The floor is yours Jay

I veckan är det naturligtvis fullt fokus på FED mötet onsdag kväll. FED kommer att höja med 75 punkter till 3,0%. Givet att jobbdata, tillväxt och serviceinflation surnar till rejält framöver så är november och decembermötet mer osäkert. Men det börjar bli tajt med tid, och risken för räntehöjningar även då är att vänta. Jag tänker mig en medelväg. Dvs datan börjar komma in sämre, men inte tillräckligt för att få FED att avstå från att höja. Jag tänker mig 50 punkter i november och 25 i december givet svagare data. Då landar vi på 3,75% och det är där korträntorna ligger idag. Längre löptider borde ligga +/- 25 runt detta. Till våren borde vi vara i recession och då kommer man flagga för kommande sänkningar där den första borde komma i maj, juni alt juli. Detta bygger såklart på en mycket mörk bild av konjunkturen.

För att bli mer konkret över vad som måste hända…

Service inflationen måste dö. Service inflationen drivs av löner. Löner drivs att tajt arbetsmarknad + jobbskapande. Jobbskapande drivs av tillväxt. Tillväxt måste dö. Recession. Recession får vi när efterfrågan dör. Efterfrågan dör när räntekostnader blir för höga. FED bestämmer räntekostnaderna.

Riksbanken höjer räntan i morgon tisdag med 75 punkter till 1,50. Man lär också höja med 50 punkter i november, årets sista möte, till 2%. Vi dras med samma inflations bekymmer som resten av världen och kan utöver det inte låta kronan bli svagare. Tror Riksbanken är intresserad av att få ner inflationstrycket till våren då nästa avtalsrörelse äger rum. Då blir det svårare att landa i avtal med höga nominella ökningar. Något som egentligen bara leder till ännu högre räntor och försvårande omständigheter för Riksbanken. Med en styrränta på 2% så får svenskarna räkna med 3-3,25% på det rörliga bolånet, prutat och klart. Bundna löptider ligger 50 prickar högre. Det kommer svida, samtidigt som vinterns elräkning ska betalas. Det ser ungefär likadant ut över allt, och därför kommer vi vara i recession nästa år.

Detta leder oss in på nästa diskussion, som jag tycker man pratar alldeles för lite om. Nästa år, givet recesson, och svag efterfrågan, så slutar företagen att höja priserna. Det innebär att inflationsmått YoY kommer sjunka kraftigt, och till slut kommer centralbankerna vara belåtna. För att sen bli oroliga och börja sänka räntorna igen. Inga konstigheter. Men vad vi tidigare lyft fram, så innebär fortfarande en YoY inflation ner mot 0-2% att prisnivån på en enskild vara fortfarande är hög, och givet konsumenternas köpkraft, så kommer vi fortsätta att känna oss fattiga trots att inflationen kommer ner. Experterna där ute menar att köpkraften där ute kommer behöva jobba sig upp mot prisnivån under många års tid. Jag ser ett case för om recessionen blir tillräckligt djup så kommer företagen att SÄNKA priset på varan, och därmed snabbare hamna i harmoni med köpkraften. Logiken skulle vara följande; Idag kostar en Biff med bea på ett bättre restaurang i Sthlm 400 spänn mot tidigare 300 spänn. Dels handlar det om högre lönekostnader, hyror, elnota och god efterfrågan, men framförallt handlar det om att köttbiten har blivit dyrare att köpa in. Den har blivit dyrare för att bönderna har fått ökade kostnader i form av energi och foder. Foderpriserna är korrelerade med spannmålspriserna. Så…. om spannmålpriserna hittar tillbaka till gamla snittpriser under en recession, så minskar kostnaderna för bonden. Han kan fortsätta att sälja köttet för samma pris, och då ökar marginalen. Detta borde inte vara möjligt i konkurrensutsatt värld, utan han kan sänka priset på sitt kött i takt med foder priset sjunker. Restaurangen kan fortsätta ta 400 spänn och få ökad marginal. Men om konkurrensen fungerar, och vi är i recession, så borde de kunna sänka till 300kr igen med bibehållen vinst. Vi har oftast inte deflation i löner, och el notan har kopplingar till kriget, så full sänkningar går inte att motivera. Men det intressanta är om priserna ändå börjar sjunka, och inte bara ”slutar höjas”. Då har vi deflation. Men lika lite som att dagens inflation är uthållig i alla marknadslägen, så kommer den deflationen vara det. Det är egentligen bara priserna som anpassar sig efter köpkraften. Nu är detta bara ett exempel för att måla upp ett scenario som jag inte är säker på….. men hade det inte varit ganska ironiskt om vi går från en situation där alla pratar om inflation, och hur den kommer bita sig kvar under många år, till att konsensus har tvärfel (som vanligt) och att vi är i situation med fallande priser och negativ inflation sett till YoY% och MoM%. Fallande priser, och fallande räntekostnader, kommer sen utgöra grunden till varför efterfrågan kan komma tillbaka, och skapa förutsättningar till nästa konjunkturuppgång… och börscykel också för den delen.

