Dags för stark dollar att komma ner lite

Sentiment, börser, positionering är genomsurt, och Dollarn manifesterar detta genom att vara rekord stark. Därför finns det också goda skäl för denna att komma ner lite… säg mot 0,987 eller nåt. Detta borde vara förenligt med en studs på börserna.

SPX har enligt mig gjort en vacker 1-2-3 (där ettan var en fin ABC). Visst, det kan alltid bryta ner mot 3500, som alltjämt är mitt target, men jag tror mer på 3900 som nästa steg. Även om vi går ner mot 3500 så tror jag vi ska upp mot 3900 igen. Sen ska vi mot 2800/3000 men det är först nästa år.

I veckan har vi Case Shiller, CB Consumer Conf, Core PCE, Michigan index, Chicago PMI samt Kina PMIs samt Flash inflation från Europa…. tbc…

I oktober kommer Q3 rapportsäsongen igång. Inte så säker på att den blir fullt så negativ som många tror. Jag tror top-line kan bli starkare än väntat då PMIs inte flaggat för så stort tapp, vilket i sin tur förklaras av att jobbskapandet har varit okej, lönebildningen stark, räntorna inte slagit genom ännu, energinotan är än så länge hanterbar. Det blir såklart mycket värre, men längre fram. På kostnadssidan tror jag företagen, särskilt i Goods sektorn, drar nytta av att inköpspriserna kommit ner en del, eller rättare sagt, slutat höjas. Så all in all tror jag Q3 kan så smått överraska. Men man ska inte dra på för stora växlar…. kraftiga fall i efterfrågan väntar. Men om Q3 kommer in okej, så innebär det att vi kan se botten i oktober (3500) och en viss återhämtning efter det in i november. Trots att värderingarna fortfarande är uppåt väggarna.

ECB har räntemöte i oktober. Annars lugnt på CB fronten. Viktigt för mig är ISM Non-Mfg den 5 oktober, Jobbdatan den 7 oktober, och US core CPI den 13e oktober.

————–

Tisdag

Såja… CaseShiller kom in -0,4% MoM jmf med väntat +0,2 och fg +0,4 (som nedreviderades till +0,2)… nu börjar även Amerikanska bostadspriser ge vika… fasen vilken tid det tagit! Kommer röra sig på samma sätt som i Sverige!!!

CB Consumer Confidence kom in på 108,0 mot väntat 104,5 och fg 103,2… bättre. Nivån är inte bra, men inte dålig heller faktiskt. Siffran är intressant, för till skillnad från Michigan som fäster stor vikt vid shoppingplaner, så ser denna till jobbsituationen, dvs hur lätt är det att få jobb, hur säkert sitter man på nuvarande jobb etc…. och denna siffra skulle peka i riktning på att arbetsmarknaden INTE surnar till där ute, vilket är FEDs ambition med räntehöjningarna. För surnar inte den till, så lär löneläget ligga högt, och då kommer service inflationen inte vilja komma ner, då den till stor del drivs av löner (hälsovård och hyror är de andra stora delarna). Siffran skulle kunna indikera att ISM Non-Mfg och Jobb datan som kommer i nästa vecka, kanske INTE är så dålig, vilket marknaden inte kommer gillar då man inser att FED inte kommer att sänka garden på ett tag. Well… detta är bara en siffra, och händelsekedjan är inte perfekt, men ni förstår resonemanget!?!?!

Sen tror jag kanske inte att datan idag, för så viktig är den inte, driver börsen ner mot 3500 i all hast. Den kan falla till 3500, det är inte det jag säger. Men inte pga datan.

Tror fortfarande att vi ska till 3900, men om vi ska till 3500 först är svårt att säga.

———————

Onsdag

Väldigt svagt där ute… men tekniska bilden står fast, där jag ser två scenarior som är rätt snarlika

1, antingen vänder det här mitt i all svaghet där ingen vågar köpa, och så studsar det upp under några dagar till SPX 3900ish, och marknaden pustar ut och vågar köpa igen, men då gör vi en ny körare ner mot 3500, där marknaden helt ”ger upp”, fast där vi lägger grunden för höstens Bear market rally, som inte bara tar oss till 3900, utan sannolikt slår över mot 4,084. Detta scenario bygger på att pessimismen håller i sig en bit in i oktober, och där 3500 alltså inte tas ut från en bit in i oktober. Bear Market rally i november in i december.

