Jag överväger starkt att gå över till SÄLJ

Ni som följt mig en tid vet att jag ligger Neutral sedan 1 augusti. Anledningen var att vi fick en förhållandevis pålitlig teknisk säljsignal. Fundamentalt var jag däremot positiv vilket var anledningen till att inte välja SÄLJ. Positv fundamentalt innebär inte positiv till konjunkturen utan positiv till att äga aktier ur ett fundamentalt perspektiv. Marknaden började tala om recession, medan jag hela tiden trott på LTG. Konjunkturen har därefter betett sig väldigt LTG, och jag skulle gärna vilja tro på LTG inför nästa år. Tyvärr tror jag recessionsrisken är påtaglig.

Innan vi betar av de fundamentala skälen vill jag kort redogörA för min syn på svenska börsen. På uppsidan har vi motståndet kring 1037-1050. Visst det är rätt stor sannolikhet att nån liten nyhet kan trigga ett rally upp dit, men sannolikheten att vi passerr denna nivå och fortsätter uppåt ser jag som helt obefintlig. På nersidan har vi det stora stödområdet 833-870. Jag känner mig väldigt säker på att vi ska göra en körare ner dit igen. Tidigare har jag dock sett det som omöjligt att passera denna nivå. Detta grundar sig i att vinsterna kan hållas hyggligt intakta, vilket är ett resultat av LTG. Nu tycker jag risken för recession har ökat påtagligt, vilket gör att vinstnivåerna är osäkra, vilket gör att vi kan bryta de här nivåerna och falla betydligt mer. Den begränsade uppsidan, och den stora och sannolika nedsidan gör risk reward klart oattraktiv.

Har vi fått några signaler om recession och kraftigt fallande vinster? Njae, datan i europa pekar på en måttlig recessionsrisk. Annars pekar datan fortfarande till stor del på LTG och därmed hyggliga vinster. Men det finns skäl att vara orolig,

USA. Höstens data har varit väldigt LTG och klart bättre än väntat. Framöver tror jag den får det svårt att överraksa positivt. Jag tror också det varit en del kortsiktiga lagereffekter vi sett under hösten. Privata sektorn är väldigt svag, men till skillnad från Europa, har staten varit duktig på att stimulera. Dels pennngpolitiskt genom QE och att man går ut och ”lovar”hålla nollränta fram tills 2013. Men även finanspolitiskt genom att tillåta stora budgetunderskott. Framöver är jag inte lika positv. Presidentval öppnar upp för att ta popularitetspoäng, vilket bla innebär att gå emot vad nuvarande makthavare vill. Detta kan göra politiken mindre stimulativ, vilket skulle vara skadligt i det här läget.

Säg att lagereffekten ebbar ut samtidgt som det börjar strula politiskt. Då lär ledande indikatorer vända ner igen, och troligtvis göra prognosmakarna besvikna. Detta triggar analytiker att ånya börja sänka eps prognoserna. Jag har läst att eps 2012e för spx ligger på ca 12 pct. Det känns högt. Fallet bromsades just av att datan varit bra på sistone. Kommer datan in sämre så lär den trigga nya nedrevideringar.

Europa. Sorgebarnet. Politikerna har haft ganska lång tid på sig nu att ta tag i de strukturella problemen. Men de envisas med åtgärder i form av nya pengat, och knappt det lyckas man få ihop. Det visar egentligen bara att den politiska kraften finns inte att komma rätta med problemen. Man kommer ta tag i dem den dagen när det inte finns nåt alternativ, och då är det för sent. Tyvärr måste jag säga. Jag hoppades länge på deras handlingskraft, kanske eurobond, kanske lite qe… Ja ni fattar. Pmi, som är sentimentsdata, pekar på recession på drygt -1 pct. Låt säga att det kommer ännu mer besvikelset från europa, vilket känns rätt troligt. Tja, då lär pmi gå ännu djupare, och därmed recessionen. Måste samtidigt notera att datan från Tyskland har faktiskt inye varit så risig på sistone, men det är tveksamt om det hjälper.

