Avvaktande inför inflations data

Senaste tidens hökiga FED, starka jobb- och makrodata, och det faktum att räntor, dollar och VIX inte dragit tolkar jag positivt. Marknaden verkar trött på inflationsnarrativet för tillfället. Men det kan ändras fort. För att få ytterligare ett ben i detta björnrally, så vill vi att US10yrs bryter ner samtidigt som VIX pressas mot 20. Då kan vi bryta upp över 3900 och sätta en ny topp. Bryts 3700 så lär vi falla mot 3600, där det kommer studsa tillbaka mot 3800/3900 och sen konsolidera. Det är ett svagare utfall. Jag gissar att torsdagens CPI siffra från USA kan ha ett finger med i spelet här.

Rapportperioden börjar klinga av. Majoriteten av rapporter var bättre än väntat. Konsensus ligger på SPX Earnings 221 dollar i år. Ett rekordår. Jag har hela tiden trott att Q3 skulle bli ok. Q4 och Q1 kommer bli svaga relativt förväntningar, men kanske hyfsade i absoluta termer, och Q2-Q4 kommer bli ursvaga även i absoluta termer tack vare recession.

Q3 rapporterna ledde till en nedrevidering av 2023 vinstestimaten, trots att de var bättre än väntat. Men revideringen var väldigt liten (mindre än 5%). Den kommer att tillta i samband med Q4 i januari/Februari.

Grejen med Q3 är att Top line renveues är starka, och det är för att 1, efterfrågan från kunderna är fortsatt stark och 2, företagen har enkelt kunna höja priserna. Detta i sin tur har att göra med att räntorna inte börjat svida ännu och jobbskapandet har varit starkt under året. Företagen har samtidigt börjat känna att momentum i kostnadstrycket har lagt sig något, varpå vinsterna blir bra. I Q4 börjar räntorna bita, samtidigt som energiräkningen stiger. Detta borde innebära att Revevenues inte orkar riktigt. Samtidigt fortsätter kostnadstrycket att avta, men på det stora hela kommer vinsterna få det svårt att överraska. När vi är i recession så stiger arbetslösheten och då faller Revnues, och givet operational leverage, så kommer vinsterna in klart sämre än väntat. De faller!

Men SPX handlas till PE17 på årets vinst, vilket givet räntan på 4% inte är särskilt billigt.

Jag siktar på vinster kring 160-180 nästa år. Vilket gör börsen dyr idag såklart… och det är vad nästa stora ben ner kommer handla om. Target 2800/3000 nästa vår. Men i denna miljö kommer även räntorna drivas ner, tack vare att inflaitonen försvinner, och FED ändrar ståndspunkt. Detta ger förutsättningar för nästa uppgång.

Annars en rätt datafattig vecka. Prel Michigan på fredag.

Det är mellanval i USA… måste erkänna att jag har lite dålig koll på statistiken här men vill minnas att Erik Hansen visar grafer på styrka efteråt. Sen hade det såklart varit intressant att se hur det gått givet om Rep el Dem är vinnare, om det blir samma parti som sittande president eller ej, och om det blir skifte i kammaren eller ej? Jag har för dålig koll här, någon kanske vill inflika?

Tbc

Ha en fin vecka!

——————-

Spx visar framfötterna, men man ska inte dra på för stora växlar. Kommer inflationen in svagt kan marknaden lätt tappa 5%. Kommer den in bra dra 5%. Med bra menar inte jag lågt i absoluta termer. Vi vet redan genom Ism mfg prices och Ism non-mfg prices att vi har påtaglig disinflation i goods sektorn, men fortsatt hög inföation i servicesektorn drivet av löner och god efterfrågan samt hyror och cost of shelter. Så det är relativt förväntningarna som räknas, och sammansättningen. För er som inte är vana vid att studera inflationsdata räcker det med att titta på räntemarknadens reaktion.

