Varför känner jag att börsen vill lura mig

Att dra ner på risken I stigande trend, eller tvärtom, ska inte vara enkelt. Inte bara för att man riskerar att ha fel, vilket händer titt som tätt, utan även för att man oftast blir förödmjukad av marknaden innan man får rätt. Ibland känns det så fel att man hinner ångra sig och tar tillbaka sin position fem I tolv. Vilket inte bara kostar, utan är ännu mer förödmjukande då det visade sig att ursprungspositionen var rätt. Alternativet är att alltid ligga fullinvesterad. Det passar många klart bättre. Men det passar inte mig. Precis som att jag inte vill äga en aktie oavsett pris och läge, så vill jag inte äga marknaden I varje läge. Sen betyder det inte att man alltid har rätt, men det finns nåt sunt I att kunna konstatera att marknaden inte erbjuder en tillräckligt attraktiv risk/reward för att man ska vilja ligga med. Det betyder inte att det INTE kan gå upp. Det betyder att risken att förlora pengar I jakten på att tjäna pengar är för stor. Ur det perspektivet är det lättare att stå utanför när det fortsätter upp.

Mitt nya target för SPX ligger på 4,500 (bygger på ERP 2,5%, us10yrs 1,5%, 180usd vinst/SPX). Tror vi kan nå dit I april/maj med lite tur. Men jag tror inte att vi når dit utan rekyl innan. Rekyl från dagens nivåer tanker jag mig 6-8%. Men just nu är marknaden stark… men det är den oftast innan rekyl. Problemet är att den är stark innan fortsatt uppgång också…

I veckan fokuserar vi på US core CPI och prel Michigan, Base case för inflationen är att den kan stiga upp mot 2% som högst till följd av svag dollar och höga råvarupriser. Detta kan tvinga upp 10-åringen som högst till 1,5%…. men det kommer inte att tvinga FED att förändra sin policy och kommer därför inte få någon bestående inverkan på räntorna.

tbc….

—————————-

Onsdag

Börsen är återigen i ett känsligt läge. Man börjar ju bli luttrad. Sugen på att ropa på vargen, men det har man ju gjort förut utan framgång. Jag står fast vid min syn att börsen behöver lite andhämtning innan vi kan fortsätta upp senare i år, då jag alltjämt är positiv. Men vändningen kommer när man minst anar det, och från nivåer man inte tänkt sig. Det är bara att tugga i sig. Börsen är ju orolig minst sagt, det har vi inte minst sett tecken på idag.

US core CPI kom in på 1,4% YoY mot väntat 1,5 och fg 1,6. Ingen fara på taket.. och räntorna kom ner en bit. Nu under våren tänker jag att den svaga dollarn och råvarupriserna kan ge en viss push åt inflation. Men vi pratar som högst upp till 2%. Detta kommer inte vara räntedrivande då det kommer inte få FED att ändra sig. 10-åringen borde sannolikt harva på i det här området, som högst gå till 1,5%.

Det här med råvarupriser är ingen biggy. Dels för att de senaste 10 åren har visat att företagen har väldigt lite pricing power, och antingen får de ta marginalförsämringen eller försöker de sälja mer volym, och därmed kompensera för sämre bruttomarginaler. Tuff konkurrens är det enkla svaret.

Men det handlar även om att råvarupriserna inte är så stora som man kan tro.

Tänk dig i USA två företag, ett Service bolag som inte har några kostnader för sålda varor, och ett Goods bolag som har det. Tänk er att det första har en försäljning på 100usd, lönerna utgör 80usd, hyror/el och övriga kostnader 10usd, och resten vinst, skatt och lite annat. Det andra bolaget, låt oss kalla det för ”Goods bolaget” har också 100 i intäkter, 50 i kostnader för sålda varor, sen har de ca 30 i löner, 10 i övriga kostnader, och resten 10 i vinst, skatt och lite annat.

Eftersom tjänstesektorn utgör 70%+ av ekonomin, och tillverkningssektorn 30%, så utgör löner i USA c65% av ett företagskostnader, medan råvaror som används till att göra varor utgör så lite som 15%. Lönerna är alltså 4X kraftfullare än råvarorna. Om råvaror stiger med 10% så martchas det av en löneuppgång på 2,5%.

