Har vi sett toppen?

Nej jag tror inte det. Så länge som SPX 3860 håller så siktar jag högre.

Dollarn ser ut att ha gått klart, och stärks idag. Det är i grunden negativt. Om dollarn stärks och räntorna stiger, så är det en hökig reaktion, där marknaden säger att FED inte är klara på långa vägar. Där förra inflationssiffran var en ”fling”. Detta är negativt för aktier. Om dollarn stärks, och räntorna sjunker, så är det Risk Off, och marknadens sätt att säga att sämre tider är att vänta. Recession och negativa vinstrevideringar. Inte bra för aktier heller. MEN, dollarn har en tendens på sistone att gå tidigt, dvs börserna reagera inte positivt på direkten när den svagade sig. Och de behöver inte heller gå dåligt direkt när den stärks. Jag tittar mer på räntan och VIX där jag ser potential för en körare till, som kan ge kraft till börsen.

Det kom data från HOX över den svenska bostadsmarknaden idag. Priserna var ner 3% i oktober och fortsätter ner i november. Ingen överraskning där inte. Priserna är ner 15% sen toppen, och jag tror de kommer fortsätta 15% till… sannolik botten i sommar, därefter planar de ut under andra halvåret. Men tajming är svårt, och relativt ointressant kan jag tycka. Det enda man behöver konstatera just nu är… priserna ska fortsätta ner!

Det som var intressant är hur den 5yrs bostadsoblisen har studsat från dryga 3,8 till 3,4%. Handlar såklart om att långräntor världen över också har gjort det. US10yrs gick från 4,3 till 3,7%. Det är samma krafter in play. Dvs det här globala inflationstemat börjar nå vägs ände och ersättas av ett globalt recessions tema.

Trots att bostadsoblisen studsade så gör det dessvärre inget åt prisbilden. Det är för stor spread.

Riksbanken kommer höja här i veckan till 2,5%, och då är det egentligen rimligt med en bostadsoblis på 3,5%. Jag tänker 50 punkters skillnad mellan styrräntan och 5yrs statsoblis, och ytterligare 50 puntker mellan stat och bostad. Att bostadsoblisen ligger på 3,4% borde innebära att bundna bostadslån borde ligga på cirka 4,4-5% givet att bankerna ska ha samma marginal som de brukar.

Senare i veckan har vi Flash PMIs…. de får gärna vara dåliga så räntorna trycks ner ytterligare… då slutar marknaden vara så orolig för inflation, och då sjunker även VIX, och gör den det så stiger börsen kanske lite till….

Tisdag… Lugnet före stormen. Imorgon har vi Flash PMIs och FED protkoll från förra mötet. Kan det sätta sprätt på marknaden? Situationen påminner om första veckan i augusti, som var lite av en pain trade för många. Alla hade inte hunnit med att agera på FEDs juli Pivot. Marknaden konsoliderade. Vix var på samma nivå som nu. Marknaden hade ett ben kvar. Vix skulle ner och bottna. Det kan absolut hända igen…. men det kan som sagt även bryta ner under 3860-3910….. och då väntar 3600/3700. Risknivån i marknaden är såklart hög. Men jag hoppas på det förstnämnda.

—————

Onsdag,

Tyska Mfg Flash PMI kom in på 46,7 mot väntat 45,0 och fg 45,1… bättre än väntat och bättre än senast. Europeiska motsvarigheten kom in på 47,3 mot väntat 46,0 och fg 46,4. Samma där. Intressant. Dvs Europa hackar, men försämringen går långsamt. Vi pratar motståndskraft helt klart. Service Flash PMIs visar upp samma sak. Vad handlar detta om egentligen? Well, räntorna har inte börjat slå genom helt ännu, men det kommer. Energipriserna har varit höga men det är först i vinter som konsumtionen går upp (på sommaren är den låg) och då svider räkningarna. Jag tänker också att jobbskapandeXlöner har senaste månaderna ändå varit hyggligt, vilket upprätthåller efterfrågan framåt, och det är först när den vänder ner som vi verkligen får problem med tillväxt. Europa påminner egentligen om USA fast med skillnaden att det handlar mer om Energi och Mat här och i USA mer om inflation i Service sektorn och hyror, att fler har rörliga bolån i Europa, att det finns en fördröjningsfaktor på cirka 6 månader. Tittar man på IFO index, och underkomponenten Expectations, så kommer inte Europa undan recession nästa år.

Ur ett börsperspektiv vill vi ha svag PMI data, helst sämre än ovan. Men inte så dålig att det skapar en Risk Off marknad.

Europa är trots allt en sekundär laggard. Sorry. Börserna rycker också på axlarna åt detta. USA i em är viktigare.

Från USA kom Mfg Flash PMI in på 47,6 mot väntat 50,0 och fg 50,4… svagare

Service Flash PMI kom in på 46,1 mot väntat 47,9 och fg 47,8…. svagare

Båda siffrorna är perfekta för mitt björn rally topp scenario, då de pekar på inbromsning (som gör att FED kan sluta höja) men inte krasch (som skapar Risk OFF miljö) och mycket riktigt ser vi räntorna rör sig nedåt, VIX nedåt och dollarn försvagas…. SPX stiger. Mot 4084 target!

Michigan kom in lite starkare än väntat, men fortsatt låg nivå. Det handlar ju om att amerikanska ekonomin bromsar in från en hög nivå (exemplifierat att jobbskapandet rört sig ner från 500k+ jobb i månaden mot 260k, som fortfarande är en riktigt bra siffra)… men ännu inte fritt fall in i recession (där det försvinner hundratusentals jobb varje månad). Men vi får väl se nästa år…. ni vet var jag står!

