Back on track

Då var man tillbaks efter 3 veckors välbehövlig semester!

Vid det senaste inlägget väntade vi på sysselsättningsdatan, som kom in dåligt, och därmed satte punkt för den starka börsen. Veckan därpå accelererade nedgången till följd av oro kring Italiens skuldbörda, Grekland och förhandlingarna om det amerikanska budgettaket. Vi föll ända ner till golvet i rådande konsolideringsintervall. Se graf nedan

Nu verkar det som om, surprise surprise, som man man kommer att nå en uppgörelse innan man slipper att ställa in betalningarna på amerikanska statspapper. Ärligt talat, var det nån som egentligen trodde att politikerna i Washington tänkte riskera den ömtåliga och svaga återhämtningen i den amerikanska ekonomin? Jag menar, den sidan som hade orsakat detta hade tappat PR poäng, eller snarare gett PR poäng till den andra sidan. Det låg i allas intresse att komma överrens och framstå i så god dager som möjligt. Jag är inte ensam om att tycka detta. Se bara de Amerikanska räntorna och dollarn… om marknaden verkligen hade trott på att politikerna skulle trigga en ny recession osv… då hade dollar/räntor reagerat MYCKET kraftfullare.

Oavsett vad politikerna gör så är den amerikanska ekonomin i dåligt skick, och det kommer att krävas att alla sparar, privat som offentlig sektor. Detta gör att vi kommer se LOWER TRENDING GROTWTH i USA under många år framöver.

Innan vi gick in i 2011 så sa jag att Asien roll som driver spelat ut sin viktigaste roll, och fokus kommer nu vara på jobbskapande i USA. Nu när mer än halva året gått måste jag säga att USA hämtar sig men mycket svagare än väntat, vilket FED också brukar highlighta. Även om vi ser en starkare konja under 2H11 så är återhämningen svag. Översätter vi detta till börsspråk så beytder det att trenden från Mars 2009 är BRUTEN i samband med den lägre toppen i juli för SPX (maj för OMX). Vi befinner oss nu i ett konsolideringsintervall som är den nya trenden, eller ska jag säga ICKE trenden.

Jag har svårt att se hur vi ska kunna radikalt falla under golvet i detta intervall. Förnyad recession, med kraftigt negativ inverkan på vinsterna, skulle kunna vara ett bra skäl. Men detta tror jag inte på. Jag ser inte heller hur vi i det korta perspektivet ska kunna stiga radikalt över taket i intervallet. Det skulle krävas en kraftigt förbättrad konja (Kina tar fart och sysselsättningen i USA börja stiga +150,000) och därmed fortsatt vinsttillväxt. Det känns inte som om detta är troligt heller. finns det utrymme för PE expansion, njae inte direkt. Eftersom vinstnivåerna är höga (svårt att växa från om inte konjan är stark) och räntor/inflation inte supportar högre PE (stigande räntor/inflation korrelerar positivt med aktier i DM, tvärtom i EM) så är utrymmet begränsat.

Sen finns det klart två andra alternativ, som förutsätter att börsen inte är effektiv. Det skulle vara att marknaden dippar rejält, trots att vi inte går in i recession (dvs neg vinstutveckling) eller att börsen skulle ralla ordentligt trots att konjunkturen inte tar fart (dvs pos vinstrevideringar)… och det skulle förr eller senare visa sig att börsen haft fel, och därmed studsar tillbaks…. Detta går som bekant inte att prognostisera.

Vad hände med Q211 rapportperioden? Jag har inte kollat så detaljerat men så vitt jag kan förstå så har majorieteten av bolag, såväl SP500 som i Sverige, slagit förväntningarna både på vinst som sales nivå. Ration mellan slå förväntningar och inte göra det är alltså postiv. MEN, vad jag också kan förstå är att trots en generellt okej rapportperiod så har det inte lett till några direkta UPPrevideringar av Earnings för FY2011 och FY2012. Detta är något märkligt! Utan pos revideringar så får vi inte ser några kursuppgångar, så enkelt är det!

Tidigare har jag trott på 2H11 rally. Detta måste jag revidera något. 1, Ett rally nu skulle främst ta oss till toppen i tradingintervallet, inte till 2007 års topp nivåer. 2, Sysselsättningsdatan i USA är key, den måste hämta sig tillsammans med resten av den amerikanska ekonomin. 3, ett tekniskt brott ner ut kons intervallet är mkt negativt. Oavsett om det blir recession under 2012 eller ej, så kan det tolkas som om marknaden tänker prisa in en sådan. Detta är inte base case, utan jag tror vi är i en övergång mot LOWER TRENDING GROWTH i DM (negativt) och avtagande inflationsproblem i EM (positivt då det är tillväxtfrämjande)

Happy trading

ps. Mina positioner är följande:

Kort sikt (mindre än 12m sikt) är jag LÅNG (dvs köp). Mycket pga att vi befinner oss i botten av trading intervallet. Skulle vi befunnit oss i övre delen så hade jag nog stått utanför marknaden.

Lång sikt (minst 12m) är jag LÅNG, med huvudskälet att jag inte tror på ny recession och fallande vinster, och det faktum är direktavkastningen på börsen är god relativt alternativen.

ds.

ps2.

Oljan och kopparn brukar vara känsliga för svängningar i konjunkturen. De är även käsnliga för svängningar i dollarn. Med tanke på att dollarn ändå har varit ganska flat de senaste månaderna är det förvånande att råvarorna inte dippat mer, med tanke på inbromsningen i världskonjunkturen. Vad jag har förtstått har inte heller råvarubolag riktigt hängt med utan gått rätt dåligt. Man undrar vem som har prisat in rätt?

ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.