Sannolikheten för Tomterally har ökat

SPX är uppe och nosar på 3,590 igen. Bryts den så är chanserna goda att vi får ett tomterally. Jag skulle säga att detta case är intakt så länge som 3,540 håller för stängning (3,510 intradag). Target i ett rally ligger kring 3,900 +/- 50 typ. Därefter är det inte osannolik med en blodröd januari när Biden inte får igenom ett så stort paket som marknaden hoppats på då senaten sätter käppar i hjulet, och Georgia skickar två republikaner till senaten.

Även Astra har kommit med resultat som visar på 70% recoveryrate för sitt vaccin. Tidigare har vi haft Pfizer 90% och Moderna 95%. Vad jag kan förstå finns det 11 vaccin i Fas3 studier just nu. Det har pratats om att Pfizer kan vara först ut med ett godkännande i mitten på december. Allt detta innebär att vi skulle kunna börja vaccinera i början av nästa år.

Samtidigt talas det om att vaccin inte är en lösning då många vill avvakta med att ta det, eller att avstå helt och hållet. Undersökningarna skiljer sig inom och mellan länder, men det verkar pendla kring 25-50% av de som vill avvakta/inte ta det. Personligen tillhör jag nog avvakta lägret. Inte för att jag är vaccin motståndare utan mer för att jag inte tillhör nån riskgrupp (så vitt jag vet, man kan ju ha nåt latent som man inte känner till), men även för att det kommer finnas flera olika vaccin att välja mellan down the road och då kan man lika gärna avvakta något. Men debatten kring att vaccin inte är en lösning pga att många inte tänker ta det är ju fullkomlig non sense.  Börja med riskgrupperna, säg att det är 10% av befolkningen högt räknat. De har valet mellan att avstå och därmed utsätta sig för en hög risk att insjukna rejält och bli inlagd på sjukhus och rent utav att dö, och att ta det och utsätta sig för en extremt låg risk att åka på någon allvarlig bieffekt till låg risk att åka på en måttlig bieffekt. Ni måste förstå att de här Fas1-3 studierna inte enbart handlar om att utröna om vaccinet hjälper mot covid-19 utan också vilka bieffekter det för med sig. Om de hittar allvarliga bieffekter så blir det inte godkänt. Om man hittar lindriga bieffekter så ställs dem mot nyttan varpå det ändå kan bli godkänt. Visst innebär det att man inte hittar allt, särskilt de allvarliga, men då handlar det ofta om promilles risk. Annars hade man hittat det. Så riskgrupperna ställs i praktiken inför valet mellan att å ena sidan Covid19 effekter med rätt hög sannolikhet, och promilles risk att åka på någon allvarlig bieffekt. Det valet är enkelt. När de är vaccinerade så kommer man vaccinera alla andra som vill bli vaccinerade. Säg 40% av befolkningen (om 50% säger att de vill varav 10% är riskgrupp). I nästa steg, och då har det förflutet en del tid) så antar jag att många ur det tveksamma gruppen kommer att haka på. Säg att hälften gör det, då innebär det att 75% av befolkningen är vaccinerad och man kan börja tala om kollektiv immunitet. Sen kanske inte vaccinet varar för all framtid, men i detta forum talar vi om börsen och marknaden är intresserad av narrativet kring restriktionernas inverkan på ekonomin, och då är detta inget problem.

Jag har under året inte fäst så stor vikt vid vaccinet, då min feeling har varit att det är mycket av en Brexit diskussion, dvs man pratar om det i positiva ordalag men vi har de facto ingen Brexit så här lång tid efter omröstningen. De som verkligen ä experter på området har också lyft fram det historiska faktum hur svårt det är att ta fram fungerande vaccin och att det kan ta extremt lång tid. Ofta har man misslyckats helt, men istället lyckas med bromsmedicin. Men med 11 vaccin i Fas3 varav tre med resultat, och ett kan godkännas bara inom nån vecka, så har ”vaccin faktorn” blivit väldigt verklig, och skulle det fungera så skulle jag säga att det är en stor prestation av mänskligheten… väl i paritet med första månlandningen.

