Starkt när det ska vara svagt = starkt

Första två veckorna i maj är säsongsmässigt en svag period. Utdelningar skiftas ut, och återinvesteras inte till 100%. Skatt ska betalas. Om börserna dessutom gått starkt dessförinnan, värderingarna ligger i övre range, samt sentiment och positioneringsdata ligger högt. Ja då brukar börserna ha det motigt. Att börserna håller sig så starka, SPX satte en ny ATH i fredags, just när de ska vara svaga. Det är ett STYRKETECKEN.

Makrodatan håller på att rulla över, alla verkar vara fullinvesterade och sentimentet är positivt. Maj/Juni borde bjuda på korrektion. Men än så länge är det pain trade.

Problemet är delvis att det saknas en riktig trigger. Jobbdatan hade ju kunnat vara det. Men som jag skrev i förra veckan så är den inte så dålig som många vill göra gällande. Och även om man tycker den är superdålig, så kan man tolka det positivt då man kan lita på att den expansiva finans- och penningpolitiken lär ligga kvar. Så det är ju win-win situation.

Sen kommer man inte ifrån att en majoritet är positiva på medellång sikt. Även bland björnarna. Jag själv har ju target 4,500 på SPX där jag härleder PE25 baserat på 180dollar i vinst, ger earnings yield 4% som vid en 10åringen på 1,6% ger aktieriskpremie på 2,4% vilket inte hade varit omöjligt om utsikterna är goda och optimismen spirar.

Ska vi upp till 4,500ish först och sen rekyl kanske? Tror ju egentligen inte det, men att kalla på toppar är inte lätt. Priset för att kunna sitta på cash när det faller, och därmed ha en möjlighet att köpa billigt, är nämligen att bli förödmjukad av en momentumstyrd marknad som fortsätter att stiga. Rent sannolikhetsmässigt, hur stor chans har du att sälja på toppen tror du? SPX har stöd vid 4,130. Bryts detta väntar 4,000ish.

Makroveckan är ganska tunn. Inflation från Sverige. Inflation, Prel Michigan och Detaljhandel från USA.

/J

—————-

Stökigt värre på marknaderna. Value/cyclicals är fortsatt på modet, och lär vara det så länge som inflationsförväntningarna hålls uppe. Bank, Basic materials och Cyckliskt är på modet och Stockholm ligger rätt positionerat. Men som jag sagt innan, mycket är taget av den trejden. Inflationsfokuset kommer nämligen av marknadens syn på Efterfrågan och Utbud:

Där EFTERFRÅGAN = KÖPKRAFT = Alla som jobbar + deras löneutveckling + räntekostnader + Stimulus.

Den här är svinbra just nu ur ett YoY% perspektiv… dels för att det skapas jobb, dels för att räntekostnaderna är låga och dels pga stimulus.

Men vis samma tid NÄSTA år, ur ett YoY% perspektiv så försvinner Stimulus, ränteeffekten och stora dela av återanställningarna…. och kvar har vi i princip lite lönerglidning så YoY% för köpkraften druttar snabbt ner till low single digit från dagens double digit siffror…

Där UTBUD = numera är en funktion av bottlenecks + komponentbrist + låga lager

Men även där är jag övertygad, med historien som stöd, att när priser på saker och ting stiger så innebär det att många företag gör sitt yttersta för att skapa produkter och sälja till de fina priserna. Om ett år är jag övertygad att Utbudet tar fart.

Det gör att dagens extrema relation mellan Efterfrågan och Utbud helt byter plats.

Problemet är inte ovan,,, jag är typ 99% säker på att detta kommer att hända. Det stora problemet är när marknaden tänker börja diska detta. Enkelt uttryckt, När säljer man OMX Stockholm… antingen för att lägga sig cash, eller lägga sig i andra typer av aktier. På den frågan har jag inte svaret…. får återkomma till detta.

Men det är klart… inflationsdata är inte helt oviktigt ur det här avseendet. Core CPI kommer från USA imorgon.

Snappar upp från dagens morgonbrev från SEB att

Inflationsförväntningarna är höga, jag gillar att titta på breakeven inflationen som fås ur den amerikanska 5 yrs realränteobligationen. Den var uppe på 2,8% igår, högsta sen 2011. När den vänder ner med kraft så lär Stockholm OMX få det svårt att hålla sig på benen.

