Viktig rapport- och makrovecka

Från Kina kom det data i helgen. NBS Mfg PMI kom in på 50,1 mot väntat 50,0 och fg 50,3. Caixins Mfg PMI kom in på 49,1 mot väntat 50,4 och fg 50,9. NBS Non-Mfg kom in på 51,1 mot fg 52,7. Omikron ger viss effekt, men så här långt ingen biggy. Räkna med ökad stimulans under året från regeringen. Från en extremt låg nivå idag. Det är positivt.

I veckan fokuserar jag på Final PMIs från hela världen där ISM är viktigast. Veckan avslutas med jobbdata. Rapportperioden rasar på.

Kartan ligger fast, jag tror SPX kan nå 3,500-3,800 senare i år, typ oktober, fast där vi mars/april kan stå väsentligt högre än idag. Problemet är inte FED och inflation, det är ganska diskat som det är. Problemet är låg tillväxt och för högt ställda vinstförväntningar vilket framförallt blir ett problem under 2h22. Detta i kombination med att vi har en 10-åring som harvar runt kring 1,6-2%.

SPX 3,500 räknar jag hem genom att jag tror på 200 dollar i vinster, dvs PE 17,5. vilket ger Earnings Yield 5,7% som till 10yrs ränta på 2% ger aktieriskpremie på 3,7%. Inte ovanligt när marknaden är i Baisse tagen. Goldman visade ett chart i dagens morgonbrev där de visade hur den Reala 10yrs bonden (dvs 10 yrs minus inflationsförväntningar) visar vägen för fwd PE. Tror man som jag på 10yrs kring 2%, och inflation ner mot 1,5-2%, ja då är PE17-18 rimligt. Sen visst, marknaden tror på 220 i vinster just nu, medan jag tror på 200, så får marknaden rätt så pratar vi mer SPX 3,800-4,000.

I en väntad uppgång har jag svårt att se hur långt det ska, Fib50% av januari rörelsen ligger på c4,520 och borde kunna uppnås relativt direkt om det blir lite hausse. Men jag siktar mer på 4650ish området. Nya highs kan inte heller uteslutas, men inget jag räknar med nu. Det är inte ovanligt att marknaden fintar i ett toppbygge. Marknaden vill helt enkelt inte att du ska stå utanför i ett kommande ras. Lika lite som den brukar vilja att du följer med i hausse. Det är bara BUY and Hold människorna som får följa med upp. Å andra sidan följer de också med ner.

Det är inte omöjligt att vi i veckan kan få en dusch nedåt. 4,220 borde dock hålla. Rent tekniskt menar vissa att vi bara är inne i andra benet i rekylen, och vi står inför en trea ner mot 4,000/4,100…. och det är inte förrän vi fått den som styrkan kan infinna sig. Det skulle i så fall betyda att även stora delar av februari kommer bli stökigt.

Andra menar att klassiska baisse år bjuder på LOW i mars, och att den här rörelsen ska tas oss ner mot Fib38 SPX 3,800 i mars… och att det är där man ska köpa. Well…. jag förstår hur man tänker, men det är inte base case. Det är alltid lätt att måla upp en baissig bild när det är baissigt, men det blir oftast inte rätt.

Have a nice one! Tbc

————-

Chicago PMI kom in starkt igår, vilket pekar på en allt annat lika stark ISM siffra idag

Tyska Mfg PMI kom precis in på 59,8 mot flash 60,5 och fg 57,4. Europa kom in på 58,7 mot flash 59,0 och fg 58,0. Inte starkt som flash, men styrkan i Europas tillverkningssektor håller i sig.

I eftermiddag kommer data från USA

US PMI kom in på 55,5 mot flash 55,0 och fg 57,7

ISM Mfg kom in på 57,6 mot väntat 57,5 och fg 58,7

ISM Prices kom in på 76,1 mot fg 68,2

ISM Employment kom in på 54,5 mot fg 54,2

ISM New Orders kom in på 57,9 mot fg 60,4

Tillverkningssektorn mår fortsatt bra, men har passerat toppen. Dagens data skruvar inte ner BNP prognoser.. men det kommer.

Jobb skapas men inte i takt med ångan i sektorn, så har det varit länge. Sysselsättningen kommer löpa på i vanlig takt i år, tänk snitt under åren 2012-2019. Samtidigt kommer fler tillbaka till arbetskraften.

