Normalisering

DB resonerar lite kring hur hög den amerikanska styrräntan borde bli vid en normalisering.

GEP: Where is the neutral fed funds rate?

Klicka för att komma åt DB_GEP_2014-07-24_GDPBD00000267928.pdf

De slår fast att FED har rätt i att räntorna kommer vara låga länge. Men det hindrar dem inte att normaliseras då FED återgår till en mer konventionell penning politik.

Det stora kopplingen är ränta-inflation-tillväxt.

Jag är stark anhängare av strukturellt låg tillväxt i usa de kommande 5, kanske 10 åren. Dvs den genomsnittliga tillväxten lär ligga mellan 2-3%.

Anledningen är FRÄMST två:

1. Till skillnad från tidigare kommer man köra en hyfsat balanserad budget. Detta då statakulden inte tillåts växa mer och FED successivt bantar sin balansräkning. Ingen expansiv finanspolitik som tidigare alltså. Huvudregeln är att budgetunderskottet inte kan vara större än tillväxten (för då växer public debt/GDP). Växer man med 2-3% i snitt så kan inte budgetunderskottet vara större än 2-3%. Eftersom räntekostnaderna på statsskulden ligger på ca 2-3%, så betyder det att Primary Budget måste vara balanserad. Det tror jag inte blir några problem att hålla sig till… men det blir som sagt inte stimulativt.

2. Amerikanska hushåll skulder sett till inkomster har kommit ner till bra nivåer. Men ur ett historiskt perspektiv är den hög. Så den resan kan de inte göra om. Hushåll som inte tar lån håller tillbaks tillväxt.

(3). Detta är egentligen inte en punkt utan mer som en konsekvens av 1 och 2. Om vare sig stat eller hushåll är expansiva så kommer inte heller bolag vara det. De anställer och investerar inte över efterfråge nivån. Åtminstone på nationell nivå.

Enligt DB så har styräntan legat på mellan 50-80% av real tillväxt. Det skulle betyda att styrantan borde ligga mellan 1% och 2,5%, givet 2-3% tillväxt.

Jag tror att inflationen kommer ligga mellan 2-3%. Oftare 2 än 3%.

Detta tillsammans pekar på att styrräntan i ett normaliseringsläge snarare borde gå mot 2%. Inte 3-3,5% som Db är inne på. Deras beräkning anser jag bygger för mycket på historiken.

Om vi har styrräntan på 2%, så lär 2 åringen ligga på 2-3% (från dagens 0,5%)och 10-åringen på 4-5% (från dagens 2,5).

Hursomhelst så innebär en normalisering av styrräntan väsentligt högre ränta än dagens.

Tittar man till datan borde den kommit för länge sedan, men Fed vill ha både livrem och hängslen, och verkar vara okej med att vara behind the curve denna gång. Jag förstår dem till viss del. Att ligga ahead of the curve kan bli dyrare, minst sagt.

Tajmingmässigt är det omöjligt att svara på men jag tror att när de väl börjar höja så kommer 100 punkter gå av bara farten. Ytterligare 100 punkter kommer kanske bli mer utdraget.

Vad innebär detta för svenska bolåneräntor. Ta 3 månaders till exempel.

Idag ligger den på 2,4% i snitt. Med 50 punkters rabatt och 30% ränteavdrag så landar den på 1,33%

Om USA höjer 100 punkter lär den gå till:

3,4%, som med samma övning ovan blir 2,03%. En uppgång på 53% av månadskostnaden.

Höjder de med 200 punkter sett på sikt, ja då lär boräntan gå till:

4,4%, eller 2,73%. En höjning med 105%.

Min magkänsla säger att den första uppgången kommer kännas men kommer gå bra. Den andra uppgången kommer svida ordentligt och få konsekvenser för svensk ekonomi.

Jag har räknat med att ränteavdraget ligger kvar, och det är kanske någon som reagerar på detta. Men jag är tämligen säker på att ingen regering vågar ta bort detta under ovan scenario. Det hade varit väldigt förödande.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Normalisering

  1. Birkastan skriver:

    Makroanalys när den är som bäst. Glad sommar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.