2, Vi är på väg att avsluta nedgången här och nu, och 3500 är bara dagar bort. Den sätter botten för denna gång, och sedan tar Bear Market Rally vid upp till 3900-4084. Bear market rally inleds redan i oktober…

Båda casen bygger på att Dollarn toppar ur och börjar stärkas upp mot ,99-1,00 euro. Där långräntorna, US10yrs, faller tillbaka mot 3,50%. Detta kräver data i rätt riktning.

Huruvida det blir case 1 eller 2 ovan, beror på om vad som händer i dollarn och räntorna närmaste dagarna. Fortsätter de stiga, då ska vi till 3500. Vänder dom, då studsar vi upp.

Jag önskar att jag kunde säga att det kommer en data punkt, som är tillräckligt viktig, och som vi hade en edge på för att veta. Men det är i princip fritt från data idag och imorgon… och fredagens data är inte tillräckligt viktig. Först i nästa vecka händer det saker med ISM och Jobb, och sen CPI veckan efter.

Vi är fortfarande i en Bear Market… sikte på 2800/3000 nästa år, men hösten kommer sannolikt bjuda på ännu ett bear market rally, som jag tror många snabbfotade vill vara med på.

———————–

Torsdag…

Rätt märklig reaktion idag måste jag säga…

VIX stiger, Bitcoin och börserna faller, så sentimentet är surt.

Men ser vi till räntorna så stiger dom, samtidigt som dollarn är svag.

Kom ihåg regimerna…

Stark dollar, stigande räntor – hökighet, marknaden är rädd för FED

Stark dollar, fallande räntor – Risk off, marknaden är rädd för konjunkturen

Svag dollar, fallande räntor – duvighet, marknaden är inte rädd för FED

Svag dollar, stigande räntor – Risk on, marknaden är inte rädd för konjunkturen.

Vi har alltså en Risk off situation just idag… samtidigt som börserna faller. Rätt märkligt. Visst, det kan ändras snabbt, dvs dollarn kan svänga tillbaka och då har vi en Hökig situation, eller vänder räntorna ner och då har vi Risk off… men just nu är dollarn svag vilket är rätt märkligt. I början av juli hade vi också en svag dollar, som sen genererade ett bear market rally in i augusti.

Får se hur SPX tar sig härifrån. Kvartal och månadsskifte imorgon. Men visst finns det en risk att vi ska ner en sväng mot 3500. Gör vi det så är det min tro att vi står inför ett ganska trevligt bear market rally här i höst… i första hand till 3900 men sannolikt hela vägen till 4084. 3900 är Fib50 nivå… men vid båda rallyn i våras och somras slog vi över med ett par procent.

Det är svårtolkat, men huvudbudskapet består, vi är i slutet av nedgången, och vi kommer få se en rörelse upp inom kort. That said, SPX 3500 target är intakt i år, och även 2800/3000 nästa år.

—————

Fredag

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 50,1 mot väntat 49,6 och fg 49,4. Caixin Mfg PMI kom in på 48,1 mot väntat 49,5 och fg 49,5. Blandad kompott, svag ekonomin, men inget fritt fall! NBS Non_Mfg kom in på 50,6 mot fg 52,6… svagare men ingen ko… ännu. Är inte naiv, tror inte Kina lär inte må så bra om Europa och USA är i recession nästa år.

Från Europa kom det flash estimat över inflation… som var sämre än väntat. Vi ligger på 10% i årstakt. Både om man räknar upp månadsdata eller ser till YoY. ECB med sina 0,75 styrränta är behind the curve… och lär höja minst 75 punkter i oktober. Kanske mer.