Från Tyskland kom Mfg Flash PMI in på 57,9 mot väntat 56,5 och fg 58,2. Från Europa kom den in på 53,6 mot väntat 53,1 och fg 54,8. Jag måste säga att jag tycker det är starkt givet restriktionerna. Service Flash Mfg var ur det avseendet mycket svagare. Restriktionerna svider för tjänstenäringen såklart. Men jag tror att 1, detta är en faktor som marknaden orkar se genom givet att man tror på vaccin och 2, Tillverkningssektorn är den viktiga av de två i Europa. I USA är det tvärtom!

I Europa låg tjänste PMI på 41,3. Jämför detta med Mars 26,4 och April 12,0. Inbromsningen nu är inte på samma nivå som under våren, vilket lirar med att restriktionerna inte är lika omfattande, som lirar med att belastningen på sjukvård samt dödsfall inte är lika omfattande. Jag tror BNP YoY, och således vinstnivåerna, kan bli något sämre än under Q4 jämfört med Q3 i USA och Europa. Men inte särskilt mycket och långt bättre än Q2. Jag skulle säga att FY20 EPS för SPX ligger på c135 dollar. För 2021 ligger den alltjämnt kvar på 170-180 dollar. (för att få fram PE för SPX så delar ni alltså indexvärdet med den här vinsten)

Flash PMI från USA km precis. Mfg kom in på 56,7 mot väntat 53,0 och fg 53,4. Extremt bra, eller? Det är snarare Philly och Empire som legat lite högt tidigare och nu kommit ner medan dagens PMI revertar uppåt. All in all pekar det mot ISM kring 55. Flash Service PMI, som egentligen är viktigare nu för tiden, kom in på 57,7 mot väntat 55,0 och fg 56,9. Super starkt. Särskilt med tanke på hur covid härjar runt och nya restriktioner.
Många är nog positiva till vaccin grejen, men känner ändå viss tveksamhet till att köpa för att nuläget är så risigt. De här siffrorna ger dem fel. De här siffrorna säger att både tjänste- som tillverkningssektorn mår rätt bra. Då kan man ju undra hur jävla bra ekonomin mår bra den dagen riskgrupperna är vaccinerade och i princip alla restriktioner är borttagna.

Senare i veckan har vi IFO, CaseShiller, Consumer confidence X2 samt Core PCE från USA. I min bok drivs marknaden av Biden stimulus och vaccin just nu, och makro känns väldigt mycket nuläge och som därför är sekundärt, men man vet inte hur marknaden väljer att tolka in saker så vi tar en dag i taget. Tbc…..

Riksbanksmöte på torsdag. De rör inte räntan, och ökar ev QE. Det är rätt strategi, även om det är underordnat just nu. Allt handlar om finanspolitik, och jag hoppas verkligen att regeringen gasar på så att när vi lyfter bort restriktionerna nån gång nästa år så ska skadorna på ekonomin vara de minsta tänkbara. Budgetunderskott NU är en smart investering i framtiden. Om de tycker att det är så jobbigt får de väl köra budgetöverskott när vi tagit oss genom detta längre fram. Men inte hålla på gasen just nu. Dessutom kostade våren oss klart mindre än väntat och jämfört med andra länder. Så det är inget att tveka på i min bok. Behövde jag säga att statsskulden är på peanuts nivåer…. så är det nåt land som kan kosta på sig expansiv finanspolitik så är det vi! Sen ska man inte rädda företag med trasiga affärsmodeller, eller ge pengar till näringsindkare som det fortfarande går rätt bra för. Nej i min värld handlar det om att vårda ekonomin så som vi vill ha den post-crisis.

Ha en fin vecka!

—————

Tyska IFO kom precis in på 90,7 mot väntat 90,1 och fg 92,5. Ligger klart under PMI från igår, och pekar på svagt negativ tillväxt i den Tyska ekonomin. Vet inte riktigt varför de divergerar så men det borde inte vara uthålligt.

