Inköpschefsindex

Har kommit en del

Tyska Non Mfg PMI kom in på 52,8 mot väntat 52,4 och fg 52,4.. bra
Franska motsvarigheten 48,9 mot väntat 47,7 och fg 47,7…bra
EC 50,7 mot väntat 51,0 och fg 51,0… sådär
EC Composite PMI 51,5 mot väntat 51,7 och fg 51,7…ok

Från Kina kom Service PMI in på 50,1 mot väntat 50,2 och fg 47,7.. bra
HSBC motsvarighet 52,8 mot fg 51,3

I usa kom US Mfg PMI in på 53,1 mot väntat 54,0 och fg 53,9.. hmm sådär

SEn kom stora ISM.

Mfg ISM kom in på 55,7 mot väntat 54,0 och fg 55,4… ojoj vad starkt, högsta på två år
New order kom in på 63,2… även den sjuukt stark. Spreaden mellan New order och Inventories stärktes även den!! Prices vände också upp, är det dags för inflationsförväntningarna att börja resa sig, äntligen, i takt med att förväntningarna om tillväxt gör det?

På det hela taget en stark skörd, särskilt ISM. Men marknadens reaktion vad jävligt måttlig. Visst, US Recovery är gryymt konsensus nu… det kommer vi inte ifrån. Min gissning är att det ligger lite i korten nu att datan ska vara bra, och att det finns en rädsla att trycket i data maskinen kanske inte har så mycket kvar att ge, därför vågar man inte riktigt handla på det.

En annan aspekt kan vara att datan inte spelar så stor roll när FEDs policy beslut är det enda man bryr sig om. Nu vill man helt enkelt BARA veta om de ska dra ner på bond köp eller ej… allt annat är sekundärt. Visst jobbsiffran kan få viss effekt, men i så fall bara för att vi vet att FED tittar på den!

För att reptera, varför är FED exit så viktigt. Jo, marknadens enkla tolkning är… innan var det QE, då steg priserna på aktier och obligationer. Ska dem ta bort det, ja då måste det ju gå ner. Jag hävdar att det på kort sikt kanske är så, men på medellång sikt är tillväxten det kritiska, åtminstone för aktier. Dvs får vi stigande realräntor är det ett problem, är dem flat, tja då gör det inte så mycket om de nominella stiger. Det enda som kompenserar för högre räntor, är alltså ännu högre tillväxt, särskilt vinsttillväxt. Det är därför som vi historiskt i DM marknader har kunnat ha stigande räntor och stigande börskurser… frågan är om det blir så även denna gång?

Massa jobbdata de närmaste dagarna, ADP, Challenger och ISM Service (employment komponent) på tordag och Grand Final på fredag då NFP kommer. Den 17/18 september är det FED möte!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.