Höstlovsvecka

Mina skärmar lyser rött av ett svagt Europa. Rädsla för lock down ligger bakom. Vi har ännu inte fått några säljsignaler från USA. Men bryter vi ner så väntar September lows rent tekniskt. Fan, jag som hade hoppats på att de skulle hålla och att vi stod inför post election stimulus relief rally… nu är jag mer tveksam!

Är lock down något att vara rädd för? Lokala utbrott behöver vi inte bry oss om. Nationella är problematiska. Sen är jag skeptisk. Virusspridning är inte anledning till Lock down. Överbelastade sjukhus är. Men virusspridning kan leda till överbelastade sjukhus. Men inte nödvändigtvis. Virusspridningen är idag 4X högre än i våras ur ett globalt perspektiv, men vi har ännu inte sett belastningen på sjukvården med tillhörande dödsfallsfrekvens…. och den ökade spridningen har varit närvarande ett tag utan att detta har hänt.

Ta Frankrike som exempel. Där ligger den dagliga smittspridningen på i snitt 40,000 mot bara som högst 4,000 per dag i våras. Samtidigt dör det ca 100 om dagen mot ca 1,000 i våras. I min värld stänger man inte ner ett land av den anledningen. Sen mäter man såklart annorlunda nu från då… men ändå. Varken befolkning eller regering vill stänga ner i något land. Men får vi överfulla sjukhus, ja då vill alla normala människor stänga ner. My take är fortfarande att Covid inte är nåt hot mot mitt case 2021.

Finns det torrt krut om vi stänger ner hela skiten ännu en gång? Ja det finns det. Man kommer lansera lika stora finans politiska stimulanspaket som i våras om det händer. Det är inga problem, och det hjälper. Skönt va!

Problemet är snarare på längre sikt. Dels när centralbanker, som köpt statspapper, rullar av dem vid förfall och låter privata sektorn ta över statsskulden. Då måste privata sektorn sälja andra tillgångar (alternativt använda cash som de fått när centralbankerna gav dem under QE) för att köpa de här och då får vi omvänd asset inflation. Dvs svaga börser allt annat lika. Ju mer som rullas över, desto mer Asset Deflation. Det finns också en risk att detta pressar upp räntor, och ju högre skuld, desto mer räntekostnader som en statlig budget måste förhålla sig till, vilket kan sätta press på tillväxt.

Sprider sig ränteuppgången till övriga ränteslag, ex bostadsobligationer, så får hushållen högre räntekostnader, vilket också sätter press på tillväxt.

Allt handlar förstås hur snabbt detta händer och vilka belopp. Men jag tycker inte att det är så konstigt egentligen. En stats uppgift är att via finans- och penningpolitik stimulera vid svåra tider, och den stimulansen är ju trevlig på många sätt. När det sen blir goda tider så bör de göra motsatsen och då är det inte konstigare att lika mycket som det hjälpte under dåliga tider, lika mycket ska det stjälpa under goda tider.

Så dagens åtgärder kostar….. men de kostar av framtida ekonomisk tillväxt. Sen ska man inte övertolka detta. Jag är inte rädd för skyhöga räntor a la 70-tal. Är inflationen låg, säg 1-2% när detta ska genomföras så borde privata sektorn vara villig att köpa statspapper på ungefär samma nivå. Bostadspapper nåt högre. Det är inte utan att det får negativ inverkan. Särskilt med tanke på storleken på skulderna. Men det borde vara hanterbart.

Tyska IFO kom idag in på 92,7 mot väntat 93,0 och fg 93,2…. ungefär samma bild som Flash PMI… dvs att återhämtningen är okej, fast där momentum avtagit till följd av Covid oro. Min tes ligger fast. Europa växer med ungefär 0% just nu, kanske nån procent negativt. Inte som i våras. Men inte heller som pre-Corona. Ingen stor sak i min bok. Men det är klart… ska Stoxx index bryta upp ur sitt konsolidernade sen i maj, ja då behöver vi en starkare cykel och visst tryck på räntorna. Först då börjar Value och Cyckliskt gå… vilket dominerar i Europa. Jag tror fortfarande på detta under 2021… fast där startskottet ännu inte har gått.

Veckan bjuder inte på något avgörande på datafronten. US BNP Q3, CaseShiller, Core PCE, Consumer confidence och Chicago PMI från USA. Allt fokus ligger på Covid, presidentval samt stimulanspaket. Rent tekniskt tittar jag mest på SPX. Kommer stöden att hålla, eller kommer vi att bryta ner. Om vi bryter ner… är det en fint, som vi bara om nån månad får äta upp, eller väntar nya lows…. många bollar i luften nu. Tbc….