I veckan har vi även Svenska bostadspriser på onsdag, HOX index. samt preliminära PMIs från hela världen. US Service PMI är särskilt intressant då den gått i backen förra gången på ett sätt som inte ISM har gjort. Märkligt när de ska fånga samma del i ekonomin. Idag kommer NAHB index.

Prel Michigan index kom in i fredags på 59,5 mot väntat 60,0 och fg 58,2…. den har stabiliserats men är fortsatt svag. Michigan som mest fångar shoppingplaner, kan sägas ha gått genom olika faser. Först, typ under covid, var konsumenterna deppiga för att man ville handla men det inte fanns varor på hyllorna och leveranstiderna var långa, sen började hyllorna fyllas på men då var man sur för att priserna höjts så mycket, och nu är vi på väg in i nästa fas där det finns varor, priserna är höga, men konsumenten har inte råd när räntekostnader och energi- och matnotan gräver hål i plånboken.

Rent teknisk känns det som om vi nu bryter ner mot SPX 3650-3700…. samtidigt noterar jag att VIX är inte lika uppkörd som tidigare i år. Varför är skydd ”billigt”. Bitcoin baissar. Oljan är svag. Dollarn konsoliderar… där vill vi se styrka, men det kanske kommer? Stockholm borde vara på väg mot 1,700 i oktober?

FED får visa vägen helt enkelt!

Ha en fin vecka.. tbc

—————

Måndag forts..

NAHB index kom precis in på 46 mot väntat 47 och fg 49…. det ser inte kul ut för amerikanska bostadspriser nästa år… ungefär samma grej som Sverige… bara något försenad!

—————

Tisdag

Riksbanken höjer med 100 till 1,75%. Det var klart mer än väntat vilket visar att de är bekymrade över den höga inflationen som idag är bredbaserad, dvs i alla sektorer, även om såklart mycket är i mat och energi. Svag krona på sistone skulle jag säga gjorde att de tog i mer än väntat.

Riksbanken har ett möte kvar i år, i november. Surnar datan till fram tills dess, vilket jag tror på, så får vi inte 100 punkter igen. Sannolikt lägre, men hur mycket är svårt att säga. Det beror på ECB/FED, data och kronan. Allt från 25-75 är möjligt vilket skulle göra att styrräntan stänger året på 2-2,5% vilket innebär rörliga bolån på 3-3,75. Bundna 50 punkter högre. Prutat och klart. Det blir 25 punkter om det ser bra ut, 75 om det ser lika illa ut som idag.

Inför nästa år har vi möte i februari, april, juni, september, november. Jag tror inte att de höjer någon av de gångerna. Anledning, vi befinner oss i recession. Jag tror ju till och med mötet i november kommer kännas lite kritiskt… därav en lägre höjning.

Räntehöjningar slår genom efter 6 månader i ekonomin, och verkar i ytterligare 6. Så våren och framåt nästa år ser inte kul ut. Jag räknar med stigande arbetslöshet och fallande tillväxt. Ska bli intressant att se var avtalsrörelsen och lönerna tar vägen där. Nämnde jag vinterns elräkningar? Får se hur mycket pengar den nya regeringen skickar ut i stöd.

Dagens beslut är klart hökigare än jag tänkt mig. Precis som med resten av världen tänker central banker på två saker

1, det är bättre att göra mer nu än senare. Alltid lättare att sänka längre fram om man tog i för mycket än tvärtom.