US Core PCE, alltså FEDs favo mått på inflation kom in på 0,6% MoM mot väntat 0,5% och fg 0,1%. I årstakt kom den in på 4,9% YoY mot väntat 4,7 och fg 4,6. PCE inkl energi kom in på +0,3 MoM mot fg -0,1. Vi visste att den skulle komma in dåligt, då CPI visade detta redan för två veckor sen. På alla sätt är inflationen för hög som ni vet… och FED lär höja i både november och december. Frågan är hur mycket? 75+75 om du tror datan fortsätter in dåligt… 50+25 om du tror datan surnar till under Q4. I nästa vecka får vi ledtrådar….

Jag säger det nästan som ett mantra… för att FED ska sluta höja så måste inflationen komma ner, för att den ska komma ner så måste företagen i tjänstesektorn sluta höja priserna, för de ska sluta höja måste lönehöjningarna komma ner, för de ska komma ner så måste det slutas skapas jobb och helst måste folk börja få sparken från sina jobb, och för detta måste tillväxten i ekonomin komma ner, och för detta måste folk sluta shoppa, och för detta måste de ha mindre pengar att shoppa för, alltså måste räntekostnaderna stiga rejält, alltså måste räntorna upp….. MEN hur högt?

Jag tror dagens 3% styrränta räcker… problemet är att FED kan inte chansa. Dvs de kan inte säga att vi tror det räcker, låt oss vänta ett år och se. Och så visade det sig vara fel… och så är de ännu mer behind the curve, och framstår som idioter, när allt kritiker (som då har facit) tycker till… Så FED kommer nästan garanterat höja för mycket. Ungefär som att man stimulerade för länge… man vågade helt enkelt inte chansa hur hårt C-19 skulle slå. Det är lätt med facit i hand!

Chicago PMI, bästa föråkaren till ISM Mfg, kom in på 45,7 mot väntat 51,8 och fg 52,2…Oj!!! Pekar på att ISM Mfg kan dippa under 50 i nästa vecka… det borde göra marknaden glad. Å andra sidan… det är i servicenäringen inflationen skapas och det är jobbskapandet som måste dö. Jobbskapandet handlar inte Mfg-sektorn om…..

Michigan index kom till slut in på 58,6 mot väntat 59,5 och fg 59,5… det deppas i vanlig ordning. Man drar ner på shopping när räntekostnaderna och energinotan stiger! Old news… Får se om de även slutar gå på krogen… ISM non-Mfg Biz activity blir intressant!

I nästa vecka har vi PMIs från världens alla hörn. Jag skulle säga ISM non-mfg är viktigast, samt US Jobbdata. Viktigt med andra ord. Vilket har potential att trigga en nedgång till 3500… och/eller höstens björnrally mot 3900/4084

Om ni inte har fattat det… jag är optimist på två månader sikt, pessimist på sex månader.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till Dags för stark dollar att komma ner lite

 1. Casual skriver:

  Om man har tänkt växla sina SEK till USD, bör man ha lite is i magen då?

 2. Oscar skriver:

  Tack än en gång för en fantastisk blogg, Jonas.
  Ser du någon risk/chans för att, om inflationen biter sig fast trots höjda räntor världen över och CB måste pivota och börja sänka räntorna trots hög inflation, att risktillgångar a la aktier och reala tillgångar som råvaror kommer börja skjuta i höjden som man har sett från exempelvis Argentina och nu Turkiet?

  • GaStan skriver:

   Nej inte en chans,

   Centralbanker höjer till de knäckt ekonomin, och därmed inflationen.

   • Oscar skriver:

    Och anledningen för att det inte kan ske skulle vara att det skulle innebära en kritisk systemkollaps förmodar jag? = alla arbetar till slut mot samma punkt dvs att undvika detta till alla möjliga medel?

   • GaStan skriver:

    Alltså om inflationen fortsätter att vara hög, så innebär det att realräntan fortfarande är för LÅG för att driva ner tillväxt och inflation… och skulle centralbanker strunta i detta, så kommer deras valuta att börja försvagas för att sen övergå i ren krasch när marknaden tappar förtroende för att centralbanken kan upprätthålla ett stabilt penningvärde. Alla kommer dumpa valutan som till slut nästan blir värdelös. Då hamnar landet till slut i en recessionsspiral som leder till mångårig negativ tillväxt, skenande arbetslöshet etc… att aktier och sånt kraschar är minsta problemet.