Självklart är detta en superförenkling. Många bolag är servicebolag som importerar sina varor. De känner ju av om de importerade varorna stiger i pris. Å andra sidan brukar exportörerna kunna höja sina i så fall. Många gånger har inte heller Kinas exportörer kunnat höja priserna mot USA, och då har de fått ta marginalförsämringen. Å andra sidan hade inte en prishöjning varit lösningen om amerikanska importerar då samtidigt beställer mindre varor.

Vad företagen lärt sig är att växelkurser, men även råvarupriser tenderar till att mean reverta. Lägg därtill den tuffa konkurrenssituationen och de ligger kvar med sina priser, och tar problemen med lägre marginaler. Ett år senare har pendeln vänt och de får tillbaka sin marginal. Lägg till konjunktur, där marginal försämringen i år kommer samtidigt som efterfråga ökar till följd av en bättre konjunktur. Så net net blir det inte så farligt. Precis som när dollarn stärks (risk off) och råvarupriserna faller (dålig konja) så stiger marginalen men samtidigt sjunker efterfrågan. Så det är ingen stor grej det här…. och det är rent sunt bondförnuft där vi dessutom har historien som ganska pålitlig guide.

Nej den stora grejen är stigande löner. Dels för att de är den stora elefanten i resultaträkningarna, och dels för att löner kommer från stark tillväxt och tajt arbetsmarknad, vilket också gör det lättare för företagen att höja priserna för att möta kostnadsökningen som stigande löner innebär.

Lönerna i regel slår mot alla företag samtidigt. Även om det finns bransch och geografiska skillnader. När lönerna stiger, så gör även priserna det strukturellt… och det ser FED, och då händer det grejor. Men för att detta ska hända så krävs hög tillväxt OCH tajt arbetsmarknad. Vi är inte där ännu!

Det blev mycket dravel om inflationen… men det är en viktig komponent att förstå. Särskilt i nästa fas vi går in i…..

Ha en fin kväll!

——————

Fredag

Preliminära Michigan index som mäter konsument förtroendet kom in på 76,2 mot väntat 80,9 och fg 79,0. Ganska uppseendeväckande. Man väntade sig en bättre siffra än senast men fick precis tvärtom. Dessutom harvar vi på kring en nivå som är ganska svag. Tydligen är det framförallt låginkomsttagare som gnäller över att de har det jobbigt. Min första tanke är att de kommer inte vara lika spendersugna även om de får cash av Biden. De är oroliga. Man kan leda en häst till vatten, men inte tvinga den att dricka. Jag blir också orolig för Q1. Q4  rapporterna är ju starka och bättre än väntat, och det extrapolerande analytiker kollektivet har skruvat upp förväntningarna inför Q1, så det finns kanske en risk att de inte kommer gå hand i hand. Marknaden struntade fullständigt i Michigan siffran, börserna var upp, dollarn var svag och räntorna steg. Risk on! Antingen struntar man i nyheter som kan vara negativa. Så är det ibland i Risk on miljöer (och tvärtom). Eller tänker man att Biden får genom större stimulanser desto svagare ekonomin är. Jag vet inte vilket faktiskt.

Många bassiare har dragit slutsatsen att som en följdeffekt av råvarupriser och dollar så kommer inflationen att ta fart och med den räntorna. Givet de stora skulderna och den höga värderingen av börsen, så är stigande räntor det värsta som finns. Sälj aktier. Jag förstår logiken. Men tror denna analys är felaktig och för simplistisk. Stigande räntor är absolut börsen och konjunkturens största fiende. Det har jag skrivit mycket om. Men den typen av inflation vi kommer se i år, dvs den som kommer ur råvaror och dollar, är inte räntedrivande. Vi kan då hamna i ett läge där inflationen stiger, MEN räntorna stiger inte lika mycket, då FED kommer vara tydlig med att det går inte att höja priser för att importerade varor blivit dyrare, då gör man det bara ännu värre för USAs konsumenter. Därför stiger inflationen MER ÄN räntorna. Vad händer då? Jo Realräntorna sjunker… och är det något börsen älskar mer än låga räntor så är det låga REALräntor. Vi kan alltså få en situation där räntorna stiger, men börsen rallar. Samtidigt som inflationen rullar in högre. Detta kommer få många att gnugga sig i skallen och inte fatta vad som händer. Jag hävdar att vi redan är inne i denna rörelse, dvs med stigande räntor och börs. Inflationen har inte visat sig ännu, men det kommer.

