Ett år går snabbt

Idag är det exakt ett år sedan jag blev fundamentalt negativ till aktier, och har sedan dess inte ändrat den uppfattningen. Den tekniska/taktiska analysen har varit mer fladdrig, åt det positiva hållet.

https://kortsikt.com/2013/10/22/tack-for-kaffet-salj/

Hur har det betalat sig? Tja index är upp 3% sedan dess. Å andra sidan har OMX handlats på 1424 (9%) som högst, vilket inträffade för en månad sedan, och 1246 som lägst (-4%), vilket inträffade för en vecka sedan. Lägger man tillbaks utdelningarna som betalades ut i våras försämras datan med ytterligare 3-4%. Så för att summera, det var ett rätt dåligt beslut. Bra hade varit om vi haft en sättning på 15-20%, som gjorde att man blev positiv och gått in. Men det är inte super dåligt i den bemärkelsen att vi handlas 20% högre. Men visst, jag är inte nöjd. Man hoppar ju av för att kunna köpa på sig billigt, och det har inte gått! Punkt!

För egen del kan jag även tycka det är intressant att se vad analysen byggde på, och  hur rätt man haft. Jag vill dock understryka att hur rätt man än har i sin analys så är det helt oviktigt om man inte lyckats tjäna pengar. Jag skulle hellre ha fel hela tiden om allt, samtidigt som jag hade flax med markettajming etc och tjänade pengar. Ni fattar!

Jag skrev:

Jag ansåg att börsen var dyr, baserat på de vinstförväntningar som låg till grund. Det var korrekt, den har bara blivit dyrare.

Jag trodde att konjan skulle stärkas, men kanske inte så mycket som marknaden hoppades på. Det var helrätt, USA hade sin vargavinter som drog ner tillväxten, men Europa har verkligen gått trögare än många hoppats på. Även tillväxtmarknader är en besvikelse.

Suprpriseindex har gått rätt dåligt överallt bortsett från USA, som de senaste 6 månaderna varit riktigt stark.

Vinstrevideringarna har inte kunnat driva kurserna globalt sett.

För att summera, analysen var inte så tokig, men nedgången uteblev.

MS pratar om Yellen ser strukturella problem bland amerikanska hushåll…. jag förstår henne. På sikt kommer de rika att beskattas. Tro mig!

http://linkback.morganstanley.com/web/sendlink/webapp/BMServlet?file=jtdc655e-3p2o-g000-af18-d8d3855ab600&store=0&d=1&user=k0zitbgsl7yo-0&__gda__=1539984223_6ee498650ef9d1095372e8e896120536#0021&k0zitbgsl7yo-2&1539984223_9d9b607ad92f8c59a7419dea68006f3d&0011&k0zitbgsl7yo-1&1539984223_0de1667f3bb8a99465efc38201be431f

Avslutningsvis, var står vi rent tekniskt? Börsen tuffar på bra. Vi har ett motstånd kring 1350, ytterligare en utbudsnivå kring 1360 och slutligen ett gap på 1365. Det viktiga är egentligen inte VAR vi vänder ner, utan ATT vi vänder ner och sätter en NY lägre topp. Så länge som den nya toppen inte är forcerad gäller SELL on strength. Passeras den vid senare tillfälle så tar vi raska steg mot en ny approach och BUY on dips. Den tiden den sorgen. Vid kommande rekyl kommer 1310 nivån, som tidigare var motstånd, bli intressant. Håller den så ökar faktiskt risken att 1246 var botten. Passeras 1310 så lär det bli nya turer söderöver. Jag siktar fortfarande på 1200, men det är marknaden som bestämmer….. såklart!!! Sell on Strength!

En kollega till mig var av annan åsikt. Han menade att så här långt upp i en börscykel blir det oftast fladdrigt och svårtolkat, gärna med högre toppar och lägre bottnar samtidigt. Som han sa, jag skulle inte bli ett dugg förvånad om börsen gick till 1450 och satte en ny topp, som födde fram optimism, för att därefter vända ner och gå mot 1200, och föda fram pessimism… och därmed tvinga många att göra riktigt dåliga affärer, och de allra flesta riktigt förvirrade…. det enda jag kan kontra med är: Ta gärna position, men använd SL!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.