Det förekommer en diskussion om vem som köper, vem driver det uppåt. Det är inte så komplicerat egentligen. Många långa fundamentala pengar ligger utanför marknaden sen länge. Många kortsiktiga köpte på 3500 och vill högre primärt drivet av lägre räntor. Många blankare började köpa tillbaka sina possar nere vid 3500 och ser inget blankningsläge ännu. De här bägge kategorierna bryr sig inte om värderingar eller om det blir recession nästa år.

Sen tror jag det finns en kategori av långa pengar som faktiskt börjat köpa lite igen. I grunden handlar det om underverket ränta på ränta effekten, fast tvärtom. Fast vi får inte höra så ofta om den omvända. Den vanliga är ju att man alltid ska vara fullinvesterad och spara regelbundet, för att sen 30 år senare vara stormrik. Att sälja ska man inte göra för man klarar inte tajma marknaden. Sälja kräver nämligen två beslut, sälja vid rätt ställe och köpa tillbaka vid rätt tillfälle. Det stämmer att ränta på ränta är fantastiskt, men det är lika ofantastiskt på andra hållet. I år är ett bra exempel. Många tig sig ur marknaden i Q1 när aktieriskpremien var rejält oattraktiv. Nere vid 3500 hade de duckat en nedgång på 27% i dollar räknat. Nu till den omvända ränta-på-ränta effekten.

Om de lägger sig i en vanlig index fond från och med 3500. Vet du hur mycket en aktiv fond som legat fullinvesterad i hela nedgången måste överprestera för att komma ikapp den som stått utanför? Drygt 50% bättre. Det är c9% bättre om året i 5 År, eller 4% per år i 10 år. Varje år. I princip kommer ingen aktiv fullinvesterad förvaltare slå dig inom 10 år hur skicklig han än är. Försprånget den som valde att stå utanför nedgångengen kommer vinna över alla.

Om man är skicklig på att stå utanför delar av nedgångar räcker det att man går som index annars, så kommer man outperforma alla andra fullinvesterade.

Ett liknande exempel. Säg att du har 100kr och marknaden halveras, men du står utanför halva nedgången och sjunker bara till 75kr innan du petar tillbaka alla pengarna. Sen dubblas marknaden och du går till 150kr, men marknaden till 100kr. Det är outperformance.

Det är den andra sidan av ränta-på-ränta effekten.

Sen om detta hantverk är enkelt eller svårt är en annan femma.

Jag håller med om markettajming över tid är svårt att skapa nåt övervärde. För de flesta är det omöjligt.

Men pris och värde är en annan femma. Varje dag bildar vi oss en uppfattning om en enskild aktie är köpvärd eller ej. Det kan man även göra med börsen då det är alla aktie i aggregerad form. Missförstå mig inte. När börsen är oattraktiv och man säljer är det mest sannolika att det fortstter upp. Det kallas för momentum och fungerar ofta på kort sikt. Men om man skiter i detta, och kliver av när det är oattraktivt och köper när det ser bättre ut och man kan låsa in en nedgång, som jag beskrev ovan, så blir det grymt bra på sikt.

Därför misstänker jag att det finns allokeringsförvaltare som likt mig känner att det ska ner mer, men det är egentligen skitsamma, för de har redan låst in en 20%+ nedgång genom att köpa nu, givet att de sålde tidigt i år. Down the road kommer de överglänsa alla andra. Visst det hade varit bättre om det står 20% lägre om ett halvår och köpa då. Men de kan köpa redan nu, och bara invänta en framtida uppgång och då får de hela outperformance med sig.

Vänner som är privatsparare gör lite samma sak i fastighetsaktier. Jag frågar, tror du inte de kan falla mer, de svarar jo absolut. Gillar du utaikterna? Nej inte alls. Så varför köper du? Jo för att om 3 år har jag gjort en fin affär och sannolikt bättre årsavkastning än de flesta andra. De har rätt!

