Roadmap

Jag anser ju att risk/reward i marknaden är rätt dålig nu och man bör hålla en del cash. Jag är dock inte säker på att vi sett toppen ännu. Jag tror ex att SPX kan nå 3,440 +/- 10p. Det hade varit snyggare. Det får gärna lira med Vix under 12 som visar att marknaden inte är rädd för nåt. Men det är ingen jättehög conviction. Därefter väntar korrektion på 7-10%. Tänk Fib38/50%.

Rationaliteten bakom topp och korrektion är följande:

1, Vinstmultiplarna är i high range där det varit förnuftigt att sälja tidigare. Särskilt i kombination med en stark börsutveckling. Allt positivt vi talar om är gamma skåpmat. Allt är diskat.
2, Konjan under 1H såg inte stark ut innan Corona. Den ser inte bättre ut med Corona. Börsen diskar framtiden men även om 2H20 blir stark så vore det rimligt för börsen att skaka lite tass med verkligheten. Framtiden känns väldigt diskad som det är, och risken är stor att ett skakigt NULÄGE kan få marknaden att tvivla kring FRAMTIDSLÄGET som är det som driver kurserna.
3, Corona effekten lär bli V shaped. MEN Vid tidigare virus har marknaden tankat och sen kommit tillbaka. Just för att marknaden kommer reagera när datan kommer in dåligt under våren alltså!
4, Makro, typ ISM, har ju bottnat ut och vänt upp men kan få sig en knäpp på näsan av allt tumult nu. Det borde inte dagens börsnivåer orka med. Börsen har nedsida om den börjar tvivla på 2H20 revocery vilket den kan göra om Supriseindex avtar i styrka.

Detta är mitt base case just nu. Men som ni vet är jag ödmjuk och gifter mig inte med nåt case. För varje aktie ni säljer där ute finns det en köpare som inte tycker som ni, och med handen på hjärtat så har ni inte alltid haft rätt. Rätt ofta har snubben på andra sidan gjort en bättre affär. Jag vet att ni vet att så är fallet. Så hur skulle man kunna rationalisera att sitta kvar?

Det är rätt enkelt.

Vi kommer få en rörelse som liknar 2015 då kurserna gick vertikalt under våren. OMX ska till 2100 i april typ. Ingen korrektion innan…. men väl mellan april/maj toppen och oktober som är en klassisk korrektionsfas säsongsmässigt.

1, Börsen prisar alltså in framtiden med minst 6 månader i förväg. Vårens rörelse är alltså vad som ska hända i höst. Hösten kommer bli bra och därför fortsätter marknaden att stiga.
2, Börsen är billig sett till aktieriskpremie… Inversen av fwd PE minus 10års räntan. Full swinging TINA effekt
3, FED kommer inte sabba börsen
4, Rapporterna kanske inte är bra idag men det enda marknaden bryr sig om är Earnings FY20, för det är dem som styr Fwd PE och därmed Aktieriskpremien. SÅ länge som dem inte revideras ner så är caset intakt. Q419 perioden har inte inneburit nedrevidering av FY20 globalt så här långt.
5, Corona blir som vid alla virus och naturkatastrofer, dvs V shaped. Dvs 99% av alla människor spenderar sin lön till den 25e. Blir man sjuk gör man av med mindre pengar. När man är på benen igen så börjar man konsumera igen. Har man då sparat en halv månadslön under sin sjukdomstid så kommer man inte spara den till sin pension utan den kommer sätta guldkant på månaderna efter din sjukdom till även dem pengarna är uppshoppade. Det är värre med en ränteuppgång. Då försvinner pengar från ditt konto och tvingar dig till lägre konsumtion vare sig du är sjuk eller ej. Därmed agerar börsen helt rätt nu kring Corona.
6, Macro kan visst få sig en törn av Corona effekten. Men det viktiga är att den vänt upp från låga nivåer och nu är på väg uppåt. Superkrafter som låga räntor, stimulativ finanspoltik och återhämtning på sikt i global handel skämtar man inte bort. ISM kommer inom 18 månader stå i 60. Vill du stå i vägen för detta?
7, De stora pengarna idag finns i räntefonder, obligationer. Vår osäkra värld har gjort många försiktiga. Men det har kostat. Det hade varit bättre att sitta på QQQ, en ETF som skuggar Nasdaq100. Looooosers!!!!!! I Q418 höll världen på att gå under. Det gjorde den inte. Under stora delen av 2019 så kunde man inte köpa aktier för att Trump och kinesernas bråk skulle resultera i recession och ta 20 år att lösa upp. Hmmmmm nu pratar INGEN om handelsavtalet längre. Looooosers!!!! Många börjar bli trötta på vargen som inte kommer och räntorna är noll och inget. Flöden kommer driva detta vidare.

