Björnrallyts sista ben

Efter viss paus ner mot SPX 3860-3910 bör vi kunna lyfta vidare. Det som håller rallyt vid liv är fallande räntor och fortsatt svag dollar. Dollarn borde inte gå så mycket svagare, men räntorna borde ha ett ben till.

Det som alltså driver detta rally är momentum i inflationen i USA RELATIVT Europa har fått sig en törn i samband med förra CPI siffran, och att USA står på höga 3,75% styrränta och Europa 1,50%. Eftersom dollarn dessförinnan tryckt upp till 0,96 Euro så fanns det att ta av, men nu har den nästan tangerat 1,04 och mycket är taget. Jag utesluter inte vidare svaghet, men det mest troliga är att den repar sig mot par igen. När sen recessionsrädslan får grepp om marknaden i början av nästa år borde den på nytt stärkas, och jag siktar på 0,92 euro i första hand. Detta är inte bra för börserna, som framförallt drivs ner av negativa vinstrevideringar.

Min karta efter urtoppning är att vi ska ner mot 2800-3000 till våren. Detta kommer ske i tre ben.

Det första benet är ner till 3250-3350, genom att vi faller mot 3600-3700, studsar mot 3800-3900 och sen ner till 3250-3350.

Därefter är det andra benet genom ett kort Björnrally. Typ mot 3600-3700.

Sen är det tredje och sista benet mot 2800-3000.

Imorgon har vi Svensk inflation, PPI och Empire.

Senare i veckan kommer Retail Sales och NAHB på onsdag, Philly FED och Euro inflation på torsdag samt OPEX på fredag…. tbc

Ha en fin vecka!

—————-

Tisdag,

Ursäkta sen rapportering, men mitt riktiga jobb kommer mellan ibland 😉

I sverige kom inflationsdata som visade på -0,1% MoM mot väntat 0,2 och fg 1,1… Tjohoo, deflation. Nej då, det var bara energipriserna som drog ner detta. Den som är intressant är kärninflation, dvs KPIF ex energi och den kom in på höga 0,9% MoM mot väntat 0,5 och fg 0,7. Det är ju sjukt högt fortfarande, och indikerar ett pristryck på drygt 10%. På årsbasis kom siffran in på 7,9 YoY mot väntat 7,5 och fg 7,4. Sverige, likt Europa laggar USA, och präglas till större del av spilover effecter av energikrisen. Siffran cementerar Riksbankens höjning med 75 punkter i nästa vecka från 1,75 till 2,50%.

Detta borde utmynna i rörliga bolåneräntor på ca 3,50-4,00 och bundna över 4%+. Givet våra samlade inkomster på 2,000mdr och skulder på 5,000mdr så kommer detta att kännas. Dock med viss fördröjning då hälften av lånen är hyfsat bundna, men allt eftersom förfaller lån och då stiger räntekostnaden. Det kommer svida hela nästa halvår, då räntekostnaderna går från strax under 100mdr om året till en bit över 200mdr. Innan gröpte räntekostnaderna ut cirka 4% av inkomsterna. En historiskt låg nivå. Nu passerar det 10%. En nivå som har fört många länder in i recession.

Så rent matematiskt hävdar jag att 2,50% kommer att räcka.

PROBLEMET är att jag har lyxen att resonera så här. Riksbanken kan inte vänta till sommaren, för att utvärdera. För att fungerade det inte.. så kan de inte säga attans också… utan då får dom ett förtroende problem. Alltså tvingas de att höja (och sänka) högre och längre i tid än vad som är ekonomiskt optimalt.

Och även om de hade viljat avstå från att höja, men ex ECB gör det, så innebär det att kronan kommer börja försvagas ännu mer, och då importerar man inflation, och det i sig gör att man hamnar snett. Dvs ECB skulle kunna tvinga Riksbanken att höja mer än vad som är nödvändigt.

