Vi rallar mot en toppformation

Som jag ser det kan vi fortsätta upp en bit till. Jag tänker mig SPX 3,900 +/- 50 punkter. Senast under mitten på december. Därefter blir konsolidering in i mål. Januari och Februari kommer bli stökigt med stor risk för större rekyl om Georgia skickar två senatorer till senaten och Biden inte ser ut att få genom ett så stort paket. Jag tror ju på SPX kan göra en vinst på 180 dollar nästa år mot 135 i år. De flesta i marknaden är inte så positiva, men de flesta tror på väsentligt högre nivåer än 135. Detta narrativ, att vi ska kunna nå dit får INTE störas. Dvs grus i stimulans- eller vaccin maskineriet kommer inte att tas emot väl. Särskilt när marknaden gått starkt. 10%+ korrektioner kommer då som ett brev på posten. Jag tror vi slipper det i år. Många andra tror på att vi ska ha det nu, och sen Nisserally med stark januari. Så kan det också bli, men mitt base case topp tidig december…. men det gäller att hålla en tajt stopp som man gärna tar med sig upp. För SPX just nu vill jag inte se stängning under 3,540.

Tittar man på VIX så är den nere på fina bottennivåer sedan Corona bröt ut. Parallellt med en sista rörelse upp skulle jag vilja se hur den bryter ner mot 18, kanske till och med 15, vilket skulle få sentimentet att verkligen toppa ur samtidigt som marknaden gör det.

https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

Min vän Erik Hansen brukar också säga att en ATH leder oftast till en ATH. Typ med 75% sannolikhet tror jag till och med att jag läst någonstans. Men då tänker jag att det ALLTID är EN gång då en ATH inte leder till en ny ATH utan en större nedgång. Om EN gång utgör 25%, då måste en uppgång i genomsnitt bjuda på 3 stycken ATH fast som leder en ny, fast där fjärde ATH leder till en större korrektion. Skillnaden mellan de första tre, och den sista fjärde måste vara en kombination av värdering, sentiment och positionering. Där snittet av de första tre ändå måste vara okej vilket gör att marknaden fortsätter upp, medan den sista fjärde inte gör det. Sen måste det alltid till en trigger. Dvs jag ansåg att börsen var oattraktiv i januari/februari i år, men det var Covid som startade rekylen. Att den sen blev 30% djup berodde på värdering/sentiment/positionering. Man kan få triggers även vid de tre första ATH nivåerna, men ofta faller inte marknaden så mycket, och det hittar rätt snabbt tillbaka och sätter en ny. Men vid trigger fyra gör den inte det.

Eftersom jag tror på 180 dollar per aktie nästa år, och marknaden toppat ur kring Fwd PE22 flera gånger innan post-Lehman så lirar det med 3,900ish (3,900/180=22). Lägg därtill att positionering (Retail, Hedgefund beta, Multi/Bland fonds andel equity, Mutual fond likviditet) och sentimentsindikatorer lär vara illröda där uppe så känns det rätt okej.

Sen vill jag ändå lägga in det faktum att med FEDs nya politik som ger TINA på steroider (då de inte rör räntan eller slutar med unlimited QE förrän kärninflationen legat klart över 2% under en längre tid) kan man även räkna hem nivåer upp mot 4,500 med samma vinst förväntningar. Men detta target får vi återkomma till. Vi kommer inte dit utan korrektion ändå.

Conference Board Consumer Confidence kom igår in på 96,1 mot väntat 98,0 och fg 101,4. Inget märkvärdigt givet Covid. Men står faktiskt lite i kontrast till US Service PMI häromdagen. Den pekade på att det fart i service sektorn. Den här siffran pekar på att man håller i sina pengar. I eftermiddag kommer Michigan som är den andra undersökningen. Får återkomma till den.

Titta på den amerikanska sparkvoten, https://www.statista.com/statistics/246268/personal-savings-rate-in-the-united-states-by-month/

Tänk er den upp och ner. Då ser den ut som Consumer confidence grafen. Dvs den kraschade i våras, och har sen repat sig, men inte hela vägen upp. My take är att Confidence kommer återställas nästa år när vaccinet är på plats, jobbskapande, tillväxt och vinster tar fart (även om det bara är baseffekt och återställning av det Covid tagit bort) så skapar det ändå den optimism som krävs. Drar confidence, så drar sparkvoten… och finns det pengar att konsumera (vilket det gör) så drar tillväxten. Lägg till Bidens paket, vad det nu blir, så ser det ju kul ut! Så jag tror ju att man ska utnyttja kommande sättning, när den nu kommer att handla aktier i.

—————-

Michigan consumer confidence kom in på 76,9 mot prel 77,0 och fg 81,8. Påminner om siffran från Conference Board…. samma analys!