Som ni ser är det inte svårt att bygga ett bull case för att äga aktier.

Jag har många gånger sagt, är du långsiktig, rätt passiv, kan stå ut med en sättning på upp till 20%…. då ska du ha en buy en hold strategi i aktier så länge som lönetakten i Usa inte når upp till 4%…. för gör den inte det så kommer vi ha det svårt att hamna i recession och så länge som vi inte gör det så är aktier det du vill ha då trenden kommer att vara positiv….

Dock är det inte mitt base case just nu. Jag räknar med någon typ av korrektion närmaste 2 månaderna. Men jag kommer att vara beredd på att stoppa ur mig om jag har fel. Den stora logiken i korrektionen är inte hög värdering, utan hög värdering i kombination med att marknaden kommer bli rädd för att man är för positiv om framtiden. Man kommer börja tvivla kring revocerien när man ser Coronas effekter. Detta leder till korrektion.

Men glöm inte att köpa i korrektionen. Det kommer inte vara lätt för att alla kommmer förklarar hur rationell börsen är och vilka problem vi står inför. Bull shit. Vi tar oss igenom dem också…. och det är ett klassiskt köpläge precis som så många gånger förr.

——————–

Det bråkas kring PPM.

Att begränsa valfrihet är väl dåligt? Valfrihet är väl bra?

Jag kommer ihåg när man gick in i en ICA affär på 90-talet. Det fanns tomater. En typ av tomater. Ibland var de röda och söta. Ibland gula och sura. Kommer inte ihåg om de var dyra. Fanns ju inget att jämföra med. Idag finns det 20 typer av tomater. Det är bättre. Valfrihet är bra.

MEN av dagens 20 tomater så finns det dem som toppar försäljningslistan. De på plats 1-2-3 har förmodligen både ett schysst pris och smak. Med handen på hjärtat så behövs nästan inte de övriga 17. Men om vi inte haft de övriga 17 så kanske vi inte hade vetat vilka som var 1-2-3. Med fonder är det nästan samma sak. Förutom att det är lite svårare att veta vilken fond som är ”god” och vilken som har rätt ”pris”.

Sanningen i den här debatten ligger som vanligt någonstans mitt i mellan. PPM förespråkarna stod aldrig på barrikaderna vid första stora PPM rensningen. Den begränsade ju utbudet. Deras huvudargument idag. Nej, då låg de lågt för att de tyckte ju det var trevligt om en massa fonder blev utrensade. De blev ju kvar. Då vägde valfrihetsargumentet inte tungt. Men idag väger det tungt. Undrar varför? Kan det vara att de vill vara kvar i PPM? Det tror jag.

Men har utredaren rätt? Dvs i princip göra om systemet så att man tar bort valfriheten? Nej jag tror på valfrihet. Precis som med tomaterna. Men vi behöver inte 20 tomatsorter. Vi vill ha topp 3. Eftersom det arbetet med fonder är svårt att göra borde någon annan göra det. Vi vill ha ett system med topp 3 tomater. Då är det många fonder som finns kvar i systemet som inte borde vara där. Men att begränsa det till 15 fonder totalt. Det är ingen bra ide heller. Då kan vi lika gärna skrota PPM systemet och återföra pengarna till AP fonderna. Det är också en lösning.

——————————-

Nästa vecka tar vi tempen på konjunkturen med Empire FED och Philly FED samt Flash PMIs från hela världen. Kan detta sammanfalla med en topp?

Vi har även NAHB, som kommer att vara bra som vanligt, samt Svensk Inflation och HOX index…. knappast en kioskvältare.