Ha en fin höstlovsvecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Höstlovsvecka

 1. Stefan Östergren skriver:

  Hej Jonas. Återigen tack för ännu en bra intervju i Börssnack.
  Tror det var lite knäckande att det just var SAP som är dagens sänke i DAX då de normalt sätt inte anses som konjunkturkänsliga men indirekt är det.
  Om vi bortser från smittspridningen och nedstängningarna på kontinenten är snacket om att stimulanser kommer först i februari 2021 så klart negativt. Hur det förhåller sig med det har jag inte en aning om men bara diskussionen sätter tonen på dagens börs.

  • GaStan skriver:

   Tack för berömmet,

   Nej får vi en rättslig prövning istället för en installerad president, samtidigt som stimulus inte kan klubbas genom, och lite covid restriktionerna på det… så lär det bli allmän risk off som i första hand borde ta oss mot september low, och kanske ännu lägre om de inte håller. Men vi kan lika gärna sitta här om två veckor med ny president, stim paket på plats, och Covid lock down vad är det? och då handlar väsentligt högre. Sett på sikt är jag positiv, men klart medveten om de korta riskerna!

   Sen kan man ju alltid snegla på hur det varit i år… varje gång allt känns olustigt, då ska man köpa, och varje gång det känns rätt bra, då ska man ta ett steg tillbaka…. börsen är inte en plats där det ska kännas bra att tjäna pengar på helt enkelt!

 2. Welsh Corgi skriver:

  vilken j-vla dret, skrev en post och hamnade på något as till world press för att logga in! Wtf, måste vara 10 posten jag skriver och varför är jag okänd och hamnar på world press fuck you och identifiera dig?

 3. Welsh Corgi skriver:

  Hmpf, ursäkta, bra podd med Jonas&Erik i torsdags. Skrev något om galen tysk och Gif för ens dåliga ordförråd. Men kommer inte riktigt ihåg det. Ligger posten någonstans på world press eller är den bara ”nu ser ni den inte”?

 4. Welsh Corgi skriver:

  Tack för blog och bra podd med Jonas&Erik. Men vad gör vi med tysken, han är f-n dum i huve. 650 punkter och 5,5% på 36 timmar. Det är inte klokt eller är tysken smartare än oss. Jag vet inte börjar bli paraniod nu (och skulle vilja använda en gif).

  Ähm, kommer du att lägga in programvara så vi kan använda Giffar för att förklara vårt dåliga ordförråd :-).

  • Welsh Corgi skriver:

   Ok, där kom den tillbaka. Jag tar tillbaka allt jag sagt/skrivet och hävdar motsatsen. Det är ok, kanske?

  • Stefan Östergren skriver:

   När man inte trodde tysken kunde bli jobbigare än vad han redan är slog de till med SAP av alla jävla kort. Mitt förtroende för landet sjönk från 30 till 10 typ men likt förbannat hänger man på som en idiot.

   • Welsh Corgi skriver:

    Aa, tysken på 11994 nu och lätt illamående. Vad f-n är det här och vilket j-vla skit år.
    Sparform, vilket jävla skämt. Ett casino, det är vad det är.

 5. Erik skriver:

  Nu börjar de talas om lockdown i FR ochTyskland. Tror även personligen Belgien kommer stänga ned, iva är full nu enligt nyheterna. Sveriges ökning är låg mot våras, men är en fördröjning och jag tror vi kommer hamna på samma nivåers om i våras tillslut. Hur tror du börsen tar emot dessa nyheter?

  • GaStan skriver:

   Ja det ser kritiskt ut… vilket gör att Value och Cykliskt inte ser bra ut, då detta kräver ett förtroende för konjunkturen framöver. Så ja, det är inte konstigt att Europa handlas ner. Growth borde outperforma i den här miljön, och då ligger Usa nära till hands. Dock behöver inte usa gå bra i absoluta termer utan tvärtom är risken hög att vi ska ner till spetember low, dvs SPX 3200.

 6. Simon skriver:

  Om du var tvungen att välja, är det för mycket optimism inprisad i dagens indexnivåer eller ör det för mycket pessimism inprisat i dagens indexnivåer? 🙂

  Tack för att du delar med dig av dina tankar och vyer!

  /Simon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.