    Turkiet och Argentina har otroligt stora underskott i bytesbalnsen…. De shoppar mer pn de lyckas producera och exportera, och för att betala allt de shoppar för, men inte själva producerat så måste de sälja sin egen valuta/köpa annan valuta. Detta ger en strukturell försvagning som sen gör att man inporterar ånnu mer inflation…

 3. Östergren skriver:

  Märker du någon skillnad i din förvaltning gällande likviditet i US?
  Upplever likviditeten i Sverige som bedrövlig och minsta lilla order från en robot får alla att springa mot utgången.

 4. Vet du varför typ bara amerikanska och kanadensiska 10y vs 2y har inverterat utav de stora ekonomierna? Tyska är påväg ner men håller sig fortfarande över fast deras outlook känns mycket värre?

  • GaStan skriver:

   Håller med. Tror det handlar om att ECB ligger med en styrränta på 0,75% jämfört med FED som ligger på 3,0%. Så FED har kommit mycket längre i sin process. Därför ligger på 2 åringarna på 1,9% samt 4,3%. Dvs 1,15 över resp 1,3%.

   Ser ut som att marknaden väntar sig att FED höjer med 75/50 framöver medan ECB ska höja 100….

   och sen när man tittar på lång räntor finns det många som gärna köper en 10 åring i USA på 3,9 samtidigt som det inte är så kul att köpa dito för Europa på 2,1%…

   Tror kurvan kommer invertera i Europa när styrräntan kommer upp högre….

 5. Lars skriver:

  Hej Jonas. Tack för dina värdefulla analyser!

  Börjar bli rejält översålt nu. F&G i vändstation.

  Ang. ”inflation… och skulle centralbanker strunta i detta, så kommer deras valuta att börja försvagas”

  Detta verkar ju inte gälla US, där blir ju valutan bara starkare vartefter inflationen ökar. Börjar förstå varför man ska vara placerad i US 🙂

  Har den fond du förvaltar gått ner något alls i år, omräknat i kronor?
  Ser idag att SEK har tappat 25% i år mot USD.

  Bästa hälsningar
  Lars

  • GaStan skriver:

   Om du är skeptisk till var världen är på väg så vill du köpa guld eller amerikanska obligationer, och då måste du växla till dig dollar. Många ligger gärna cash, och då är dollarn safe haven… så den är ju stark av det skälet.

   Men hittills har den varit stark för att FED höjt mest och först, och gjort att räntespreaden i USA varit till fördel mot omvärlden…. vilket stärkt dollarn.

   När FED börjar sänka och världen inte gör det så kommer dollarn sluta stärkas, när sen marknaden vädrar morgonluft, dvs börjar inse att världen inte går under den här gången heller, då kommer dollarn falla som en sten.

   Men det dröjer… som jag ser det nu så har dollarn c10% kvar att stärkas… och sen lär den försvagas med 25%…

 6. lars skriver:

  Fastighetsfonder ner över -50-60%..Kan det vara läge att gå in??..(känns ju lite överdrivet, med denna nedgång bara i år)
  mvh

  • GaStan skriver:

   Svårt att säga… i efterhand är allt enkelt.

   Frågan är om de vänder upp när

   1, räntorna toppar ur
   2, när FED tar ner garden, dvs likt i juli gav en mjukare ton, som de sedan backade från

   Tror också de här bägge punkterna är korrelerade.

   Oavsett vad så är vi inte där ännu… så då finns det mer nedsida…

   Sen beror det såklart på din riskaptit och horisont..