Prices är stora överraskningen. Är det nytt som är på gång? Tror inte det.. supply issues och råvarupriser generellt har passerat peak. Titta gärna på Baltic Dry Index eller aktivitetsindikatorer i hamnen i Los Angeles så förstår ni vad jag menar.

Next up PMI Service sektorn.

—————-

Facebook och Spotify kommer in med starka rapporter fast med ljummen guidance vilket de tappar på. Ser man till SPX/NDX så är andra benet i rekylen avklarat. Nu väntar sista benet. Eftersom jag har en positiv syn på mars/april så tänker jag mig att sista benet blir grunt, jag tänker NDX 14,500 och SPX 4400/4450. För att sen orka upp och sätta högre nivåer i mars/april. Men det går inte att utesluta att vi ska testa januaris lows i nästa vecka, eller till och med underskrida dem. Oavsett vad så tror jag marknaden hittar tillbaka. Oron där ute nu handlar om FEDs hökighet i kombination med svagare tillväxt. Jobbdatan på fredag finns risk för besvikelse. Jag tror som sagt många gånger att fallande tillväxt är temat för hela året, medan FED kommer bli varse om att deras aggressiva hökighet är missriktad. Viss normalisering av penningpolitiken jmf med krispolitik, absolut. Men de kommer sänka garden….

Lite snack om Lagarde och inflation…. i mina ögon en NON issue… inflation i Europa handlar nästan bara om energipriserna. Om NÅGOT så är det snarare en anledning till fortsatta stimulanser och låga räntor, då höga energipriser squezzar ut tillväxt på ett negativt sätt och tar ECB längre bort från inflationsmålen. Alltså höga energi priser leder till lägre inflation och minskat tryck på räntorna i det medellånga perspektivet. Inte tvärtom!

US Service PMI kom in på 51,2 mot flash 50,9 och fg 57,6

US Non-Mfg ISM kom in på 59,9 mot väntat 59,5 och fg 62,0

Employment kom in på 52,3 mot fg 54,7.

Prices 82,3 mot fg 83,9

Det är knepig bild när de bägge måtten spretar åt olika håll så. Jag undrar om det inte är Pris komponenten i ISM som lyfter den totala siffran, och det skulle i så fall innebära att PMI ger en mer rättvis bild av tjänstenäringen. Employment är okej, men inte mer.

Temat för året kommer vara att varusektorerna vänder ner, och inte så mycket service/tjänster egentligen. Där ligger konsumtionen nämligen strax under den långa trenden, och det borde finnas ett pent up demand att gå ut på restaurang liksom. Medan för varusektorerna ligger vi låååångt över trend och det är bara en tidsfråga innan de viker ner sig. Det är också från varorna som vi har källan till inflation, genom råvarupriserna, som sedan spridit sig i övriga ekonomin. Även den väntas falla…

Jobbdatan kom in starkt på 467k nya jobb mot väntat 150k och fg 510k. Omikron har alltså inte haft någon påverkan i januari. Datan är ju stark, och kommer alltså inte stå i väg för FEDs höjning i mars. Tvärtom! Jag tror ju på måttligt jobbskapande under året, men det är framförallt under andra halvan som den mattas av. Jobben är ju en laggande faktor, som kommer i spåren av den ekonomiska tillväxten.

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Viktig rapport- och makrovecka

 1. Många argumenterar helt tvärt om!

  ”Problemet är inte FED och inflation, det är ganska diskat som det är. Problemet är låg tillväxt och för högt ställda vinstförväntningar vilket framförallt blir ett problem under 2h22”

  Dvs inprisad inflation är hyffsat avtagande och Fed som svänger åt duvhållet men att tillväxt och inflation tuffar på hårt. Det är dethär med monetär likvidiet jag skrev på Twitter och alla ”savings”.. känns ändå som att det är ett möjligt scenario. Tex. Ed Hyman, killen från Pimco på börssnack(om jag hörde honom rätt…) och Russel Napier

  Själv har jag dock ingen aning!

  • GaStan skriver:

   Oron nu har tveklöst handlat om en hökig Fed, pga ihållande hög inflation. Tillväxten är fortsatt okej. MEN detta är fel… inflation och tillväxt kommer krympa ihop på ett sätt som marknaden inte har tagit till sig ännu. Fed kommer backa i sin politik, men kommer troligtvis hinna höja 2 till 3ggr. Pimco kör inflationsspåret, men de har fel.