Imorgon är USA stängt, halvdag på fredag där många tar klämmis. Nästa stora handelsdag är måndag. Nästa vecka har vi massor av data, och månadsskifte.

Men imorgon har vi även Riksbanksmöte… Ingves sista!

För ett år sen var styrräntan noll och vi betalade c1,5% på vår bostadsskuld om 4,000mdr kronor. Dvs 60mdr. Nu höjer Ingves till 2,50% och rörliga lån kommer ligga på 3,5-4 och bundna 4-4,5 så en blandad kostnad på c4% vilket ger 160mdr i räntekostnader (om alla bundna lån förföll idag)

En ökning med 100mdr på 10 miljoner invånare. Det är 10,000kr per person. Men rensar man bort barn, pensionärer och hyresgäster så hamnar man på 20,000kr per person. Så i ett vanligt hushåll med två vuxna, 40,000kr i ökade räntekostnader. (när bundna lån faller). Det är 7% av disponibel inkomsten som rensats bort. Det känns! Av en hundralapp har man bara 93kr. Å andra sidan har man fått löeökningar senaste två åren av samma kaliber, så man har 100kr kvar. Å andra sidan har allt blivit mycket dyrare så för att ha råd med samma konsumtion som för två år sedan hade man behövt 120kr+ i plånboken. Men det har man inte. Man har 100kr efter löneökning och ökade räntekostnader. Det är detta som sakta ger stop i maskineriet.

Ska läggas till att även om jag tror att FED slutar höja väldigt snart…. så är det långtifrån säkert att nya Erik Thedeen gör det. Hans första möte är i februari, och han är hök. Skulle han låta bli att höja för att senare i sommar ta kritik att han varit för duvig och låtit bli. Trist start på jobbet. Bättre att höja och vara på säkra sidan. Sänka kan man alltid göra när det blir dåliga tider. Det burkar uppskattas… Så om Ingves suttit kvar så hade det nog blivit lite lugnare på räntehöjar sidan nästa år. Men nu gör han inte det, och då lär det bli precis tvärtom!

Nästa FED Minutes…

Fed bekräftar att man vill sänka takten på höjningarna. Dvs det blir 50 punkter i december. Men att man är beredd att hålla på länge…. Well det beror på hur jobb och inflationsdata utvecklas säger jag. Får vi negativt jobbskapande och månadssiffran på core cpi går mot 0,2 eller bättre… då lär de sluta höja.

Marknaden gillade beskedet. SPX är nära target. Vix rejält nerkörd, dollarn i topformation…

Men räntan borde kunna gå ner lite till och det finns ganska så rejäl catch up potential inom Growth. Ndx borde kunna gå en bit till… men det kräver att vissa bolag får lite mer kärlek. Där velar jag faktiskt. Kärlek kan också innebära att de går ner mindre om Spx börjar tappa.

Hursomhelst gäller spx target 4084 (4100) och vi har ingen signal ännu, men när den kommer tar jag sikte på 3600/3700

————————

Torsdag, USA är stängt!

Ingves sista möte efter 17 år på Riksbankstronen. Han höjer som väntat 75 punkter till 2,50%. Är det inte komiskt att när han började jobba på Riksbanken så låg styrräntan på 2%… och nu när han kliver av är den typ samma.

Han flaggar för fler höjningar, även om det inte är hans jobb. Istället blir det höken Theedens jobb.

Deras resonemang kring höjningar är förståligt då inflationen är hög och kommer vara det ett tag till då vi går som USA med en fördröjning, samt den svaga kronan, och där energipriserna lär fortsätta att vara strukturellt höga.

En höjning med 25 till 50 punkter i februari är kassaskåpssäker skulle jag säga.

I april tror jag höjning kan utebli, men det är för att jag är mega skeptisk till världskonjunkturen där framme. Får jag rätt så kommer styrräntan att toppa på 2,75-3,00%. Det räcker i min mening för att sätta krokben på Svensk konjunktur.

Vid den styrräntan kommer våra skulder belastas med en ränta på cirka 4,75-5%. 5% av 5000mdr kronor är 250 miljarder. Vid nollränta betalade vi knappt 100 miljarder.

Sen tror Ingves att man ligger kvar på denna ränta länge…. men om vi trillar in i recession med stigande arbetslöshet, vilket jag tror vi gör. Kanske även fastighetskris om vakanserna stiger, och skuldgivarna inte vill rulla över skuld i kommersiella fastighetsbolag… ja du, då ligger man inte kvar på 3% styrränta.

Räddningen skulle kunna vara att en stor del av lånen där ute är bunda till låga räntor, att USA trillar in i recession och nollställer systemet, och lagom till att långa lån ska refinansieras så har inflation och räntor kommit ner. Det hade sannolikt varit det bästa för Sverige. Hoppas på en global recession alltså. Baksidan av det myntet är att vinsterna kommer revideras ner världen över, och börserna går dåligt. Men det är ingen som tvingat dig till att äga aktier ellerhur.

Om du har ett bundet lån som förfaller så är det jättetråkigt. Men man ska inte binda som du säkert förstår. Lägg det på rörligt. Vid 2,5% styrränta så borde man kunna förhandla det till 3,5%.

—————–

Fredag och halvdag i USA

Om björnrallyt ska ha ett ben till, och kanske till och med övergå i ett Nisserally, eller det ska bli pyspunka totalt handlar till stor del av hur Growth faktorn kommer gå, vilket enkelt uttryckt är Nasdaq NDX kommer gå, vilket enkelt uttryckt är hur FAANG bolagen kommer gå, vilket enkelt uttryckt är hur Amazon kommer gå….

