Snart helg!

Nästa onsdag är det dags för FED att annonsera sina avsikter för QE, dvs månatliga kör av Trs bonds och MBS, och det lär sätta sin prägel på räntorna, och indirekt alla andra tillgångsslag. Givet att räntorna faktiskt rört sig uppåt de senaste månaderna, så är det min tolkning att marknaden faktiskt förväntar sig tapering av framförallt Trs Bonds. Från 45mdr i månaden till… ja den som det visste, 25 kanske?

Saxat från CS på morgonen:

I thought treasury’s move may support equities, but was more of a factor of today’s auction – saw weaker demand for UST’s $13bn 30year bond auction….drew a yield of 3.823%, highest since July 2011 – bid-to-cover was 2.11, lowest since August 2011 (ave has been 2.51). 10y yield moved back to 2.90%.

Ja, när FED förväntas dra sig tillbaks som köpare från andrahandsmarknaden, så är det ganska naturligt att intresset, allt annat lika, svalnar vid Trs auktioner. Frågan är hur mycket som är taget, och hur mycket är kvar?

Obama kämpar med budgetunderskottet som de flesta tänker är skatte intäkter minus gov spending. Men har du en statsskuld på 100% av BNP så är varje procents fördyring av den en direkt merkostnad för budgeten. Nu är större delen av räntan för statskulden redan spikad, men det som förfaller re-finansieras till dagens högre räntor. Ovanpå detta har du det vanliga underskottet, dvs primary deficit, som ska finansieras till dagens högre räntor.

Men jag vill ändå tro på buy the rumour sell the facts teorin. Dvs när FED annonserade att man skulle dra sig ur marknaden i maj i år, då började dem som sitter på bonds att tänka, ajaj då kommer ju räntorna att stiga och priset på mina bonds att gå ner. Bättre att sälja idag…. alltså började dem sälja varpå räntorna steg. Om FED nu annonserar att man verkligen ska göra det, då tror jag dem som är kortsiktiga redan sålt sina bonds, och dem som köpt eller sitter kvar ändå hade tänkt sitta till förfall. Alltså finns det goda chanser att säljarna avtar så smått nu, och därmed kan räntorna falla tillbaks något. I nästa steg, handlar det om tillväxten i den amerikanska ekonomin och styrräntor. De kan, och kommer nog, få räntorna att röra sig uppåt igen. Men på kort sikt finns goda chanser att räntorna faller tillbaks något. Time will tell.

På datafronten har Kina varit i fokus;

CPI kom in på 2,6% YoY mot väntat 2,6 och fg 2,7… ser lugnt ut
PPI kom in på -1,6 mot -1,7 väntat och fg -2,3.. ser också rätt ok ut

IP kom in på 10,4% YoY mot väntat 9,9 och fg 9,7.. nåt bättre
Retail kom in på 13,4 mot väntat 13,3 och fg 13,2.. ok

FAI kom in på 20,3 mot väntat 20,2 och fg 20,1.. ok
Nya lån kom in på 711 mot väntat 730 och fg 700..ok
M2 kom in på 14,7 mot väntat 14,6 och fg 14,5..ok

Känns inte som en någon kioskvältare, men det är på marginalen bättre.

Tekniskt fortsätter Stockholm att tuffa på, gamla toppen på 1266 bröts och det flaggar för att vi ska nå 1296-1325, som är ett target jag haft en tid. Vi får se om vi orkar nå dit. Vi har gap på 1251 och 1197 som bör täppas någon gång, men det kan ta tid. Vi får helt enkelt se hur marknaden beter sig efter FEDs beslut.

Vi är ju ganska kortsiktiga här, det är ju lite bloggens uppgift, men ser man i det längre perspektivet räknar inte marknaden med några räntehöjningar nästa år, däremot under 2015 så har det hänt mycket sedan i maj. Om två år kan vi nog ganska lätt konstatera att 2014 blev året man plockade bort QE, och 2015 blev året man började höja räntorna. Det är bara att rätta sig i ledet. Frågan är vad som händer med tillväxten, och från ett aktieperspektiv, vinsttillväxten. Det är nämligen den som kommer avgöra var börserna handlas om 2 år. För USAs del tror jag inte så värst mycket på multipelexpansion, utan det är just vinsttillväxten som blir avgörande. Däremot finns det andra marknader, som inte är så värst populära just nu, som kan erbjuda en hel del multipelexpansion… mer om det en annan gång.