Fortsatt trevlig helg!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Roadmap

 1. Welsh Corgi skriver:

  Tjena, tror du har rätt. Sitter med alldeles för mycket aktier nu och 20% belåning. Har lust att köpa ny bil och det brukar alltid vara ett tecken på att skiten träffar fläkten 😦

  Men det är svårt. Vad ska man sälja, bankaktier, nae, trendar upp och berörs inte av corona. Hldx, gunn, Inwi, ratos, volvo mm kanske? Nae, värderas så lågt, nästan svårt att tro att fallhöjden är grym. Atlas, sand, Epi, ja men det är kvalitets bolag och gruvcykeln har äntligen fått fart efter 10 år.

  Aa, det är svårt+ att det blir en j-vla massa skatt vid försäljning, mutter, mutter. För mycket pengar och för lite vett och som vi vet så kommer en dumskalle och hans pengar snart skiljas åt.

  Tror det blir sälja mars terminer vid 1900-ish och rulla till april om det fortsätter på uppsidan.

  • GaStan skriver:

   hahah ja det där med bilaffären är nog ingen bra strategi….

   Håller med i din diskussion kring de enskilda akierna…. men tankar marknaden 10% kommer de att följa med ner. ETF & Co gör ingen skillnad på de enskilda aktiecasen..

   kanske köpa lite puttar… de är billiga nu när den implicita vollan är låg

   men terminer funkar också såklart.. lycka till! Tänk på att ha en plan B… om det inte blir som du tänkt dig! Det blir nämligen inte alltid det!

   Jag vet många som tagit de vinster de senaste åren, men sen inte hittat köpläget igen och legat utanför. Den frustrationen!

   • Welsh Corgi skriver:

    Hej, ja, det där med att köpa ny bil är faktiskt som Spindelmannens skurkradar. Den är f-n i mig ofelbar. Varje gång jag börjar titta så träffar skiten fläkten. Jag skojar inte, no exceptions.

    Jo, så är det, låg volla och puttarna billiga. Det eller termin. Det gör ont att ligga utanför. Mer ont än förluster, tycker jag (men förluster gör också ont).

 2. Patrik skriver:

  Tänker på Trump, hans uttalande om att kanske införa så att en amerikan med normal inkomst ska kunna investera 10k dollar skattefritt. Antar att Trump vill hålla ekonomin uppe fram till valet iaf. Kan det ha stor påverkan på ekonomin?

  • GaStan skriver:

   Just den åtgärden gör nog inte så stor skillnad, men visst har Trump riggat ekonomin inför valet. Jag ser hela handelskrigsgrejen som valstrategi. Du vinner inga val på stigande arbetslöshet och fallande börskurser, och det vet han också!!!

 3. Jim Nyberg skriver:

  Angående PPM…att de ruttna tomaterna rensas bort är inget problem. Inte heller att utbudet av helt vanliga röda tomater minskas från 17 till 3, de 3 bästa. Problem är det däremot att alla varianter som inte säljer lika mycket, körsbärstomater, bifftomater, gula tomater m.m. också rensas bort. Kvar blir 3 bra men i det närmaste identiska alternativ. Den som föredrar något mer ovanligt och nischat blir utan.

 4. Tom Ozon skriver:

  Några tankar om ryktet att två större
  fastighetsbolag på Stockholmsbörsen sökt utländska värderingsinstitut för att få en högre värdering av sitt bestånd än svenska institut var villiga att ge?

  • GaStan skriver:

   Har inte specifik koll tyvärr men det lär inte bli några större sprickor i den svenska fastighetsfasaden…

   Sen är det klart… svenska konjunkturen har ju bromsat in lite så jag har svårt att se några större hyreshöjningar och vissa fastighetsägare kan nog ha lite issues med vakanser beoroende på kåk och läge… och de kanske inte är helt nöjda med en konservativ värdering…

 5. Pingback: Veckorapport vecka 7 2020 – Suzie Weathers

 6. Ludwig skriver:

  Hej! Hur ser du på att Dollar/CNY nu gått över 7?

  • GaStan skriver:

   Det är egentligen negativt för världhandeln… men eftersom det är Corona specifikt så tror jag inte marknaden drar riktigt samma paralleller som tidigare, som vid handelsbråket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.