Inköpscheferna i fokus

Trots en pigg start på veckan känns glaset lite halvtomt. 10 republikanska senatorer tycker det räcker med 600mdr av Bidens föreslagna 1,900. Virusspridningen vill inte riktigt komma ner. I Kina, som varit hyfsat befriat från c19, finns risk för ny våg. Hedgefonder har problem med sina blankningar, vaccinet rullas inte ut tillräckligt fort, inflationsoro på sina håll.. och detta samtidigt som värderingar och sentiment varit uppskruvade. Egentligen är mycket av det här brus I det stora hela, men det borde göra att  rekylen ner har mer att ge….

Så länge som vi inte stänger ovan SPX 3780/3800 så siktar jag på 3630.

Från Kina kom nationella Mfg PMI in på 51,3 mot väntat 51,6 och fg 51,9. Non-Mfg kom in på 52,4 mot fg 55,7. Caixins Mfg PMI kom in på 51,5 mot väntat 52,7 och fg 53,0. På det stora hela inget att oroa sig för, men givet sentimentet så bidrar det till ett halvtomt glas.

Från Europa kom Mfg PMI in på 54,8 mot flash 54,7 och fg 55,2. Tyska motsvarigheten kom in på 57,1 mot flash 57,0 och fg 58,3. Inte så pjåkigt även om momentum I uppgången lugnat sig lite…

US Mfg PMI kom in på 59,2 mot flash 59,1 och fg 57,1. Starkt! Ingen oro där inte. Mfg ISM kom in på 58,7 mot väntat 60,0 och fg 60,5….. new order kom in 61,1 på mot fg 67,5. Stark nivå, men vi kan konstatera att det har toppat ur. Spontant skulle jag säga att marknaden kommer att ta detta negativt. Å andra sidan kanske man hoppas på mer stimulanser från Biden… dvs sannolikheten drar mot 1,900 framför 600. Svårt att säga… jag siktar vidare mot SPX 3630.

——–

onsdag

Från Kina kom PMI från tjänstesektorn in på 52,0 mot fg 56,3. Riktigt svagt faktiskt. Nej, tjänstesektorn är inte en viktig del av Kinas ekonomi ännu, och därmed inte viktig för världsekonomin i princip. Men själva sinnebilden av att Kinas ekonomi tuffar på får inte skadas då det är viktigt för sentimentet. Från Europa kom tjänste PMI hyfsat flat. Å andra sidan är den inte viktigt för börserna globalt

Idag har vi viktiga PMI från tjänstesektorn i USA. Service PMI kom in på 58,3 mot flash 57,5 och fg 54,8. ISN non-mfg kom in på 58,7 mot väntat 56,8 mot fg 57,7. Båda ohyggligt starka och pekar på att restriktioner och dylikt inte har nån bäring på tjänstesektorn. Visst, de här indikatorerna ligger högt och potentialen är begränsad. Men frågan är vad som ska driva dem nedåt framöver. Vaccineringen tilltar, och smittspridningen avtar, och därmed borde restriktionerna inte bli värre. Missförstå mig inte. Jag tror inte det ska bli superbra i en handvändning, men varför skulle det bli så mycket sämre än vad som varit. Jag menar om ISM harvar på mellan 55-60 så ger inte det börsen mycket bränsle att rekylera på. Min tanke innan var att den skulle komma ner mot 45-50 till följd av restriktioner. Det hade varit en annan femma. Point being, Amerikanska ekonomin har varit väldigt motståndskraftig…. lägg till stimulanser, låga räntekostnader, lite mer jobbskapande, lite lägre sparkvot. Hur starkt blir det inte då, om det inte blir sämre än vad det är idag?

