”Läget börjar bli intressant nu här uppe vid 1660-1680. Om detta bryts så var 1570 botten.” Nu är vi förbi 1680 och åker uppåt, så det betyder väl att vi kan glömma köp vid 1500-1550 😦

  • GaStan skriver:

   För att förstå OMX så tittar jag inte bara på OMX, utan även Dax och Stoxx… och jag är inte så säker. Vi har gått från ett översålt läge till ett medelläge. Det kan mycket väl fortsätta mot ett överköpt läge, dvs de fortsätter rakt upp härifrån. Men oftast går RSI ner en bit och samlar kraft. Detta skulle lira med att vi ska ner mot 1,630ish och samla kraft. Väl där kommer avgörandet om 1570 var botten eller inte…. kommer köparna in på bred front där nere, ja då kan man glömma köp på 1500-1550 …. uteblir styrkan och marknaden fortsätter nedåt, då är det goda chanser för 1500/1550.

   Det som gör mig lite confused är att styrkan i nedgången från 1730 till 1570 var ren bull shit då den byggde på Våg2 fears som inte var underbyggda för fem öre. Samtidigt tycker jag styrkan i uppgången, från 1570 till 1686, också är bullshit då bra makrodata och FED paket för Corp bonds är old news och sedan länge diskat av marknaden.

 10. bertk skriver:

  Om man tänker köpa in sig vid lägre nivåer än dagens då måste man köpa vid lägst 1570 eller ? För om man kommer dit på 1570 med tanke att köpa under 1550 och köparna kommer in på bred front där då är det redan för sent att göra nåt även på de nivåerna, för då kommer det att sticka ännu högre upp. Man kan chansa på lägre men då kan man missa totalt om det sticker upp, så det logiska är om man vill köpa in sig är vid lägst 1570. Eller tänker jag logiskt men fel ?

  • GaStan skriver:

   Det finns en risk att det bara blev 1570 på vägen mot 1500-1550…. det jag säger är att även om vi ska vidare upp så borde vi går ner mot 1630…. kommer köparna in där ska man köpa för då siktar jag på 1730/1820. Men om inte 1630 håller så tror jag att 1500-1550 är nästa anhalt…

 11. Sam skriver:

  Om köparna kommer in vid 1630 tror du på 1730/1820 uppgång fram till President valet i Nov?
  Hur tror du USA börsen reagerar vid vinst av antigen Trump eller Biden,och Hur mycket påverkas OMX?

  • GaStan skriver:

   Jag tror uppgången går fortare än så… efter sommaren kommer blickarna att riktas mot valet. Oftast orkar marknaden bara fokusera på en sak åt gången, och nu är det styrkan i post Corona återhämtningen som gäller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.