Anyhow, Ingves har sagt att 2,50% räcker. Han har precis som jag räknat på skuldkvoten och insett att 2,50 räcker för att döda tillväxt och inflation med ett halvårs fördröjning. Men, nu avgår han och vi får se vad Thedeen hittar på i februari. Som sagt 2,50 räcker… men det vet vi först om ett halvår. Därmed inte sagt att man höjer för mycket.

Amerikanska ekonomin ligger minst ett halvår före oss. Där kom det PPI ex food/energy som landade på 0,0% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,2. Prispressen i producentledet är borta. Tacka fallande fraktpriser, råvarukostnader och inköpspriser för detta. Och såklart, stora lager i kombination med fallande efterfrågan. På årsbasis ligger den på 6,7% YoY men det är mer ett matematiskt faktum. Disinflation CHECK! US10yrs var nere på 3,76% ett tag…

Jag håller fingret på säljknappen, men tror börsen kan nå lite högre, räntan och VIX lite lägre. Men the big picture är att sälja, inte köpa.

Empire FED Pmi kom in på +4,50 mot väntat -5,0 och fg -9,1. Förbryllande stark. Men New Order komponenten var svag. Det är det viktigaste. Övriga var ganska starka vilket förbryllar men är sannolikt fladder. Philly senare i veckan tycker jag är viktigare.

Retail sales imorgon är sannolikt veckans viktigaste datapunkt. En dålig siffra kan knuffa momentum ytterligare.

————————

Onsdag,

NAHB index kraschar vidare ner till 33 mot väntat 36 och fg 38. Vi kommer få se en fullkomlig melt down av amerikanska bostadsmarknaden närmaste året. Fallande bostadspriser + stigande arbetslöshet… då stryper man konsumtion, som dessutom inte blir så svårt med höga räntekostnader och svaga reallöner…. well det är vad FED vill skapa för att få bukt med inflation. Säg ett företag som höjer priserna med 10% i recession när efdterfrågan dör? FED kommer lyckas… och det är värt att påminna ”DO NOT FIGHT THE FED”

Detaljhandeln var stark… US Retail kom in på 1,3% MoM mot väntat 1,0 och fg 0,0. Det är en stark siffra. I årstakt kom den in på 4,2% YoY mot fg 5,0. Man spenderar mer pengar än förra månaden och mer än förra året. I reala termer får man mindre varor och tjänster än tidigare, men det är ändå anmärkningsvärt att man spenderar mer pengar än tidigare. Anledningen, som jag tidigare varit inne på är att 1, jobbskapandet X löneökningarna var starkare än man kunnat vänta sig och 2, att räntehöjningarna ännu inte slagit genom så mycket. Det blir värre nästa år.

Ser man till räntan idag så fortsätter den ner…. dvs ideen om att tillväxt och inflation är bakom oss, och att recession och disinflation är framför oss, är alltjämnt rådande på räntemarknaden.

———–

Äntligen fredag. Idag är det OPEX, options förfall, och då kan det bli stök…

Philly FED kom in på -19,4 mot väntat -6,2 och fg -8,7. Klart sämre än väntat och guidar för ISM ner mot 45…. Men tittar man på detaljerna så var new order och 6M Biz ungefär som tidigare. Dock fortsatt svag nivå. Prices kom in på 35,3 mot fg 36,3… inte heller så stor skillnad, men guidar för fortsatt disinflation. Men jag tolkar det mer som att företagen ”slutat höja”. Inte ”börjat sänka” men det lär komma i takt med konjunkturen försämras. De amerikanska konsumenterna säger i undersökningar att de har som avsikt att köpa julklappar, MEN att de tänker köpa dom på Black Friday och till kraftigt rabatterat pris. Lagerhyllorna är välfyllda, detaljisterna är oroliga över konjunkturen så nedsättningar på pris med 50-70% verkar vanligt. Kul för konsumenten att under två års tid inte upplevt att pengarna inte räcker till… men nu verkar det vända till det motsatta. Den situationen har vi inte i Sverige… ännu! Recession, när den kommer och hur djup den blir, brukar sätta ribban för sånt här. Den stora grejen med Philly var nedgången av Employment som gick från 28,5 till 7,1. Den indikerar att företagen nu slutar att anställa… men den indikerar INTE att de börjat varsla. Men även det kommer. NAHB index har historiskt varit en bra guide för arbetslöshet, med 6-9 månaders fördröjning och den indikerar att den ska öka från c3% till 9%. Nån gång under andra halvåret nästa år. Det är drygt 10 miljoner som kommer mista jobbet. Typ 800k i månaden. Det kan ni ju jämföra med jobbskapandet i år. I den miljön så kan jag garantera följande:

1, Efterfrågan dör, och företagen kommer inte kunna leverera samma vinster som i år

2, Företagen kommer inte höja priserna, dom kommer sänka dom

3, FED kommer inte kunna vara det minsta hökig, tvärtom tvingas dom till att sänka räntan. Hela bilden vi haft i år, kommer vändas upp och ner.

Från Europa kom Final inflation in. VI har ju redan haft den preliminära siffran, men Inflaiton ex mat och energi kom in på 0,7% MoM som var i linje med väntat och fg. På årsbasis kom den inte på 6,4 YoY mot väntat 6,4 och fg 6,4. Bilden rimmar med den svenska, dvs fortsatt extremt inflationstryck. Vi laggar USA. Det är också i större uträckning mat och energi som driver inflationsbilden. Räkna med fortsatta höjningar.

I nästa vecka har vi HOX index, och räntebesked från Riksbanken där man höjer med 75 punkter till 2,50%. Vi har även Flash PMIs samt Michigan.

Det här med makrodatan är intressant. Svag data är bra för det ger marknaden råg i ryggen att tro på att räntorna har toppat ur. MEN, big MEN, är att inför alla recessioner så får vi till slut branta fall, typ där ISM faller mot 35, och den datapunkten lär komma men osäker på när. Men point being, att när den faller mot 35 så kommer nedrevideringarna av vinster, och dollar börjar tokstärkas och vi får en risk off miljö. Men så länge som vi får data punkt som ex är 46 mot väntat 47 och fg 48, så gillar marknaden detta då man fortsätter att tro på vinstprognoserna, men man är samtidigt inte så orolig över framtida räntenivåer. Serien 46-47-48 flirtar med ”soft landing” temat som är haussarnas favo tema. Bara så ni förstår nyansskillnaden. Marknaden kommer alltså att fortsätta att tro på sina prognoser så länge som bankekonomerna inte reviderar ner tillväxten, och den kommer inte förrän ISM mfl gör den stora dippen. Den dippen kommer oftast först med New Orders komponenten. New Orders droppar inte förrän företagen känner att efterfrågan faller over the cliff, och givet jobbskapande och det faktum att räntorna inte slagit genom, så har det inte hänt. Det kommer, men det har inte hänt. Det är detta drop som gör att börsen tar nya tag mot 2800/3000. Sen om den börjar diska det i förtid, eller droppet kommer med den svaga New ORder siffran är svårt att veta. Jag tror som sagt på att vi toppar ur snart, och i första hand går mot 3600/3700. Men detta handlar inte om New Orders som faller till 30, utan bara är en tillbakagång till där vi var i oktober. Om jag får gissa kommer New Orders droppet nästa år, och det är då vi bryter ner under 3600, och i första hand går till 3250/3350 och i andra hand går till 2800/3000.

SPX kom tillbaks till 3900. Så länge som 3860 håller så tror jag att vi kan sätta en ny topp. Penslar fortsatt efter gapet 4084. Gärna i kombination med US10yrs mot 3,5% och VIX mot 20. Inget nytt under solen där.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Björnrallyts sista ben

 1. Christer Sjöström skriver:

  Hallå Jonas,
  uppskattar som vanligt dina funderingar. Kan du dela med dig lite hur du positionerar dig med denna kartan framför dig ? – Kommer du gå ur aktier helt, eller ligga kvar med en del och hedga, skala in mer långa US bonds ? – spelar du dem förväntade rallyna oxå ? – Jag är inte ute efter detaljer utan mer övergripande hur du tänker runt positionering i detta läget ?