Jag har haft fel så här långt. Trodde att ekonomin skulle växla ner nån växel just nu, och det skulle ge optimismen en törn. Det har inte infriats. Jag har ännu inte valt att dra ner på risken, dvs öka upp i aktier igen. Men sannolikheten har ökat. Det finns fortfarande störmoment som varför är dollarn så stark och VIX handlas så högt om det är fritt fram att ta risk härifrån. Varför lyfter inte consumer confidence från nivåerna i våras? Hur lirar jobbrapporten på fredag med den här optimismen? Rent tekniskt borde vi också leta oss lägre i februari om vi ska få en traditionellt stark vårbörs. Jag ligger kvar, men är ödmjuk inför att analysen kan vara fel…. och som alltid, GIFT dig inte med din analys. Det finns ingen som tackar dig i efterhand. Har du fel så har du fel. Marknaden har nämligen aldrig fel… by definition. Det är bara att anpassa sig, ditt jobb är att ligga rätt positionerad. Inte vinna nåt Nobel pris i ekonomi.

Ha en fin kväll…

————-

Torsdag,

Jag är inte lika övertygad om rekyl längre, och om den kommer så ser jag inte samma djup som tidigare. Men om jag tvingas välja mellan att börsen ska upp eller ner 5-7% närmaste veckorna, så är svaret fortfarande. NER

Varför har jag haft fel. Dels beror det på att det korta caset inte spelat ut som jag tänkt mig

1, Bolagsrapporterna Q4 har generellt varit bättre än väntat och på många hall riktigt bra. C19 vågen I höstas har inte haft nån större bäring på de flesta företag. Jag trodde det skulle bli värre, och jag förstår marknaden om den inte är särskilt orolig för Q1 ur det avseendet. 

2, Jag trodde macro datan skulle kommer ner mer, båda I absoluta termer och rel förväntningarna. Det har inte heller spelat ut som väntat. 

Detta samtidigt som det långa caset är fortsatt intakt:

1, Sparkvoten i USA räknar jag med att den normaliseras från c14% till 7%, samtidigt som Consumer confidence repar sig mot pre Covid nivåer. Detta innebär att en löntagare kommer spender 93% av sin lön I år mot 86% förra året. Förra året sparade medelamerikanen dessutom EN månadslön I genomsnitt. Eventuellt kanske man tar och unnar sig lite av den besparingen I år?

2, Hushåll och företags räntekostnader är mer än 30% lägre än pre corona i USA

3, I år har vi budgetunderskott med minst 10%. Expansiv finanspolitik 

4, Jag tror att det kan skapas 5-6 miljoner job I USA när restriktioner släpper och tillväxten tar fart. 

Ovan punkter är kopplade till köpkraften, som ger tillväxt-vinster. Nedan är bra för asset prices

5, Unlimited QE, inga räntehöjningar, ger TINA on steroider. FED har tvingat privata sektorn till att välja mellan cash och aktier. Så fort aktier ser bra ut väljer man detta, vilket är prisdrivande. Dock måste aktier ”se bra ut”

6, Yieldkurvan, antingen US 10-2yrs alt 30-5yrs ligger i startgroparna för stark konjunktur och börs framöver. 

7, Aktier går bra när realräntan är svag, och även om 10 åringen kan röra sig uppåt mot 1,5% så gör den bara det mot bakgrund av stark tillväxt och ICKE RÄNTEDRIVANDE inflation. Dvs svaga dollar och stigande råvarupriser är inget som får FED att höja, men det håller nere realräntan vilket är bra för aktier.

8, Värderingarna är inte galna som många hävdar om man tror på 1, fortsatt låga långräntor och 2, c180 usd I vinst för SPX. Det ger en aktieriskpremie på 3,5% just nu vilket historiskt är fair. Om konjunkturen överraskar, och lättnaden post-c19, skapar euforism är risken snarare att vi går mot ett övervärderat läge med aktieriskpremie ner mot 2-2,5%. Där har vi varit tidigare… det kan hända igen om marknaden känner sig positiv. 

Imorgon har vi jobbdata för januari… då tar vi pulsen på hur fundamental stark den amerikanska ekonomin EGENTLIGEN är…. tbc

—————-

Äntligen fredag..