Jag tror fortsatt på rekyl i stigande trend. SPX target är fortsatt 4,500 baserat på US10yrs 1,5%, 180usd SPX vinst i år, samt Aktieriskpremie på 2,5%.

By the way… nu är marknaden återigen överköpt, och visst kan SPX klättra vidare mot 3,970ish, men samtidigt måste den ner mot 3,870 och samla kraft de närmaste två veckorna……

I veckan som kommer har vi en del data där Flash PMIs är de viktigaste.

Trevlig helg!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Varför känner jag att börsen vill lura mig

 1. Anton skriver:

  Jag känner med dig.

  Trevlig förmiddag // Anton

 2. Kman skriver:

  från en skribent på seeking alpha…..tycker det säger mycket om sentiment nu.

  ”Without further ado, here are the top ten reasons why pullbacks in the SPX have been like Santa Claus, the Easter Bunny, and the Tooth Fairy:

  10. They all come once a year.
  9. They are all lies told to children.
  8. They all bring joy to people.
  7. Every once in a while you make 5 dollars off them.
  6. They all provide short term rewards that quickly fade.
  5. They all bring me to my happy place.
  4. They only come out at night.
  3. They all scare the heck out of some people.
  2. If you lie awake waiting for them you’ll be sorely disappointed.

  And, the number one reason why pullbacks in the SPX have been like Santa Claus, the Easter Bunny, and the Tooth Fairy:

  1. NONE OF THEM ACTUALLY EXIST.”

 3. Welsh Corgi skriver:

  Godmorgon, är så bra, så bra skrivet. Sitter med korta terminer som smakar bajs men vågar inte vara utan. Är en så konstig marknad att ens inre alarmsystem är i full gång. Det brukar vara kostsamt att ignorera den typen av känsla men vad vet jag. Man kan förlora mycket pengar på att stå utanför.

 4. per skriver:

  Måste bara kommentera: Nä du förlorar inte pengar på att stå utanför men du kan missa uppgången. viss skillnad. 🙂
  För övrigt, bra skrivet Jonas. Känsla är ju att der borde komma lite nedgång, men börsen är ju bra på att finta…

  • Anton skriver:

   Om allt vore som jag önskade så skulle man inte förlora på att vara likvid. Men i dagsläget så skule jag säga att man faktiskt förlorar köpkraft i ansenlig utsträckning av att ligga likvid.Själv har jag en hel del som inte ligger mot aktier, men väljer att lägga det mot en bred korg med råvaror i tron om att den tillgångsinflation vi ser nu kommer att göra att den korgen behåller köpkraften bättre än SEK.

  • GaStan skriver:

   Jag kanske är lite yrkesskadad men jag ser ingen skillnad på att stå utanför en uppgång, eller sitta med i nedgång.

   Men jag förstår vad du menar att det är skillnad att ”inte tjäna pengar” och att ”förlora pengar”… men faktum är att man kan testa begreppet genom att säga ”hur nöjd hade du varit om du missat alla uppgångar?”….. detta även om du varit skicklig på att undvika alla nedgångar. Faktum är att du hade inte varit så nöjd med att dina pengar inte utvecklas i värde. Därför är du lika intresserad av att de växer, som att de inte sjunker i värde. Således måste en missad uppgång också räknas rent teoretiskt.

 5. Dr. Manhattan skriver:

  Tack för bra inlägg!

 6. P Bateman skriver:

  Hur tänker du angående att tesla lagt en del av sina tillgångar i bitcoin? Tror de att dollarn ska kollapsa eller vad är syftet?

  Själv äger jag silver bara känns tryggare…

  • GaStan skriver:

   Att Elon Musk gillar Bitcoin förvånar mig inte alls. Motsatsen hade varit konstig.

   Därmed inte sagt att de tror att dollarn ska kollapsa. Det tror jag inte att de tror… för faktum är att Bitcoin kan gå bra utan att dollarn kollapsar.

 7. Jacob skriver:

  Stort tack för bra inlägg!