Om ni inte har Bloomberg el Reuters kan ni följa den här

https://fred.stlouisfed.org/series/T5YIFR

att den vände upp gjorde att SPX drog och Ndx i backen….

Sysselsättningsdatan förbryllade i fredags. En del av förklaringen kan även vara att många får så fina bidrag/stim checkar att det inte lönar sig att gå tillbaka till gamla jobbet. knappt 8 miljoner saknar idag jobb, men som hade det innan. Denna kalkyl löper på till Augusti. Sen är det slut på stöden. Företagen klagar också över att det är svårt att hitta folk… vilket kan kopplas till att de här människorna inte söker jobb. Men de kanske börjar göra det i höst. Kanske man då ska vänta sig en 250-500k nya jobb i månaden över sommaren, och sen växlar det upp senare i höst?

FED fokuserar inte på arbetslöshet utan Sysselsättningsgrad. Det gör jag med. Jag tittar helst på 21-65år. Personligen tror jag vi måste upp till 63% från dagens 57%. Det är ca 7,5miljon jobb. Men för att prata en riktigt tajt arbetsmarknad i en digitaliserad/globaliserad värld kanske vi måste upp i 65%. På 63% låg vi 2007. 65% låg vi år 2000. Först då tror jag, givet att tillväxten är god i ekonomin, så får vi äkta löneglidning… men jag tror vi kan nå dit nästa höst.

FED-ledamöten Kaplan var ute och sa att man måste börja snacka om tapering. EFtersom han är hök så är det inte oväntat, och därmed en mindre grej, än när en mer duvig ledamot säger så. Tapering diskussionen kommer, men som jag sagt innan. VI måste ha mer färg på vilka paket Biden får genom, och hur han kommer finansiera dem. Först då vet FED hur utbudet från Treausry ser ut, och först då kan de definiera en lagom takt för tapering…. utan att totalt sabba räntemarknaden.

Elisabet Koppelman på SEB tror på nyheter kring Jackson Hole och besked tidigast i september. Jag tror hon har rätt och att långräntorna borde hålla sig på mattan fram tills dess.

Nasdaq har nu korrat 50% av sin uppgång sedan i mars. En nergång på dryga 6%. Normalt sett hade det kliat i fingrarna, men det stör mig nåt jävulskt att SPX handlas 2% från ATH. Tror SPX ska ner ännu en gång och testa 4,130ish… får se om den håller. Gör den det kan det nog studsa igen. Gör det inte det finns det mer nedsida i det korta. Närmaste två veckorna känns ju egentligen inte så bra och helst av allt vill jag se SPX ner till 4,000ish… där blundar jag och skjuter igen!

Vi hörs!

—————-

Igår onsdag kom inflation från Sverige, kärninflationen kom in på 1,7% YoY mot väntat 1,6 och fg 1,4. Riksbanken kan somna om. De kommer inte göra nåt förrän USA gör det, dvs tidigast december 2023, och är kronan hyggligt stark då, så kan de inte göra nåt om inte ECB gör nåt, och ECB kan inte göra nåt om Euron är för stark heller. Så räkna med nollränta under lång tid framöver. Däremot kommer de köra tapering i takt med att Maggan drar ner på post C19 budgetunderskottet och givet att ekonomin repar sig. Men det är ingen stor sak!

Från USA däremot kom Core CPI in på 3,0% YoY mot väntat 2,4% och fg 1,6%. Sinnessjukt hög, och vi får gå tillbaka till 2006 för hitta liknande nivåer. Vad handlar detta om? Jo 3 saker,

1, efterfrågan 2, utbud (båda har jag redogjort för ovan) och 3, baseffekt.

För att vara mer specifik i siffran så var det C19 drabbade branscher som bidrog mest, och särskilt begagnade bilar. Vad ska man säga, Begagnade bilar och tidigare krisbranscher…. hmm jag vet inte riktigt hur de ska upprätthålla YoY% effekten faktiskt.

Baseffekten är inte liten! Priserna föll nämligen kraftigt under april och maj förra året kraftigt. Tar man och jämför med mars-20 prisnivåer så hade inflationen hamnat på 2,5%. Så jag skulle säga att 50 punkter är ren C19 effekt baseffekt. Sen är 2,5% inte dåligt heller.