Den amerikanska jobbdatan kom in på 49k jobb mot väntat 50k och fg -227 (nedreviderat från -140). Jag tolkar detta som en ekonomi som varken växer eller krymper. Ganska logiskt med tanke på restriktioner. ISM och andra ledande pekar ju på styrka, men det är relativa indikatorer. Dvs de pekar på att nåt är bättre än innan, och detta ”innan” var ju inte så bra. Så det pekar på återhämtning från svag nivå, men det ska nog inte tolkas in som att det är stark tillväxt från ett normal tillstånd, utan stark tillväxt från ett svagt tillstånd. Så det gäller att hålla koll på jämförelsetalen. Jag tror väl egentligen inte detta är en siffra som gör marknaden orolig. Å andra sidan undrar jag om marknaden verkligen orkar ralla vidare från ATH nivåer? Jag ser ju framför mig stark tillväxt i år, att de miljoner människor som hade jobb innan Corona successivt återanställs. Men det kräver att restriktioner släpper, att consumer confidence drar, att sparkvoterna faller och att ekonomin gynnas av stimulanser och låga räntekostnader. Jag är övertygad att detta kommer hända förr eller senare. Jag tror att marknaden i ett sånt scenario vågar tro på optimistiska vinstprognoser, och värdera dem därefter. Men vi är inte där ännu, och jag har lite svårt att se hur vi ska fortsätta stiga kraftigt från dagens nivåer, givet den ganska ljumna bild vi har just nu.

Samtidigt gäller det att vara ödmjuk, marknaden bestämmer. Dvs jag tror att vi ska ner lite och samla kraft, men bryter vi upp och stänger ovan ATH nivåerna, då är det marknadens sätt att säga att man vill fortsätta. Vi kan inte veta om marknaden vill klättra till ett euforiskt läge, och sen falla kraftigt därifrån när verkligheten kommer i kapp. Vårt jobb är inte att ha rätt. Vårt jobb är att ligga rätt positionerade. Den lilla detaljen glömmer man ibland.

Jag har ju ett bullcase för i år, där jag tänker mig att vi går mot ett övervärderat läge, dvs en aktieriskpremie på c2,5%. Givet en 10-åring på 1,0-1,5% så ger det en Earningsyield på 3,5-4% vilket alltså är PE 25-28…. och tänker man att Vinsten för SPX ligger på 180usd så ger det target på 4,500-5,000…..15-28% upp härifrån. Det kräver naturligtvis att alla stjärnor står rätt… dvs vi behöver bli helt fria från C19 (åtminstone ur ett ekonomiskt perspektiv), och hjulen och optimismen behöver snurra på full fart. Vi är inte där ännu…. och jag tror marknaden behöver mer kött på benen än man har idag. Men man ska ha det i bakhuvudet.

Sen för att vara helt korrekt så har jag även ett efterföljande bear case om ovan inträffar. Dvs om vi får den optimismen och vinstutvecklingen beskriven ovan så leder det till tillväxt-jobbskapande-löneinflation-kärninflation vilket kommer att få FED att förändra sin policy. Jag tänker mig att när de väl börjar höja så höjer de med 25 punkter i kvartalet till 1,25-1,50% styrränta. Ungefär där kärninflationen har snittat senaste 10 åren och för att när man sist höjde till 2,25 så blev det för mycket. Detta skulle tvinga upp 10 åringen mot 2,5-3%. Givet en aktieriskpremie på fair value, dvs c3,5% så måste Earningsyield ligga på minst 6% (3,5+2,5)…. vilket lirar med PE-tal på 16-17. Dvs i linje med det historiska snittet.