  Vad tror du om dollarn? Väger den förväntade tillväxten tyngre än budgetunderskott och us debt? Nordea, seb och swedbank räknar med under 8 kr slutet 2021..

  Kul o höra din take!

  Allt gott!

  • GaStan skriver:

   Jag tror på stark börstrend, stark konjunktur globalt sett, och allmän risk-on miljö… även om det alltid kommer hack I kurvan. Den här miljön kommer att innebära att Dollarn är svag, då marnkaden säljer trygghet (dollar) och köper risk (allt annat)…. så strukturellt svag dollar

   Sen vet jag inte om du tänkte dig mot kronan specifikt, dvs och eftersom kronan anses vara kopplad till en exportorienterad banarepublik, så är kronan stark när konjunkturen är stark, och avskydd vid motsatsen. Sen spelar såklart Ingves politik in relativt omvärlden…

   Men jag skulle saga att 8kr är att vänta sig…. under 8kr senare I år när C19 slipper och optimsimen spirar, och 8,50+ om vi hamnar I en risk off miljö!

   Typ

   • Anders skriver:

    Tack för en bra blogg! Varför fick man en dollar förstärkning långt innan pandemin bröt ut? Dollaren förstärkes ju kraftigt efter 2014, varför då om nu konjukturen såg god ut?

   • GaStan skriver:

    normalt sett är det real ränte spreaden samt skillnaden mellan centralbankernas balansräkning YoY% mellan USA och omvärlden som styr. Att dollarn varit så svag på sistone beror alltså på att FED ändrade sin politik från att vara ganska hökaktig, dvs där man höjde från 0 till 2,25 samt introducerade till QT, men där man sedan svängde om till noll ränta igen och aggressiv QE.

    Men inom de här ”realränte trenderna” som man kan säga beskriver den strukturella trenden, så kan marknaden befinns sig i en risk on el risk off situation, där dollarn svagas med risk on och svagas med risk off.

    Nu har vi haft en situation där FED är duvig som attans, både absolut och rel omvärlden vilket alltså ger en strukturell svaghet för dollarn. Sen har du haft risk on sedan april-20 som alltså också pekar på svaghet. Får vi en situation under våren där det blir risk OFF, dvs folk är rädda för risk, så kommer dollarn stärkas inom försvagningstrenden. Men försvagningstrenden lär vara intakt. Det är först när konjunkturen är tillräckligt stark och FED ser infaltionstendenser som de lär dra tillbaka sin expansiva penningpoltik. Givet att omvärlden inte gör nåt, så lär dollarn stärkas av detta. Dessutom är risken stor att FEDs agerande kan leda till problem (stigande ränta X stor skuld) vilket gör att marknaden blir rädd, och går in i risk off fas, vilket förstärker trenden med en stark dollar. Men vi är inte där ännu på ett tag.

    Hoppas det ger dig lite klarhet

 8. Isak skriver:

  Hej!

  Läste ditt inlägg från förra veckan samt det du skrev nu och tack för en mycket informativ blogg.
  En fråga, vad innebär flash och fg? Här är ett exempel
  ”Service PMI kom in på 58,3 mot flash 57,5 och fg 54,8”

  Allt gott // Isak

  • GaStan skriver:

   Tack Isak…

   Flash är alltså den preliminära siffran som kommer 3e veckan i månaden. Drygt en vecka senare kommer den faktiska… den ”exakta”. Flash är mer intressant då den är tidigare, och den avviker väldigt lite från den faktiska. Lite som att man på valnatten vet vem som vunnit ett val, utan att alla röster faktiskt är räknade.

   Fg betyder Föregående och syftar på samma siffra månaden innan. Makrodata är alltså intressant ur tre perspekjtiv. Dels om den är Bra eller dålig i absoluta termer. 55 är bra 45 är dåligt. Dels relativt förväntningarna. 50 är bättre än 55 om förväntningarna låg på 48 resp 57. Sen är trenden viktig. 50 är bättre än 55 om föregående månad låg på 45 resp 60. Så när jag tittar så gör jag en sammanlagd bild av de här tre. Sen måste man ställa den bilden över hur man tror börsen har prisat in bilden. Dvs alla tre kan vara usla, men om börsen har kraschat dessförinnan eller handlas till en låg värdering, så behöver inte datan vara så dålig rel de inbyggda förväntningarna.