2, dödar vi inte tillväxt, så dödar vi inte jobbskapande, och dödar vi inte jobbskapande så är risken stor att den supplydrivna inflationen sprider sig till lönerna, när arbetstagare är sure över negativ real köpkraft. Deras surhet funkar bara i en stark marknad. Om tillväxt faller, om arbetslöshet växer… då kan de vara hur sura de vill… de är tacksamma att behålla jobbet. Inte mycket till lönesamtal där inte…

Imorgon kommer FED och jag har en känsla av att de kommer bjuda på samma melodi… inte FED pivot a la juli där inte….

Att kronan backar…. welll, svenska kronan har aldrig varit nåt att hålla sig i när konjunkturen sviker. Lägg till fastighetssektorn och alla lån… hade jag varit utlänning har jag också sålt. Hellre dollar liksom… men det är trist för Riksbanken som höjde extra mycket delvis med anledning av svag krona…

Jag får ofta frågan om räntehöjningarna är för stora. Vi vet att de behöver sänka ekonomin för att få ordning på både supplydriven och demanddriven inflation. Men vilken nivå? Ingves har i många år sagt ”svenska hushåll klarar 2% styrränta”. Vad menar han?

Svenskarna har 5000mdr i lån. 2500 i rörliga bolån, 1500 i bundna, och 1000 i billån och annat.

Vid 2% styrränta tänker han 3,5% för rörligt bolån, 4,25% för det genomsnittliga bundna bolånet och 5% för billån och övriga lån. Då kommer man upp i 200mdr i räntekostnader, eller 4% av 5000mdr. Man kan alltså höfta svenskarnas räntekostnader genom att säga att de är 2% över styrräntan.

200mdr i räntor kan ställas mot c2000mdr i bruttoinkomster. Då utgör dom 10%.

DETTA ÄR INGEN EXAKT VETENSKAP, men ur ett historiskt perspektiv vet vi att 10% utgör en gräns där många marknader undvikit recession och göra en större inbromsning.

Det är mycket annat som spelar in… amorteringskrav, andel bundna lån och när de läggs om, om övriga kostnader i ekonomin ökar eller ej, om börser faller eller ej… men ni fattar själva grundpoängen.

Ingves ser inga problem att höja till 2%. Nu har han höjt till 1,75%. Han tror det kommer att räcka utan att Sverige hamnar i en alltför svår situation, men tillräckligt tajt för att vi tillsammans med resten av världen kan bromsa tillväxt, få ner jobbskapande och efterfrågan…. Och därmed döda inflationen.

Men både han och Fed är självklart fullt medvetna om att de måste fortsätta tills de får bukt med problemet. Men de tror nog att de har kommit ganska långt.

Men om historien får vara en guide så borde han kunna höja till 2% utan att skapa recession. Måste det till djup recession för att få bukt med inflation, då kanske han måste höja över 2%. Personligen tror jag 2% räcker för vi har även elkostnader och annat som tynger. Men han kommer ta det säkra före det osäkra.

Det intressanta NU är egentligen inom hur mycket Riksbanken höjer i november, eller om Fed höjer 75 el 100 imorgon, eller hur mycket de kan tänkas höja i november och december….. utan hur 1, jobbdatan 2, ism non-mfg kommer in i oktober, november och december. (Även löner och service core cpi är intressanta)

Bromsar dom in… så är vi i slutet av höjningar… är de fortsatt starka… då finns det höjningar kvar att göra. Datan är mer intressant än vad Riks/Fed säger. De har låg predikteringsförmåga.

Sen hade vi det här med tajming… det tar ett halvår innan höjningar värkar i ekonomin… hade de börjat ett halvår innan hade vi inte haft samma situation som idag.

Imorgon kommer Fed…. Spänn fast er!!!

——-

Onsdag

Många spekulerar i att oavsett om Fed höjer 75 el 100 ikväll så kan det bli en kort ”buy the fact” situation. Inte omöjligt! Många tror att det kan bli en ny Juli/Aug situation om Fed ger sken av att man höjt färdigt. Det tror inte jag… jag tror inte de vill göra om samma misstag som i somras. Jag tror inte att datan hinner surna tillräckligt fram till nov/dec för att de inte ska höja då. Sämre data absolut, lägre höjningar än 75-100 i nov/dec, absolut. Men fortfarande ett hökigt anslag. De måste få ner jobbskapandet. De måste se tecken på att service sektorn tar samma väg som goods sektorn. Först då kan de vara säkra på sin sak.

