Intervju i börskollen

Jag har haft nöjet att bli intervjuad av Börskollen. Ni som följt mig ett tag känner nog igen sig.

https://www.borskollen.se/nyheter/borskollen-intervju-med-forvaltaren-makroproffset-och-bloggaren-kortsikt

Trevlig kväll

/Jonas

——–

Fredag

Det kom inflation från USA, core PCE som landade på 1,5% YoY mot väntat 1,3% och fg 1,4. Lirar med lönetakten king 2,5%. Min tanke är att den kommer ligga kvar kring 1,5 eftersom lönetakten kommer ligga kvar. Det är inte förrän lönerna börjar röra på sig som den kan börja röra på sig rent strukturellt. Sen är det klart att en uppgång i råvarupriser, svag dollar etc temporärt kan få den att avvika några tiondelar från detta. Men kom ihåg att FED numera har mål om core PCE på 2% på rullande 12 månader, så inflationen behöver röra sig upp mot 2,5% innan de tvingas agera, och dit har vi en bra bit kvar, och det är inget som råvarupriser eller svag dollar kan göra nåt åt. Vi behöver en strukturell lönetakt upp mot 3,5% för att uthålligt åstadkomma detta. Dit når vi inte förrän arbetsmarknaden är minst lika tajt som pre Corona. Men med god tillväxt närmaste två åren så har vi potential att skapa tillräckligt många jobb för att komma dit. Konsekvensen av allt det här är att räntorna kommer fortsätta att vara strukturell låga under lång tid framöver.

Chicago PMI, av vissa ansedd som den bästa Proxyn för ISM, kom in på 63,8 mot väntat 58,5 och fg 59,5. Superstark och pekar på en stark ISM i nästa vecka. Men frågan är inte om vi ändå inte går mot en urtoppning inom kort. Även sett relativt förväntningarna. Detta är risk faktor om ni frågar mig!

ECI, employment cost index, som Janet Yellen tidigare sagt är den mest pålitliga rapporten om löneinflationen kom in på 2,5% YoY under fjärde kvartalet. Detta kan jämföras med tredje kvartalet då lönetakten låg på 2,4% i årstakt. Inte så mycket att bråka om. Lirar med Core PCE om 1,5%. Den typen av uppgång i lönetakten vi såg under 2016-2019 då vi gick från c2% till 3% kan hända igen. Men det kräver god tillväxt och tajt arbetsmarknad.

Givet allt det här, löner inflation, men även råvarupriser och dollar, så tror jag core PCE i bästa fall kan stiga mot 2% i år. Men mer troligt är en bit under. Detta räcker inte för att FED ska göra nåt drastiskt, och därmed är det min syn att den Amerikanska 10-åringen kommer harva på kring 1% och som högst stiga till 1,5%. I en risk off miljö så kan den till och med gå under 1%.

Michigan index kom in på 79,0 mot preliminära 79,2 och fg 79,2. Händer inte mycket där. Ändå intressant hur consumer confidence diffar mot ex ISM mfg och services. Det är lite oroande.

Det var allt för den här veckan,

USA fortsätter att svaga sig, och så länge som vi inte stänger ovan SPX 3,800 så tror jag att vi är på väg mot Fib38 kring 3,630 i första hand. Target i rekylen ligger på c3,540 men det kan dröja ett tag till. Vi får ta en dag i taget.

I nästa vecka kommer PMIs och jobbdata.

Trevlig helg!

/J

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Intervju i börskollen

 1. Östergren skriver:

  Jäklar vilka oneliners och hög igenkänningsfaktor gällande det nästan maniska intresset. Kul.

 2. aixpi skriver:

  Kul läsning Jonas, intervjun gav en hel del insikt kring hur du lägger upp dina strategier. Tack för din blog och att du delar med dig av din kompetens!

 3. risemountain skriver:

  🙏

 4. Alexander skriver:

  Följer din blogg med stort intresse alltid kul och givande att läsa. Jag har själv jobbat inom fondindustrin i över 30 år, fortsätt gärna att delge oss dina tankar, det uppskattas!
  Med vänlig hälsning,
  Alexander

 5. En Annan Fredde skriver:

  Tjena Jonas! Som jag sagt många gånger – stort tack för denna fantastiska blogg!

  Jag undrar vad du har för syn på den här artikeln:
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-31/ten-gop-senators-ask-for-biden-meeting-on-stimulus-compromise?srnd=premium-europe&utm_source=url_link

  Jag tolkade det som att 1,9 trillion var mer eller mindre klart. Nu låter det som att det finns en kompromiss som stannar vid 600 billion? Hur tror du marknaden tolkar detta, borde ju vara en besvikelse tänker jag?

  • GaStan skriver:

   Republikanerna har ju inte makten över senaten. Så jag vet inte hur mycket man ska ta in av det.

   Men Biden vill 1900, och de säger 600, och det kanske landar någonstans därimellan.

   Glöm inte att det redan ligger 900 klubbat och klart, så det är ju inga småpotatisar. Jag är inte så orolig, givet att andra halvåret blir starkt och fritt fr restriktioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.