Rent tekniskt ser ju AMZ ut att kunna ralla 10% härifrån rätt enkelt, men även fortsätta ner och sätta ny botten.

Fundamentalt är AMZ knepigt. Å ena sidan är aktien ner 50% sen toppen, handlas till EV/Ebitda 14X årets vinst och som långsiktigt tillväxt case gynnas av fallande räntor.. så det känns ju spännande!

Men problemet är följande:

Förenklat hade man kunnat analysera AMZ så här

2021 Revenues: 470mdr Ebitda 48mdr

2022e Revs 510 Ebitda: 71

23e: Rev 560 Ebitda 87

24e: Rev 610 Ebitda 92

25e: Rev 660 Ebitda 99

26e: Rev 710 Ebitda 107

27e: Rev 760 Ebitda 114

Låt mig tillägga att detta förmodligen är en ganska försiktig serie…. å andra sidan jag är inte nån expert på AMZ så ta min prognos med en stor nypa salt. Jag försöker illustrerar ett exempel här. Jag sysslar inte med aktietips som ni vet!!!!!

MEN, från 48mdr Ebitda förra året till 114mdr om 5 år… en fin tillväxt resa.

Om 5 år, dvs 2027 så antar jag att den prisas på 15X Ev/Ebitda. En moderat multipel för ett fint tillväxtbolag i en normal räntemiljö.

114 X 15= 1,710mdr i EV (Enterprise value är Börsvärde justerad för nettoskuld)

Idag är EV 983mdr.

Uppsida 1710 / 983 = 74% eller cirka 12% om året

Men man ska ha lite riskpremie under 5 år också. MEN 12% uppgång till target borde ju inkludera riskpremie då börsen normalt sett hackar på kring 6-7% över hela börscykler.

Amazon är alltså attraktivt värderad idag sett till en långsiktig placering.

All in köp alltså!!!!

Well, not so fast.

Ebitda 2027 kan mycket väl bli 114mdr…. men prognosen JUST nästa år kan vara tokig. Säg att recessionen sveper som en nordanvind över USA. Många gamla detaljister går under, och Amazon står sig stark. Men det hindrar inte AMZ att göra ett år som förra året med 510mdr i Revs och 48mdr i Ebitda. I sånt fall handlas egentligen AMZ till 20X nästa år Ev/Ebitda och står inför ett år med fallande Ebitda. Inte stigande.

My take är att marknaden kommer inte ta detta med en axelryckning och säga ”jaja men på lång sikt blir det bra”. Nej min tes är att Amazon kommer tillsammans med allt annat följa med denna Bear market ner…. MEN, att det fortfarande är en BUY idag sett på 5 års sikt. Naturligtvis är det en ÄNNU större BUY en bit in på nästa år när den handlas lägre. Det långsiktiga caset har ju inte förändrats.

Vad jag vill belysa med detta är att aktieanalys är komplicerat. Amazon är en köp på lång sikt, men samtidigt en Sälj på kort sikt.

Hela marknaden är förmodligen en helt okej köp på 5-10 års sikt… men på ett års sikt en Sälj….

Detta hindrar inte aktien från att studsa 10% härifrån om optimismen med framtida räntor infinner sig… men det hindrar den inte från att falla vidare heller. Vi kan även få både och….

En annan grej som jag hör om ofta ”vilka köper när utsikterna är så svaga?”

För det första, bakom varje såld aktie finns en köpt, och tvärtom.

Men jag kan tänka några köpare där ute,

1, För det första är det långa pengar som ligger utanför sen länge, de är inte köpare, men de är inte säljare heller. Så egentligen positivt för marknaden

2, Blankare ser risken att det kan ställa upp ytterligare, och vågar inte sälja ännu. Säljer dom inte, så är det positivt

3, De som sitter i blankade positioner och var nöjda för några veckor sen börjar känna pain trade och köper tillbaka… den dåliga affären känns och de vill stänga innan det blir värre. De agerar köpare

4, Taktiska allokerare, som när börsen tidigare satte sig återbalanserar portföljerna genom att köpa aktier. Oavsett utsikter, de agerar mekaniskt

5, Momentum produkter köper när vi är i positiv trend.

6, Många institutioner får inflöden varje månad, och måste vara fullinvesterade, och de köper mekaniskt

7, Korta pengar som tagit en trade sen oktober och vill sitta med så länge som det går upp

8, Korta pengar som rycktes med av optimismen i somras, och köpte high, börjar nu känna sig lite bättre till mods och vill inte sälja

9, Fundamentalister som skiter i börsen, men följer enskilda bolag som de tycker blivit billiga i nedgång och köper

Jag säger inte att det inte kan gå ner… bara att de har fel som säger att det borde gå ner för att ”vem i helvete vill köpa här?” argumentationen. Jag förstår vad dom menar, men det enda jag säger är att det finns alltid köpare där ute. Och säljare för den delen.

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Har vi sett toppen?

 1. Olle skriver:

  Ser jag fel eller står priserna brf-sthlm (marginellt) lägre än 2017 nu?

 2. Ingen tajmar så bra skriver:

  I förra inlägget pratade du om SPX om 2800 till våren och i kommentarerna om OMX på 1600 till våren.

  I detta inlägg tror du istället på stigande aktiekurser. Vad har ändrats i din fundamentala analys?

  Varför skall man överhuvudtaget ligga på börsen för 2-3 % uppgång kommande veckor om vi skall ned 25 % kommande halvår? Så bra tajmar ingen marknaden.

