Snart helg

OMX stängde precis sista gapet. Frågan är om det här räcker eller vi ska testa förra botten på 1054 också? På måndag har vi IFO. Kommer nog riktas en del fokus på den efter den svaga PMI flashen!

Se nedan video som beskriver CS Wilmots optimistiska outlook för 2012.

https://www.credit-suisse.com/videobroadcast/player/?pid=Db9cU_m_ujNxAJ7OFoISE_wfI1m_6ZI5

CS Baissar Bonds nu för tiden! De tror att obligationsräntorna kommer börja stiga. Vad innebär detta? Är det positivt eller negativt. Vad är korrelationen med aktier. Tyvärr finns det inget straight answer. Före 1998 så betydde stigande räntor, fallande aktier. Ungefär som det är i EM idag. Dvs när räntorna går upp så blir 1, alternativ avkastingen till aktier högre 2, diskonteringsräntan högre och 3 högre räntorn sätter press på tillväxt (då befintliga lån blir dyrare och nya mindre attraktiva) osv. Men de senaste 15 åren har inte detta samband fungerat i DM marknader. Då är det snarare att stigande räntor, helst från en låg nivå, betyder stark konjunktur, bra vinstutveckling och bra börs. Fallande räntor från hög nivå betyder motsatsen, dvs fallande börs. Alltså tvärtom mot vad det varit förrut. Men betyder inte de gamla skolboksreglerna något? Jovisst. Börserna ser ut att tappa momentum när räntorna gått upp med 150 punkter i genomsnitt. När 10-åringen passerar 3,5% så brukar också börsen ta en paus. Att börsen har gjort detta tror inte jag enkom beror på räntan, utan vid de tidpunkterna brukar även konjunkturen ebbe ut, vinstmomentum avtar och centralbankerna börjar tala om åtstramning.

Men för att summera, så länge som den amerikanska 10 åringen stiger, men inte är över 3,5%, så förväntas det vara positivt för aktier.

http://www.marketwatch.com/investing/bond/10_YEAR

som ni vet är jag inte så fundamentalt positiv, men jag måste erkänna att räntorna kan stiga något mer, av den enkla anledningen att de varit lagging hittills. Något som tillhör ovanligheten!

CS har en modell över vad 10 åringen ”borde” vara. Den bygger på ISM New order, Core CPI samt 3m T-bill. Den pekar på fair value på 3,5%. Sen ska man inte glömma bort att FED manipulerar marknaden med sina köp.

MEN, de är trots sin pessimism kring bonds, och därmed optimism kring aktier, NEGATIVA till cyclicals. Varför? Jo för de har en tendens att gå dåligt när räntorna stiger, särskilt om de har outperformat innnan räntorna började stiga…. ungeför som nu!

Personligen tror jag att om vi ska få mer aktiehausse så lär den komma inom banker.

CS varnar också för direktavkastande aktier, då de ser relativt sämre ut mot räntan när den stiger. MEn även där verkar en del vara inprisat, och 10 åringen ska kunna stiga mot 3%, utan att de framstår som direkt oattraktiva!

Tittar man på enskilda marknader så är det framförallt Japan du ska när US rates stiger. Även Indien brukar gå bra! UK och Brazil går dåligt

Däremot om CS har fel, att räntemarknaden faktiskt har varit LEADING och SMARTARE den här gången, och datan börjar komma in sämre från USA, vinsterna faller mer än tänkt, nya problem i Europa, Kina ser ut att växa under 7%…. tja då är det aktier som ska falla och bonds ligga stilla. I det fallet ser Dividends aktier inte så dyra ut, relativt resten av marknaden! och ur detta fallet ska du även dumpa samtliga cyclicals i din portfölj illa kvickt!

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.