Dagens skörd

Fr Mfg Flash PMI kom in på 43,9 mot väntat 44,3 och fg 43,9.. fortsatt svagt
Fr Service Flash PMI kom in på 41,9 mot väntat 44,0 och fg 43,7… sämre och en fortsatt svag nivå
Fr Composite Flash PMI kom in på 42,1 mot fg 43,1… sämre och låg nivå.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen.. varför är det inte fler som lyfter fram problemen i Frankrike. Det går riktigt knaggligt. Cypern är ju totalt ointressant i jämförelse.

De Mfg Flash PMI kom in på 48,9 mot väntat 50,5 och fg 50,3.. svagt
De Service Flash PMI kom in på 51,6 mot väntat 55,0 och fg 54,7… sicket tapp, frågan är vad som ligger bakom och om det påverkar jobben? Samtidigt är nivån fortsatt ok. Men det är kanske början på nåt värre?
De Composite Flash PMI kom in på 51,0 mot fg 53,3…. en försämring helt enkelt.

Det är lätt att ryckas med men vi måste ha en nykter bild. Tolkningen får inte bli att Tyskland var i en högkonja men ska nu in lågkonja. Den korrekta tolkningen är att Tyskland uppvisat svag tillväxt (till skillnad från svag recession i resten av EZ), och datan pekar på att vi kan förvänta oss att tillväxten FÖRBLIR svag. Jag tror inte marknaden väntade sig att EZ skulle se sunkig ut samtidigt som tillväxten accelererade kvartal efter kvartal i Tyskland. Relativt sett går det fortfarande bättre för Tyskland. Men servicedatan är svag, och jag undrar vad som kan ligga bakom. IFO imorgon ger också viss vägledning.

Tysklands välmående är viktigt, men främst för förtroendet. Stark tillväxt i Tyskland har inte visat sig ge ringar på vatten i resten av EZ. Tillväxten smittar inte av sig. Däremot är ett starkt Tyskland viktigt för marknaden förtroende för ECB och EZ. EZ siffror som handelsbalans, budgetbalans, statsskuld, BNP tillväxt etc ser bra ut pga av Tyskland ingår. Lyfter man ut Tyskland ser det jävligt risigt ut. Att Tyskarna dessutom blir lidande via sina kopplingar till ECB etc om EZ går åt helvete gör att marknaden ändå hoppas på att EZ kommer överleva. Att marknaden lyssnar på Draghi, har också att göra att Tyskland står bakom. Utan Tyskland faller förtroendet. Om Tyskland, oavsett anledning, skulle gå in i djupare recession (vilket datan INTE pekar på) så skapar detta ökad arbetslöshet som gör folket pissed off. Då åker Merkel ut och vi riskerar få en ny politik. Det är detta marknaden kan bli rädd för… men vi är inte där än!

Värt att notera är att sysselsättningsdatan häromdagen inte var fy skam….

också värt att notera är att DAX är ned 0,9% idag… säger lite om vad som ligger i priserna och marknadens förväntningar. NEJ, man tror inte på ekonomernas tillväxtprognoser för landet i år. Nolltillväxt i linje med övriga Europa, politik som är fortsatt tillväxthämnande, status Que… det är vad som ligger i korten!

EZ Mfg Flash PMI kom in på 46,6 mot väntat 48,2 och fg 47,9… sämre, och i fel riktning
EZ Service Flash PMI kom in på 46,5 mot väntat 48,2 och fg 47,9… sämre, och i fel riktning
EZ Composite Flash PMI kom in på 46,5 mot väntat 48,2 och fg 47,9.. sämre, och i fel riktning

Okej, jag tror INTE att marknaden förväntar sig att EZ ska återgå till någon högkonjunktur. DÄREMOT tror jag det kan ha funnits en del förhoppningar om att vi sett BOTTEN. Ska det fortsätta söderöver? Vet ej, men det är klart att det är trevligare med en stigande siffra. Ser man till hur politiken, både penning och finans politiskt, så borde egentligen INGEN tro på att tillväxt och förbättring bara ska komma från ingenstans. Tvärtom!!! Nivåmässigt indikerar datan inget nytt…. fortsatt svag recession i Europa, det lär inte förändras radikalt med dagens politik. Hur Bryssel har hanterat Cypern frågan har visat att vi inte kan förvänta oss någon förändring heller på den fronten!

Slutligen något positivt!

HSBC China Mfg Flash PMI kom in på 51,7 mot fg 50,4… ingen kioskvältare… men rätt riktning!

Senare idag har vi US Flash PMI och Philly Fed.. stay tuned!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.