Dagens skörd – och en teknisk säljsignal!

Marknaden har varit riktigt nervig inför NFP siffran… och så kom den!

88k mot väntat 200k och fg 268 (uppreviderad fr 236)… stark upprevidering, men skit i det… den här var fruktansvärt dålig!!!

Private NFP kom in på 95k mot väntat 209 och fg 254.. även den dålig.

Det här var uselt helt enkelt!!!!! Utan att veta tror jag det handlar om kommande skattehöjningar.. företag och hushåll har blivit försiktiga. Det hade jag också blivit om Borg hade sagt samma sak. Då är det inte konstigt att man väntar något med att köpa den där bilen man tittat på, eller väntar att anställa den där nya säljaren!

Sen går det ju alltid att filosofera. Säg att hushåll och företag om några månader skulle inse att ”det här var ju inte så farligt”… ja då kommer datan komma tillbaks, då den här säljaren kommer anställas, och bilen köpas. Beslutet var ju bara uppskjutet….

Det finns även andra saker att lyfta fram. Först en negativ. Arbetslöshetssiffran km in bättre på 7,6%, men det handlar mer om att personer försvinner från arbetsstyrkan (nämnaren) än att det skapas jobb. Participation rate ligger på 63,6%.. det lägsta sedan 1978!!!! Men positivt är att aggregerade working hours ökade med 0,3%, dvs (employment X working hours). Vad handlar detta om? Jo de som har jobb, fick jobba mer under månaden, dvs de hade förhoppningsvis mer att göra. Men istället för att nyanställa, så fick de som har jobb knega lite hårdare. Utan löneökning vill säga. Detta talar ju för att aktiviteten i ekonomin är på uppåtgående, men att budgetåtstramningarna fick folk att ”temporärt” hålla igen med nyanställningar…

Man kan fråga sig varför VIX inte ligger på 20, samtidigt som 10-åringen dippar till 1,68% ?

Som ni vet har jag leget NEUTRALT, baserat på en tekniskt positiv syn, fast negativ fundamentalt. Nu stoppar jag ur mig tekniskt (igen!!!) och blir negativ. Således är jag NAEGATIV totalt sett.

Tekniskt har det varit hattigt, jag hoppade av kring 1200, då jag sedan en tid hade target 1200-1220. Men sen hoppade jag på igen kring 1210 för att trenden ÄNDÅ VAR POSITIV. Det var fel, som vanligt :-(. Nu har vi fått tekniska säljsignaler som pekar på att vi ska ner till 1100-1120, med target kring FIB50% och Gapet 1114. Visst roadbump kring 1156. Ska man sälja NU. Omöjligt att säga såklart, kanske kommer det en studs, kanske inte. Kanske ska man sälja hälften nu och hälften sen.. jag vet inte.

Skulle det bli en rekyl nu så är vi även säsongmässigt i en svag period… april och maj brukar inte vara kul!!! Givet pengarna som runnit in aktier (och oblisar) ut från cash… så finns det ju att ta av!

Namnlös1600

En liten tröst är att den här rekylen sannolikt är ett utmärkt KÖPLÄGE! Innan året är slut finns goda chanser att vi når 1300-1320, men det kräver också att konjan tar fart igen under 2H13.

Datan som kommit in i veckan har varit svag!!!

ADP kom in på 158k mot väntat 200k, och fg 237 (uppreviderad fr 198k)… indikerar svag NFP

US ISM Non-Mfg kom in på 54,4 mot väntat 55,8 och fg 56,0.. sämre än väntat fast ok nivå
Employment kom in på 53,3 mot fg 57,2.. det oroar

Challenger kom in på 49,2k mot fg 55,4k… not too bad

Joblesclaims, veckodata, 385k mot väntat 350 och fg 357… not good

Från europa kom också data

Arbetslösheten kom in på 12%… förvisso inte leading då det är tröghet i Europeiska anställningar tack vare tajta anställningsskydd, men ändå, det återger ändå sjukdomsbilden!

EZ Service PMI kom in på 46,4 mot flash 46,5 och fg 47,9.. inline och fel riktning
EZ Composite PMI kom in på 46,5 mot flash 46,5 och fg 47,9.. inline
Sysselsättningskomponenten i Composite var förvisso den högsta sedan juni -12. Ni kanske kommer ihåg exportsiffrorna från Kina för nån vecka sedan? Europa var starkt. Ok, Europa is sick, men det finns greenshots för den som letar!

De Service PMI kom in på 50,9 mot flash 51,6 fg 54,7.. svagt
De Composite PMI kom in på 50,6 mot flash 51,0 och fg 53,3.. svagt

I linje med IFO avtar Tysklands greatness… men det ska också sägas att Biz expectations komponenten var stark… greenshot?

Fr Service PMI kom in på 41,3 mot flash 41,9 och fg 43,7.. 4 års lägsta!!!
Fr Composite PMI kom in på 41,9 mot flash 42,1 och fg 43,1.. ajajaj

Jag tror det kan smälla i Slovenien närsomhelst… och sen vete fasen om det inte händer nåt i Frankrike innan året är slut… Ser ju inte bra ut! Men är det total darkness som krävs för att politikerna ska kunna fatta de beslut som krävs måntro?

Slutligen i Kina, HSBC Service PMI kom in på 54,3 mot fg 52,1… multiyear high, hallelujah. Nationella indexet steg till 55,6 från fg 54,5. Verkar som om regeringen fortfarande kan styra landet i den riktningen de vill. Dvs motarbeta inflation och fastighetspriser. Fast få igång servicesektorn, bibehålla ok reallöner och på sikt stärka medelklassen så de kan bli ett hälsosamt konsumtionssamhälle! Trots den fina datan faller börsen… verkar som om marknaden trots allt är mer orolig för ett svagt USA, och dess inverkan på exporten, än något annat!

Soros har varit med förr.

For 25 years Japan was dying a slow death and now they woke up,” he told CNBC. ”The fascinating thing is that in Europe the austerity programme is actually leading the eurozone into exactly the same policy that Japan is now trying to escape.”

”The slow death was self-inficted in Japan and the austerity that is now prevailing in Europe is also self-inflicted. The task of macroeconomics is to avoid avoidable mistakes and there are so many of them that it is very important to udnerstand it. The consequences for people’s lives are very far-reaching.”

He said examples of ”avoidable mistakes” included ”unused resources”.

”If you have deleveraging and deflationary conditions then you have unemployment and also unused capital. People are afraid, they sit on their money and put their money in their mattresses instead of investing it,” he said.

He argued that a way out of these conditions could be found by combining monetary – quantitative easing – and fiscal policy, ”Japan is trying to escape after 25 years of slow death from a policy that Europe has just now adopted. They are moving in opposite directions – Japan is trying to escape and Europe is just starting. I think it’s a mistake in that way and it could avoid what’s ahead. What’s avoidable should be avoided.”

Mr Soros was speaking after Japan launched a daring monetary experiment to double the amount of money in circulation over two years, pumping about $1.4 trillion into the economy in an attempt to jump-start growth.

He said he would use a speech next week to ”put forward a way to escape [Europe’s situation]” which was ”in some ways similar to what Japan is doing now”.

However, he cautioned: ”What Japan is doing right now is actually quite dangerous because they are doing it after 25 years of just simply accumulating deficits and not getting the economy growing.

”If what they are doing gets something started, they may not be able to stop it. If the yen starts to fall, which it has done, and people in Japan realise that it is liable to continue and want to put their money abroad. Then the fall may become like an avalanche.”

Vad ska man säga, jag kan bara hålla med!

Trevlig helg!

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.