  • GaStan skriver:

   Nej såklart, mitt target inom denna bear market ligger fast, men just nu är vi i ett björnrally, och syftet med bliggen är inte att rådge hur folk ska ligga positionerade. Utan återge vad som driver marknaden på lång och kort sikt, och vilka nivåer som kan tänkas uppnå. Jag har full förståelde för att du inte försöker fånga 3% uppgång. Men det är inte det bliggen handlar om utan försöka ge en bild var vi är på väg…

 3. CF skriver:

  Utesluter du helt att vi får en MELTUP och nya ATH? Tycker själv det mer och mer känns möjligt när jag ser hur kortsiktiga spekulanter hedgar sig.

  • GaStan skriver:

   Man kan aldrig utesluta något, men det är inte base case nej.

   Det innebär nämligen att inflationen faller, räntorna faller, och vi räntesänkningar ganska snart

   SAMTIDIGT,

   Som vinstnivåerna idag är beständiga, dvs tillväxten i ekonomin fortsätter att vara stark, skapa jobb osv…

   Det går liksom inte ihop!

 4. Petter skriver:

  Hej och tack för en bra blogg!

  Skulle man inte kunna se att inflationen faller pga tidigare osunda proppar försvinner ur systemet? Håller med om att EU är mkt sämre positionerat för att ralla vidare pga dess energisystem. Men i grund och botten står vi inför massiva investeringar som måste göras för att komma vidare bort från vårt fossilberoende. Kan vi inte ta högre inflation och högre räntor om lönerna tillåts öka, samt att vi måste minska vår skuldbörda genom att öka inflationen framöver? Är det så det ska spela ut?

  Min fråga är då vem står bakom dessa nya lån som kommer att behövas tas för att forsätta bygga upp det nya energisystemet?

  Vilka blir vinnarna i ett sådant scenario? Olönsam tech borde ju inte vara det iaf.

  • GaStan skriver:

   Tack Petter,

   två missuppfattningar här

   1, Energisystemet. Idag spenderas lika mycket CapEx på det fossilfria systemet som det fossila, dvs det spenderas sjukt mycket pengar varje år på att upprätthålla vårt system med olja, kol och naturgas. Dvs man tar redan upp lån och spenderar pengar på det fossila, och mycket om omställningen handlar om att rikta om pengarna. För att nå Net Zero behöver man förvisso ta upp ytterligare lån för att snabba på omställning.

   Sen har Capex mot det fossila planat ut i samband med att stora oljebolag drar ner CApex och satsar mer på utdelning och återköp.

   Så det handlar inte så mycket om ”nya pengar”, utan att rikta om befintliga till stor del.

   2, Jag förstår hur du tänker kring inflationen och det låter logiskt. Men problemet är att skulderna är så mycket större än inkomsterna, och detta kan inga amorteringar lösa i det korta perspektivet.

   Tänk så här, om lönerna ökar med en krona, så ökar företagens kostnader med 1kr. Vad de gör är att höja priserna så de tjänar 1kr mer i bruttovinst, och därmed får täckning för sin kostnadsökning, och kan försvara vinsten. Då stiger inflationen. Stiger inflationen stiger räntorna, då det finns ett samband mellan räntor och inflation som väldigt enkelt handlar om att ingen vill spara pengar på ett år om räntan understiger inflationen, då man ett år senare är fattigare. Typ. När räntorna stiger, så stiger räntekostnaderna. Eftersom skulderna är långt större än inkomsterna så äts den ökade lönekronan snabbt upp av de stigande räntekostnaderna. Pengarna i plånboken krymper trots högre lön. Detta gör att företgaen, som precis höjt priserna känner av fallande efterfrågan, och för att upprätthålla försäljning så undviker man att höja priserna. Det är bättre att sälja varor till lite lägre pris, än att inte sälja några varor till högt pris. Detta gör att vinsten krymper. Eftersom de inte kan sänka lönerna, så sparkar de anställda. Då försvinner deras lön från köpkraften, och efterfrågan blir ännu lägre. Vi tvingas in i recession. I recession höjer ingen priserna. Om nåt sänker man. Då får vi deflation, och räntorna faller tillbaka. Detta gör att räntebördan avtar, och konjunktur nedgången bromsas.

   Det är en frestande tanke att skulderna står still och lönerna dubblas på en tioårsperiod. Det funkade på förr. Med en stor skillnad. Skulderna var små. Då klarade man högre räntor, även om det kostade. Det viktiga var att lönen växte från skulden, och när räntorna föll tillbaka kunde man amortera ner sina små skulder. Det reptricket funkar inte nu när skuldsättningen är så hög.

   • Petter skriver:

    Hej igen,

    Jag räknar med att vi kommer att behöva lasta in pengar i det gamla systemet fortsättningsvis när vi går över mot det nya. Så kostnaderna borde bli högre. Alltså massa mer Capex ut.

    Har läst denna artikel. https://themarket.ch/interview/russell-napier-the-world-will-experience-a-capex-boom-ld.7606

    Lite av det han säger rimmar bra med hur politiker tänker. Varför ska vi ha det dåligt? bara att trycka mer låstaspengar….. Det är ju bara ett värde för stunden som alla jobbar för.

    Ska det braka ihop borde hela systemet göra det.

    Vad är din take? kan vi inte se en massiv investeringsboom nu? Massor av infrastruktur är gammal samt att det behövs öppnas massor med nya gruvor samtidigt som vi ska ställa om och komma bort från fossila källor. Med abrovinken att vi måste rampa upp våran oljeförsörning samtidigt för att inte den ska sätta käppar i hjulet för omställningen.

