Oj!

Db skriver

EUR/USD: 1.3455
UST 10y: 2.785
USD/TRY: 1.9685

– no Fed taper – dovish surprise – equities ripping – S&P500 +1% – hits an all-time high.. USD falling… Bond yields falling.

Statement – looks more dovish
– economic activity ”moderate” (”from modest” -a slight downgrade)
– warning of tightening fiscal conditions.

Forecasts:
– trimming 2013/14 GDP forecasts (not unexpected).. PCE/Unemployment largely in-line.
– 2016 forecasts – gdp 2.5-3.3%, unemployment 5.4-5.9%, PCE 1.7-2.0%
– first interest rate hike in 2015 – in-line

What’s the next? October is a one-day meeting (unless the Chairman informs us otherwise), so the probability probably shifts to December as the first taper.

Cs skriver

BREAKING NEWS: FOMC Refrains from Tapering; Not Clear When It Will Start

The Federal Open Market Committee did not alter the pace of its asset purchases today. The Committee announced that it will continue purchasing $85 billion in assets each month – $40bn in MBS and $45bn in Treasury debt. This was clearly not in line with market expectations, which centered on a $10bn taper.

“Taking into account the extent of federal fiscal retrenchment, the Committee sees the improvement in economic activity and labor market conditions since it began its asset purchase program a year ago as consistent with growing underlying strength in the broader economy. However, the Committee decided to await more evidence that progress will be sustained before adjusting the pace of its purchases.”

The FOMC took out the line that it is “prepared to increase or reduce the pace of its purchases.” Rather, it focused on conditions under which it would taper, thereby re-introducing a bias to taper in the future.

“In judging when to moderate the pace of asset purchases, the Committee will, at its coming meetings, assess whether incoming information continues to support the Committee’s expectation of ongoing improvement in labor market conditions and inflation moving back toward its longer-run objective. Asset purchases are not on a preset course, and the Committee’s decisions about their pace will remain contingent on the Committee’s economic outlook as well as its assessment of the likely efficacy and costs of such purchases.”

The Committee did not change the paragraph on thresholds at all. It simply restated the economic conditions it deems consistent with exceptionally low rates – a 6.5% or higher unemployment rate, 2.5% or lower one- to two-year ahead inflation projections, and well-anchored longer-term inflation expectations. Yet, in his press conference, Bernanke explained that if inflation remains low, the Fed’s first rate hike may well not come until the unemployment rate is below 6.5%.

Today’s post-meeting announcements included updated FOMC economic projections:

FOMC members’ unemployment rate forecasts are of particular interest, given this statistic’s multiple moving parts. Note that 2016 now includes an unemployment rate forecast range that intersects with the Committee’s estimates of the long-run natural rate, or NAIRU. Yet the Committee sees the fed funds rate target around 1.75% at the end of 2016, far below an estimated neutral rate of about 4.0%.

The straightforward implication of today’s surprise FOMC “no action” announcement is that the Bernanke Fed wants to stay easy. It has a not-so-straightforward implication which is that it’s not clear how much we should pay attention to Fed pronouncements.

In the spirit of “watch what they do, not what they say,” it’s hard to know what to make of the repeated and nearly universal references by Fed officials to taper. When push came to shove, those words didn’t carry the day. It seems that relatively small shortfalls in hard data like jobs, retail sales, and housing activity — combined with a rise in mortgage rates — deflected the Fed from action that had otherwise been elaborately telegraphed. The markets might well now conclude that the purchase program will persisit at current levels at least beyound the October FOMC meeting and possibly beyond the end of 2013. That makes the mid-2014 termination date the Fed had earlier signaled seem less likely to be realized also.

Vad ska man säga, fed känner sig inte helt säkra! Vill de se månadsdata som NFP över 200 och stigande inflation först.. Kanske det! Hursomhelst detta var inte vad marknaden hade väntat sig och 10 åringen föll med 30 punkter!!! Ska bli intressant att se vad våra bostadsobligationer reagerar imorgon, då det nämligen är dem som styr våra bolåneräntor.

http://www.riksbank.se/sv/Rantor-och-valutakurser/Sok-rantor-och-valutakurser/

Aktier då, det är lite konstigt för den tidigare kopplingen som innebär att när Fed kör qe, dvs köper bonds, drivs räntorna ner och tvingar alla andra att köpa annat i jakten på avkastning. Aktier och obligationer gick upp. Men nu på sistone har räntor gått upp, rätt mycket faktiskt, i marknadens tro att fed ska sluta köpa bonds. Varför föll inte aktier? Jo därför att aktier även drivs av tillväxtkomponenten, och där har den mesta makro och tillväxtdatan, och fed s symbolik att de tar bort qe för de tror på ekonomin, varit stöttande. De stigande räntorna har varit underordnade.

Nu sjönk räntorna idag, det är bra för aktier.

Tillväxt då? Tja, frågar ni mig är datan på en supportive nivå, men momentum har avtagit på sistone. Står ex ism new orders för en urtoppning inom kort, eller har den mer att ge. nahb är på en hög nivå, men har lite fastnat. Vad händer med vinstrevideringarna under 3q13?

Vad är symbol värdet från FED, kommer marknaden börjar tolka det som ”vet FED nåt som inte vi vet”, vi kanske är naiva i vår syn på återhämtning och den datan vi tittar på kanske inte så guidande. ELLER tänker marknaden, korkade FED, jobb och inflation i all sin ära, men företagen går hyfsat och vi är inte så rädda för konjunkturens inverkan på vinster kommande 12 månader.

Aktiers utveckling kommer alltså, återigen, styras av balansen mellan lägre räntor (något som är bra)och förväntad vinsttillväxt (som för tillfälligt är ok och därigenom supportive, men som är ytterst bräckligt)… Det är svårt.

Vad gäller omx tror jag att man ska börja ta sig en rejäl funderare kring 1300-1321 nivån ur ett fundamentalt perspektiv, det tänker jag göra. Risken är nämligen stor att detta är lite av en ”kissa i brallan”-effekt, där det just nu känns varmt och skönt för att makro är stark och räntorna faller, men där man i nästa steg inser att värderingarna på sina håll är rätt höga och utsikterna, eller snarare marginal effekten av utsikterna, kanske inte har så mycket mer att ge…

Imorgon får vi iallafall en pigg start, där gissningsvis marknader med stort underskott i bytesbalansen (som är beroende av utländsk finansiering och har drabbats när US räntor stiger) som Turkiet och Indien samt råvaruproducerande länder som ex Ryssland kommer att gå starkt. Men även räntefonder som köper statspapper i Tillväxtmarknader borde gå bra relativt sett.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.