Handelsdata från Kina

I lördags presenterades handelsdata från kina. Den var senarelagd av oklara skäl. Kanske för att den var dålig. När man pratar om kina som globalt draglok tänker man gärna på importen som varit stark. Hela råvaruboomen har också starka kopplingar dit. Nu ser vi tecken på avmattning och det är inte konstigt att politiken anpassas därefter.

SHANGHAI (AP) — China’s exports slowed in November, data released Saturday showed, raising the likelihood of further measures from Beijing to help prop up faltering growth and offset slack demand in the U.S. and European markets.
Exports rose 13.8 percent to $174.5 billion in November, a decline from 15.9 percent growth in October, while China’s overall trade surplus plunged 35 percent from a year earlier, to $14.5 billion, Customs statistics said. Imports gained 22.1 percent to $159.9 billion, down from the previous month’s 28.7 percent rise.
Other November data showing inflation on the wane and growth in industrial production weakening have added to pressure on Beijing to loosen controls on credit and promote. The government has already begun what it calls ”fine tuning,” relaxing bank reserve requirements imposed to rein in excessive investment that was fueling inflation.
The data ”confirm our view that downside risks in the Chinese economy are rising,” the Australian bank ANZ said in a research note. But it said growth would remain near 9 percent — close to the 9.1 percent economic growth reported for the quarter that ended in September.
”The growth of China’s exports has dropped for three straight months, and this shows China is facing a risk of a decline in its foreign trade,” Zheng Yuesheng, chief of the statistics department of the General Administration of Customs, told state-run China Central Television.
On Friday, the powerful Politburo met and issued a statement confirming China’s commitment to keeping a ”prudent” monetary policy — intended to keep inflation in check — while adopting a ”pro-active” fiscal policy. Instead of the massive stimulus spending ordered in late 2008 to counter the global crisis, analysts say authorities are more likely to rely on tax cuts and administrative measures to help encourage more consumer spending.
But while Beijing strives to encourage more domestic demand and reduce its reliance on construction investment and exports to drive growth, it is also vowing to focus more on growing trade with emerging economies that are more dynamic than those in the U.S. and crisis stricken Europe.
”Under the current situation, (we) should consolidate traditional markets and actively open up emerging markets to help maintain the stable growth of foreign trade,” Zheng told CCTV.
Export growth has fallen steadily since hitting a peak of nearly 36 percent in March.
China’s monthly trade surplus with the 27-nation European Union, its biggest export market, narrowed to $11.8 billion in November from $13 billion in October as countries that use the euro common currency struggled to contain their sovereign debt crisis.
The touchy trade surplus with the United States also narrowed slightly from the month before to US$19.45 billion in November, as persistent high U.S. unemployment sapped consumer demand.
Despite the impact of the European debt crisis and U.S. unemployment on demand for Chinese goods, other economies are looking to relatively strong China to help drive global demand, though its high trade surplus means fewer of the gains are shared with other countries.
China’s import strength is a boon to exporters of iron ore and other commodities such as Australia and Brazil, Asian suppliers of industrial components, and Western producers of factory equipment and consumer goods.
China’s trade surpluses with its major Western export markets often are larger than its global surplus because it runs large deficits with suppliers of oil and other raw materials.
___
Online:
General Administration of Customs of China (in Chinese): http://www.customs.gov.cn

Den här veckan blir rätt lugn. Från usa har vi lagging hard data i form av Ip och Retail sales. Viktigare är nästan datan från kina i form av M2 och nyutgivna lån.

Still Neutral, but not so hsppy. Min issue är att earnings prognoserna för 2012 fortfarande visar på hygglig tillväxt. I en LTG miljö, som Jag fortfarande tror på, lär de snarare vara flat. Detta faktum kan sätta press på kurserna.

Jag tycker inte heller att EU har visat att de har musklerna att lösa krisen, därför är risken stor att all optimism riskerar att bli kortvarig! Men det mest allvarliga med att de inte klarar av att lösa den är dagens prognoser över europas tillväxt på mellan noll och minus ett. Ponera att den här prognosen är alltför positiv och europa är på väg mot en djup lågkonjunktur. Tja, då är det synnerligen ett globalt problem.

Som sagt, jag är fortsatt Neutral. Och jag är nästan helt säker på att vi kommer testa gamla lows från hösen igen…. Men det är ju fortfarande inom trading range och således gäller neutral. Bryter vi lows så är target botten, eller strax däröver, från 08/09. Men vill börsen ner dit så Prisar den in svår recession med kraftiga vinstfall som konsekvens, och det är inget jag tror på ännu.

Ps. Det finns ett scenario som flera i branschen tror på. Det
är att pmi kommer vika ner ordentligt överallt samtidgt som börserna faller brant förbi gammla bottnar. Detta skrämmer skiten ur politiker och centralbankschefer som agerar med bazooka, och då vänder börserna upp, från nya lägre nivåer. Detta är inte omöjligt. Ds

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.