    Inflationen var ju konstjord och skapad av lockdowns till större del. pengatryckadet bidrog ju till att hålla demand uppe vilket var olyckigt.

    Frågan är om de styrande vill få det så mkt sämre nu?

   • GaStan skriver:

    Säg att det investeras 100 i förnybart etc idag, och 100 i fossil. Det behövs investreras 300 i förnybart för att ha en chans att nå Net Zero 2050… men en stor del av detta är att skala ner 100 i fossilt. JA, vi använder fortfarande fossilt, men ju mer vi ställer om, desto mindre behöver vi i framtiden, och då behöver vi inte investera lika mykcet idag, för att vi inte behöver så mycket i framtiden. Men det behövs som sagt mer än 200, så det finns en poäng i där har vi en CAP Ex boom.

    Men det har alltid funnits en CApex boom… på 50-70 talet bygdes det bostäder i Europa och USA… under 1995-2015 hade du en Cap ex boom i Asien… och nu väntar en Capex boom i energiomställning. Osäker på om det skiljer sig så mycket från hur det brukar vara faktiskt…

    och pengar är inte gratis… kolla vad som hände senast i Storbrittanien nu för några veckor sen när man försökte sig på lite oansvarig finanspolitik… valutan sa nej tack! Turkiet har försökt hålla nere räntorna länge för att främja tillväxt,, men valutan fortsätter att vara svag och då importerar man inflation, och när man inte höjer räntan så blir valutan ännu svagare…

 5. Inflationskrisen redan över? skriver:

  Blir mer och mer övertygad om att Kortsikt är fel ute i den långsiktiga prognosen för börsens riktning.

  Fartygstransporter nu nere i pre-covid-nivåer, när vi kommer in i Q1 kommer metaller och olja handlas cirka 40 % förra årets prisnivåer. Inflationen kommer gå mot 2-3 % i slutet av Q1. Energipriser, olja, metaller, trä: allt har fallit tillbaka och kommer verka kraftigt deflationistisk i Q1/Q2.

  Förstår inte varför SPX skall till 2800 om vi redan nu ser att inflationen kommer sjunka tillbaka rejält mot slutet av Q1.

  Mars 2022 låg oljan i 130 dollar, i mars 2023 kanske 80-90.

  Den här inflationskrisen ser redan ut att vara över. Då ser jag inte att börsen på 6 månader skall ned 25 %

  • GaStan skriver:

   Jag håller med om inflationen… tror också att den kommer ner med kraft nästa år.

   Detta är allt annat lika bra för börsen då 10-åringen kan halveras från 4% till 2%.

   Vid 2% ränta så borde fair value på börsen kunna ligga på PE18-20.

   Men det är nu vi har ett problem… vinsterna.

   Dagens nivå på SPX är 4000. Säg PE20 så är det en vinst på 200 dollar. I år lär vinsten landa på cirka 210-220 dollar.

   Men jag tror inte på 200 dollar, för att det kräver en viss nivå på försäljing från företagen. Ungeför samma nivå som idag.

   Detta kräver en ungefär lika stark ekonomi nästa år som i år.

   Det tror jag inte blir fallet pga:

   1, Räntor slår genom med 6 månaders fördröjning. styrräntn från juli 2021 till juli 2022 har alltså präglat detta år. Och den har varit ungefär nolll. Under nästa år är det räntan under juli 2022 till juli 2023 som gäller. En väsentligt högre ränta alltså. Och givet skuldsättning i världen så kommer det göra avtryck.

   2, Tillväxten i ekonomin präglas också av hur mycket jobb som skapas och löneökningar. Detta då 99% av alla löntagare sätter sprätt på 90% av sin lön fram till nästa lön. Det här året har präglats av väldigt starkt jobbskaande och löneökningar. Visserligen har priserna stigit så man får mndre för pengarna, men i dollar har man haft mer än någonsin.

   Jobbskapande är direkt kopplat till tillväxt i ekonomin, och när den nu mattas, så avtar jobbskapandet. Är jobbskapandet lågt, så brukar även löneökningstakter falla tillbaka. Detta i kombination gör att vi inte ser den köpkraftsökning nästa år.

   Det finns även andra punkter. Som ex att börs och bostadsprisers nedgång slår mot konsument förtroende vilket gör att försiktighet ökar.

   Detta sammantaget gör att företagen kommer inte kunna ha samma Revenues nästa år som i år.

   Minskar revenues så minskar vinsterna.

   Jag tror på vinster runt 160-180

   Tar man dom vinsterna och multiplicerar med höga multiplar (motiverade av fallande räntor) så får man ändå rätt höga nivåer.

   Problemet är att om vinsterna faller från 210-220 till 160-180 så är det inget marknaden tycker är kul. Börser HATAR fallande vinster. Därför tror jag inte man kommer värdera 160-180 dollar till PE20 utan betydligt lägre. Det är därför som jag tror på 2800/3000.

   Men du har helt rätt i inflationen kommer falla som sten… det är också vad marknaden handlas upp på nu… samtidigt som man tycker vinstestimaten går att lita på ett tag till…

   Samtidigt har ex yieldkurvan 10-2 som är en extremt pålitlig konjunkturindikator på 12-18 månaders sikt varit extremt tydlig. RÄKNA MED DÅLIGA TIDER

   och då kommer inte vinsterna bestå… och då är det, trots väsentligt lägre räntor, fortfarande väldigt dyrt!