   Klart man kan köpa nu för att sannolikt göra en bra affär om 2-3 år, och inte bry sig om fonderna halveras ännu en gång, Alltså ner 75% från topp, då det ändå blir bra…

 7. Fredrik skriver:

  Hej! Det ser ut som att US 10 och 2 åringen ger vika redan nu idag? Vad tror du? Verkar bero på denna nyhet. –> Bond yields in the US and Europe retreated after the Bank of England’s announcement that it will carry out temporary purchases of long-dated UK government bonds in order to restore orderly market conditions offered investors some support. The yield on the 10-year Treasury note fell to to 3.8%, after briefly topping the 4% mark. The UK 10-year Gilt eased to 4% and the German 10-year Bund moved back to below 2.2%

 8. Jim skriver:

  En fråga: hur går jag tillväga för att få notiser om nya kommentarer till ett inlägg på bloggen, utan att själv först behöva skriva en egen kommentar, och då kryssa för att jag vill ha såna notiser?

 9. Oskar skriver:

  Hej!
  Tack så hemskt mycket för att du delar med dig av dina tankar på bloggen. Verkligen stort.

  Två frågor till dig som privatperson i Sverige:

  1. Hur hade du tagit exponering mot USD som svensk småsparare eller tänkt kring bevarandet av din globala köpkraft?

  2. Hur hade du personligen tänkt kring ett köp av fastighet/bostad?
  Vilka indikatorer hade du tittat på?
  Historiska K/T-tal, relation till disponibel inkomst, tillväxt/demografi i kommuner?

  Är det rimligt att tänka att taxeringsvärdet är en bas i värderingen (som vid rimlig värdering ska motsvara 70-75% av marknadsvärdet.
  Har alltså ett köp på K/T-tal 1,4 varit en bra affär historiskt?
  Hur ska man i såna fall tänka kring uppdatering av taxeringsvärdens påverkan på K/T-talet? Bör ju dra ner K/T-talet men inte för att det är billigare liksom?

  Hade varit hemskt intressant att höra dina tankar kring fastigheter på lång sikt i relation till hög skuldsättning – sämre tillväxtpotential – förvärrad demografi och hela sekulära caset.
  Borde kanske inte bara vara solskenstankar på 20-30+ års horisont?

  Tack på förhand!
  // Oskar.

  • GaStan skriver:

   Jag ger inga specifika råd, det är det många andra som gör… men i recessioner tenderar långa obligationer gå starkt, då marknaden köper trygghet, och dollarn är fortsatt sage haven… så jag tror ETFer som investerar i långa dollarbonds är en bra ide.

   Annars tror jag cash är utmärkt. Många tänker nog att cash är dumt när priserna stiger, men jag tror vi kommer få Goods delfation nästa år, samtidigt som Service inflation kommer ner ordentligt så det är inget stort problem.

   Kom också ihåg att noll avkastning är bättre än negativ.

   Rent generellt ska man hålla låg risk närmaste halvåret… samtidigt som vi måste vara medvetna om att även i fallande trend så rallar marknaden ibland.

   När det kommer till fastigheter så kommer de fortsätta ner, tills att bostadsobligationen med besked vänder upp. NÄR, är tyvärr omöjligt att säga.

   • Oskar skriver:

    Tack för svar!

    Tänker att jag ska hålla mig defensiv närmaste halvåret.
    Så går mest i tankar kring att få in en USD-exponering och med tiden börja ackumulera långa dollar bonds. Har blivit en feltajming där en gång redan.

    Kring fastigheter tänkte jag mest på hur man ska tänka kring värdering – alltså när det börjar bli attraktivt och marknaden börjar vända upp igen.
    Sen om det kommer direkt efter pivot eller om det är 3 år flat först, det får man vänta och se.

    Hade gärna inte apat-in i direkt närtid haha.

    Tack!

 10. Oskar skriver:

  Hej!
  Tack så hemskt mycket för att du delar med dig av dina tankar.

  Två frågor till dig som privatperson i Sverige:

  1. Hur hade du tagit exponering mot USD som svensk småsparare eller tänkt kring bevarandet av din globala köpkraft?

  2. Hur hade du personligen tänkt kring ett köp av fastighet/bostad?
  Vilka indikatorer hade du tittat på?
  Historiska K/T-tal, relation till disponibel inkomst, tillväxt/demografi i kommuner?