Tittar man framåt, och tänker ur ett basperspektiv, så har jag testat med att inflationstakten fortsätter med 0,1 i månaden respektive 0,2 i månaden. Det första är ca 1,2% inflation i årstakt, dvs lågt. 0,2 blir c2,4% procent i årstakt vilket är högt. Om man då ser till baseffekten så kommer inflationen i

:maj hamna på 3,2-3,3%

:juni 3,1-3,3%

:juli 2,6-2,9

:aug 2,3-2,7

:sep 2,2-2,6%.

Så det handlar till väldigt stor del om baseffekter här, men såklart även dynamiken kring utbud och efterfrågan, och där vet ni var jag och FED står. Stimulanser, räntenedgång och bottlenecks är alla faktorer vi successivt lämnar bakom oss.

Ni måste även komma ihåg att Core CPI historiskt ligger några tiondelar högre än Core PCE. Lägg därtill att FED tittar på 12 månaders genomsnitts inflation, dvs över 12 månader måste snittet upp till 2%. Detta betyder att om den kommer ifrån ett läge UNDER 2% så måste den över 2% för att snittet senare ska bli 2%. Om core PCE måste vara över 2% så måste core CPI vara över minst 2,5%…. och det mina vänner är vi denna månad, och troligtvis i tre mätningar till, men i augusti (publiceras i mitten av september) så svalnar core CPI av igen, och då lär även core PCE göra det, och då kommer marknaden inse att vi har en bit kvar till 12m snitt på 2%. DET ÄR DÄRFÖR SOM FED SÄGER ATT DEN HÄR INFLATIONEN INTE ÄR UNDERLAG FÖR HÖJNING. Höjning kommer först efter de 7,5miljon människorna återanställts och arbetsmarknaden är tajt på ett sätt som skicka upp lönerna mot 3,5%. Där är vi inte ännu. Först då kommer Core PCE ha en chans att i 12m medeltal etablera sig på 2% och därmed ge FED anledning att höja. I min bok…. december 2023.

Sen är det klart…. de närmaste tre månaderna, lär bjuda på höga inflationstal. Hur kommer marknaden att tackla detta? Svårt att säga. Kortsiktig, okunnig, naiv och cynisk… och därmed negativt. Eller kommer man se genom datan, och strunta i den.

Både 5 och 10-åringen hoppade upp igår men föll tillbaks idag. Tittar man senaste två månaderna är det range bound. Ingen stor grej. Som sagt, en stor del är baseffekt vilket vi kommer se senare i höst när inflationen, trots en hyfsat stark ekonomi, kommer trenda ner från topparna i april-juli och ännu mer nästa år när baseffekten slår på det motsatta hållet.

Jag tycker ju inte det här med inflationen är en så stor grej, vilket jag inte är så säker på att marknaden tycker. Däremot tycker jag att Bidens mer balanserade budget, som indirekt tvingar FED till tapering, vilket de kan tänkas annonsera i höst, är en mycket större grej och en push för räntorna.

Men så som marknaderna beter sig nu, och om jag får göra lite fri kaffesumpsanalys, så kan man tänka sig att marknaderna baissar i nån vecka till på inflationsoro, för att lite senare i sommar komma in och handla upp marknaden då den inser att FED inte är så orolig och aktier är det bästa man kan ha när realräntorna faller (dvs räntorna står stilla samtidigt som inflationen är hög), och då börjar marknaden dra uppåt, kanske ända fram till i september då man rullar ut tapering, varpå marknaden blir skitskraj då till och med den kan räkna ut att lika positivt som QE är för Asset Prices, lika negativt måste QT (Tightening) vara för att det är exakt samma sak, fast tvärtom. Syftet med QE är att skapa asset inflation (det är inte helikopterpengar). Syftet med QT är inte skapa asset deflation, men det blir en obönhörlig effekt, men det är en väg man måste gå där man hoppas att en välmående ekonomi ska klara av det. Sen om vi ska vara petiga. QT är när man bantar. Tapering är när man börjar dra ner på takten i QE. Sen när QE avstannat, och man slutar rullar över bonds som förfaller, och tar pengarna och makulerar dem istället. Det är QT. Men det är samma jävla derivata… så marginal effekten är densamma.

