Hausse på bostadsmarknaden

Hox Valuegards data över svenska bostadspriser visade att det var bra drag i marknaden förra månaden. Det är en uppgång som hållit i sig vilket inte är konstigt givet bostadsobligationens utveckling.

Att FED i jackson hole annonserade att man numera tittar på genomsnitt inflation och därmed låter inflationen röra sig en bit över 2% och dessutom under en längre tid, gör att FED inte kommer att höja förrän tidigast under 2023. Höjer inte FED, så lär inte ECB höja heller. Särskilt inte nu när Euron är stark mot dollarn. Höjer inte ECB, så kommer inte Riksbanken att höja heller. Särskilt inte när kronan är så stark mot Euron. Det innebär att Riksbanken nästan oavsett konjunkturutveckling inte kommer att röra räntan på mycket lång tid. Det gör att räntorna på statspapper cementeras på låga nivåer.

Ovanpå detta har du en Riksbank som kör QE för fulla muggar, dvs köper stats och bostadspapper. Ovanpå det har vi en finanspolitik som är mindre stimulativ än tidigare annonserat och mindre stimulativ än omvärlden (mindre utbud att statspapper gör att priset allt annat lika är högt, dvs ränta låg). Allt detta pressar ner räntorna på statspapper, och bostadsobligationsräntorna hänger med ner, både nivå mässigt och spreadmässigt.

Allt annat lika är detta väldigt bra för bostadspriserna givet att låntagarna har sin anställning och tryggad inkomst. Således är det många hushåll som får generösa lånelöften, och har mycket på fickan när de ska köpa bostad. Priserna stiger.

Hösten brukar inte vara den starkaste marknaden rent säsongsmässigt, men sett till grafen ovan, så skulle jag inte bli förvånad om den starka marknaden håller i sig ett tag till. Säsongsmässigt är ju januari/februari starka, så det skulle inte förvåna mig om det fortsätter upp fram tills dess.

———————-

Prel Michigan consumer confidence kom i fredags in på 78,9 mot väntat 75,0 och fg 74,1. Bättre, men fortsatt rätt dassig nivå. Av alla indikatorer jag följer så är consumer confidence den som utvecklats sämst sen April ground zero. Det verkar som om konsumenterna ger en svart bild över läget för att deras vardag präglas av Covid och restriktioner, president val och vaccin. Men det verkar inte hindra dem från att shoppa. Den shoppingen lokala restaurangen tappar, vinner Amazon och Netflix. Typ.

———-

Veckan är relativt datafattig, men Prel PMIs på onsdag är såklart jätteviktiga.

Riksbanksmöte är en rätt stor gäsp. Det handlar mest om deras QE planer.

Ha de gott

Tbc…

————–

Vi är inne i klassiskt C i USA. Det kan mycket väl vara klart på nedsidan, men så länge som SPX 3330 håller så finns såklart risken att vi kan nå nya bottnar. När C är avklarad så väntar rekyl upp. Stänger vi norr om 3400 så anser jag att rekylen är avslutad och då ska man ha aktier igen. Men så länge som vi inte stänger ovan 3400 så kan man se ABC som våg 1, och sen våg 2 upp mot 3400ish, och sen finns alltid risken att våg 3 tar oss lägre än botten i C. Men vi tar ett steg i taget. På kort och medellång sikt känner jag mig rätt positiv fundamentalt, baserat på schysst värdering 2021e, bra makronivåer, ej stretchat sentiment eller positionering. Vissa är oroliga över Covid igen…. jag delar inte deras syn. Inte ur ett börsperspektiv i alla fall. Som det ser ut nu så tror jag det är smart att köpa i C.

Men på Våg 1-2-3 spåret, så kan man tänka sig att SPX ska ända ner till 3,050 i trean (Fib38) och att detta skulle kunna infalla i mitten på oktober. Detta kommer dock kräva väsentligt mer risk off, som i sin tur måste bygga på mer biden/covid/handelsbråk/uteblivna stimulanser/ och gud vet allt. Men det är inget vi behöver tänka på nu, utan det kommer vi förstå bättre givet hur Tvåan artar sig och om 3,400 håller eller ej, och varför.

