Till alla med bolån med rörlig ränta

Sedan i våras har räntorna på långa löptider stigit ganska rejält. Men har sedan någon vecka toppat ur och efter FEDs besked igår fortsatte de ner. Vissa spekulerar i att FED ska påbörja tapering i december, andra menar att vad FED ska göra är ännu mer osäkert nu än tidigare. De amerikanska 2 resp 5 åringen är nere på nivåer som rådde under sommaren.

Det är inte otroligt om svenska räntor kommer göra det också. Det finns alltså ett mkt starkt samband mellan räntorna på svenska och amerikanska statspapper. Det finns även en stark koppling mellan svenska statspapper och svenska bostadsobligationer. Slutligen finns det en stark koppling mellan bostadsobligationer och de räntorna bankerna erbjuder.

Nedan charts visar 2 åringen och 5 åringen. De glidande medelvärdena är på 20 arbetsdagar, dvs en månad, och det är oftast på den nivån bankerna befinner sig, med ett påslag naturligtvis.

Namnlös1683

Namnlös1684

Om räntorna kommer spegla det som händer i USA, även denna gång borde de ha toppat ur och kan komma att bli lägre under hösten. Med tanke på att det egentligen bara är en tidsfråga innan FED kommer dra undan QE, börja höja räntorna under 2015 och på sikt banta balansräkningen så kan vi kallt räkna med högre räntor.

Kan man då binda en 5 åring på 3,5% och en 3 åring på 2,9%, och få en genomsnittlig löptid på 4 år på 3,2%…. så är det inget man kommer behöva ångra. Särskilt inte när den rörliga är ca2,8% idag. Den lilla premien kan ätas upp i ett rasande tempo närmaste året.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Till alla med bolån med rörlig ränta

  1. fredde skriver:

    Buffett: Hard time findings things to buy
    http://www.cnbc.com/id/101048419

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.