Alltså, Nu inflationsoro, sen köpläge pga fallande realräntor, sen säljläge igen pga tapering.

Trevlig kväll, imorgon kommer Retail sales och Michigan… vi får väl se vad som händer när Bidens checkar börjar ta slut…. Kanske någon som önskar sig att vi hade kvar C19 och inte hittade vaccin så jäkla snabbt som vi gjorde….

Trevlig kväll.

——————

Fredag,

Michigan index som mäter konsumentförtroendet, kom in på preliminära 82,8 mot väntat 90,4 och fg 88,3. Vad ska man säga, checkarna är slut, så då var det en och annan som surnade till. Jag är inte orolig för ekonomin så, men man ska ha en nykter syn på efterfrågan. Om ni tänker att det var priser på begagnade bilar och andra c19 drabbade verksamheter som drevs inflationssiffran i veckan, då är jag i varje fall inte orolig för inflationen framöver, även om den baseffektsmässigt kommer att vara hög.

Detaljhandeln som kom in visade samma bild som Michigan. Den kom in på 0,0% MoM mot väntat 1,0 och fg 10,78%. CHECKARNA. Ekonomin är stark, men den är fortfarande beroende av den underliggande köpkraften, och den drivs framförallt av stimulanser, fallande räntor och lägre sparkvot. Inte så mycket av stigande löner och jobbskapande. Man måste förstå dynamiken här….

Trevlig helg!

————————-

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Starkt när det ska vara svagt = starkt

 1. Östergren skriver:

  Fatta man ju direkt när man slog på CNBC imorse att det skulle bli ännu en skitdag.
  Tech i asien är så svagt och nu börjar även Nasdaq visa liknande tendenser.
  I Sverige är det dock hunky-dory som vanligt och SPX är även det osänkbart då algoritmerna har bestämt sig för det.

  • GaStan skriver:

   Sant, men i min bok sjunger SPX fortfarande på sista versen, och Tech mfl även dem ur ett relativt perspektiv. Lite kassa kommer inte att vara fel!

   • Östergren skriver:

    Enda trösten är att man inte gått kort OMX. Hade ju varit höjden av förnedring när ens egna innehav sjunker samtidigt som OMX tuffar på.

 2. Per skriver:

  Hej och återigen tack för din blogg, tycker dina analyser är så bra och lätta att följa.
  Man läser endel nu som ropar inflation men ingen som analyser som du.
  Det jag funderar lite på är nu när der verkar bli (kortsiktigt?) Inflationstryck. Kommer bolag passa på att höja priserna lite för folk vänjer sig vid högre priser nu och att dessa sen ligger kvar. Eller kommer bolagen börja sänka priser igen?
  Skulle även vilja höra tankar om silver samt hur det påverkas av högre räntor.

  Mvh
  // Per

  • GaStan skriver:

   Tack för att du gillar.

   Jag inflationen här och nu är ett faktum, men jag tror att om ETT år exakt så kommer 1, baseffekt 2, mjukare efterfrågan YoY% då räntor inte faller och stimulanserna inte är lika kraftfulla och 3, ökat utbud då höga priser lockat fram produktion efter en hel del C19 problem, gör att inflationen YoY% kommer att vara väsentligt lägre. Inte för att företagen SÄNKER priser, utan för att de slutar höja, och sidledes priser gör att YoY% går ner.

   Sen längre fram kommer inflationen tillbaka, fast denna gång pådriven av en tajt arbetsmarknad och stigande löner, vilket får företag att kostnadskompensera genom att höja priserna. Det är inte detta fenomen vi ser här och nu.

   Silver har jag dessvärre dålig koll på… kolla med Erik Hansen!

 3. Fredde skriver:

  Nu lutar det åt markinvasion i Gaza. Vad tror ni om oljan?

 4. Joppe skriver:

  Fantastisk blogg. Gillar verkligen sättet du skriver på.
  Är slutklämmen för den här gången att hålla på cash? Jag håller på och skalar ner på tech då det blöder i böckerna, och jag är övervikt på (nu) övervärderade förhoppningsbolag. Men har egentligen inget annat att gå in i, med rädsla för att bara hoppa på en ny korrigering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.