Dagens skörd

Sentimentet svänger till följd av att Europa bailar spanska banker med EUR100mdr. Spanska banker är landets achilleshäl, inte statsfinanserna, så det är väl bra antar jag. Men samtidigt är inte grundproblemet löst, dvs att arbetslösheten stiger till följd av svag tillväxt, vilket på sikt sätter press på statsfinanserna… i ett läge där finansiärerna kräver att landet sparar. Men i dagens kris blir man glad för det lilla…. marknaden behöver inte tro på högkonjunktur för att gå upp. Det räcker med att undvika systemkollaps och bibehållna vinster!

Europas vilja att baila banker lättvindigt kan sprida sig, till exempelvis Italien. Man vill undvika en Europeisk Lehman till varje pris helt enkelt!

Val på söndag i Grekland, kommer de att lyckas med bilda regering den här gången? Kommer den regeringen vilja stanna kvar i Eurosamarbetet och samarbeta med fordringsägarna? Grekland är ingen avgörande ekonomi, men ett urträde ur Eurosamarbetet lär inte tas emot väl av marknaden, och jag vill inte äga aktier om de kraschar, jag vill äga aktier som går upp. Svårare är det inte 🙂

Tekniskt har det svängt med sentimentet. Stänger OMX över 1000, och helst noterar en ny topp (dvs över 1008), så är det ju tekniskt positivt, och kan mycket väl fortsätta mot 1030-1035. På nedsidan har vi ett gap på 957. Men TA är svårt när sentimentet svänger så pass kraftigt. Detta gör att de falska signalerna avlöser varandra. Hittills har det lönat sig att köpa när allt ser mörkt ut och tvärtom! Vad gäller SPX ska den helst stänga över 1335…. frågan alla ställer sig om det var en fint, och därmed botten vi såg i förra veckan, eller det var början på nåt värre, och dagens styrka ska utnyttjas till att sälja? En sak är säker, chartister träffar inte botten. Därför bottnar sätts i en svag trend, och då har de svårt att vara positiva. Nej tyvärr är det så att chartister kommer säga KÖP en bra bit högre upp. Tyvärr är alternativet, att fånga fallande kniven, inte mycket bättre heller! Det kanske bara känns bättre just för tillfället att köpa när marknaden är svag, å andra sidan försvinner den känslan snabbt om marknaden noterar nya bottnar en vecka senare!

Nu över till det viktiga!

I förra veckan sänkte Kinas centralbank räntan för första gången på 4 år…. MÄKTIGT och VIKTIGT!!! Det är alltmer uppenbart att de agerar stimulativt… och i den miljön brukar EM outperforma DM efter ett tag. Så här skriver CS;

This is the first rate cut in China since Dec 2008. We believe that such a cut is largely symbolic. The interest rate that matters is the unofficial rate (such as the curb lending rate, interbank rate in the Pearl River delta etc) and these unofficial rates have already fallen substantially (e.g. the Pearl River Inter-Bank lending rate has halved, the yield of the debt of developers is 5% lower than its November peak).

Official interest rates are likely to be disproportionately influenced by the all-powerful nine person Standing Committee (and up to now there has been a split post-Bo) while RRR cuts could be decided more unilaterally so the official interest rate cut might suggest more of a go ahead for pro-growth policies. In addition there has been a lot of other stimuli as our economist Dong Tao and mining analysts highlight (a 27% yoy increase in central government spending, Chinese infrastructure projects up to 250 in April from 150 average in February and March with the NDRC stepping up their approvals, social housing announcements in the last week of RmB 98bn compared to RmB 153bn over all of 2011, Hunan province announcing a series of measures to support housing demand including discounted mortgages and reduced government fees, the end of the ban on bank lending to local governments, the introduction of auto subsidies and for energy efficient appliances).

The real surprise to us is that the deposit rate has been cut when deposit growth is already the lowest on record (and the low deposit growth must require a rise in the real cost of deposits and thus the real cost of capital ultimately).

We suspect that this rate and deposit cut indicates that underlying inflation is going to fall a lot more than people expect (recall China PMI prices paid was down 10pts at a time when corporate selling prices are already falling). Additionally, we agree with our economists that underlying loan demand is the real problem and clearly the authorities do not want to re-ignite the housing bubble (as late as 14th March, Premier Wen was quoted in the FT as highlighting that house prices were ‘far, far from a reasonable level’ and in the middle of May, the Minister of Housing, Zhang Xiaohong, re-iterated this point).

If this stimulus is going to be effective, we want to see it coming through in the lending numbers, electricity consumption and to some extent the PMIs.

Currently, our economists project three more cuts in RRR and think this lending rate cut is a one-off action.

Sen har det kommit en hel radda viktig Kina data;

China CPI 3,0% YoY mot väntat 3,2 och föreg 3,4… mycket bra ur stim synpunkt
Chian PPI -1,4 YoY mot väntat -1,1 och föreg -0,7.. fortfarande Disinflationary

CPI YoY

Industriproduktion 9,6% YoY mot väntat 9,9 och föreg 9,3..ok
Retail sales 13,8% YoY mot väntat 14,3 och föreg 14,1…ok

Exports 15,3% mot väntat 6,8 och föreg 4,9….mycket bra!
Imports 12,7% mot väntat 5,0 och föreg 0,3… mycket bra!

Endast exporten till Europa ökade med 3,4%, vilket var den bästa siffran sedan januari. Det tackar vi för!!!

FAI 20,1% YoY mot väntat 20,0 och föreg 20,2… ok
Nya lån 793mdr mot väntat 720 och föreg 682… mycket bra
Loangrowth 15,7% mot väntat 15,5 och föreg 15,4.. ok
M2 13,2% YoY mot väntat 13,0 och föreg 12,8… skönt att den inte försämras.

Med tanke på stimulus politiken borde inte ovan fyra försämras framöver. Detta är positivt!

På det hela taget är jag nöjd!

Marknadens reaktion har varit positiv sedan datan kommit, men troligtvis handlar det mer om Europa och sentiment än Data och ekonomisk verklighet.

I veckan har vi Industriproduktion i EZ, US Retail sales samt US PPI på onsdag, US CPI på torsdag samt Empire FED index, US IP och Michigan på fredag. Börserna lär trots detta styras av Europa!

Stay tuned!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dagens skörd

 1. fredde skriver:

  Hussman: ”By our analysis, the U.S. economy is presently entering a recession. Not next year; not later this year; but now.”
  http://hussmanfunds.com/wmc/wmc120611.htm

  • GaStan skriver:

   Såg det, han och Ecri har ju gått hand i hand. Men även om de får rätt så spelar de marginell roll om inte q2 rapporterna kommer visa på kraftig vinstförändring YoY

  • GaStan skriver:

   Kollade precis konsensus estimaten i Reuters för US GDP 2Q12

   De låg på

   median 2,0
   medel 2,1
   låg 1,0
   hög 3,3

   Skulle BNP komma in negativt… ja du!!! Då ligger marknaden rejält fel i sina estimat.

   I så fall vill jag revidera mitt tidigare statement att det inte spelar nån roll…. för det gör det!

   Inte för att siffran just under kvartalet är dålig, utan att den LEDER TILL NEDREVIDERINGAR av kommande kvartal. Det är negativt ur börssynpunkt.

   Men att den skulle komma in på minus, istället för 2,0% verkar smått otroligt. Det finns för mycket månadsdata, som retailsales och IP osv, som guidar BNP siffran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.