Dagens skörd

CS skriver idag; 54% of SPX co´s have reported. Revs tracking 143bp behind of ests. Earnings tracking 466bp ahead of ests. Ganska intressant hur fel man legat, både på resultaten och försäljningen. Makro har guidat ganska rätt vad gäller svagare Revs och det är frågan om den inte borde skruvas ner ytterligare, åtminstone för 2Q13. Vinsterna är en annan femma, men det är klart positivt att den negativa kostnadstrycket från insatsvaror/råvaror verkar gynna marginalerna, liksom att man är fortsatt jäkligt duktig på att hålla i kostnaderna, vilket kanske inte är särskilt svårt när man nästan har negativ reallöneutveckling…

Ovan ger oss två, gamla, läxor;

1, att tyda makro kan ge oss en vink om fart konjunkturen är på väg, och vetskapen om styrkan i konjunkturen gör att vi kan pricka ganska rätt hur Aggregerade Revenues ska komma in… men att därifrån gå vidare och pricka vinsterna är betydligt svårare. Alltså dra gärna paralleller mellan ISM och Revenues, men inte ISM och vinster

2, Börsen diskonterar INTE framtida makro, inte heller konjunktur eller Revenues. Den diskonterar vinster! Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Om någon kunde garantera att vinsterna stiger med 10% om året de närmaste 10 åren, så hade jag skitit i om ISM så hade gått till 20… börsen hade gått ganska hyggligt, Believe me! Sen ska det ju tilläggas att det över tiden finns en stark koppling mellan Revenues och Vinster, som är rätt logisk.

Tittar man framåt nåt kvartal ser jag ingen anledning till varför råvarupriserna eller lönerna ska förändras radikalt till det sämre och därmed försämra marginalerna. Det finns ingen anledning för Revenues att revideras särskilt positivt heller. Å andra sidan om konjan tar fart under 2H13 så borde det ge genomslag på Revenue revisions, vilket borde gynna vinsterna. Det är inte förrän i nästa skede, som konjan sätter press på löner och råvaror. Det finns ju även ett mer negativt scenario där konjan inte vänder upp under 2H13, och vi får fortsatta negativa Revs revisions, vilket lever till omvänd Op lev och sämre marginaler (dvs när Sales sjunker snabbare än cost)… men det är inget jag skissar efter i nuläget trots att jag är fundamentalt negativ.

Hursomhelst, nedan chart visar hur real bnp korrelerar rätt väl med real sales, vilket är fullt logiskt. Så det är inte så konstigt att man fått skruva ner omsättningsprognoserna

untitled12584

Det är också intressant att se hur SPX praktiskt taget struntat i dålig makro på sistone… frågan är hur länge detta kan pågå? Dels handlar det om att vinstrevideringarna varit ok, och dels förväntningar på centralbankerna. Men vad händer när 1q13 är avklarade? Nej, det gäller nog att makro börjar komma in bättre än väntat för att det inte ska bli tråkigt… det värsta är att det finns inte så mycket som pekar på att det ska bli så mycket bättre förrän om någon månad. Frågan är vad börsen då väljer att prisa in??

untitled122584

Det här chartet är rätt bra.. man får lite perspektiv. När man ser detta tycker jag två saker ser rätt självklara ut… det första är att Revenues är på en låg nivå och behövs, trots en svag privat sektor, normaliseras… typ från 17 till 19%?

Det andra är hur excessive spending är. Samtidigt ser ni också hur cykliskt framförallt spending, men även Revenues är. Jag trodde det var tvärtom. Nåväl, spending är ju rätt självklart att man borde ta ner, men detta är en känslig puck då det till stor del är denna som hjälpt den amerikanska konjan. Detta är the big MEN, det är förmodligen väldigt svårt att cutta göra om privata sektorn inte lyfter. Visst är det så, att de underskotten man kört de senaste åren är en delförklaring till de goda vinsterna i privata sektorn, och till varför arbetslösheten inte är ännu högre. För att vinsterna inte ska försvinna, och arbetslösheten stiga, så behöver den privata sektorn kompensera för det bortfall den statliga lämnar efter sig. Give and take. En stark privatsektor får vi om vi har högre aggregerade real inkomster, vilket kommer ur jobbskapande och högre real löner. Men för att det ska hända så ska företagen vilja anställa i ännu större utsträckning, och för att det ska hända vill de se stigande efterfrågan på sina varor och tjänster, och det får vi antagligen inte förrän husmarknaden repat sig ytterligare… denna är alltså KEY!

wmc130304b

Trevlig kväll!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.