  Är det rimligt att tänka att taxeringsvärdet är en bas i värderingen (som vid rimlig värdering ska motsvara 70-75% av marknadsvärdet.
  Har alltså ett köp på K/T-tal 1,4 varit en bra affär historiskt?
  Hur ska man i såna fall tänka kring uppdatering av taxeringsvärdens påverkan på K/T-talet? Bör ju dra ner K/T-talet men inte för att det är billigare liksom?

  Hade varit hemskt intressant att höra dina tankar kring fastigheter på lång sikt i relation till hög skuldsättning – sämre tillväxtpotential – förvärrad demografi och hela sekulära caset. Eller tänker man att stock/flow bilden på fastighetsmarknaden är dominant och på grund av den förmodligen har ett sekulärt driv uppåt i priser?

  Tack!
  // Vilsen Millenial.

 11. Oskar skriver:

  Hej!
  Tack så hemskt mycket för att du delar med dig av dina tankar.

  Hur hade du personligen tänkt kring ett köp av fastighet/bostad?
  Vilka indikatorer hade du tittat på?
  Historiska K/T-tal, relation till disponibel inkomst, tillväxt/demografi i kommuner?

  Är det rimligt att tänka att taxeringsvärdet är en bas i värderingen (som vid rimlig värdering ska motsvara 70-75% av marknadsvärdet).
  Har alltså ett köp på K/T-tal 1,4 varit en bra affär historiskt?
  Hur ska man i såna fall tänka kring uppdatering av taxeringsvärdens påverkan på K/T-talet? Bör ju dra ner K/T-talet men inte för att det är billigare?

  Hade varit hemskt intressant att höra dina tankar kring fastigheter på lång sikt i relation till hög skuldsättning – sämre tillväxtpotential – förvärrad demografi och hela sekulära caset. Eller tänker man att stock/flow bilden på fastighetsmarknaden är dominant och på grund av den förmodligen har ett sekulärt driv uppåt i priser även framöver?

  Tack!
  #VilsenMillenial.

 12. Erik skriver:

  Tack för en bra blogg! Vad är din take på vad som höll på hända i UK? Ryktas om Lehman-moment. Blir tufft att tackla inflationen om de redan börjar starta QE i UK?

  • GaStan skriver:

   Både UK och Credit Suisse ryktas ju kunna bli Lehman events…. jag är dessvärre inte tillräckligt insatt i detaljerna.

   Det svaga pundet lär tvinga UK att förändra sin finanspolitik….

   Credit Suisse grejen är väldigt knuten till USA om jag förstått det rätt…

 13. Tobbe skriver:

  Satt o dividerade med en kompis om ett dilemma ja inte hade nå bra svar på,
  Hur kan saker som tex mat inflationen avta när den väl fått fart som idag? Alla blir ju tvingade till att handla oavsett priser. Rent krasst måste de bli som lönespiralen som riksbanken är så orolig att den ska få fart. Hur höjd styrräntan kan fixa de?

  • GaStan skriver:

   Bara att de ”slutar höja” priserna, gör att inflationen när man räknar i årstakt, dvs priserna idag jämfört med för ett år sedan, går mot noll. Det du är inne på är försämrad köpkraft. Dvs trots att man slutar höja priserna, så är priserna fortsatt höga, och upplevs dyra jämfört med vad vi har råd med. Detta är inte definitionen på inflation.

   Vad som händer när vi inte får råd att handla är att företagen kommer sälja mindre i volym. Pengarna räcker inte till där ute. Detta gör att efterfrågan går ner. Allt annat lika gör det att priserna slutar öka, och skulle vi hamna i recession, så är det till och med tänkbart att de sänks. Företställ dig en företagare som blir stittande med stora lager, som fortfarande har en stora fasta kostnader, måste då rea ut varorna.

 14. Fredrik skriver:

  Hejsan, såg att S&P 500 sjönk ner i går till 3590;ish nivå… så nu är vi nära den nivån som du nämnt. Vad tror du om Macro datat ISM Mfg om det går under 50, är Björnrally bordet serverat då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.