—-

Äntligen torsdag och inflationsdata…

Så här tänker jag… är siffran bra, dvs klart lägre än väntat och rätt sammansättning osv, så drar börsen. Test av 3900 minimum. Är siffran riktigt risig, så lär det falla och testa 3700, och sannolikt bryta det och gå vidare mot 3600 där det borde finnas stöd. (hela området 3500-3600 är stöd). Men kommer den in ungefär som väntat, vilket jag tror, så lutar jag mig åt att reaktionen är positiv. Detta eftersom marknaderna, vix/dollar/ränta, senaste veckorna tagit stark data och hökig FED på ett bra sätt. Alla vet att börsen ser riktigt dassig ut på sett halvår sikt, långa pengar är utanför, men även bland korta pengar finns det en rädsla… så jag tycker ändå chanserna är goda för pain trade.

Vad gäller själva siffran, så verkar svaga begagnat priser på bilar ligga i positiva vågskålen, höga hyror i den andra….

——————–

Jag behöver väl knappt skriva om inflaitonen, ni har sett reaktionen, och förstår sambandet..

Men så här är det.. siffran var jättebra. US core CPI kom in på 0,3% MoM mot väntat 0,5 och fg 0,6. (0,3 12 tolv månader är en takt på 3,6% så det är bra). Siffran lirar med core PCE om 3%. Inte långt från FEDs mål. Sammansättningen var bra, både core goods visar på starkare disinflation än väntat, och servicesektorn visar på lägre inflation än väntat. På årsbasis kom siffran in 6,3% mot väntat 6,5 och fg 6,6. Headline siffran var också bra, den kom in på 0,4 MoM mot väntat 0,6 och fg 0,4. På årsbasis 7,7% YoY mot väntat 8,0 och fg 8,2. 7

FED borde gillar den här siffran. Nästa FED möte har vi den 14 december, och då tror jag vi har ytterligare en siffra, men det är för tajt för att påverka just detta möte. Dagens inflations data gör att vi sannolikt kan utesluta 75 höjning. Jag siktar på 50 punkter från 3,75 till 4,25. Hur det blir vid nästa möte i februari beror på datan kommer in, men givet vad jag tror om datan så lär det bli högst 25punkter, eller kanske ingen höjning alls. Detta innebär att FED är klara i december, senast februari på 4,25-4,50. Alltså så sjukt mycket lägre och tidigare än vad de sa senast för nån vecka sen. De hade fel igen… surprise surprise.

Marknaden gillar detta såklart… Vix faller, US10yrs faller, och dollar försvagas. Som sig bör rallar marknaderna och det är Nasdaq som leder, vilket det också ska göra när räntorna sjunker.

Jag tänker att VIX borde kunna gå ner mot 20, att dollarn högst svagas till mot 1,02… dvs den har inte så mycket kvar… och att US10yrs borde kunna sjunka ner mot 3,50%.

Översatt till börsen så har SPX dragit upp till sitt stora motstånd 3910ish. Jag räknar med att det kommer att brytas till slut, och vi går mot 4000 som är Fib38 av hela Björnmarknaden från januari i år. Där får vi profit taking ner mot 3910 (som alltså agerar stöd, mot idag motstånd) för att därefter få en sista körare mot 4084. Visst, det är starkt idag och 3900 området ska man ha respekt för. Vi har ett gap på 3818 som kan täppas i det korta, absolut. Men jag bettar på att det kommer senare.

Bryter VIX upp över 26,50… då är det nåt som är fel…. vilket sannolikt handlar om stark dollar och fortsatt fallande räntor, vilket är risk off, vilket alltså är det första tecknet på att man är rädd för konjunktur och fallande vinster. Vi kommer dit, men inte i det korta perspektivet. Svårt att säga exakt var NDX ska med 12,500 är inte omöjligt. OMX 2150+.

