Grattis på 5 års dagen

Idag är det 5 år sedan börserna globalt, mätt som MSCI World, bottnade efter dryga 21 månaders nedgång i spåren av finanskrisen.

Kan konstatera att MSCI World inkl utdelningar i SEK är upp med 90% sedan dess, eller med ca 14% om året. Inte dåligt! Sverige är upp, mätt som SIX PRX (dvs återinvesterade utdelningar osv) med 161%, eller med 21% om året. Helt otroligt eller hur?

Det får en att tro att man inte behöver besvära sig över investera utanför rikets gränser. Det är inte riktigt sant. Från toppen sommaren 2007 fram till botten gick nämligen SIX PRX ner med 57% (Nov-08), samtidigt som MSCI World föll med 43% (mars -09). Det kanske inte låter så mycket men tänk att du satt med under båda perioderna;

World: 100*(-43%) * (+90%)= 108,3
Sverige: 100* (-57%) * (+161%) = 112

Inte så stor skillnad faktiskt!!! Detta är alltså under en period av nästan 7 ÅR. Vad jag försöker säga är att om du är en riskavert investerare med stort fokus på absolutavkastning, så är det dumt att inom din aktie exponering bara ha Svenska aktier. Särskilt när du är negativ till marknaden så är det inte fel att diversifiera. Det är inte otänkbart att Stockholm kommer att uppvisa beta 1,3 i nedgången…

En annan intressant iakttagelse är om man går in på Morningstar och väljer den breda kategorin Aktiefonder, som består av 1,878 fonder, så är de i genomsnitt upp 83% senaste 5 åren. Det är ju rätt ironiskt för det är global avkastningen minus förvaltningsarvode på ett ungefär. Aktiefonder som grupp, föga förvånande, går alltså som index, rensat för avgifter.

Vet ni vilken fond som var bäst av alla de här fonderna? Just det, Didners småbolagsfond. Killarna där är jätteduktiga och de är förmodligen en av Sveriges skickligaste småbolagsförvaltare. Men hur tror ni den fonden kommer gå om MSCI World går ner med 15% (och Sverige går ner med 20%)????? Bättre eller sämre?

Jag bara menar att man ska vara noga med att välja förvaltare, men man ska också lägga tid på vilken typ av fond man har inom sin aktieexponering, och viktigast av allt, hur mycket aktieexponering man ska ha…

Namnlös1773

Den fina avkastningen gör det också rätt ironiskt då fonder som investerat i obligationer och fonder som har en strategi att kombinera olika tillgångsslag varit väldigt populära. Men om man ska se det rent krasst, så borde folk egentligen bara haft Avanza Zero i byrålådan…. och nu när man så smått börjat tro på framtiden så överväger många att sälja sina räntefonder som de tycker de gjort en fin affär på och istället öka aktievikten… detta i läge där man kanske inte bör ha något avdera.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.