   Det finns ingen exakt vetenskap bakom detta utan det är nog bara många års erfarenhet som ger känslan om datan är bra eller dålig för marknaden.

   Hoppas det klargjorde något.

 9. joel skriver:

  intressant inlägg, en tanke på ditt inflationsexempel:

  tror ändå att råvarupriserna kommer spela större roll i inflationsutvecklingen framöver. I princip allt har ju stigit (soft, metaller, energi). Tror man på riktningen i finanspolitiken som EU och USA lagt ut med fokus på låg/medelinkomstagare och en grön omställning av ekonomin så kommer det kräva mycket av jordens resurser. Ser det som en kombination av: stigande råvarupriser inför cykeln + flera år av underinvesteringar i råvarusektorn + kraftigt ökad global efterfrågan = höga råvarupriser across the board under en längre period.

  tror helt enkelt att tillverkningsindustrin och råvaror kommer få ett uppsving med den ekonomiska policyn som förväntas drivas kommande åren, och är skeptiskt till att prisökningen kommer absorberas i bolagens marginaler. Med det sagt så förutsätter ju ovan en stark tillväxt och därmed får väl ändå lönerna sägas vara the name of the game…

  allt gott,

  Joel

  • GaStan skriver:

   jag menar också att det kan ge en push uppåt på några tiondelar, säg från 1,5 till som högst 2,0

   och jag ser vad som händer, vårens händelser stoppade upp supplykedjorna och när efterfrågan kom igång under hösten så blev det trångt i dörren. OVanpå det har du rätt goda konjunkturutsikter. Så jag fattar varför råvaror drar…

   Men historiskt har de gett en rätt liten push åt priser, och jag ser inte vad som skulle vara annorlunda nu. Råvaruprisrena utgör för liten del för att göra skillnad för total inflationen, företagen har för liten pricing power, och råvaruproducenter blir alltid som tokiga när supply är tajt, efterfrågan är god, och priserna stiger… varpå de alltid ökar upp kapaciteten i hopp om att skära mer ”guld”, men där supply pushen gör att priserna faller tillbaka och hittar en ny jämnviktsnivå. Samma gamla visa.

   och att efterfrågan skulle vara strukturellt högre än utbud under många år, och skapa en uthållig trend köper jag inte. I år har vi stark konjuktir, mycket pga baseffekten… sen är det tillbaks till harvandet där usa växer med 2%, Europa med 1,5 osv…. och att vi inte växer fortfarare har med skulderna att göra och låg produktivitet, och det är inget vi kan göra nåt åt….

   Nej så råvaror kan säkert vara bra i år…. men att det skulle vara nåt fenomen, det köper jag inte. Det är samla gamla visa!

 10. P Bateman skriver:

  Verkar som 10 åringen måste mot 1.5 innan vi kan få en rekyl…undra vad de blir översatt på index nivå?

  Sp500 testar 4000 kanske…

  • GaStan skriver:

   Det är också mitt target…

   SPX borde inte kunna nå högre än 4,000 i det korta… 4,500 target i år……

   • P Bateman skriver:

    Funkar det så att invenstare säljer bonds dvs 10 åringen var på den stiger?

    Och använder de likviden från försäljningen för att köpa sp500?

    I ett riskoff skulle det bli tvärtom, att man köper bonds var på de faller och säljer sp500?

    Mycket frågor. Men har jag förstått det rätt ungefär?

   • GaStan skriver:

    Risk on handlar precis om det ja…

    Men själva nivån på räntemarknaden bestäms såklart av Fed, konjunktur och inflationsutsikter samt spreadar/yieldcurve. Detta sätter också sin prägel på aktiemarknaden.

    Dvs det går inte bara att säga att ”det är risk on så alla pengar går från bonds till aktier, utan de stigande räntorna blir sen en belastning för aktiemarknaden.

 11. P Bateman skriver:

  Funkar det så att invenstare säljer bonds dvs 10 åringen var på den stiger?

  Och använder de likviden från försäljningen för att köpa sp500?

  I ett riskoff skulle det bli tvärtom, att man köper bonds var på de faller och säljer sp500?

  Mycket frågor. Men har jag förstått det rätt ungefär?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.