Fortsatt bra börs=US BNP 3% 2011=minst 150,000 jobb/månad

Utsikter för 2011

Tyskland har hittills varit ångloket för Europa, men vi kan inte förvänta oss att de driver tillväxt på samma sätt nästa år. Å andra sidan väntar jag min inte heller att PIIGSEN bidrar med lika mycket Negativ tillväxt nästa år. Summasmarum är att Europa BNP nästa år lär vara måttlig.

Japan, har problem med en stark Yen och nolltillväxt.

EMEA, dvs Ryssland. Råvaruspel som beror på Kina

LatAM, dvs Brasilien. Råvaruspel som beror på Kina

Indien, inhemsk ekonomi som i dagsläget inte driver så mycket global tillväxt!

Kina…. detta är ju klart den stora globala MOTORN. Men tillväxten ser ut att växla ner. Tänkte skriva mer om detta i ett annat inlägg men kort handlar det om att Centralbanken kyler av ekonomin då inflation och fastighetsbubblor riskerar att skada dem allvarlilgt i förlängningen och ett på sikt sjunkande överskott i handelsbalansen kommer tivinga fram en omställning mot en mer diversifierad ekonomi där konsumenten tar plats. I den här processen är risken stor att Kinas tillväxt går ner mot high SINGLE digit mot att ha varit en Doubledigit Investering- och exportdriven tillväxtnation.

Kvar har vi USA;

BNP=

C=Consumption
+
I=Investment
+
G=Goverment
+
(Export-Import)

Hittillls har lagercykeln eldat på ”I”. Husbyggande påverkar ”I” positivt men det är inget vi räknar med.
Obama har varit frikostig på stimulus men börjar dra åt svångremmen, vilket påverkar ”G” negativt. Handelsnettot har ökat men är i absoluta termer litet i USA. Kvar har vi ”C” som står för 70% av hela ekvationen.

För att börserna ska fortsätta att gå upp bör vi ha en vinsttillväxt på minst 10% nästa år. Detta gör att vi måste minst ha en Top line/Försäljningsökning på 0-10%. För att åstadkomma detta måste vi ha en amerikansk ekonomi som växer med minst 3%. Är detta möjligt?

Om Consumption står för 70% av BNP och vi inte riktigt kan räkna med resten av parametrarna, hur mycket måste Konsumtion växa med? Jo ca 4%, för att 70% X 4% = 2,8%…

Om vi utgår från att sparkvoten inte går ner, då måste konsumtionen komma från ökad disponibelinkomst, vilket kommer av nya jobb.

Om vi utgår från att Weekly earnings stiger med 0,2% de kommande 12 månaderna!!

Med de här förutsättningarna ökar lönerna med 3,8% om det skapas 150,000 jobb de kommande 12 månaderna. Vid nyskapande av 200,000 jobb i månaden blir ökningen 4,3%.

Ca 150,000-200,000 nya jobb måste skapas varje månad nästa år för att vi ska vara säkra på att konsumtionen ökar så mycket att den Amerikanska BNP ökar nästa år med ca 3%.

I fredags väntade man sig 150,000 nya jobb, det blev 39,000…. NOT GOOD ENOUGH!

Men det finns jobbkomponenter inom ISM Manufactoring, ISM Service, Lokala PMI index och Consumer Confidence data som visar på långsam förbättring. I en haussemarknad vågar kanske marknaden hoppas lite mer på kommande siffror?

När vi ändå pratar jobb skapande bör man fråga sig hur företagens förutsättningar ser ut :-). Det finns ett antal faktorer som gör att man vågar tro på företagens förmåga att anställa framöver:

1, Under hela året har vi sett en starkt vinsttillväxt, mycket pga cost cutting!!! Vinstern är stora vilket ger självförtoende.
2, Under Q3 såg vi även hur Försäljningstillväxten tog fart, något man varit skeptisk till länge. Efterfrågan i Asien sägs vara en viktig faktor!
3, Net debt /Equity är låg.
4, Net Debt / Ebitda är låg.
5, Produktiviteten är rekord hög. Man har fått befintlig personal att 1, jobba mer 2, utan att bli kompenserad med högre lön. Det tillhör undantaget i en ekonomi när företagen kan säga, Förra året fick ni 20,000 i månaden, i år får ni 18,000 plus att ni måste jobba 50 timmar i veckan istället för 40 timmar.
6, CapEx har börjat ta fart från en låg nivå. Starka kassor och låga räntor i kombination med flera års underinvesteringar lockar till investering.
7, Den svaga dollarn, lockar kunder till USA. Exportföretagen går bra!

Detta och mycket annat ska locka företagen till nyanställning. Samtidigt är de känsliga för en dipp i efterfrågan och kan då helt sonika ställa in rekryteringsplanerna….

DÄRFÖR tycker jag jobbdata börjar segla upp som en av de viktigaste delkomponeneterna för en fortsatt stark börs under 2011. MEN så länge som börsen går upp och det kommer in jobb data som i fredags, då kan företagen helt plötsligt börja leverera ganska trista rapporter vilket kan resultera i ganska branta och snabba börsnedgångar…..

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fortsatt bra börs=US BNP 3% 2011=minst 150,000 jobb/månad

 1. Cui Bono? skriver:

  Kul att du är tillbaka, hoppas att resan var lyckad.

  Har du tid och lust får du gärna skriva inlägg om hur du tror att ”C” kommer att påverkas i USA om/när GWBs skattesänkningar är förlängda samt hur ytterligare åtstramningar inom den kinesiska banksektorn riskerar att sprida sig till övriga icke-kinesiska banker.

  MBH

  • GaStan skriver:

   Tack,

   Måste erkänna att jag inte känner mig helt hemma på koppling skatt och konsumtion i USA. Den amerikanska staten är ju ganska svag i förhållande till BNP. Särskilt om man jämför med oss i Sverige. Skattelättnaderna tror jag är inriktade på de som har det sämst ställt, och de är inte den mest konsumtionsstarkaste gruppen… så jag tror faktiskt lättnaderna har en mindre betydelse. Snarare är det kommande års skattehöjningar, pga social reformen etc, som är intressanta vilken inverkan de kommer att få.

   Åtstramningar i Kina är desto viktigare på kort sikt.

   M1 och loan growth har varit en av de viktigaste ledande indikatorerna för Kinas BNP, men även börserna de senaste åren. (och därigenom får det en global betydelse) EFtersom Kina tillväxt handlat om 1, (I)nvestment och 2, Handelsöverskott, dvs export… så är bankutlåningen kopplad till (I). På hushållensnivå handlar det om fastighetsinvesteringar, på kommunnivå har man satsat Eget Kapital i form av land, typ 20%, och 80% i lån byggt bostäder och infrastruktur och på företagsnivå har man byggt allt från fabriker, till stålverk och gud vet allt. Upplåning har varit nyckeln till tillväxt… men det har inte varit till (C)onsumtion… utan (I)nvestment. Om centralbanken höjer kaptialkrav etc för Kinesiska banker avtar utlåningen, M1 och därmed BNP tillväxt. Men hur påverkas utländska banker? I fallen Irland och Spanien har utländska banker lånat ut pengar… det tror jag inte de har gjort i så stor utsträckning till Kinesiska, men jag kan ha fel!!!

   Det fina med Kina är att staten sitter på en megakassa på 2,000 miljarder dollar eller nåt. De kan i princip baila ut vad som helst. USA underskot är Kinas överskott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.