  • GaStan skriver:

   Jag förvaltar en fond till vardags så det är där jag tar mina positioner. Kan dessvärre inte säga hur vi gör där.

   Men sett till high level tänk så är du rätt på det. Vi är en bear market där risknivån bör hållas låg. Långa obligationer är en smart del att sitta på, men även likvida medel så man kan delta i björnrallyn när det ges tillfälle. Nu är vi i slutet av uppgpången så det finns inte så mycket att hämta. Fokus bör ligga på låg risk. Vad det är, är ju individuellt. För vissa är det att ligga helt utanför aktiemarknaden, för andra är det för aggressovt.

 2. Daniel Eliasson skriver:

  Gör du egna EW beräkningar eller följer du någon som du tycker är bra?
  Avi Gilbert från The Elliotwavetrader är riktigt bra.

 3. Gustaf skriver:

  Jonas Thulin tror på mjuklandning a la USA 1994-1996. Han menar bland annat att det mesta av nedsidan redan är inprisad och att deras data visar på att USA fortfarande går starkt. Dessutom tror de att Europa är på väg att vända upp. Deras slutsats är att det finns mer att hämta på uppsidan framöver.

  Han har ju kört detta case senaste halvåret så inget nytt där. Deras data har inte överraskat negativt så därmed håller de fast vid mjuklandning.

  • Olle skriver:

   Även en trasig klocka går rätt ibland! =)

  • GaStan skriver:

   Ekonomin har hittills visat sig mer uthållig än vad jag trodde för ett år sedan. Så där har han ju fullkomligt rätt, vilket datan mycket riktigt visar.

   Problemet är om ETT år när vi ser tillbaka. Då tror jag att

   1, ökningen av räntekostnader
   2, avsaknaden av expansiv finanspolitik
   3, ökade priser på allt
   4, negativt jobbskapande
   5, historiskt låga löneökningar

   Tillsammans har slagit hål på efterfrågan, dvs köpkraften, vilket gör att BNP blir därefter. Blir den svag blir företagens försäljning svag, blir den svag så blir vinsterna negativa.

   Den uthållighet vi sett handlar i grunden om starkare efterfrågan än väntat, efterfrågan bygger på starkare köpkraft än väntat, och köpkraften handlar i grunden om

   1, starkt jobbskapande
   2, stark nominell lneutveckling (svag realt)
   3, att räntekostnader ännu inte slagit genom
   4, att energi priserna har varit höga fast under en varm del av året, vilket ändå gör att räkningarna är måttliga

   Det här är historiska faktorer, som jag INTE tror är representativa för framtiden.

   Enkel matte egentligen, tänk så här..

   Företagens försäljning idag är en funktion av senaste 12 månadernas Jobbskapande+löneökning+räntekostnader.

   Företagens försäljning om ett år är en funktion av de kommande 12 månadernas av samma… så blir jobbskapande negativt, löneökningar uteblir och räntekostnaderna ökar kraftigt,,,,, ja då blir försäljning, och därmed vinster därefter.

   I år tjänar SPX bolagen 215-220 dollar.. det är peak earnings. Nästa år ligger konsensus på 250 dollar. Jag är rädd att det blir 160-180. Får jag rätt så kommer inte börsen orka stå emot de nedrevideringarna.

   • Gustaf skriver:

    Ditt resonemang är som vanligt helt klockrent rimligt och logiskt. Men som alltid – svårt att föreställa sig att läget kommer vara ett helt annat om 6-12 månader när börsen nu gått så starkt på sistone. Antar att det ändå skulle kunna bli en mjuklandning om:

    1. Inflation går ner snabbare än väntat – räntor rasar och TINA vaknar till liv igen. Men vinsttillväxten lär ju ändå få sig en törn och då borde uppsidan på börsen ändå vara begränsad? De enorma stimulanserna från covid kommer definitivt inte tillbaka.
    2. Kina öppnar upp igen och efterfrågan hålls vid liv. Det skulle iofs vara dåligt för inflationen?

