Högre räntor att vänta?

Efter fredagens jobb siffra är det fler som känner sig säkra på att jobben kommer att accelerera ytterligare. Det medför att löneinflationen troligtvis också kommer att öka ytterligare, från att ha bottnat ur för ett år sedan. Skeptikerna tror att den inte kommer göra det då participation rate kommer öka, samtidigt är det mycket som pekar på att dem har fel då den rekord höga ratio till stor del förklaras av demografiska faktorer. Hursomhelst skulle löneinflationen kunna leta sig upp mot 3,5-4%.

Chartet nedan visar CPI och löneinflation. Top line CPI är väldigt volatil och ingen bra mätare. Då är Core PCE och core CPI bättre. Givet att lönerna stiger så är det inte omöjligt att core PCE går från dagens 1,1% till 2% samt core CPI från dagens 1,6% till 2,5%. Dvs en ökning med ca 100 punkter.

Om detta blir verklighet så tror jag att både kort-som långräntor kommer stiga med ungefär detsamma, samt att FED har svårt att inte agera, eller åtminstone ändra språket till att man är beredd att börja höja räntorna….

Namnlös1774

Namnlös1775

Namnlös1776

Namnlös1777<a

Namnlös1778

Jag tyckte reaktionen i fredags var intressant… först steg marknaden inledningsvis på den starka siffran… sen tvärvände det ner efter att räntorna börjat ta fart. Sen på kvällen får man ändå säga att USA stängde rätt starkt trots allt.

Vad handlar detta om… tja, stigande räntor innebär förluster för dem som sitter på bonds. Alltså vill man kortsiktigt sälja dem, och köpa aktier, vars tillväxutsikter ser bra ut. Samtidigt är högre räntor dåligt för själva aktievärderingen, då framtida vinster diskonteras med en ny högre ränta, och alternativinvesteringen ser bättre ut, tack vare den högre räntan. Det är en svår balans, och korrelaionen mellan dem båda är inte att lita på. Dock tror jag börserna går dåligt om räntorna stiger väsentligt, om inte vinstrevideringarna hänger med, dvs att räntorna stiger mer pga tapering och tuffare penningpolitik, än att förväntningarna om tillväxt blir bättre. Det är själva knäckfrågan…kommer räntorna att stiga pga tillväxt eller förändrad penningpolitik… vilket ger frågan för aktier, vinstrevidering vs ränta.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.