Case Shiller bostadspriser kom från USA och visade på ännu ett rekord. Ungefär som hox Valuegard känns det som. Jämfört med sommaren 2006 då vi senast hade det tidigare rekordet, innan överbelåning i kombination med stigande räntor, ledde till Lehman kraschen och Great recession så ligger priserna 12,5% högre. Inte så farligt ändå. I Reuters kan jag gå tilbaka till år 2000 för Case Shiller, och sedan dess är priserna upp med 132% på 20 år. Det är en årlig prisökningstakt på 4,3% senaste 20 åren. Om vi säger att skulderna ökar lika fort som priserna (eftersom man använder skuld för att köpa sin bostad med.. ni vet mitt resonemang: skulderna leder priserna) så måste skulderna ökat med ca 4,3%. Samtidigt vet jag att lönerna ökat med ca 2,5% om året senaste 20 åren. Således har även skuldkvoten ökat i USA. Precis som i Sverige. När FED började höja räntan sist, då ledde det till problem. Dels pga överskuldsättning (dvs skuldkvot) och dels för att man lånat ut pengar till folk utan inkomster. Detta ledde senare till sk. säkra skuldpapper började defaulta och sen fick vi Lehman kraschen. Bostadspriserna kraschade som en konsekvens av detta med 35% vilket ledde till ännu större problem. Sedan den här kraschen har skulderna inte ökat lika fort och jag tror USA är i långt mycket bättre skick än då. Dvs om man skulle göra en stresstest över hur MYCKET RÄNTAN MÅSTE STIGA, för att räntekostnaderna ska gröpa ur lika mycket ur disponiebel inkomsterna som då, så tror jag att man kommer fram till att den typen av ränteuppgång är mindre sannolik än den vi såg då. Risken för en default i deras bostadslån system är således lägre idag än då. TROTS att priserna, och därmed skulderna, är något högre. Anyhow, rekordhöga priser är bra för hushållens balansräkning, vilket är bra för consumer confidence, vilket är bra för att hålla nere sparkvoten, vilket är bra för konsumtion, vilket är bra för tillväxt. Å andra sidan har vi haft stigande priser ett tag nu så marginal nyttan av den här datan är minimal ur ett börsperspektiv.

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sannolikheten för Tomterally har ökat

 1. Östergren skriver:

  Håller med. Vaccinet är i första hand för riskgrupperna och min ringa erfarenhet är att de kommer att ta vaccinet då alternativen är värre. Sen hur detta rullar ut på resten av befolkningen är en annan och senare fråga. Nu är det ju många siffror som rullar ut men om jag inte hörde helt fel kan AZ rulla ut 3 miljarder doser (krävs 2 per individ) 2021. Preparatet ska dessutom var befriat från biverkningar på kända fakta. Men som sagt, ta detta med en nypa salt då vi ännu vet för lite.

 2. Simon skriver:

  Som alltid, stort tack för bra och välformulerade tankar! Hur starka anser du baseffekterna vara på PMI? Inbromsningen är inte lika allvarlig idag som i våras, men den bromsar från vad man kan hävda är redan bromsade nivåer så att säga.

  Vaccin har som du skriver gått från ett ”Om” till ett ”När” och framförallt sektorrotationen speglar detta. Det verkar troligt att marknaden ser igenom den nuvarande problematiken & till skillnad från i våras/somras tycker jag att marknaden diskonterar ett bullcase som faktiskt är ”sannolikt” och inte bara ”möjligt”. alltså ”Probable” vs ”Plausible” som det brukar heta.

  Mvh,

  • GaStan skriver:

   Tack, och väldigt relevant fråga.

   Pre Corona var en PMI synonymt med 2,5% tillväxt i USA. Sen kraschade PMI med tillväxten. Sen gick PMI upp till 55 igen, men då representerade den snarare 0% tillväxt. Nu ner en bit till, och då är 0% referensen. Så visst spelar baseffekt roll. PMI på 50 nu är snarare svagt negativ tillväxt med 1-2% kanske. Ner mot 40 är nog snarare ner mot -5% negativ tillväxt skulle jag gissa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.