   • GaStan skriver:

    Det går liksom inte ihop!

    Inflationen är på väg ner nu, snabbt, på grund av dåliga tider, där efterfrågan faller. Det är inte något som är kopplat till mjuklandning. Även om räntorna idag kommer ner så är det dagens räntor som ger fullt negativt genomslag kommande 6 månader. Skulle räntorna börja fall härifrån och fram till sommaren, så dom en lättnadseffekt framförallt under andra halvåret nästa år.

    Vidare så kan inte räntorna inte gå ner så mycket. Korta räntor är kopplade till styrräntorna, och längre tider pga term structure också begränsade, jag skulle säga att 10-åring max kan gå ner till 2%. Om man höftar räntebelastningen på hushåll etc, så är det lång + kort ränta delat med två,…. så i så fall 2+4 /2=3%. Dvs inte så stor lättnad egentligen mot idag. Det är inte förrän FED och dom börjar sänka som vi får en riktigt lättnad. ÅTERIGEN, med ett halvårsfördröjning.

    Eftersom räntorna sätter ribban för konjunkturen, så kan vi inte heller få starkt jobbskapande och löenutvecklcing under första halvåret hur vi än gör. Även dom kommer med fördröjning. Bollen är redan satt i rullning..

    Vi kan inte få en mjuklandning för att vinsterna måste gå ner i relation till försäljning, som går ner i relation till tillväxt, som alltså förhåller sig till räntor+jobb+löner… det går liksom inte ihop. Först under andra halvåret kan det bli bättre, men vi pratar fortfarande om från dåligt till lite mindre dåligt. Stimulanser under nästa år, kommer primärt hjälpa konjunkturen under 2024.

    2, Kina är en stor ekonomi, men det är fortfarande USA och Europa som bestämmer taktpinnen här. Det är lite som att säga att Tyskland är Europas starkaste ekonomi, men säljer dom inga bilar och andar industriella produkter, så är det inte mycket att hurra över. Kinesisk medelklass är imponerande, men är peanuts jämfört med den Amerikanska.

    Jag tror att kinesiska ekonomin kan klara sig relativt väl nästa år, mycket pga stimulanser…. men det driver ingen världsekonomi.

 4. Mats skriver:

  Hej, du skriver ”I år tjänar SPX bolagen 215-220 dollar.. det är peak earnings. Nästa år ligger konsensus på 250 dollar. Jag är rädd att det blir 160-180.” Hur kan det vara så stor differans mellan konsensus och ditt estimat för nästa år? Det måste finnas massor av kvalificerade analytiker som kommit fram till konsensus på 250 dollar? Som vanligt tack för väldigt bra och lärorika inlägg!

  Mvh Mats

  • GaStan skriver:

   haha jag det är en befogad fråga…

   Jag skulle säga att analytiker kåren har aldrig lyckats pensla in vinsterna ett år iförväg, det året de faller.

   Anledning, well, jag skulle säga att det är kopplat till att de måste lyssna på vad 1, bolagen guidar och 2, vad deras chefsekonomer säger om konjunkturen, och där 1, företagen har noll predikteringsförmåga och lever i nuet och 2, där bankekonomen också är otroligt nulägesorienterade.

   Detta trots att ex yieldkurvan inverterat etc…

   Men vi människor fungerar så… ett hushåll som blir arbetslösa till våren åker ändå på solsemester för 100 lakan i jul… vilket de ångrar i efterhand. Pengarna hade behövts till annat… men vi lever väldigt mycket i nuet, starkt präglade av historien, har svårt att se framtida scenarior som avviker för mycket från historia och nuläge, och saknar predikteringsförmåga. Förstår inte heller hur meknismer verkar som gör att situationen är radikalt annorlunda i framtiden. Det är inget nytt!