   • Tänker precis tvärtom skriver:

    Känns som flera tankefel i texten ovan. Löneutvecklingen 2022 var svag, jag fick 2 %.

    Löneutvecklingen 2023 kommer ju bli extremt stark 4 % minst, för att kompensera för inflationen.

    Om oljan/metaller då samtidigt kostar 40 % mindre och fraktkostnaderna från kina är 85 % mindre så kommer ju folk tanka för 200 kr mindre per tank samtidigt som lönen är 1500 kr högre per månad och soffan kostar mindre då den är billigare att importera från Asien då containerfrakten och träkostnader gått ned.

    Om folk plötsligt får mer i plånboken pga löneökningar och inflationen faller pga lägre råvarupriser handlar man ju mer tjänster och roliga saker istället.

    Då säljer företagen mer, arbetsmarknaden går bra samtidigt som centralbankerna kan vila om inflationen går mot 2-3 %

    Ser snarare ut som att vi kommer få happy 20s again för 2023-2028 precis som vi fick för 100 år sedan efter den pandemin.

   • GaStan skriver:

    Jag syftar på Amerikansk löneutveckling. Den svenska har knappast någon bäring på börser och räntor globalt.

    Räntekostnaderna äter sig in i plånboken, mer än vad löneökning och lägre inflation gör. Detta då skuldbördan är mycket större.

    Om vi tar ett Svensk exempel, där man har 30,000kr netto i lön och 2mkr i skuld.

    Din lön ökar med 4% till 31,200kr.

    Din skuld kostade tidigare 1,5% dvs 2,500kr i månaden. Men ökar nu till 4%, dvs 6,700kr i månaden. En ökning med 4,200kr.

    Så netto är att din disponibelinkomst sjunker. Samtidigt som du möter en ekonomi där priserna tidigare höjts med 20%. Men de kanske sänker tillbaka till ursprungspriser. Deflation alltså. Men du har inte mer i plånboken.

    Just nu biter räntorna och det kommer bli värre. Sen sänker centralbankerna räntorna när infaltionen är borta och ekonomin mår tillräckligt dåligt. Efter ett halvår ger räntesänkningarna effekt.

  • CF skriver:

   Googla på ”Bullwhip-effekt”. Michael Burry har varnat för det länge. Tror absolut det ligger något i den teorin. Den nivån på ekonomin som gick på alla cylindrar under slutet 2020-2021 tror jag kan bli svår att upprätthålla med endast 4%-5% löneökning. Isåfall så bettar man på ytterligare fiscala stimulanser och fortsatt pengatryckande. (Skjuter problemet ytterligare på framtiden) Men nån gång kommer vi nog vara tvungna att hantera det.

   • CF skriver:

    Men med 7% inflation och en president som VILL bekämpa inflation så tror jag dom kommer göra ett försök. 🙂 Men jag kan såklart ha fatta det här fel.

   • GaStan skriver:

    20/21 kommer vi inte tillbaka till…. Trump och Biden låg bakom 15 + 15% budgetunderskott dom åren, i pengar c3,000mdr + 3,000mdr= 6,000mdr. Det är extreeeeeeemt… översatt till Sverige så är det som vi hade kört budgetunderskott med 1,500mdr på 2 år. Slår man ut det på 10m invånare så är det 150,000kr. Slår man ut det på att alla som jobbar så är det 300,000kr. Det är 12,500kr i månaden i TVÅ ÅR.

    Det är som att varje genomsnitts arbetaren i SVerige får en löneförhöjning med 50% som håller i sig i TVÅ ÅR

    Samtidigt som pandemin slog mot global Supply, i form av nedstängningar, bantade skift, råvarubrist, komponentbrist och andra flaskhalsar…

    ÄR DET NÅGON SOM ÄR FÖRVÅNAD ÖVER ATT MAN FÅR INFLATION DÅ????

    Många skyller på centralbankers expansiva penningpolitik, under 14 års tid…. det är till viss del felriktat.

    JA, de är medskyldiga, för utan deras nollräntor och QE så hade inte länder kunnat köra så expansiv finanspolitik

    NEJ, de är inte medskyldiga, för det är just hushåll och staters skuldsättning, som kommer göra att dagens inflation får ett abrupt slut, när räntekostnaderna skenar och slår sönder konsumtionsutrymme.

    Hade Trump/Biden kört 10+5% budgetunderskott (halva) så hade vi klarat oss, och inte haft samma problem med inflaiton som idag. Jag tror till och med att de kunde kört 7,5+0 och det hade varit okej. Skillnaden hade varit att inte lika många hade varit ”återanställda” idag… men vi hade å andra sidan inte haft samma problem som idag med allt annat.

    2007 låg USA statskuld på c40% av BNP… idag 15 år senare ligger den lågt räknat på 140%. Då ska man komma ihåg att BNP är nästan 50% högre. Så om man hade 40 i skuld och 100 i BNP 2007….. så är BNP idag 150 och skuld 220. Statsskulden har gått från 40 till 220 index räknat. Skulden har ökat i nominella termer med över 5X…. Detta kommer att prägla dom närmaste 20-30 åren. Varför, jo för att om inflationen tar fart och finansieringskostnaden ökar med 1% så ökade den tidigare med 1% X 40= 0,4 vilket var 0,4% av BNP. Gör den det idag så blir det 1% X 220= 2,2 vilket är 2,2/150= 1,5%. Varje enhet räntan ökar med, slår 4X mer än för 15 år sen. Visst, en stat kan alltid köra underskott och ta upp kapital externt. I USAs fall med världsvalutan dollar är det enkelt. För Turkiet omöjligt, och nu senast sa marknaden nej tack till Storbrittanien. När säger marknaden Nej tack till USA? Detta innebär att när ekonomin frodas och mår bra, arbetsmarknaden blir tajt, och inflationen börjar röra på sig… så rör sig räntan… och allt annat lika så kickar bromsen in hårdare idag än för 15 år sen. Detta gör att den årliga tillväxten i USA säg närmaste 30 åren, kommer 100% garanterat vara lägre än den som varit senaste 30 åren. JAg tror inte på krasch och systemkollaps som många krypto fans… jag tror bara att det blir strukturellt sämre under väldigt lång tid.