Dollarn tror jag till stor del är klar… och kommer börja svag sig vilken dag som helst, och svag dollar och fallande räntor, är som bekant Risk off regim, och lika med svaga konjunktur utsikter… men börsen kan fortsätta upp nån vecka eller så innan detta faktum tar vid, vilket ger marknaden en aha upplevelse…

—————–

Äntligen Fredag!

Vilken dag vi hade igår. Riktigt duvig reaktion på CPI siffran, där dollarn svagades och räntorna föll. SPX bröt upp över 3900 och har nästan tangerat sin Fib38 nivå kring 4000. Tänker att vi kan få lite andhämtning ner mot 3860-3910 som bör hålla, och sen gör vi ett sista språng upp och sätter en topp.

Dollarn… jag ser hur den ska stärkas ner mot ,92 euro inom 6 månader

US10yrs…. i första hand till 3,50%ish sen studs och konsolidering. Grejen är FED höjer till 4,25% i december så är det där korträntorna kommer vara… och givet en spread på max 50-75punkter, så bör inte US10yrs gå lägre. Det är först när konsjunktursignalerna surnar riktigt ordentligt yieldkurvan kan accelerera mot 150 punkter… dvs ner mot 3%ish.

VIX går mot 20, vilket borde sammanfalla hyggligt med toppen… för att sen studsa och konsolidera.

Jag har tagit ut SPX 4084 som target i detta björnrally. Dels har vi ett gap där. Dels är det precis mittimellan Fib38 och Fib50 för SPX Januari toppen, vilket är intressant då stora index har en förkärlek för att inte vända exakt på de här punkterna. Det hade varit för enkelt, om ni förstår vad jag menar.

Prel Michigan kom in på 54,7 mot väntat 59,5 och fg 59,9… riktigt dåligt, där både current conditions och expectations kraschar typ. Först deppade man över att det inte fanns saker att köpa på hyllorna och leveranstider var långa, sen blev det bättre men då började man gnälla över att allt blivit så jävla dyrt och lönen inte räcker till lika mycket, och nu rullar det över i nästa skede, när det visserligen finns varor och prishöjningarna har ebbat ut, MEN räntekostnader börjar nagga ekonomin och man ser en kommande lågkonjunktur där upp mot var tionde anställd lär bli av med jobbet. Buckle Up!

Nästa vecka kommer Svensk inflation, Philly Fed, Inflation från EU, NAHB index, Retail sales, Empire FED, US core PPI. Inte oviktiga saker, men inget som sätter riktningen.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Avvaktande inför inflations data

 1. Anders skriver:

  Några uppdaterade tankar om bostadsmarknaden? Nu när räntan befaras bli högre än tidigare förväntningar?

  • GaStan skriver:

   Tror svenska bostadspriserna ska ner minst 15% härifrån till nästa sommar

   • Erik skriver:

    Varför tror du att prisnedgången når botten föst till sommaren? Är det att nedgångar tar tid generellt? Tänker om bostadsräntorna redan inprisat en höjning, och att vi i vår kommer börja se lättare inflation och kanske nedåtgående räntor på lång löptider. Kan inte detta snarare skapa en psykologisk effekt att nu ljusnar det?

   • GaStan skriver:

    Tror inte det…. normalt sett laggar bostadspriserna obligationen av många skäl, ett är att bostadsköp idag grundas på lånelöften som ligger nån månad tillbaka. En annan är att kalkylräntan inte ändras så snabbt heller.

    Sen har vi dålig konja nästa år, och trots lägre räntor så lär inte bostadspriserna orka öka. Tvärtom

 2. Linnake skriver:

  Angående valet i USA så ser det ut som att republikanerna kommer att vinna i kongressen medan senaten kan gå vilken väg som helst. 538 har sannolikheten för att republikanerna ska vinna i kongressen på 85 % t.ex. Om republikanerna vinner borde marknaden gilla detta för det borde medföra en mera restriktiv finanspoilitik. För att Biden ska få igenom sin budget måste både kongressen samt senaten godkänna denna budget. När skuldtaket nås nästa år kan det bli mera problem för att höja skuldtaket.