Studs är fullt möjlig, typ 3960-3980, men jag penslar fortfarande efter 3650/3700… och sen target 3500

——————–

Sorry för sen uppdatering, men har varit på resande.

FED höjde med 75 punkter från 2,25 till 3%. Inga konstigheter, de slog an en mycket hökig ton a la Jackson Hole, där man säger.. ”vi kommer fortsätta att höja vid varje möte till the job is done”. Lite Draghi ”whatever it takes” stil om ni minns det. Ganska långt från Juli-mötet där man sa att vi är nöjda med räntan, den kan ses som en neutral nivå, vi är inte längre på autopilot och höja…

FED penslar ut riktningen att höja upp till 5%. Betyder det att man kommer att höja till 5%? NEJ. Betyder det att man inte kan höja till 5%? NEJ. Vad betyder det? Det betyder att FED är DATABEROENDE. Det innebär att så länge som ekonomin växer, det skapas jobb, löneinflationen är påtaglig, och det finns inflationstendenser i ekonomin, så kommer man höja vid varje möte. Men om DATAN vänder och uppvisar en annan bild. Ja, då slutar man att höja. När slutar man att höja? Jag skulle säga att när datan varit sur ett tag, eller surnar tillräckligt mycket. När händer detta? Svårt att säga, men räntehöjningarna i somras borde sätta sig på ekonomin under Q4. Och sen accelererar det allt eftersom. Dvs höjningen med 25 punkter i maj i år börjar kännas nu i november. Men samtliga höjningar, dvs 300 punkter, kommer att kännas i mars nästa år.

Givet FEDs sena reaktionsfunktion så lär det ändå bli höjningar i november och december. Kanske till och med i Februari. Men knappast i mars. Jag penslar fortfarande efter sänkning nästa sommar… men det bygger såklart på att recessionen slår till med full kraft under första halvåret.

November och December kan bjuda på 75+75 höjning, om datan fortsätter att vara stark (dålig för FED). Men mitt base case, givet att ekonomin börjar surna till är ändå 50+25. Dvs upp till 3,75%. Men, tjänstesektorn måste ge vika. tjänstesektorn måste sluta höja priserna, och jobbskapandet måste falla ner mot 0-100k. Gör det inte det… ja då är jag för optimistisk. Jag är inte så orolig för att ha fel. Det känns 90/10 typ. Det är tajmingen som stökar till det, där är det typ 10/90.

Goldman tror exempelvis på 75 i november, 50 i december och 25 i februari. De ser också recession nästa år, men tror alltså att datan inte börjar pysa förrän senare. Det handlar alltså inte bara om ha rätt och fel. Utan tajming delen spelar in till stor del.

Marknadens reaktion igår var intressant. Dollar stärktes, såklart. Korträntorna steg, såklart. Men långräntorna rörde sig inte. (inverterande yieldkurva). Klassisk Risk off, klassisk recessions rädsla. Börserna föll. Men VIX rörde sig knappt. Varför betalar inte marknaden upp för skydd när det ser mörkt ut?

Recessions caset är numera kassaskåps säkert. 1, FED säger mellan raderna att det är det man vill och kommer att åstadkomma och 2, Yieldkurvan (10-2) säger det och den har typ aldrig fel.

Jag tror som sagt SPX är på väg mot 3650-3700. Där bör det kunna studsa tillbaka mot 3900. Många kommer då prata om att vi sett botten, men då tar vi en ny vända mot 3500. Därefter bör det kunna gå mot 3900 igen. 3900-linjen känner mer och mer som en vattendelare.

Även om vi når 3000 nivån nästa år, så utgör 3900 nivån Fib50% av ATH toppen 4800 och 3000… bara en sån grej!!!!