   • Fredde skriver:

    Räntehöjningar i en ekonomi som bromsar in kraftigt är höjden av hökighet

   • GaStan skriver:

    Ja men precis, eftersom mitt tänk kring fallande inflation och tillväxt är en stor grej för andra halvåret så hinner Fed ev höja i mars, maj, juli… och efter deras ränta blir lite av ett golv, så kommer räntorna ligga högre in i hösten när tillväxt växlar ner, jämfört med om man inte höjt. Det är ju ingen najs börscoctail om du frågar mig..

   • Mkt möjligt, har varken data eller tid för att vara säker, bnp kom dock starkt in Q4 och aktivitet i lån hos banker har också en del tryck.. vi får se.. service kör väl inte på full rulle heller än..frågan är vad som är mest bearish börs. Hur som helst, något mitt emellan är nog mest bullish iaf och det är väl så det kommer sluta! som det alltid gör!

   • GaStan skriver:

    faktisk BNP har jag inte följt som faktor på 20 år… big laggard… om något tittar jag på räntor/dollar/börs/leading makro för att förstå hur framtida BNP blir…

    Noterbart var att lageruppbyggnad var en stor förklaring till varför siffran kom in bättre än väntat.

    Historiskt har lagerbyggnad inte varit nåt att hänga i granen då det betyder att man tillverkar mer än kunderna efterfrågar. Not too good…. Å andra sidan så handlade väl just den här siffran om att vissa supply knutar har blivit bättre.

 2. Michael skriver:

  Hej! Jag greppar inte sambanden i den här meningen ”Tror man som jag på 10yrs kring 2%, och inflation ner mot 1,5-2%, ja då är PE17-18 rimligt” – e.g varför är p/e 17/18 rimligt tsy10y @ 2% & infl @ 1,5-2%?

  • GaStan skriver:

   Sorry om jag var otydlig,

   Det var en graf från Goldman som visade hur den 10 åriga realräntan har haft en väldigt stark koppling till hur den amerikanska aktiemarknaden värderats i termer av Fwd PE-tal.

   Nu ligger ju PE talet på c21 vilket är i linje med dagens negativa realränta.

   Men om man som jag tror på 2% Us10yrs och 2% inflation, så tror jag alltså på att den räntan faller mot 0%. Om jag tittar i den grafen, när realräntan har legat där innan så har det varit synonymt med PE17/18.

   Personligen tittar jag ju mest på Aktieriskpremien, Där PE17/18 ger Earnings yield på cirka 5,5% som vid 2% US10yrs ger en aktieriskpremie på 3,5%…. dvs ganska fair ur ett historiskt perspektiv.

   Så bägge synsätten, ger samma slutsats.

   Sen är detta ju bara ett försöka att försöka fastställa rätt PE givet ränta och inflation.

   Det viktiga är att kunna fastställa vinstnivån. Först då kan du sätta target nivå på börsen.

   Men den är också lurig, för tror man på extremt höga vinster, så är det ett resultat av mycket stark tillväxt, som garanterat leder till en hökigare FED, och då räcker det inte med att tänka 2% obligationsränta.

   och tänker man radikalt dåliga vinster, så kommer FED svänga i sin politik, marknaden kommer bli orolig, köpa bonds, varpå räntan faller, och då är förmodligen 2% för högt.

   Detta måste man ta i beaktan!

   Hoppas det är lite svar på din fråga.!

 3. Magnus skriver:

  ”Alltså höga energi priser leder till lägre inflation och minskat tryck på räntorna i det medellånga perspektivet. Inte tvärtom!”
  Höga energipriser leder väl tveklöst till högre priser på bred front med fördröjning? Inget idag tyder väl på lägre energipriser på kort sikt? Högt oljepris, energiomställning i Europa, gaskonflikt med Ryssland/geopolitiska läget. Nu senaste exportstopp på gödsel där man har en stor del av världsproduktion (då har gödselpriserna stigit med 160% redan 2021).
  Löneökningar kommer väl som ett brev på posten då eller har jag fel?

  • GaStan skriver:

   Absolut, men eftersom det inte följs upp av ökad köpkraft så blir egentligen konsumenten bara fattigare…. och därför slår det mot tillväxt., och i det läget så innebär en åtstramande penningpolitik att läget bara blir värre, genom ökade räntekostnader, vilket i slutändan tar dem längre bort från inflationsmål… alltså JA, stigande energipriser leder till högre top line inflation, och även core inflation genom den indirekta effekten genom att varor och tjänster blir dyrare, men eftersom det har en inbromsande effekt på tillväxt, så är stigande energipriser DISINFLATORISKA i det medellånga perspektivet.