 3. Fredrik skriver:

  Hallojs! Lite intressant att du tar upp det med att kliva av och kliva på marknaden. Vad får dig att hoppa in och av, är det macro eller är det känsla att det blir för dyrt? Jag är inte supererfaren, men lyckades iaf att sälja av 2021 ca 35% mest pga att det gått upp kraftigt och tog hem vinster.. men resten blev kvar och fick följa med nedåt dels pga en blankad aktie som gick rakt ner i källaren… haha.. detta var en av orsaken som fick min portfölj på fall och putin mm.. jag klev ur i Juni då jag skulle placera om och insåg att jag hade tur då det barkade nedåt… men jag gick in nu igen med ca 50% i oktober när börsen OMX var på ca: 1850-1800 men har köpt/tankat på mig fastighet/bygg och sådant som varit billigt. Men man är lite rädd för den meltdown som nu nämnt flertalet gånger… Hur ska man tänka här, ska man vara rädd och sälja av allt och invänta bättre tider? Eller ska man köpa in sig lite lätt och ha krut kvar när väl en ny resa nedåt kommer ? Man vill ju inte vara utanför när det vänder… jag så är dålig på timeing därav många kanske inte vågar sälja av pga dom gått på pumpen tidigare… med att kliva av och kliva på…
  Ha det gott, tack för en trevlig blog!

  • GaStan skriver:

   Hej, jag har skrivit en del av det i min ABOUT..

   Men värdering för mig är väldigt viktigt. Tittar gärna på aktieriskpremien, dvd inversen av PE minus långränta. Sen för att få en edge måste man bilda sig en uppfattning utanför konsensus vad beträffar framtida vinster och räntor.

   När jag försöker förstå var vinster och räntor är på väg så måste man ha en känsla för makro, som jag håller rätt bra koll på.

   Jag försöker också ta hela bilden och översätta den i tekniska termer på börsen generellt.

   Men skulle man ge en generell tumregel så skulle det vara:

   Undvik risk när aktieriskprenien är UNDER 3% OCH EMA21 är under SMA150

   Ta risk när aktieriskpremien är ÖVER 3% OCH EMA21 är över SMA150

   I det läget vi hade i januari/februari som klev man av. Men vi har ännu inte fått signal om att kliva på.

 4. AE skriver:

  Har du någon åsikt om Riksbankens stora BO-köp som skedde under 2020-2021, har Cervenka någon substans i sin kritik?

  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/wAAM8G/riksbankens-stora-kop-av-obligationer-kan-sta-svenskarna-dyrt

  • GaStan skriver:

   Snark säger jag…

   De har rätt i att skulle de sälja alla obligationer idag så realiseras denna förlust, MEN

   1, Både Riksbanken och FED säljer inte obligationer i marknaden, de låter obligationer gå till förfall, och då får man tillbaka nominellt värde.

   Dvs om du köpte en obligation som löper på 5 år till 1%, så betalar man cirka 95kr. 5 år senare får man tillbaka 100kr. Men om man säg år 2 så ligger räntan på 4%, så är det alltså 3 år kvar, och då ligger priset på obligationen på cirka 88kr. En förlust om man köper idag. MEN, om 3 år, så kommer den stå i 100kr.

   Så nej, centralbankerna genom QT rullar av obligationer som förfaller, och då får man nominellt värde. Man säljer inte in i marknaden.