Hox Valueguard kom med Svenska Bostadspriser. De var ner igen. Men Brf Sthlm var faktiskt upp. Augusti är en säsongsmässigt stark månad där många köper bostad efter sommaren och för att räntorna faktiskt föll tillbaka något i somras. Men det hjälper inte… det kommer fortsätta ner. Något som det numera råder ganska mycket konsensus kring.

Priserna kommer fortsätta ner för att lånelöftena krymper. Dom krymper för att kalkylräntan höjs. Den höjs för att bostadsobligationerna stiger. Dom stiger för svenska långa statspapper stiger. Dom stiger för att räntorna stiger internationellt, och för att Riksbanken höjer räntan.

Bostadspriserna har tappat drygt 10%, de ska ner med 15% till. Totalt 25%… sen får vi se.

Priserna toppade ur när FED svängde på klacken i nov/dec förra året, då de sa att inflationen INTE är övergående (av sig själv ska tilläggas). Jag tror svenska bostadspriser har potential att bottna ur när FED vänder på klacken igen. Typ nästa sommar. Det betyder inte att det går rakt upp därifrån. Bara att vi potentiellt har en bottennivå där.

Ingves höjde till 1,75% och en svensk 5årig statsoblis står i 2,4%. Det är ganska rimligt. Bostadsoblisen borde stå i ca 3%. Men står i 3,8%. Extrem spread, vilket handlar om marknadens rädsla för svenska bostadspriser, skuldsättning och så vidare. Det kan också ha att göra med att marknaden väntar sig fler höjningar. Jag tror ju på 25-75 punkter i november, dvs till 2-2,5% vilket borde pressa upp Sv5yrs till 2,75-3,25 och då borde bostadsoblisen ligga kring 3,25-3,75. OM man inte tror att svenska bostadsmarknaden ska tokdefaulta, vilket jag inte tror. Så mycket är taget i bostadsoblisen idag.

Den motiverar egentligen en större nedgång än de 25% jag penslar efter, men vi får ta ett steg i taget.

Imorgon kommer prel PMIs.

———————-

Äntligen fredag…

Tror SPX är på väg att bottna kring 3650-3700….och potentiellt kan svag data idag trigga detta. Sen kan det bli en snabb återhämtning mot 3900ish. Kanske redan i nästa vecka för starkt månadsslut. Därefter tar vi sista taget mot 3500 i oktober… och sen blir det year end rally mot 3900 igen. Nästa år siktar jag på 2800-3000. Botten i denna cykel… och sen ny börscykel.

Från Europa kom Flash Mfg PMI in på 48,5 mot väntat 48,7 och fg 49,6…. sämre men håller ändå mot förvånansvärt väl. Det värre framåt vintern! Tyska motsvarigheten kom in på 48,3 mot väntat 48,3 och fg 49,1. typ samma. Service PMIs på ungefär samma sätt…

Viktigast är dock USA som kommer i eftermiddag.

US Flash Mfg PMI kom in på 51,8 mot väntat 51,1 och fg 51,5… ganska inline, och visar på en svag ekonomi, men inte fritt fall. Men det kommer. Också givet ISM Mfg som senast låg på 52,8 så lirar dom. Ekonomin är förhållandevis motståndskraftig. Detta handlar i grunden om 1, det har skapats gott om jobb senaste månaderna 2, löneutvecklingen är okej 3, räntor och elnota har inte fått fullt genomslag. Men det kommer…

US Flash Service PMI kom in på 49,2 mot väntat 45,0 och fg 43,7… starkt! Samtidigt låg ISM Non-Mfg på 56,9 så det råder stor diskrepens som jag inte till fullo förstår. Detta är dessutom superviktigt, då det är denna del av ekonomin som varit stark, skapat jobb och där inflationen inte vill komma ner.

I nästa vecka har vi Case Shiller, CB Consumer Conf, Core PCE, Michigan index, Chicago PMI samt Kina PMIs samt inflation från Europa. Egentligen inget livsavgörande…

Trevlig helg!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

40 kommentarer till The floor is yours Jay

 1. På vilken nivå bottnar vi? skriver:

  På vilken nivå på index tror du börsen bottnar?

 2. Per skriver:

  Även om det spelar ut sig som du tror – vilket låter fullt rimligt – känns det som att centralbankerna fått sig en näsknäppa av allt detta? Att de förr eller senare sänker räntan är givet men kommer vi kommande år få lika extensiva QE-program och, om inte, vilka betydelser kommer det få långsiktigt för börsutvecklingen?