   Löneökningar kommer inte som ett brev på posten. Det är en gammal skolboks sanning som härstammar från 70-talet i en värld som med slutna ekonomier och valutor med fast växelkurs i stor utsträckning.

   Anledningen är att företagaren höjer priset på sina varor/tjänster för att kompensera för kostnadsökningen. Alltså inte för att öka bruttovinsten, utan för att försvara den. Ökar även lönerna så krymper vinsten. Detta skulle kunna innebära att han höjer priserna ytterligare. Men eftersom världen idag är kosnkurrensutsatt till följd av globalisering/digitalisering på ett sätt som skiljde sig från 70-talet så händer inte detta.

   Vad som kommer hända är att räntorna nu stiger och gröper ut konsumtionskraft eftersom skuldlerna är långt större än inkomsterna. Företagen som höjt priserna, kommer inse att de säljer mindre i volym. Det gör att råvarupriser kommer normaliseras, dvs falla tillbaka, och balanserna kommer rätta till sig, utan att vi får en inflationsspiral mellan råvarupriser, priser på varor och tjänster och löner.

   Många som är inne på detta just nu, är väldigt präglade av situationen just nu, och gör felaktig extrapolering. Problemet är att de missar det faktum att den expansiva finans- och penningpolitiken försvinner ur köpkraften som på ett sätt som får företagen att sluta höja priserna… vilket de inte behöver om inte råvarupriser och löner fortsätter upp sett till YoY%….. men det tar lite tid, och när man är mitt inne i det så är det svårt att ta till sig av… men i efterhand kommer det vara självklart!

   • Magnus skriver:

    …och skulderna är långt större än inkomsterna därför att vi har haft nollräntor/nära nollräntor alldeles för länge? Vad man än gör så blir det fel låter det som 😉

   • GaStan skriver:

    Hehe sant… och skulle vi hållt högre räntor hade vi fått lägre tillväxt och jobbskapnde ovanpå det…

    Jag har länge projlamerat för skuldkvotstak… så att skulderna istället utvecklats med löner och inte ränta.. men det borde man ju infört för 20 år sedan så det tåget har ju gått

 4. Östergren skriver:

  Håller inte med om att Meta och Spotify kom med starka rapporter.
  Meta möter allt starkare konkurrens från TikTok vilket avspeglas i att Meta inte längre har någon tillväxt i antal användare.
  Spotify fortsätter att gå med förlust och har en föråldrad teknik som gör att tjänsten är långsammare och buggigare än konkurrenterna.
  Har du kollat in bostadsobligationen på sistone? Svensk 2Y är nu uppe i 0.787%, svensk 5Y 1.271% (så det rör på sig).
  ECB-s presskonferens orkar jag inte ens kommentera (så trött var den).

  • GaStan skriver:

   Du har säkert rätt kring Meta och Spotify… inte mitt område! Läste bara en snabb kommentar från analytiker

   Hmm, intressant det där med obligationerna… märkligt att bankerna inte höjer sina bundna räntor i större utsträckning.

 5. anders skriver:

  Verkar som bostadsmarknaden inte har några tendenser till att svalna dock, det bara rusar vidare, (jag väntar fortfarande på rimliga priser… och har gjort det alldels för länge) alla verkar låna max och tänka det bara fortsätter uppåt,

  • b2 skriver:

   Anders, min uppfattning också ifrån Skåne då. T o m December gick säsongsmässigt okej. Januari och nu Februari, och priserna rusar vidare. Såld innan visning eller på förhand är väldigt vanligt här.

   Men det vänder kanske ned snart om nu obligationen går upp.

  • b2 skriver:

   Och nä alla lånar inte max, långt ifrån. Men det är kanske annorlunda i Stockholm med typ dubbelt så höga kvm-priser. Och där lönerna inte matchar höga priser samt högre levnadskostnader.

  • Erik skriver:

   Samma fenomen i Stockholm! Priserna i heta områden i innerstaden är sjuka! Får knappt komma på förhandsvisning om du inte är beredd att lägga 130-140k/kvm. Hoppas såklart att boräntorna ska upp, men hör fler och fler som byter bank till hypoteket/stabelo/nordnet och snarare får ner sin ränta (detta är dock en extremt liten klick). Enligt alla mäklare jag har pratat med är också utbudet väldigt mycket lägre än normalt, finns knappt några treor att köpa.