   Sen ska sägas att en stor del av 220 till 250 handlar om aktieåterköp, som driver upp vinst per aktie. Men aktieåterköp och utdelningar tenderar till att pausas under recession… pengarna behövs i bolagen.

   I september 2008 var man inte särskilt orolig för börsen, många köpte. 6 månader senare befann man sig i recession som sen skulle kallas för the great recession, näst efter 20-talets great depression. Under hela 2008 haglade signalerna om sämre tider. Men stora flertalet kunde inte ens föreställa sig situationen 6 månader senare. SPX hade förvisso gått ner 25% sen sommaren 2007 så många såg tvärtom köpläge… hahah börsen föll 40% till på ett halvår. Jag säger inte detta för att det ska bli likadant denna gång, bara hur dålig konsensus är på att se stora skiften.

   • Gustaf Karlsson skriver:

    Uppskattar verkligen att du tar dig tid att svara. Man blir lite klokare varje gång!

    Här kommer ännu en kommentar på temat mjuklandning. Amerikanen verkar än så länge vara immun mot räntehöjningarna…

    https://www.placera.se/placera/telegram/2022/11/16/usa-kanske-kan-bli-en-mjuklandning-trots-allt-ce.html

   • GaStan skriver:

    well… dagens retail siffra var stark. Faktum är att detaljhandeln varit långt starkare senaste månaderna än vad jag trodde för ett halvårsen. Anledningen är att dagens detaljhandel präglas av räntorna för ett halvårsen som inte var så höga. Därutöver har jobbskapande X löneutvecklingen varit stark senaste halvåret och därmed finns det pengar att spendera som förra månaden. DOCK i nominella termer. I reala är det negativt. Dvs man handlar för lika mycket pengar som tidigare, men får färre varor och tjänster pga prishöjningarna. Till våren blir det värre givet att jobbskapandet nu trendar ner och löneökningarna avtar, och inte minst för att räntorna allt mer slår genom! Men visst, jag hade inte trott att det starka jobbskapandet skulle hålla i sig så länge som det gjort, och därmed bidragit till tillväxt. Det är starkt helt klart!

   • Michael skriver:

    Hej Jonas, tror 250 var en typo i Yardeni, nu uppdaterad till 231 för EPS 2023. Den faller sakta. S&P har negative carry vid samma P/E tal… https://www.yardeni.com/pub/yriearningsforecast.pdf

    Sedan gissar jag att analytiker gör prognoser i nominella termer och antar rimligt konstanta vinstmarginaler vilket gör att man ser samma vinster som 2022 eller något högre, inget konstigt när inflationen är 8% och företagen för över kostnaderna på nästa led. Någonstans under 2023 bör detta köra i väggen när man inte kan höja priserna längre men har inflaterade kostnader, slår mot EPS. Som du är inne på…

   • GaStan skriver:

    tusen tack för att du uppmärksammar, och naturligtvis har du rätt. 231 ska det vara… den låg lite högre tidigare, men har reviderats ner med några dollar sen rapport perioden.

    Jag tror Q4, som kommer i jan/feb kommer vara sämre än väntat, men ingen superko på isen, så svag nedrevidering.

    Tror att Q1 blir sämre än Q4, men ändå inte super dålig. Leder till svag nedrevidering i april/maj

    Tror däremot att det surnar till rejält under Q2, som kommer i juli/augusti

    Mitt resonemang bygger på att 1, jobbskapande + löner är tillräckligt bra nu för att döda Q4orna, samt 2, ränteeffekten i q4 bygger på räntan från i somras.

    Däremot Q2 nästa år präglas av räntan idag, och jag tror på surt jobbskapande ganska snart, vilket alltså slår mot efterfrågan senare i vår, samt försämrad löneutveckling.