  • GaStan skriver:

   Jag är faktiskt inte lika bekymrad över penningpoltiken…. mer bekymrad över finanspolitiken, som inte alls utvärderas lika kritiskt, och som de facto bygger statsskuld som i långa loppet håller tillbaka tillväxt strukturellt…

   USA spenderade c15% i budgetunderskott under 2020 och nästan lika mycket under 2021… totalt 6tn dollar under två år. Helt oproportioneligt i förhållande till det som behövdes för att stötta ekonomin.

   Den över spenderingen skapade många av flaskhalsarna som sen la grunden till inflationsuppgången 2021, som sen accelererade med kriget.

   Det hade räckt med halva beloppet.

   Sen gjorde inte FED fel i att nolla räntan och introducera QE under Covid 2020…. deras misstag var att de drog tillbaka det 2022. Det borde dragit tillbaka det 2021.

   Så i min värld hade det räckt med 10% underskott 2020, 5% 2021…. och sen räntehöjningar och QT under 2021.

   Hade man gjort det hade vi haft en helt annan situation än den vi har idag…

   Dock hade el krisen i Europa inte kunnat undvikits, pga Rysk gas

   • Per skriver:

    Rimligt! Dock kanske ”politisk” aspekt av det hela, d v s att riksbankerna i allmänhetens ögon bär rejäl (oproportionerlig?) del av ansvaret för detta vilket kommer påverka dem framåt? Som ett anekdotiskt exempel ska ju riksrevisionen nu granska stödköpen som gjorts under de goda åren, känns väl som att det finns en koppling mellan detta och ökat allmänt intresse och ifrågasättande av RB:s policyhantering. Annars bra tajming. Vet iofs inte om liknande diskussioner förs i USA vilket jag antar är viktigare för börsen men verkar ju inte orimligt i och med likartade problem.. Men när lågkonjan slår till kanske alla bara glömt detta – inte alls omöjligt.. 🙂

   • GaStan skriver:

    Riksbanken kommer bara skylla på ECB och FED som var först ut… och säga till riksrevisorn att har han problem med riksbanken så borde han kanske även ringa dom andra… och hade inte Riksbanken sänkt räntan alls, eller kört någon QE alls, så hade kronan stått i 5kr mot eur/usd… och då hade vår exportindustri kraschat, särskilt under covid tider, omvärlden hade mått ganska bra under sina stimulanser, och Sverige hade gått på knäna. Det hade inte heller fungerat.

    Riksrevisionen borde granska Trump och Biden… bara så alla förstår storleken. Sveriges BNP är 5000mdr kr. 15% budgetunderskott är 750mdr. Detta körde USA under två år, vilket för svenska förhållande hade varit 750+750=1500 mdr kronor

    Svenska samlade bruttoinkomster ligger på 2000mdr/år.

    När vi nu pratar ränteuppgångens negtiva effekter på svenska hushåll, så pratar vi att räntekostnaderna ökar med 100mdr… från 100 till 200

    När förra regeringen talar om att hjälpa svenska hushåll med elnotan i år så talar vi 60-90mdr

    Riksbanken har inte varit oaktsam… Amerikansk finanspolitik har varit. Men väldigt få talar om det… för det var ju ”pandemi”

    Beloppen är så stora… men väldigt få verkar förstå omfattningen… och att det var denna astronomiska demand push som la grunden till inflationen vi har idag

   • Per skriver:

    Haha mkt bra beskrivet.

 3. Mikael Lindberg skriver:

  Hej,
  Tack för din blogg.
  Hur skulle du göra om du köpt en bostad nu och ska låna pengar i november i år? Binda en del eller rörligt?
  /Micke

  • GaStan skriver:

   Jag skulle inte bundit nu…

   Jag tror på recession nästa år där FED börjar sänka under sommaren, och sen hakar Riksbanken på med något kvartals fördröjning.

   Jag tror Riksbanken höjer med 75 imorgon till 1,50 och sen ytterigare 50 i november. Så 2%, vilket gör att rörlig ränta orde toppa ur kring 3,0-3,25% prutat och klart!