Så min poäng är att ett euforiskt läge, och fortsatt låga räntor, kan tvinga upp börsen mot PE25-28 för att sen när det Euforiska läget tvingar FED att ändra policy tvinga ner börsen mot PE16-17.  Sen beror det på när det händer. Dvs det är kanske PE25 baserat på årets förväntade vinst om 180, eller kanske nästa år som är för tidig för att veta nåt om, och sen PE16 kanske baseras på 2023 års vinst eller 2024 beroende på när FED ändrar policy och när marknaden väljer att prisa in det.

Men om man tänker sig följande SPX vinst utveckling:

2021: 180usd ger Target1: 4,500 (pe25) Target2: 2,880 (pe16 där FED ändrat policy)

2022: 200usd ger Target1: 5,000 Target2: 3,200

2023: 220usd ger Target1: 5,500 Target2: 3,520

Som ni förstår är börsen ganska känslig för ett policyskifte hos FED där man inleder en serie av höjningar, TROTS att vinstutvecklingen antas vara god. Dock anser jag att alla fel på det när de tror att svag dollar och höga råvarupriser kommer leda till detta. Det är inte den typen av inflation som leder till räntehöjningar. De leder snarare till räntesänkningar, även om det inte aktuellt då FED inte kommer gå in i minusräntor.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Inköpscheferna i fokus

 1. Per skriver:

  Vad tror du om en svart svan från reddit-härvan.
  Tänker om någon/några hedgefonder går under, kan det utlösa lavin liknande finanskrisen?

 2. Stefan skriver:

  Som glad amatörinvesterare har jag tolkat börsen som ett forum där företagen kan få kapital för investeringar(/drift). Nyttan med blankning för aktiebolagen är väl noll så varför tillåts blankning?

  När kapitalstarka juridiska enheter pumpar aktier upp och ner genom blankning drabbas ofta enskilda privatpersoner som tex satt en slant på Fingerprint.
  Nu känns det som att dessa blankare har drabbats av moteld från ”privatpersoner” och nu ropas det på reglering.
  Jag har svårt att förstå att blankning (som sker ”dolt”) är okej men inte det motsatta som sker helt öppet.
  Kan någon förklara logiken/skillnaden om varför det nu krävs reglering?

  • GaStan skriver:

   Du har rätt i att nyttan med börsen för ett börsbolag är möjligheten att kunna ta in pengar, men även ett sätt att sätta ett pris på sina aktier, som de sen kan använda vid en förvärvsstrategi om de betalar med nytryckta aktier.

   Därför har du rätt i att blankning inte fyller nån funktion för bolaget. Men inte heller traditionella köp fyller någon funktion. Det är ju egentligen bara transaktioner av befintlig aktiestock som inte berör bolaget. Bortsett från att skapa en relevant prissättning av bolagets värde. Vilket leder oss in på nästa grej.

   Jag tycker det är lika galet med blankare som driver ner kursen på bolag på ett sätt som nästan tvingar dem i konkurs (då långivare och andra finansiärer drar sig för att finansiera bolaget), som köpsidan som kan driva upp kurser långt över fair value, som sen leder till krasch Det är bara olika sidor av samma mynt.

   I teorin borde blankning leda till en mer effektiv och rättvis prissättning av aktiemarknaden på aggregerad basis.

   Du nämner Fingerprint…. kursrusningen var lika galen som kursfallet. I slutändan handlar det ju om hur väl bolaget utvecklas.

 3. INeedToLearn skriver:

  Jag blir inte klok på den här rekylen, om man nu kan kalla det rekyl.
  Visst, OMXSPI var ner 3.7% från toppen som mest, men det är ju en fm dessa tider :/
  Reddig-gate skrämmer inte börsen heller.
  Vad tror du, vart går vi härifrån?

 4. risemountain skriver:

  Jag blir inte klok på den här rekylen, om man nu kan kalla det rekyl.
  Visst, OMXSPI var ner 3.7% från toppen som mest, men det är ju en suck med dagens volatilitet.
  Reddit-gate skrämmde inte börsen heller.
  Vad är dina tankar om börsens fortsättning? Söker vi sättningen i feb fortfarande?

