Stora penseln

Chartisterna har länge sagt att vi är i en sk. SECULAR BEAR MARKET. Det går inte att säga emot då både topparna från år 2000 och 2007 är högre än den vi såg i våras. De jämför gärna med 30-talet och 70-talet då vi hade liknaden tillstånd av flat börs, fast med intra rally som kunde vara under lång tid. Chartisterna är inne på att det skulle ta ca 15 år give and take att ta sig genom en SECULAR BEAR MARKET. Därefter skulle en SECULAR BULL MARKET inledas, i likhet med 1982-2000. Detta borde även tilltala de baissiga fundamentalisterna då de förmodigen tycker att någonstans kring 2015 har debt/gdp eller debt/income förmodligen kommit ner på mer aptitliga nivåer, som borgar för god tillväxt.

Nedan chart visar, nästan lite pinsamt, hur vi är i en triangel med fallande toppar och stigande bottnar, som förr eller senare kommer brytas… förhoppningsvis på ovan sidan och trigga ett rally. Säger den nåt var vi ska nu?

Njae, OM vi rullar in i en sämre konjunktur, med kraftigt fallande vinster som resultat, så är det min syn att vi ska ner och stämma av den stigande trendlinjen. Dit är det ca 30%. Nu tror jag ju inte på detta caset då jag tror på LTG… men jag säger OM.

Idag har vi retaracat ca 50% och uppgången från oktober2009-januari2011… så skulle det inte bli recession så är det tekniskt riggat för ett jävla rally på 6-12m sikt.

Men vi kan likförbaskat fortfarande vara i en SECULAT BEAR MARKET, vilket betyder att vi kanske längre fram ska stämma av stigande trendlinjen innan vi bryter ur triangeln. Omöjligt att säga!!!

Är en nedgång på 30% rimlig. Jämför man med vinst fallet under Tech bubblan och Lehman så landade det på ca 30%. Däremot har vi ingen värderingsbubbla idag, PE är på samma nivå som Lehman. Det tror inte jag kan bidra så mycket på nedsidan. Alltså gäller faktum. Antingen recession och vinstfall med 30%. Då ska trendlinjen testas…. alt kvarstår vinsterna och då ska marknaden upp med minst 25-30%, för då ska PE höjas från Lehman nivå till historiskt genomsnitt.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stora penseln

 1. Räntemarknaden skriver:

  Känns som en helgradering? Komplext resonemang för att beskriva att antingen går det upp eller så går det ned.

  Den stora frågan är istället: Vad gör du i portföljen? Ränta kontra aktier, viktning?

  • GaStan skriver:

   Det var inte mening att det skulle bli en åsikt kring vart börsen ska någonstans, utan främst ett resonemang kring secular bear market.

   Jag är fortsatt positiv på lång sikt, understött av fundamenta, men står utanför på kort sikt av tekniska skäl.

   Man kan även kalla det neutral, vilket är samma som att säga att jag inte vet. En neutral portfölj för mig består av ca hälften aktier och hälfen trygga tillgångar. OM fundamenta skulle göra mig besviken de närmaste veckorna så överväger jag att lämna aktiemarknaden helt. om marknaden däremot vänder upp och vi märker av en sentimentsförändring tillsammans med teknisk trendvändning, ja då kan jag tänka mig att helt övergå till aktier

   Jag tror på LTG, inte recession… Därför tror jag aktier kommet stå högre på sikt, MEN marknaden har också visat att, oavsett om jag får rätt eller inte, så kan börsen stå 25 pct lägre om två månader. Därför neutral, fifty fifty.

   Hoppas det klargjorde något

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.