 4. P Bateman skriver:

  En fråga angående ränteplaceringar…
  iShares $ Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF USD (Acc)

  Om jag köper ovanstående så ska den sjunka när 10 åring i USA går upp?

  Så om man tror på fallande räntor borde ovanstående stiga i pris, typ nästa år?
  Samt att man får en ränteinkomst löpande? Har jag uppfattat det rätt?

  Sen blir det en valutarisk också eftersom det är USD?

  • GaStan skriver:

   Räntan är inbakad i obligationspriset… så du får ingen ”kupong” så att säga….

   i övrigt stämmer det!

   Tänk på dollarn… den kan snabbt svagas 10% när det börjar se ”mindre mörkt” ut…

   Jag skulle köpt den på 6-12 horisont… och sen när jag är +15% så skulle jag sålt nästan oavsett vad.

   10-åringen kan nog dra lite till härifrån, vilket drar ner priset. Tror den handlas kring 98usd nu. Å andra sidan kan dollarn stärkas vilket förtar effekten.

   ETF översatt i SEK ligger väl på 1050kr…. man ska väl kunna få ut 1200kr en vacker dag.

   • P bateman skriver:

    Okej tack.

    Känns ju ändå som ett ganska bra alternativ nu. Börja små köpa iaf …

    Det som oroar mig mest är dollarn som nu är stark att den faller med 10 procent och det äter upp avkastningen , kortsiktigt

 5. Andersson skriver:

  Angående den svaga SEK. Är det rimligt att RB fortsätter sälja kronan mot andra valutor med tanke svagheten som samtidigt förstärker inflationstakten.
  De agerar mkt märkligt enligt mitt synsätt!

 6. Fredrik skriver:

  Hur tror du marknaden reagerar imorgon på omx 0,75 och på Onsdagen 0,75 höjning? Går Nasdaq mot 13000 och sen ner mot 11000

  • GaStan skriver:

   Båda höjningarna borde vara väntade. Det handlar mer om vad Powell säger om framtiden. Han är ju numera data beroende, och datan har på sistone varit splittrad.

   I ena lägret har vi fallande råvarupriser, lägre goods inflation och allmänt svagare efterfrågan kring varor…

   A andra sidan har vi stark arbetsmarknad, hyfsat starka löner (som iofs bara är starka så länge som arbetsmarknaden är stark) och fortsatt hög inflation i service sektorn, som till stor del beror på lönerna. Så hans huvudbry där borde vara stark arbetsmarknad, som är en funktion av tillväxt i ekonomin.

   Dvs jag tror han ser tecken på att inflationen börjar komma ner, men är bekymrad över att ekonomin fortfarande är stark. Det senare innebär att inflationen riskerar tar fart igen….

   Svårt att sia hur börsen ska gå…. men jag är rädd att han ger signaler om att han måste tvinga ner tillväxten, vilket kommer slå mot bolagsvinsterna, och detta kommer trycka ner börsen….

   Fritt översatt… jag tror Powell vill sänka börsen.

   Rent tekniskt verkar SPX studsa lite här efter lite överslåldhet. Kan tänka mig 3960-3980… sen nästa steg är 3650-3700….

   NDX bör kunna nå 11000 i oktober

 7. Tim skriver:

  Tja Jonas!

  Jag har följt och emellanåt sällsynt sparrats här i kommentarsfältet med dig sen jag upptäckte dig för många år sen i kill and fil podden. Skriver mkt själv internt sen många år (privatinvesterare på heltid) för det är så jag likt dig processar.

  Två saker;
  1. Tack för ditt arbete och processande. Det är egentligen det enda kvalitativa nationella flöde som jag vässar mot mina egna takes. You are an amazing nerd, bravo!!

  2. Formatet TAL
  Nu när börssnack ändrat format och kanske ”mer svenssonspassas”… har du tänkt medverka vid annan eller andra poddar?

  Fortsätt! Tack Tim

  • GaStan skriver:

   Tusen Tack Tim, det värmer.

   Jag gör EN sak om året, och det har varit Börssnack på våren. Det är egentligen vad jag har tid och intresse med. Får se vad som händer med börssnack till våren helt enkelt!

