Amazon – keep it simple

Den här rekylen handlar om tillväxt bolag i USA, plus lite annat smått och gott. Men låt oss förenkla. Det handlar om Amazon. Amazon kan också ses som en metafor över alla andra bolag som gått starkt, har en hög värdering och en disruptiv inverkan i den värld vi lever i som kännetecknas av låg tillväxt.

Jag tror att rekylen styrts av säljarna i denna aktie, där de som suttit med har outperformat och är nöjda med avkastningen men börjat bli oroliga över den generella uppgången och värderingen och egentligen bara väntat på säljläge. De som stått utanför har inte viljat köpa utan varit besvärade över värderingen hela tiden, men även frustrerade över att ha legat fel. Ser man till denna händelse isolerat så kommer vi nå en punkt där säljarna känner sig klara, och tillräckligt många köpare börjar vilja peta i aktien. De vill inte åka på en näsbränna igen.

Men hur ska man se på Amazon?

Jo antingen säger man rätt och slätt att den är övervärderad, ett bolag med börsvärde på 1500 mdr dollar, och PE 95 på årets vinst och 68 på nästa års vinst, är enligt skolboken…. oattraktivt.

ELLER, kan man se det så här:

Börsvärdet är 1500 mdr, för att det ska vara köpvärt så behöver börsvärdet dubblas på 5 år. Till 3,000mdr. Är det möjligt?

Säg att de gör en formidabel resa närmaste 5 åren, då lär multipeln inte vara låg om 5 år. Är inflation och ränteläget dessutom lågt, så är det ännu mer troligt. Säg Ev/Ebitda 20X. Där ligger den baserat på ett snitt av 2021-2022, så det känns inte orimligt.

Då måste de göra 3,000/20=150 mdr i Ebitda om 5 år.

Idag ligger Ebitda marginalen på c15% men väntas gradvis röra sig uppåt. Delvis pga skalfördelar och operationell leverage, och dels för att de allt annat lika kan prioritera lönsamhet mer om 5 år, än marknadsandelar. Så låt oss vara generösa. 20%.

Kan de ha en försäljning om 150/20%=750mdr om 5 år?

Nästa år väntas 430mdr i försäljning, året efter det 510. En ökning med 80mdr. Kan de öka med 80mdr om året så ligger de på 750 mdr om 5 år (590/670/750). Dvs under år 2025.

Gör de detta, med 20% marginal, med 20X multipel….. då kan aktien dubblas härifrån. Det är knappt 20% årlig utveckling. Det är inte dåligt, och rätt bra betalt givet risken… och ränteläget.

Vilket blir det. Har vi svag konjunktur, risk off miljö på börsen, samt att Amazon börjar avvika från ”resan”. Då blir det inte så. Då kommer marknaden att baissa med PE multipeln för nästa år som ursäkt. Då kan aktien halveras både en och två gånger. Jag har naturligtvis ingen aning om Amazon, i ett positivt scenario, har kraften att leverera den typen av försäljningssiffror heller.

Men får vi inte den typen av marknad. Då är det inte helt osannolikt att Amazon fortsätter att prestera, och gör den det lär de övriga hänga med, och gör dem det så lär Nasdaq och SPX klara sig hyfsat…. och klarar de sig hyfsat, ja då gör resten av världen det också. Funkar Amazon resan, så funkar aktieplaceringar rent generellt. Typ

Den här rekylen behöver inte vara slut ännu, men om man är hyfsat riskbenägen med en munter syn på framtiden. Då lär ett aktieägande härifrån, rent generellt alltså, bli en rätt fin affär.

Sen om den här rekylen rullar över i nått nytt, dvs från Amazon skeptism, till Covid19 fear…. då pratar vi om andra saker. Men hittills är det min bedömning att detta till största del har handlat om en FAANGM korrektion. Inte så mycket mer.

och nej, jag inser att min analys över Amazon inte ger mig ett jobb som chefsanalytiker på en bank. Men det är inget jobb jag strävar efter heller. Jag strävar efter att lyckas med mina investeringar.  Det tror jag ni gör också!