Kina. Tja datan har på sistone varit svag, förutom importen som var ok. Visst inflationen faller brant, vilket gör att PBoC kommer stimulera, men frågan är om effekten blir lika kaftfull den här gången? Jag är rädd att kina kanske inte blir det där dragloket vi har varit vana vid.

En annan grej som skrämmer mig är alla besparingspaket. Företag drar ner kostnaderna inte bara här hemma utan överallt. De gör de för att de fruktar sämre tider. Problemet är att det blir självuppfyllande.

En annan grej är centralbankernas räntor. De är redan låga. Tja bortsett från sveriges då. Men de fleta andras är. Det var dem inte sist vi gick in i en lågkonja. Det spelar roll. Inte för nyutgivningen av lån för man amortera i dåliga tider. Men folks lånekostnad gick ner. Det är stimulativt, och tyvärr kan man inte göra om samma sak.

Men visst finns det saker att göra. Bazookorna kan laddas. Fed kan lansera mer qe, kina har krut och politiskt kraftfulla verktyg, europa kan lansera eurobond, fixa räntan för krisländerna, mutualisera statsskulder…. Men ovan kräver betydligt sämre tider, och när det är ett faktum står börserna redan lägre.

Jag kan leva med en negång till gammla bottnar kring 860 om jag trodde helhjärtat på LTG och flat earnings. Nu när man börjar svikta är det jobbigare. Ett annat alternativ är att avvkta nästa ism samt china pmi för att få mer på fötterna. Ecri är också värt att följa. Samtidigt är uppsidan begränsad vilket får mig att undra vad det är att vänta på…. Samtidgt borde vix ta fart och us 10yrs bond dyka om vi ska krascha ordentligt, och de har varit ganska stabila. Som sagt, jag står och väger…..

Vad tycker ni kära läsare, är det någon aspekt som jag missar? Vad finns det för skäl stt tro att vi lyckas undvika recession? Eller ska vi helt enkelt bortse från bruset och fortsätta att tro på LTG?

Ps. Någon tänker säker, men värderingarna är låga och alternativinvesteringen, dvs räntan, är rekordlåg. Dessvärre är räntorna låga for a reason, det stöttar dessvärre inte aktier förrän konjunkturen tar fart, och där är vi inte. Dagens värdering är inte till stor hjälp om vinsterna faller med 30 pct, då gör kurserna också det… Och detta bara för att värderingarna ska vara oförändrade Ds.

Ps. Vad gäller det politiska resonemanget, läs gärna

http://www.affarsvarlden.se/hem/article3367394.ece

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Jag överväger starkt att gå över till SÄLJ

 1. fredde skriver:

  Bra inlägg! Några snabba reflektioner

  1. menar du att recessionsrisken är påtaglig i europa (inkl sverige) och/eller usa? jag har känslan att usa kommer klara sig från recession (=ltg), även om det verkar helt klart att europa inte gör det.. huvudorsaken är att fed trycker pengar medan ecb inte gör det samt att usa har en expansiv finanspolitik medan europa inte har någon finanspolitik alls.. en räddning för europa kan bli att när ecb närmar sig zero-bound så har de mandat för QE, vilket tar dom ur den idag ganska juridiskt tilltrasslade situationen

  2. kan usa klara sig undan recession även om det blir en djup recession i europa? jag tror/hoppas det…

  3. sverige är en liten öppen ekonomi – om usa kommer först ur krisen kan de snabbt vända här också, dock kanske inte samtidigt som det är djup recession i europa

  4. ska man tro på ecri handlar det nog om recession i både europa och usa – ECRI Recession Call Update (Bloomberg, 8 Dec 2011)
  http://www.businesscycle.com/news_events

  • GaStan skriver:

   1, konsensus just nu är svag recession i europa, och ltg i usa… Jag tror det finns risk att europa hamnar i svår recession och usa svag rec. Detta får cb och regeringar att agera vilket hjälper konjan, och därmed börserna. Men först kommer det gå ner….