—–

Från Europa har det kommit in Flash PMI där Mfg landade på 53,7 mot väntat 51,9 och fg 51,7. Tyska motsvarigheten kom in på 56,6 mot väntat 52,5 och fg 52,2. Superstarka. Tillverkningssektorn har verkligen fått upp gasen. Är det stark efterfrågan i kombination med lager(åter)uppbyggnad måntro? Tjänste PMI vände ner och kretsar kring 50. Inte lika kul, men ingen ko på isen.

Men ni vet vad jag brukar säga om Europa… Europa är en export och tillverkningsmaskin. Mår den bra, mår till slut hela Europa bra. Mår den dåligt, så kommer resten av Europa må dåligt till slut. Tyska konsumenter har aldrig dragit runt Europa likt de Amerikanska gör för USA (och resten av världen). Därför är detta positivt. Marknaden verkar göra samma tolkning då Europa går stark idag. Dock ska man ha klart för sig att går inte USA bra, så gör inte Europa det heller i förlängningen. Så datan från USA i eftermiddag är viktigast.

Rent tekniskt håller sig Stoxx i sitt långa konsolideringsintervall…. inget nytt under solen där!

Återkommer med USA… tbc

US Mfg Flash PMI kom in på 53,5 mot väntat 53,1 och fg 53,1… starkt. Service Flash PMI kom in på 54,6 mot väntat 54,7 och fg 55,0. Det ser bra ut, och det är bara en nationwide shutdown som kan ändra på detta… och det lär inte hända som det ser ut idagsläget. Macrodatan skvallrar om ett starkt konjunkturläge. Jag ser inte hur detta ska kunna bli en allvarligare rekyl än den vi sett. Därmed inte sagt att vi sett botten. Bara att macro åtminstone pekar på en grund rekyl och högre kurser längre fram!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hausse på bostadsmarknaden

 1. Martin skriver:

  Och idag kom din efterlängtade rekyl eller? Under 1800 as we speak, får se var det stänger idag. Om stängning sker under 1800, vad är ditt scenario då?

 2. Henke skriver:

  Tack för jobbet du lägger ned här, uppskattas!
  Hur ser du på att penningmängd har stuckit iväg en del, tillväxttakter på +15% vi ser nu. Liknande toppar 2015, 2009 och 2005.

  • GaStan skriver:

   Penningmängden har dragit i väg pga QE. Men pengar ute i ekonomin växer lika snabbt som nominell bnp. Dvs rätt lågt. sk Money velocity har gått i backen… Det gäller att förstå skillnaden mellan asset inflation och price inflation… där den senare korrelerar negativt med den första. Dvs pga av låg pris inflation har vi låga räntor, som gör att skulden ökar, som gör att asset inflation ökar. Den dagen vi får prisinflation får vi problem, men jag ser inte det i närtid.

   Vi lever i en värld där det saknas tillväxt… de bolag som växer gör det på bekostnad av något annat företag. Höga Framtida vinster, dvs tillväxt bolag, ska värderas väldigt högt när räntorna är låga, då diskonterade framtida värden blir höga när räntan är låg. Sen kan man alltid resonera kring hur högt….. marknaden anser uppenbarligen att vi gick lite högt då Faang bolagen gått svagt senaste veckorna. Men jag det blir en kort rekyl där man ska köpa tillväxt… för att räntorna kommer vara låga länge, och de här bolagens disruptiva kraft kommer att fortsätta. Vi kommer inte sluta titta på Netflix, ladda ner musik från Spotify eller använda Google… det är ett som är säkert.

   Jag tror trenden kommer att hålla i sig ända fram till nästa vår… då från ett klart övervärderat läge skulle vi kunna få en större korrektion. Nu är jag klart osäker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.