    Om nåt är detta ett politikst problem… som redan började för 20 år sen och gjort många amerikaner missnöjda, och börjar gilla Trump… dvs det skapar polarisering. Vi ser ju det även på annat håll. Globaliseringen spelar in här också. Globaliseringen är bra för att den gjort varor billigare och bättre än någonsin… vilket gynnat alla. Den har också hållit tillbaka inflationstrycket. Även detta positivt för alla. MEN stora grupper i USA och Europa har tappat köpkraft, och på andra sidan har vi miljardärer och växande medelklass i Kina, Indien mfl. Men detta sammantaget har skapat polarisering, som sannolikt kommer hålla i sig givet skuldbergets negativa inverkan på långsiktig tillväxt. Ge polariseringen 30 år till… och det kan leda till krig i värsta fall, och söndertrasade samhällen i bästa fall….

 6. Erik skriver:

  Vad tror du om de kommande åren efter inflationen dör ut och räntan sänks igen till en låg nivå! Happy days 2024 och framåt? Kul höra dig spåna fritt

  • GaStan skriver:

   Oj, bra fråga. Tror det kan bli en variant av 2010-2015 som inte på nåt sätt var lågkonjunktur, men inte heller spirande högkonja med högt resursutnyttjande. Där börs trenden var positiv men där det från tid till annat dyker upp skit som sänker börsen med 20%, men inom ramen för stigande trend. Inte som nu där allt är inom ramen för fallande.

   Tror trycket på centralbanker kan vara rätt stort att inte ligga på nollränta och QE, så även om inflationen är extremt låg. typ noll. Så väljer man kanske ändå att ligga på kanske 1% styrränta, vilket gör att långräntor kanske ligger på 2%. Samt fortsatt QT. Låga räntor JA, men inte som tidigare.

   Finanspolitiskt kanske man inte kör stora budgetunderskott… men kan tänka mig att staten ändå är stor CapEx investerare… tänker att dom vill hjälpa Energiomställnignen på traven… gå in i infrastrukturprojekt osv…

   Finanspolitik och statens balansräkning blir en motor… inte penningpolitik på samma sätt som under åren 2008-2021

   • Olle skriver:

    På samma tema – d v s att du spånar fritt; när tror du vi får se första sänkningen från RB?

   • GaStan skriver:

    Bra fråga… givet recession i USA, kanske första räntesänkningar där under sommaren, så kan vi få det redan i slutet på nästa år. Men det är många lösa delar här… vi vet inte exakt hur och när recessionen spelar ut. Först måste FED annonsera att man slutar höja, och sen avvakta ett tag, sen börja sänka. Blir det försenat till andra halvåret, så lär inte Riksbanken sänka förrän först under 2024. Så det beror på hur FED agerar, hur Europa mår och hur ECB förhåller sig till FED…

    Kronan kan också stöka till det.. .dvs om den är svag vilket inte är ovanligt under recessioner, åtminstone fram till att man inte tror det kommer bli värre, och man kan tänka sig en ljusar framtid… men är kronan svag, så blir det svårare för Riks att sänka även om FED/ECB gör det…

  • Olle skriver:

   Ok intressant, tack! Känns som alla i min närhet (som liksom mig är utan särskild kunskap i ämnet) utgår ifrån att det är normalläge till sommaren senast.. Bostadsmarknaden hinner nog ta duktigt med stryk om det blir så utdraget..

   Tack återigen för en fantastiskt bra blogg! Svårbegripligt att analys på denna nivån finns tillgängligt gratis. Men få, med det sagt, inte några dumma idéer.. =)

   • GaStan skriver:

    Den nye chefen, Thedeen, har nog inget emot att det blir rejält brunt på bostads- och fastighetsmarknaden.

    Men vi kan lägga det åt sidan… Riksbankens mandat inbegriper inte fastighetskris på nåt sätt. Det som spelar roll är hur FED och ECB agerar, och lägg sen till svensk konjunktur och inflationsdata på det. Sen kan en fastighetskris göra att svensk konjunktur blir värre än omvärlden, trycka bort vår inflation, och DÄRMED ligga till grund för sänkningar. Men det är inte det primära skälet. Det är bara en av osakerna. Många blandar ihop detta.

    Lite som när man säger att FED kommer inte göra si eller så för att börsen kraschar. FED brys sig exakt NOLL om börsen. Sen är det så att börsen diskonterar framtiden, så surnar ekonokin till, folk blir av med jobbet, och inflation vänder till deflation, såå kommer agera för att hjälpa ekonomin. Men INTE för att börsen gått ner.

    Tack för att du gillar… nej så länge som jag lever kommer den vara gratis. Min belöning är många trogna och engagerade läsare…

 7. Max skriver:

  Har vi sett botten?

  Börsen brukar ju ligga 6-9 månader före och det tajmar ju rätt bra med sommar -23 då det kommer vara som värst ”i verkligheten”.