 8. SparMan skriver:

  Jag är exponerad mot både bostadsmarknaden med bostadslån och mot svenska kronan i form av cash och nästan lika stor andel svenska aktier. Samtliga dessa tillgångar tycker jag nu verkar ha ytterligare stor potentiell nedsida kommande året. Bostaden tänker jag inte sälja just nu. Vet du nån bra fond, ETF lr liknande som kan ge mig viss hedge i form av dollarexponering?

  Tack för bästa bloggen!

  • GaStan skriver:

   tack för att du gillar… jag ger ju inte enskilda råd egentligen, och inte i specifika fonder el aktier. Det jobbet bör man göra själv, för då lär man sig, och då förstår man vad man investerar i.

   Men det viktiga är väl att du inte har för stora lån, för i så fall kan du väl använda en del av svenska cash och amortera ner dom så slipper du räntekostnaden….

 9. Hur ser du på att SEK värderas så lågt just nu och svenska aktier, framförallt OMX? Borde det inte dra upp indexet på samma sätt som låg USD drar upp amerikanska index?

 10. Jim skriver:

  Tveklöst den bästa ekonomirelaterade bloggen, jag följer dagligen 😀

 11. Gustaf skriver:

  Tack för senaste uppdateringarna!

  Nyfiken på varför du tror S&P500 ska studsa från 3650/3700 upp mot 3900? Vem är det som vill köpa här i och med det som väntar framöver…bara ett positioneringsrally?

  Grym koll har du som vanligt btw 🙂

  • GaStan skriver:

   Tack för att du gillar Gustaf,

   Jag har target 3500 sedan lång tid, och du har naturligtvis helt rätt i att vi kan gå dit ner utan studs… men denna studs jag tänker mig är av er teknisk karaktär…

   Det har fallit en hel del, sett till många index, dollar, räntan… och att många nu är så övertygade att det ska ner.. och då brukar det bli tvärtom. Brukar också repa sig mot månadsslutet om marknaden varit svag…

   Men visst det är inte 100/0 sannolikhet här, utan snarare 60/40

 12. Lars skriver:

  Hej
  Du skriver om US och elnota i samma stycke. Har dom höga elpriser i US och i sånt fall vad är problemet där? Har inte läst om detta.
  Bästa hälsningar
  Lars

  • GaStan skriver:

   De har framförallt haft höga bränsle priser, då det är en bilburen nation, och där bränslekostnaden utgör större andel% av disponibel inkomst. Men även elpriserna är höga där tack vare globalt höga kol och naturgas priser. Dock inte som Europa….

   Den årliga inflationstakten i USA har i år pendlat mellan 7-9%…. dvs CPI inklusive energi.

 13. P bateman skriver:

  Varför är usa enda landet som har intervall på styrräntan?

  I Sverige och te.x ecb är det ju fast 1,75 och 1.25?

  • GaStan skriver:

   De flesta har in- och utlåningsränta. Ibland är styrräntan en icke ränta som visar mitten på spreaden… ibland är det någon av de andra räntorna. Spelar inte så stor roll tror jag

 14. Arash skriver:

  Hej. Tack för en riktigt bra blogg.
  En fråga. Vilken/Vilka sektorer tror du bottnar först nästa år alternativ att dem sätter botten redan i höst?
  Tech och fastigheter?

 15. Fredrik skriver:

  Hej! SPX kom ner till botten i Fredags för att testa av den, vände upp lite lätt i slutet, jobbigt för SPX, men dom stora tech står sig starka måste jag säja. Kan du beskriva lite hur det ser ut i din ”1-2-3” rörelse under resten av året 2022?

  • GaStan skriver:

   Jag tycker vi har har haft en fin 1-2-3 i spx sedan 4300 nivån, som avslutades i fredags.

   Nu är det upp till 3900… och sen siktar jag in mig på 3500.

   Därefter är det mer oklart. Två alt

   Antingen går vi till 3900 igen… där vi sannolikt stänger året. Sen är det samma typ av nedgång som vi sett från Augusti, alltså först till 3500, sen studs till 3650, sen 3250, sen 3500, sen 2800/3000.

   Eller går det bara till 3650 och snabbt vänder ner igen och bryter ner under 3500 och går mot 3250, sen 3500, sen 2800/3000

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.