  • GaStan skriver:

   Nej den har varit en besvikelse, knappt värd namnet. Jag har tittat på det och tror fortfarande på rekyl. Men sannolikheten har minskat något OCH jag tror inte att den blir värre än max 8-9% sett till SPX… och ja, det är februari som gäller, kanske början på mars. För Omx gäller 1840-1880. Tidigare spg jag även 1720 men den risken är i princip obefintlig

   Men det gäller att inte gifta sig med sitt case, så jag får vara beredd på att stoppa ur mig (alltså köpa in mig igen)

   Jag känner fortf att q1 inte blir ett bra kvartal och marknaden har inte tagit höjd för detta…och jag tycker Vix och dollarn skvallrar lite om att detta inte är över ännu.

   • Anton skriver:

    Sitter lite i samma båt nu med den del av portföljen där jag tillåter mig handla lite. Har följt trenden relativt bra i höst även om det inte gör något riktigt hårt utslag på totalen eftersom det här bara är ungefär en femtedel av hela portföljen.
    Dock valde jag att skala just den här delen till hälften likvid för ett par veckor sedan. Bolagen som ligger här känns som att de står på lös grund och vid ett fall på 5-10% på index så skulle jag tro att dessa är en bra bit djupare.
    Får se om jag kan köpa in mig i dem igen inom ett par månader eller om det här var en miss.

   • GaStan skriver:

    Låt inte marknaden springa ifrån dig bara…

   • Anton skriver:

    Nä, samtidigt är det bara ca 10% av totalen som är likvid. Men just den här delen är den som jag bedömer som aktiv och vill ju prestera bra i den isolerat och gärna gå bättre än min stora passiva del.
    Men nä, det är ju det som är frågan. Och det var det som kändes relevant i det du skrev och som jag inte heller vill glömma här, alltså att inte gifta mig med det här nu och kommer helt enkelt få vara beredd att kanske gå in på högre nivåer om några veckor. Jag tog helt enkelt ett bet på att att par månader från att jag skalade av lite inte kommer att bara ralla vidare som vi har gjort nu.

    Men summerat, det slutar väl med att jag köper tillbaka samma aktier dyrare snart.

 5. Simon skriver:

  Ett halvtomt glas med nollränta är ju lite av de senaste börsåren i ett nötskal.. The wall of worry ska ändå klättras på så att säga..

  Hur ser du på dagens PMI från europa? Composite services på 45,4 var ju någorlunda i linje med förväntan, men jag tänker främst på att EU service PMI konsekvent legat under 50 sedan augusti.
  Jag tolkar det som att det för varje månad blir sämre än månaden innan? tolkar jag rätt då?

  Det skulle betyda att den så kallade återhämtningen toppade ur redan i somras och då dessutom kraftigt dopad av baseffekter.. och services ser ut att endast kommit in över 50 under två månader. Jag tycker inte riktigt att det lirar med reflations-traden och den breda återhämtningen osv, hur ser du på detta?

  Tack för bra blogg!
  //Simon

  • GaStan skriver:

   Europas tjänste PMI följer jag inte ens… alltså inte mer än jag bara noterar den. men siffran kring 45 ska du tolka som att det är negativ tillväxt i tjänstesektorn YoY. Jämför inte med siffran innan eller förra året.

   när det kommer till tjänstesektorn ska du titta på USA.. kommer i em.

   Men generellt tycker jag att jobbskapande och sparkvot har en diskrepens mot PMIs, både services och mfg.

 6. Peppe skriver:

  Tack för kanske den bästa bloggen här ute!
  Q1 blir spännande, med undantag för UK är vaccinering inte en faktor i Q1 för resten av Europa, dock våg 2/3 skulle jag tro. Contrarian in USD/EUR har ju funkat i alla fall kortsiktigt. Vågar själv inte öka risk, dock släppt 2/3 av VIX (typiskt ligger man väll off med några veckor).
  Du har ju skrivit en del kring USA/Fed med all rätt då det är ledande för oss McikeyMouse index, men hur ser du på EBC, EUR, EU hur körda är vi, låg tillväxt, arbetslöshet, kanske inflation?