 5. CF skriver:

  Hur fasiken ska det gå för alla nya ”fastighetsmoguler” som poppade upp på TikTok om bomarknaden i US kollapsar?
  Kan bli blodigt? Den ena var mer kreativ en den andra på hur man förvandlade 100k till 10mill på kortast tid med hjälp av lån?

 6. P bateman skriver:

  Kan man räkna ut olika länders eget kapital för att se hur förmöget ett land är?

  • GaStan skriver:

   Njae, det är svårt,

   BNP/Public Debt är ett mått som inte fångar EK… men det säger nåt om skuldsättning.

   För att fastställa EK måste du fastställa Tillgångarna… och det är lättare sagt än gjort. Vad är tillgången för Sverige AB… förutom mark och vissa statliga bolag? Jag skulle säga att det är beskattningsunderlaget. Folkets gnetande, som sen beskattas, är landets största tillgång.

   • P Bateman skriver:

    Hmm…det är svårt speciellt att räkna in naturtillgångar som skog, olja, mineraler etc. Det ändrar ju värde hela tiden också.

    Lyssnar på en podd som beskriver hur man kan tänka som privatperson, då är det enkelt att få fram ens egna kapital. Men om man ska värdera ett land blir det svårare och jag fattar inte hur man ska kunna värdera en valuta? Är det ren spekulation eller finns det någon formel som valutahandlare jobbar efter?

    Själv har jag köpt på mig NOK sen ett år tillbaka under premissen att jag fortfarande tror oljan kommer värderas högt framöver. Men sen är jag en amatör och undrar hur proffsen tänker eller värdera länder/valutor.

   • GaStan skriver:

    och vad är rimligheten i att STaten säljer ut all skog, mark, vägar och gud vet allt till ex Normän. Svergie AB är ju inte till salu direkt, och därför kan du inte upprätta en balansräkning med tillgångar och skulder, och därmed går det inte att räkna fram Eget Kapital. Sverige AB sanna tillgång är ju inte landet per definition, utan alla beskattningsbara människor som lever här.

    Om man ser befolknings skatteintäkter som en evig obligation, så skulle man kunna fastställa ett värde. Givet att man sätter rätt ränta då också vill säga. Så värdet på den obligationen minus statsskulden… så hamnar man nog lite rätt.

   • GaStan skriver:

    Valutakursen kräver ju en valuta till…

    och över tid kan man säga att det realräntespreaden som styr ett lands valuta…

  • P Bateman skriver:

   Står att Madagascar haft högst real interest rate senaste året 2021, ändå verkar valutan falla som en sten…

   • GaStan skriver:

    Har inte hundra koll på Madagascar…. men antar att deras bytesbalans inte är nån höjdare, dvs de importerar väsentligt mer än de exporterar, och tvingas därmed att nettosälja sin valuta strukturellt… och då hjälper det knappast med att bara höja räntan. Dvs även om du som investerare erbjuds hög ränta, både nominellt och realt, varför våga köpa en sån obligation om du är osäker på vad du faktiskt tjänat när obligationen förfallit och du ska växla hem pengarna till egen valuta?

    Det går liksom inte att trolla bort underliggande fundamenta. Dvs U-länder som inte producerar nåt som nån vill ha, kan knappast trolla med penningpolitik för att runda detta problem. Lite som att Schweiz erbjuder negativ realränta och ändå är valutan stark! Det är motsatsen!

 7. andersklemedtsongmailcom skriver:

  Haha, sen uppdatering i tisdags apropå att jag skällde på dig om det i förra veckans post 😉
  Tuuuur för dig att jag varit på tjänsteresa och inte haft tid att läsa. Det blir morgondagens nöje att läsa ikapp, samt jämföra dina targets med mina egna för SPX nästa år. Om det finns tid kvar efter det, så ska jag läsa Di.se också. Men bara om det finns tid, annars får det vänta till nästa vecka. Eller månad. 😉
  Trevlig helg! Tack för interwebs bästa blogg!

 8. OMX då? skriver:

  Översatt i svenska OMX, skall OMX då ned till 1500-1600 under nästa år enligt din analys?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.