Dagens skörd

När jag började handla med aktier i mitten på 90-talet ryktes jag väldigt lätt med i svängningarna och avkastnningen blev därefter. Jag minns särskilt under Asien krisen så pratade jag med en betydligt mer erfaren kollega. Jag sa till honom, Vi måste sälja, ALLA säljer, det kommer gå åt helvete. Han svarade; Säljer verkligen alla? Hur många köpta aktier finns det för varje såld aktie. Detta låter så jäkla självklart men många missar detta faktum att när tidningarna skriver Haussiga artiklar att man ska ha akter, och att alla smarta sitter på aktier…. så måste det ju finnas en säljare någonstans… någon som sålt aktier till den som äger aktierna idag. Slogans som; Marknaden var ner då alla vräkte ut aktier, och marknaden rallade då köparna rensade marknaden på aktier, får en att tro att det bara är en one-man show.

Vad är då smart money? Tja, i efterhand är det lätt att säga. Det är alla dem som sålde på toppen, när man fick intrycket att alla bara köper, eller de som köpte på botten, när man fick intrycket att alla bara säljer. Sen om det är samma personer som både köper på botten och säljer på toppen, eller om det är samma personer som köper/säljer vid rätt tillfäller om och om igen, eller om de som gick in/ur marknaden vid rätt tillfälle inte hoppar på/av igen vid fel tillfälle… det är en annan story. En sak är helt säker, det har inte funnits, eller kommer att finnas någon person som över tiden hela tiden har rätt i varje skede!!! Den enda trösten är att det kan bli rätt bra avkastning ändå… även om man har fel ibland!

Men har man en väl utvecklad strategi, som man följer oavset vad, då borde risken att falla för börspsykologin vara mindre. Därmed inte sagt att avkastningen måste bli radikalt bättre.

Tror ni den här killen rycks med av marknadssentimentet?

http://www.affarsvarlden.se/hem/bank_finans/article3427932.ece

Veckan bjuder på lite blandad data. Chicago på fredag är viktigt. Nästa vecka är avgörande.

Tyska IFO kom precis in!

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg till 109,8 i mars, jämfört med 109,6 föregående månad, rapporterar Bloomberg News. Väntat var 109,7.

Index över förväntningarna om framtiden steg till 102,7 i mars från 102,3 föregående månad, väntat var 102,6. Index över det aktuella läget sjönk till 117,4 i mars från 117,5 föregående månad, väntat var 117,0.

Spreden mellan nuläge och framtiden gick från 15,2 till 14,7. Den här spreaden är fortfarande historiskt hög och bör tids nog konvergera.

Summarsumarum. Det var nog många som trodde att nuläges datan skulle pysa ihop mer än vad den gjorde, och därmed sätta press på huvudsiffran. Men jag måste säga att den är relativt starkt. Särskilt relativt German PMI new order, eller den Tyska orderingången.

Slut på rekyl, och dags för ny attacker uppåt? Inte omöjligt. Vi håller ju på med en tekniskt toppformation, där senaste toppen kändes konstig och ofullständig. 1154 +/- 5p eller 1183 +/- 5p känns mycket bättre!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.