   2, Det som skulle kunna hända är att en obligation defaultar, dvs vid förfall kan inte motparten betala nominellt. Men för stater är inte det ett problem. De kan ALLTID skaka fram nya pengar i sin egen valuta. Ventilen i detta fallet är valutan som kan gå åt helvete. Med bostadsobligationer är det en annan femma men även där är risken låg att man defaultar. Snarare är det nyemittering av de pengar som ska användas för att betala obligationer som förfaller som kan bli dyrt om inte marknaden fungerar. Default risken är närmare noll… men det finns som sagt andra grejor som stökar

   3, för det tredje är inte en ”förlust” samma sak för en centralbank som för ett staten, ett hushåll eller företag. Eftersom de sitter på tryckpressen. Dvs om ett företag gjorde förluster som gröpte ur eget kapital, så behöver de hitta finansiering för att överleva. De behöver inte en centralbank. Dock kan även detta leda till förtroendekris som sabbar räntor och valuta. Det var skillnad förr när vi hade guldmyntfot, som alltså begränsade en centralbanks utrymme, men som gav omvärlden ett förtroende. Vissa länder måste fortfarande jobba efter detta. Men inte västerländska FIAT currency regimer. Det betyder inte att förtroendet för systemet och politiken kan gå åt skogen. Bara att valutan numera är ventilen. Storbirttaniens agerande för några veckor sen visade prov på detta, när poltikerna trodde att man kunde göra vad som helst, men där marknaden, via valutan, knäppte dom på nästan.

 5. Grzegorz skriver:

  Hej. Läste igår att svenska sparare köper mest USA fonder. Hur ser Du på valutarisken. Rent teoretisk borde vara så att om dollarn återkommer till den normala kursen typ 8,5 SEK då faller de fonder ca 20 % bara på valuta. Hur ser du på detta?

  • GaStan skriver:

   Du har rätt… stark dollar har hjälp utländska fonder, och därför lockat till sig våra pengar.

   Eftersom jag tror på recession nästa år så kommer vi trots fallande räntor se en dollar förstärkning härifrån på kanske 10%.

   Så om USA faller med 20% härifrån så blir det bara minus 10% för USA fond. Man tror väl också att tech aktier ska outperforma…

   OMX däremot lär också gå ner 20%… och där får du inte hjälp av valuta.

   Får vi recession vill du sitta på en Amerikansk techfond…

 6. Per skriver:

  Hej Jonas.
  Dina texter är fortfarande det bästa jag läser inom området, tack för detta!
  Nu slut på fjäsket, en fråga:
  Hur ser du på USD (mot SEK) framåt? Jag tycker dollarn är stark nu och förväntar mig att den ska gå tillbaka men med utsikterna framåt så kanske det tar tid?
  (Har en massa amerikanska aktier på bevakning men orolig att USD kommer falla tillbaka ner mot 8-9kr och då tappar man ju endel av möjlig uppgång).

  • GaStan skriver:

   haha älskar fjäsket!!! Fortsätt!

   Jag tycker dollarn svagat sig rätt rejält från ,96 eur till 1,01… det är ju 5%.

   Får vi recession nästa år så flyr marknaden risk, växlar pengarna till dollar, och köper dollar obligaitoner. Då faller räntorna och dollarn stärks. Jag tror dollarn kan stärkas 10% härifrån på ett halvårs sikt.

   Tror amerikanska aktier kommer sjunka närmaste halvåret… bättre att bara sitta på dollar.

   • Per Bengtzohn skriver:

    Tack för svar. Såg nu att vi var två som undrade just om dollarn 🙂

    Jag har tänkt att börsen borde bottna under våren och att jag då skulle börja handla mina amerikanska aktier. Men då måste man växla till dollar och då är den ju troligen dyr. Så tror du vi kommer se dollarkurser runt 8.5 igen? Och är det kanske snarare 2år bort?

   • GaStan skriver:

    Recession för mig innebär en stark dollar… så jag tänker mig att den står i 11,50 om ett år.