SPX 3,330 höll idag… nu får vi se var det bottnar. Tror att vi kan nå 3,400 efter botten… var den nu hamnar någonstans?

IFO och claims imorrn… inga kioskvältare.

Godkväll!

 

———————–

IFO kom in på 93,4 mot väntat 93,8 och fg 92,5. Helt okej, men inte riktigt samma optimism som Prel Mfg PMI siffran, men inte heller svag som Service siffran. Min känsla är att IFO ligger något efter PMI rent generellt.

Claims kom in i linje med förra veckan. Det skapas väldigt lite jobb, men det försvinner inga heller skulle jag säga. Rätt typiskt en ekonomi som står stilla. Dvs vi är inte i Q2 a la minus 9% YoY BNP…. men inte heller stark recovery.

Många tycks vara oroliga över att vi ska få en ny Covid-19 vår. Det tror inte jag, dels för att vi är på ett helt annat ställe på learning curve, dels för att vi är bättre på att skydda riskgrupperna, och därmed kommer inte smittspridningen att utvecklas till fulla sjukhus och dödsfall som sist, och det är det senare som styr omfattningen av panik och restriktioner. Men samtidigt…. allt kan hända. Det är inte så att någon har facit här.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Amazon – keep it simple

 1. P bateman skriver:

  Tack din input är guld

  Jag tänker att sålänge centralbankerna stödjer marknaden så är de TINA som gäller i grunden. Jag tror sp500 går ner minst till 3050-3100 området, där tänkte jag iaf sälja av mina korta…

  • GaStan skriver:

   Tack själv! Tina är viktig, men utan vinsterna funkar det inte

   • P bateman skriver:

    Nej de är såklart, covid19 restriktioner får inte bli värre, då är nog börsen körd närmaste tiden hur som helst…

    Jag börjar köp från 3100-3050 , men inte all in det är för stor risk. Man ska nog spara en del krut och räkna med att de kan bli stökigt om covid blossar upp.

    Som du säger så ser vi en rekyl i nasdaq framför allt, de är om det blir en covid nedgång som de kan bli betydligt kraftigare..

 2. Jonas skriver:

  Tjena ! Bra som vanligt !
  Vad är din take på dollarn ? Läser att många tror på svag dollar framöver, men har för mig att du tror tvärtom.
  Lyssnade även på Jonas Thulin som verkar tro på starkare dollar.

  Simma lugnt !
  Jonas

  • GaStan skriver:

   Just nu är det ju lite Risk offigt, vilket alltid innebär en starkare dollar… särskilt om den svagat sig innan. Så länge som inte rekylen är över, och det är trend upp igen så lär det fortsätta… that said, jag är bullish 12 månader ut, och risk on brukar vara förenligt med svag dollar. Lägg till FEDs nya inflationsmål som är superduvigt… då skulle jag säga att dollarn kommer vara stabil till svag 12 månader ut. Sen vet jag att Nordea är inne på en förstärkning av likviditetsskäl som jag vet har stor betydelse… så just nu stark… men den stora trenden är svag.

 3. Martin skriver:

  Intressant Amazon analys. Det som är intressant är dock att om värderingen skall försvara måste de ju bli lönsamma utanför USA. Vilket de hittills misslyckats med trots att de försökt länge på en del marknader. Gäller ej AWS dock, det är ju lönsamt.
  Men kan inte Amazon få lönsamhet utanför USA då är det en rejäl bubbla.
  Den som lever får se..

  • GaStan skriver:

   Du måste tänka utanför boxen

   Vare sig du el jag kan prediktera vad som händer men omsätter dem 750/ ebitda 150… kansle vinst på 75mdr 2025 så är det lugnt tror jag. Problemet ligger i om det kommer hända el ej.

   Som du säger, den som lever får se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.