Namnlös1681

och nej, man sitter inte och väntar på tapering utan försäljningarna av bonds har pågått ett tag..

Namnlös1682

Trevlig helg!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Snart helg!

 1. Fredde skriver:

  Bloomberg: Sweden’s Banks Face Extra Buffer as Private Debt Hits Record

  Sweden’s financial watchdog said banks in the largest Nordic economy will probably need to hold extra capital to reflect households’ record debt burdens.

  That means a countercyclical buffer that’s yet to be calculated for Nordea Bank AB, Swedbank AB (SWEDA), SEB AB (SEBA) and Svenska Handelsbanken AB (SHBA) may stay above zero for “several years,” said Martin Andersson, director general of the Swedish Financial Supervisory Authority.

  “It has been seen as another fine-tuning instrument for the economic cycle, but that’s never been the intention and that wouldn’t be a good way to use it,” Andersson said yesterday in an interview in Stockholm. “It’s about dealing with a credit cycle that’s much longer.” The FSA isn’t planning to adjust the buffer “particularly often,” he said.

  Sweden’s government last month unveiled the biggest clampdown on banks since November 2011, when it told lenders to target some of the world’s toughest capital standards. Banks now face an even higher core Tier 1 minimum capital requirement than the 12 percent of risk-weighted assets due to take effect in 2015 as Sweden plans to expand its use of countercyclical buffers to ensure there’s no upper limit to capital levels.

  Protecting Taxpayers

  The nation is stepping up efforts to rein in its financial industry even after banks built up some of Europe’s biggest capital buffers. Financial Markets Minister Peter Norman has argued the measures are needed to protect taxpayers from an industry that’s grown to four times the size of Sweden’s $540 billion economy.

  Andersson said the FSA will try to keep the countercyclical buffer steady to help banks plan ahead.

  “You can’t, from one month to another, change capital requirements for the banks,” he said. “It would be very difficult for them to operate in an environment where things bounce up and down. They may then position themselves a bit over” the current minimum capital requirement “and stay there and you will then have defeated the whole purpose of the countercyclical buffer.”

  The FSA will work closely with a financial stability council, whose work the government last month proposed should be formalized, before deciding on the buffer, Andersson said. Apart from the FSA the council consists of the finance ministry, the debt office and the central bank.

  Starting Point

  The drive to ensure banks have adequate capital follows continued growth in household borrowing. The central bank estimates private debt will reach 177 percent of disposable incomes by 2015, the highest level ever in Sweden.

  “If one is worried that growth in household debt is too high, then it’s reasonable that the starting point” for a countercyclical buffer “won’t be zero,” Andersson said.

  Sweden’s FSA in October 2010 capped mortgages at 85 percent of a property’s value. While that measure helped slow credit growth to 4.5 percent last year from above 10 percent between 2004 and 2008, the pace of borrowing has started to accelerate again. Household credit growth picked up to 4.8 percent in July from 4.7 percent from June and May and 4.6 percent in April even as the economy slumped 0.2 percent in the second quarter.

  Andersson said earlier this week the FSA will consider forcing households to amortize their mortgages if the pace of borrowing becomes unsustainable.

  140 Years

  An FSA report in March showed it takes Swedes 140 years on average to repay their home loans. Only 40 percent of borrowers with mortgages smaller than 75 percent of their property’s value actually pay down their debt, according to the report.

  For now, Swedish household credit growth is still “at a level that’s fairly well balanced in relation to the development of disposable incomes,” Andersson said.

  Should private debt continue to rise, the most logical step for the FSA would be to set a threshold “a bit below 75 percent” of a property’s value, forcing households to amortize all debt that exceeds that level, he said.

  The Swedish Bankers’ Association already recommends that lenders force mortgage holders to amortize debt above 75 percent of a property’s value. Banks have done well in following the association’s advice, Andersson said.

  This year, the Swedish FSA started requiring banks to raise risk weights on their mortgage assets to 15 percent from as low as 5 percent previously.

  Stefan Ingves, governor of the central bank and chairman of the Basel Committee on Banking Supervision, said yesterday banks in Sweden remain “highly leveraged” even though capital relative to risk-weighted assets is high. Riksbank Deputy Governor Per Jansson the same day joined Ingves in urging banks to raise mortgage risk weights further.

  Sweden should consider introducing a leverage ratio — a measure of capital relative to total assets — before international standards are set, Ingves said yesterday.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.