    I den här nedgången har Amerikanska aktier gått bättre än svenska mycket tack vare stark dollar (svag krona). Detta kommer fortsätta fram till vårkanten. När man då ska köpa aktier igen, så kommer man ha dollarn mot sig, och då tror jag man ska satsa på OMX igen, eller kanske EURoland

 7. andersk skriver:

  Hur ser du på långa bonds härifrån och kommande 6-12 månader egentligen?
  Tänker på TLT och DBXG. Som svensk har man valutanrisken emot sig, men samtidigt köper jag ditt resonemang om att kronan borde tappa igen vid nästa nedgång.
  Om vi sett toppen i räntan, så borde det våras för långa obligationer nu väl?

  och jag får passa på att fjäska lite också, som ovansstående också gjort. Sjukt bra blogg du har! Din sida utklassar alla andra finanssidor på internet, DI inkluderat – om åsikter här skiljer sig från ekonomitidningarnas så är det din blogg som alltid har rätt (jag har trackat nu i flera år). Är TA-person i grunden, men nördar allt mer och mer i makro. Om du besöker några poddar så måste du tipsa om det här i bloggen, nu när Börssnack lagt ner sin podd.

  Har du något boktips om portföljförvaltningsstrategier så hade det varit intressant att ta del av också (har läst de där om permanent portfolio, ivy portfolio osv)

  Trevlig helg!

  • GaStan skriver:

   Jag tror det blir en utmärkt investering. Såklart mer risky än att ligga på cash, men risk/return är riktigt attraktiv. kronan är ju stabilare mot euron, så där har du mindre valuta risk, men å andra sidan så tror jag dollarn går bättre i recession, plus att långa räntor har större nedsida i USA än euroland, så den i dollar är snäppet bättre.

   Älskar fjäsket, och lyfter på hatten. Det uppskattas verkligen!

   Hmm det finns såklart massor av bra böcker inom finans. Men just portfölj strategier kommer jag inte på någon. Jag har skrivit en del om portfölj bygge i min About. Portföljstrategier som är bra, har oftast stort fokus på själva riskhanteringen, mer än return. Min erfarenhet är att investeringsstrategin ska fokusera på Return, medan hur man bygger portföljen ska handla om allokering, korrelation och riskhantering.

   Trevlig helg!

   • andersk skriver:

    Jag har suttit och kollat på bonds nu ett tag. Köpte förra gången räntan dippade, men sålde av igen när den började vända uppåt. Detta borde vara ”ritktiga” toppen i räntan och då finns det nog 30% att hämta i bonds kommande 6-12 månaderna.

    Jag fortsätter och fjäska i framtida kommentarer då. 😉
    En av få finanssidor som jag läser dagligen, ibland reloadar jag ett par gånger eftersom du inte postat något på dagen än. Där får du skärpa dig och börja posta på förmiddagen så man inte måste gå och vänta hela dagen 🙂

    Ska in och läsa About då! Helt med på risken, och det är just risk/drawdown/sharpkvot jag numera jobbar mycket mer med. Har en bra screener och följer en backtestad investerinststrategin slaviskt. Detta året har varit lärorikt vad gäller vinsthemtagningar. Halkade snett i början av året, men har lyckats hämta upp det mesta nu.

   • GaStan skriver:

    Sorry, det blir ett sent inlägg igen! Jag ska försöka bättra mig 🙂

 8. Daniel Eliasson skriver:

  Hej

  Tack igen för en super blogg.

  Du tror på en topp runt 4100 på Spx. Vad är det som blir trigger för just denna topp? Endast tekniskt? Enligt dig ( Elliot wave )så borde 4100 bli B och vi går sedan in i den avslutande C vågen. Jag tycker att B toppen blir lite grund på 4100, den borde dra vidare. C vågen är ju den aggressivaste så den borde bottna sent Q1 början Q2.

  • GaStan skriver:

   Den är rent teknisk

   1, täpper gap på 4084
   2, mittimellan fib38 50 av januari nedgången
   3, en bit övee fib50 av augusti nedgången vilket rimmar med tidigare björn rallyn
   4, rsi lirar med björnrallyn
   5, första uppgången var fr 3500 3900, dvs 400. Om denna går från 3700 till 4084 så är det 384… så hyfsad symetri och styrka…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.