Core PCE kom in på 1,4% YoY mot väntat 1,4 och fg 1,5…. inget att orda över. Lirar med lönerna på 2,5%ish… inte så mycket att snacka om. Påverkar inte FED:

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Vi rallar mot en toppformation

 1. Erik skriver:

  Tack för en suverän blogg.

  Vill du förklara närmare hur du kommer fram till att vinsten för SPX är 135 dollar i år?

  Som i påståendet nedan:

  Jag tror ju på SPX kan göra en vinst på 180 dollar nästa år mot 135 i år.

  //Erik

  • GaStan skriver:

   135 dollar bygger på faktisk data för de tre första kvartalen, och konsensus prognos över det fjärde.

   Spx är ju ett index baserat på Mcap i de 500 största bolagen i USA, och 135 dollar är också ett index baserat på bolagens samlade vinst.

 2. larssonjohan skriver:

  Hej Jonas,

  Kommer verkligen att bostadspriserna att kunna vara stabila eller till och med stiga, som du skrev i bloggen ”Svenska bostadspriser”, om marknaden toppar ur? Har själv svårt att vara neutralt i frågan eftersom jag precis sålt BR, men inte tvingad att köpa än (tillträde i juni)

  Hälsningar,
  Johan

  • GaStan skriver:

   Börsen har i stort sett ingen inverkan på bostadspriserna…. sen kan det finnas saker som påverkar båda. Dvs en kraftig ränteuppgång skulle fälla krokben både på börsen och bostadspriserna, och då kanske man inbillar sig att en fallande börs påverkar bostadspriserna negativt men så är det inte utan det är räntan.

   I det här specifika fallet så är det värdering, sentiment och positionering som gör att jag tror börsen toppar ur. Ingen av de här faktorerna har nån bäring på bostadspriserna.

   • larssonjohan skriver:

    Jag har troligen haft för enkelt resonemang att en stark börs tenderar att ge folk mer pengar i kassan och att de därför skulle vara villig att betala mer. Har så svårt att tro att folk generellt maxar lånelöftet och det är vad som styr. Men du har helt säkert rätt i det 🙂

    Tack så jättemycket för svar!

 3. Pingback: Veckorapport vecka 48 2020 | Onsdagsfonden

 4. V skriver:

  Hej,

  Lagarde släppte idag en artikel om ECBs planer på en digital valuta samt lite diskussion kring cryptovalutor generellt. Hade varit intressant att höra dig resonera lite kring digitala valutor, hur du tror det kan slå framåt och framförallt den som så vanligen heta diskussionen kring bitcoin och dess framtid. Hur ser du på allt detta?

  https://www.ecb.europa.eu/press/inter/date/2020/html/ecb.in201130~ce64cb35a3.en.html

  Tack!
  V

  • GaStan skriver:

   Av alla mina grenar, så måste jag tyvärr erkänna att kryptovalutor är det jag kan absolut sämst. Jag är för dåligt insatt helt enkelt.

   Det som jag tycker är uppseendeväckande är att de flesta jag talat med som är insatta talar mest om det som en placering. För mig är det pengar, och trots att det funnits i så många år så har det hänt rätt lite ur betalningsmedels perspektivet, och det måste ju vara en rätt stor svaghet.

   För mig är det viktigt att en investering är kopplad till avkastning, dvs räntan på en obligation eller vinsten kopplad till en aktie, eller skog som går att avverka och sälja osv. Annars pratar vi ”pengar”, och då har vi alla valutorna, guld, en värdefull tavla eller cryptovalutor. Men vad ska värdet vara? Återigen blir det en relation till andra pengar, oftast dolklarn, och så blir det ju knepigt kan jag tycka då själva syftet med ex bitcoin är att det ska vara överlägset dollarn, men ändå prissätts det i dollar. Med dollarn kan du också köpa en dollar obligation som du får ränta på, eller en amerikansk aktie, men detta kan du inte göra med bitcoin förrän du växlat in dem.

   Point being. Om kryptovalutor är så överlägsna, varför har de inte kommit längre som betalningsmedel.

   Värderingsmässigt förstår jag hur jag ska se på dollarn och andra. Jag tittar på realräntespreaden mot andra valutor. Men med krypto och guld etc har jag aldrig sett nån modell jag förstår mig på. Det blir lite som att värdera en tavla. Vissa pekar på att dollarns svaghet är krypto styrka. Men hur bra är krypto om den beror på en annan valuta. Dollarn beror inte på krypto. Däremot beror dollarn på ränta och inflation i usa och omvärlden. Observera att jag är inte bullish andra valutor heller. Bara att valutor ser jag mer som betalningsmedel än investeringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.