   2, inte en chans

   3, sverige är direkt korrelerad med europa. Kanske klarar vi oss snäppet bättre pga låg public debt samt senska hushåll stimuleas när räntorna faller nästa år.

   4, de har trott på recession i usa länge… Men dem har inte facit heller.

   • Fredde skriver:

    jag tycker det låter som att du redan har bestämt dig; gå över till sälj — hela tepper win-win argumentationen verkar inte bita på dig 🙂

   • GaStan skriver:

    Hehe, jag vet

    Men självklart biter tepper resonemanget, bara den här gången kommer politikerna att avlossa sina bazookas när står i 650 typ…. Och då hade det ju varit nice och sålt på 950 så man har lite att handla för!

    Skulle de inte avlossas några bazookas, tja då har det aldrig varit risk för en djup recession, utan då är det LTG som gäller för hela slanten, och då lär inte börsen stäna under 860 heller….

    Varför jag tvekar handlar egentligen om att jag vill avvakta att ism/pmi/ifo genererar sälj signal… Vi får de…

 2. Roofert skriver:

  Fint skrivet. Tuff insikt.

  Det som talar mot ditt scenario är att jag ligger i björnar 😉

  Men ärligt, det finns mycket som talar för bearsidan, men hittills har det varit mycket varnande signaler och tecken, politiskt haveri, men ingen bank har kastat in handuken än, förutom mf global, inget land har defaultat rent formellt.

  Jag tycker att om björnsidan ska få vatten på sin kvarn så behöver det komma något konkret mycket snart, en händelse som går att peka på som skapar frossa inte bara zerohedgespekulationer.

  Många tecken men inget konkret som kan utlösa en större reaktion. Än.

  • GaStan skriver:

   Ännu är rätt ord….

   Vi får se hur pmi beter sig framöver….än så länge är den väldigt ltg, och blir det ltg är jag rädd att dina björn possar kanske inte blir den placering du tänkt dig!

   Det är sannerligen på det berömda nu….

   Enda trösten är att faller världskonjan ihop som en påse nötter som kommer det trigga bazookas som lyfter börserna…. Men från en lägre nivå än dagens såklart!

 3. Roofert skriver:

  Apropå ditt senaste inlägg så är jag innerligt trött på börsens eviga optimism (ignorence is bliss) och ständiga rallyn. Alla vill ha rally, cnbc, finansfolket och småspararna, de institutionella med antar jag även fast jag inte känner någon personligen. Alla vill ha bailouts trots att den typen av ekonomi skadar oss alla i det långa loppet.

  Jag handlar mer och mer valuta istället, räntemarknaden och valutamarknaden har reagerat bättre och tidigare mot fundamenta och korrelerat med riskbilden. Björnarna i omx såldes idag. Såna instrument sitter jag inte längre med än typ 30 dagar. Vill inte sitta på något då jag har semester heller. Det större målet är att ha krutet torrt ifall vi får en ny botten.

  Tror inte på något jättefall om inte en ”riktig” händelse av betydelse sker snart. Räcker inte med rykten och eventuella risker längre. Något konkret måste ske för att fyndköparna ska sluta köpa alla dippar och bli rädda istället för modiga annars är det 1050 snart igen.

 4. Roofert skriver:

  hehe, i mina öron räcker det men buy the dip sitter i ryggmärgen på de flesta. data pendlar ju också kring normalvärde. jag vill ha något konkret nu. lehman, derivatkaos större än mf global eller liknande vad som helst UTANFÖR grekland borde trigga nedåt annars är det upp igen snart. att bara sänka creditrating och hota med undergångsscenarios, misslyckade politiska möten är ju vardag numera. om det inte händer något snart så kommer det att tolkas som att recession var fel prognos (kortsiktigt), robotarna handlar oavsett, småsparare vill bara ha rally, politiker vill ha tid, chartists sitter och tittar på en gigantisk upponervänd head n shoulders och hoppas. de som bryr sig om fundamenta är 0,1%, det är ju därför man läser denna blogg som kontrast till skönhetstävlingen börsen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.