  • GaStan skriver:

   Tack

   Nej jag är inte heller övertygad även om jag gillar det långa caset.

   Europa är ju ingen dynamisk ekonomi som Kinas eller Usas. Anställningsskydd, stor välfärdsstat osv ger ju trygghet men mindre spänst. Vi ligger också långt efter när det kommer till andel tillväxtbolag. Vi är rätt mycket som Japan. Kan Europa växa med 1-2% om året närmaste 3 åren är jag nöjd. Skulle inte säga att vi är så körda. ECB kommer alltid föra en politik som inte gör euron för stark mot dollarn. Det vi har är nettoexporten. Så om resten av världen mår bra, så mår vi okej, men inte mer. Vi leder inte på nåt sätt. Usa och Kina sätter agendan.

 7. P Bateman skriver:

  Som jag har sagt tidigare tror jag inte det kommer bli så lätt att vaccinera folket, många kommer att avstå ett bra tag…

  Det kommer vara den utlösande faktorn att vaccineringen går för långsamt, är så säker på det

  Har själv börjat korta omxs30…har målkurs på 1800 i första hand

  • GaStan skriver:

   men det spelar ingen roll…. det är personerna i riskgrupperna som behövs vaccineras, och där är vaccin motståndet lågt. Om de vaccinerar sig så släpper belastningen på sjukvården, och då släpper man på restriktonerna. Restriktionerna är inte kopplade till smittspridning, utan belastning på sjukvård. Släpper restriktionerna repar sig den ekonomiska aktiviteten.

   Jag har också lägre risk i portföljen… men inte pga vaccinmotstånd. Det är enligt mig helt oviktigt!

 8. Lars skriver:

  Tack för allt intressant som du postar!

  I sista uppdateringen hajjade jag till över:

  ”Dvs jag tror att vi ska ner lite och samla kraft, men bryter vi upp och stänger ovan ATH nivåerna, då är det marknadens sätt att säga att man vill fortsätta.”

  Hur tänker du då? Jag tycker mig se ATH varenda vecka och så kommer det väl antagligen att fortsätta så länge som FED, ECB m.f. pumpar upp börserna med stimulus! Jag pratar då om US index som verkar styra de mesta

  Ser ingen ände på detta beteende om inte vi får någon finansiell terror i digital form, för att den yngre och mer datakunniga delen av mänskligheten börjar tycka att nu jävlar får det vara slut på tillgångsinflation och stiltjen i löneutveckling! Eller ska vi kalla det för vad det egentligen är INKOMSTBESKATTNING till förmån för den rika världseliten.

  • GaStan skriver:

   sorry om jag är otydlig. Jag bara menar att vi behöver samla kraft på SPX efter uppgången i nov-jan…. för att sen kunna fortsätta med en liknande uppgång fram till vårkanten.

   jag förstår vad du menar, men tyvärr är det kommunicerande kärl. Låg löneutveckling ger låg prisinflation eftersom företagen inte behöver kompensera för den kostnadsökning som stigande löner innebär. Lågprisinflation gör att centralbankerna inte behöver strama åt, tvärtom kan de i lugn och ro köra väldigt expansiv penningpolitik. Detta ger asset inflation. Således stark börs. Låga löner ger stark börs. Typ grovt förenklat. Växlar lönerna upp, så får du fallande börs. Samtidigt leder detta i slutändan till recession, och stigande arbetslöshet, så jag vete fan om det är vad vanliga löntagare ska önska sig.

 9. Eric skriver:

  Hej! Jag har en fundering: från viken källa/sida hämtar du PMI-data? Jag jobbar på ett tillverkande företag och skulle behöva en pålitlig källa på detta.

  Tack för en kanonblogg!

  MVH
  Eric

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.