  • GaStan skriver:

   well, bostadsmarknaden är ju bara en funktion av hur mycket pengar folk har på fickan, vilket styrs av lånelöften… så sjunker dem så sjunker priserna.

   Alla har lånat max hela tiden, eftersom man vill ha en så bra bostad det bara går, givet sin inkomst.

  • b2 skriver:

   Nej Anders, de har inte gått upp med 20-25% senaste året. Villamarknaden har dock gått bättre än BRF, p g a pesten. Snarare runt 10% vilket i sig är extremt mycket på ett år.

   Nu bor jag i Sveriges tredje dyraste stad (högst pris/kvm) efter Stockholm och Göteborg d v s Lund. Vid terminsstart så dammsugs marknaden på 1:or och 2:or av främst Stockholmsföräldrar. Runt 3M kostar en central 2:a. Räknar man på det så, finner man att det fortfarande är dyrare att hyra en 2:a i utkanten av stan än att föräldrarna lånar upp sitt hus något. De centrala HR kräver 30 års kötid. För större lägenheter är det längre än så.

   Så nä det är inte bara lånelöften som styr, utan även psykologi. ”En bostad är ju alltid en bra investering” sitter hårt inpräntat, samt föräldrar vill putsa isen för sina barn.

   Nu efterfrågas stora lägenheter p g a inflyttningstryck ifrån kapitalstarka människor ifrån t ex Stockholm (som sålt sitt hus). Nästan samtliga centrala charmiga våningar på runt 200kvm säljs direkt på förhand. Dessa är för få i förhållande till folk som har lite för mycket pengar för att behöva fundera en extra gång.

   Som vanligt gäller läge, läge, läge vid uppgång precis som vid nedgång. Dåligt läge = lånelöftet styr, bra läge = andra faktorer såsom tillgång/efterfrågan.

 6. Mama skriver:

  ”jag tänker NDX 14,500 och SPX 4400/4450”
  Ner dit? Menar du verkligen 14500, som vi knappt nådde upp till nu?

 7. andersk skriver:

  Om man bara tittar tekniskt på det så; Sätter vi en ny lägre botten på OMX och SPX inom snar framtid så får jag det till att det är 5e Elliotten nedåt. Det rimmar rätt bra med att tidigare våg (inkl julrallyt) var en ganska perfekt ABC.
  Det är intressant eftersom 1-5 är i trendens riktning och vi alltså då redan nu handlar index i negativ trend. En ABC under feb-april:ish borde C:et vända kring tidigare toppar kring 2400-2420 och därefter fem vågor ner.
  Sätter vi högre botten i nuvarande korrektion så var det istället en ABC nedåt och då har vi gjort första 1-2 och kan se fram emot 3-5 med hög sannolikhet för en ny ATH under våren.

  Negativ trend på 1-5 stämmer ju rätt bra med ditt fundamentala resonemang. Lite för bra nästan – är du säker på att du inte bara kör 100% TA? 😉
  Dessutom är vi i femte vågen upp sedan 2007, samt sedan coronabotten. Dvs en lite större ABC-korrektion kommer inom inte allt för lång tidshorisont.

  EWT är ju tämligen lurigt, särskilt på allt lägre än veckouppllösning, men räknar man vågorna så verkar trenden som sagt vänt någonstans i höstens konsolidering.

  Är det förresten inte snart dags för dig att prata lite i börssnack? Du får ringa Erik och Jonas och säga att du är önskad där. 😉

  • GaStan skriver:

   Tack för analysen Anders, risken är stor att det förstnämnda kickar in… jag har alltid en fundamental uppfattning i botten, och sen försöker klä den med TA…

   • andersk skriver:

    Analys och analys, jag vet inte riktigt… 🙂
    Det som förbryllar mig dock är om vi nu satte en högre botten (kunde ju i alla fall gjort en dubbelbotten med lite positiv divergens i RSI eller så). Det rimmar inte med femte vågen ner i så fall, och då kan det mycket väl se ut som att vi bara gjort en ABC ned och är på väg med en 1-5.
    Får väl avvakta några dagar till, men tycker inte det ser supersvagt ut. Rapportveckor iof, och då funkar sällan TA särskilt bra.

   • GaStan skriver:

    håller med, tveksamt läge, med relativ styrka. Rapporterna är inte dåliga men många av dem tas emot svagt. Säsongsmässigt väldigt stark period också… vi får som sagt avvakta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.