  Visst att vinsterna kommer sjunka, men känns som det kommer bli lite blandad kompott. Är dina kunder squeezade privatpersoner så blir det tufft men är dina kunder myndigheter och ocykliska B2B så blir det i stort sätt business as usual. Och borde inte marknaden sniffa upp det och börja sänka aktiekurserna snart isåfall?

  Och den nya lite högre räntemiljön är ju positivt för bolag som redan skaffat sin infrastruktur. Att bygga upp en konkurrent till Evolution är svårt när det är minusränta, ännu svårare när räntan är 3%.

  Tänker högt här, tar gärna emot din feedback 🙂

  Stort tack för en grymt bra blogg.

  • GaStan skriver:

   Tack Max,

   Tyvärr har inte börsen diskat vinstnedgånen ännu. Till årets vinster så handlas den till PE18… på nästa år en bra bit över 20X. Det lirar inte med dagens räntor, utan det lirar med styrränta ner mot noll igen. Där är vi inte än! Jag tror börsen kommer falla i linje med hur mycket vinsterna revideras ner.

   Tror man inte på sämre vinster, så kan man inte tro på sämre konjunktur, och det är samma sak som att säga att räntehöjningarna inte hjälper utan det finns mycket kvar att göra. Det tror inte jag. Styrränta på över 4% i usa kommer göra sitt. Dessvärre räddar det inte vinsterna!

   • B2 skriver:

    Att gå in på börsen till våren och köpa bostad i slutet av -23 är kanske en bra strategi (gissar jag). Är man klokast nu så har man legat utanför börsen och bott i en HR. Men så är det ju svårt med timing såklart.

   • GaStan skriver:

    Timing är väldigt svårt… därför måste man ha en fundamental uppfattning i botten. Dvs vad är attraktivt på börsen och vad är inte? Samma kan man göra på bostadsmarknaden.

 8. Petter skriver:

  Hur snabbt kan FED sänka till en normal nivå säg 2 % ? och kommer vi att se en försvagning av dollarn framöver då väst kommer bli överkörda av öst?

  Jag hoppas vi börjar ta hem produktionen för jag tror ingen vill att kina och indien ska vara världsledare. Borde vara en bra tid att göra detta? Eller fallerar allt pga för höga stadsskulder?

  Tycker mig höra en del om detta men kommer det någonsin bli verkstad av det?

  • GaStan skriver:

   Säg att Core PCE går ner till 0,0 i månadstakt eller till och med negativ, att en halv miljon amerikaner blir arbetslösa en enskild månad, att tillväxten är negativ… tror inte FED kan göra nåt annat än att sänka. KAnske lägre än till 2%. Titta på hur de agerat senaste 15 åren… man smyger upp styrräntan… men man hugger ner den under kort tid.

   Problemet med Kina och Indien är deras försprång och kostnadsläge… många varor går inte att ta hem. Skulle vi i Sverige exempelvis tvinga fram lokal Iphone tillverkning skulle den sannolikt bli väldigt dyr och dålig. Vi hade inte kunnat exportera den, och bara sålt den inhemskt om vi förbjuder import. Detta gör oss alla fattigare…. det är liksom inte en framkomlig väg. Det måste ske på naturlig väg där kostnadsstruktur och konkurrenskraft, sätter ribban. Det är bäst för alla. Vi ska göra det vi är bra på…

 9. Grzegorz skriver:

  Vad tror du om usd/sek Varför är dollarn så svag? Är vi på botten eller ej?

  • GaStan skriver:

   FED har meddelat man visserligen tänker fortsätta att höja räntan (givet hög inflaiton, stark tillväxt och jobbskapande) men att höjningarna blir mindre i storlek framöver. Detta har fått räntorna i USA att vända ner, och genom detta har den förväntade realräntespreaden gjort att dollarn är svag. Den kan ha bottnat ur redan, men worse case kan gå till 1,06-1,08 euro skulle jag säga… men inte mer än så. Jag räknar sedan med en period av förstärkning mot i första hand 1,0 eur, men sen ner mot 0,92…. vilket i sig bygger på att världen går in i recession nästa år.

 10. Gustaf skriver:

  Jonas Thulins senaste genomgång, ingen direkt skillnad mot förra veckan. Han håller fast vid att börsen (USA) redan prisat in ISM kring 40 och att deras data inte stödjer sämre nivåer än så, därmed köpläge…

  • GaStan skriver:

   där tycker vi olika…

   Jag anser att hela nedgången från SPX 4800 till 3500 var marknaden sätt att hantera hög värdering och räntor… så check på den.

   Men eftersom jag tror på vinster kring 160-180 nästa år… så är jag negativ. Då går det inte att räkna hem SPX på 4000…. oavsett räntorna.

 11. Petter skriver:

  Om inflationen nu har varit 5 till 10 % per år from 2020. Bör inte grundvärdet i börsen gå upp då? dvs 100 2020 = 115 minst 2023 ? Om samma bolag tjänar och omsätter samma fast plus 15% Ribban höjs ju varaje år pga detta fenomen kan jag tänka mig då värdet på pengar hela tiden minskar.

  Håller helt med i att nedgången till stor del varit pga hysterivärderingar och det kvarstår ju i flera bolag fortsättningsvis. Men känns som att man bara skiter i att det ser ut att bli illa pga att det redan har gått ned så mkt. Samt att många tror att det kommer bli bra ganska fort. Man tar risken nu och blickar mot 2023 Q3

  TA vs FA vs framtiden.

 12. johan skriver:

  Kan man se PE talet för omx och dax här? Har du det i huvudet eller går det att följa på någon sida?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.