Alla är inte negativa

Jag får många frågor varför marknaden inte vänder ner när ”alla” är så negativa. Samma tongångar hörs på twitter. Jag delar inte den synen. Jag vill hävda motsatsen, de flesta är faktiskt rätt positiva.

Jag vill härleda detta ur att alla aktier och obligationer ägs av någon hela tiden, och det är snarare priset som återger hur marknaden ser på framtiden.

Ser man till SPX så handlas den till PE19 vilket inte är särskilt negativt. Om man tänker sig att fair value är ett riskpremie på c3% så ger det en implicit långränta på 2%. Mot idag 3,7% för US10yrs. Inte heller det tycker jag är så negativt utan rätt positivt. Om man tittar på US10yrs under perioden 2009-2019 så var 2% en högst normal ränta som högst förenlig med en låginflationsmiljö med moderat tillväxt. Det är vad marknaden alltså prisar in. Moderat tillväxt, låg inflation. Det är rätt positivt när man tänker på att dysterkvistar som jag föreställer sig recession och låg inflation, eller god tillväxt fast med sticky inflation. Marknaden är positiv.

Yieldkurvan är negativ, och man brukar slarvigt säga att räntemarknaden flaggar upp för recession. Det är riktigt att den inverterar i god före recession. Men om man lyfter ut beståndsdelarna så ligger korträntorna ungefär där styräntorna ligger, och de brukar dyka när inflaitonen står inför dörren, och strax innan centralbankerna tvingas sänka. Det har dom inte gjort, för att de inte har haft någon anledning att göra det. Datan är stark till ljummen, beroende på vad man tittar på. Inte svag i allafall.

Den långa räntan US10yrs ligger på 3,70%. Det är inte lågt. Under 2009-2019 pendlade den runt 2% med toppar runt 3%. Den prisar in låg tillväxt och låg inflation, men inte recession.

ALLA är inte negativa. Jag skulle säga att marknaden, dvs de som ligger med positioner, är positiv och ser framför sig lite lägre tillväxt och låg inflation. De ser framför sig en värld där FED successivt kan sänka ner mot 2% utan att det påverkar vinsterna.

De som sålt har ju gjort det för att de antingen tror på väsentligt lägre vinster (recession), där bla jag ingår. Men även dom som tror att inflationen är sticky och att vi får väääääänta länge på räntesänkningar. Men det är vi som sålt, och står utanför. De som ligger kvar tror på nåt annat.

Sen kan man alltid diskutera vem som kommer att få rätt. Men ingen har facit i den diskussionen.

Att säga att alla är negativa, och det borde gå ner, är helt enkelt felaktigt. Sen har vi sentimentet som styr mer korsiktigt. VIX handlas under 20 säger allt. Det säger att det är inte många som är rädda där ute. De är inte beredda att betala ett högt pris för att köpa skydd.

Så jag skulle vilja konstatera att marknaden ÄR positiv, medan jag tror att marknaden har fel, för att jag är negativ. Ni vet varför.

Rent tekniskt är vi inne i en svag period, och det skulle inte förvåna mig om det vänder ner vilken dag som helst. OPEX är bakom oss, dollarn är stark, säsongsmässigt svag period. Jag är dyster men vi har inte fått några klara signaler ännu!

Stora inst ligger antingen neutrala eller underviktade aktier, och driver inte på vare sig upp eller nedgång. Inst agerar ofta väldigt contrarian, då de antingen har en fundamental syn där svag marknad alt annat lika är billig marknad och tvärtom. Eller handlar taktiskt, dvs viktar automatiskt ner aktier när de går starkt, och köper lågrisk, och viktar upp när de faller. Hedgefonder är rätt blankade, och tenderar att stänga sina positioner på positiv data för rädsla av förluster, vilket driver marknaden uppåt. Retail hänger med så länge dom inte blir rädda. De är snarare motsatsen till Inst och agerar mer i linje med Momentum. Det behöver komma nåt oväntat, som vänder ner marknaden, som gör Retail rädda. Då faller NDX 10% på ett nafs, och då tror jag varken Hedgefonder eller Inst är beredda att köpa i första taget. Så då får vi en marknad utan stora köpare, och då går det som regel fort. Men ”NÄR” det är den stora frågan. Den stora svarta svanen är om Inst skulle börja köpa aktier igen. Men för detta krävs lägre räntor (dvs tydlig guidning av FED att de tänker sänka mot bakgrund av lägre inflation) SAMTIDIGT som vinstförväntningarna ligger kvar eller ökar. Rent makro mässigt skulle vi behöva se lönetakten rör sig ner mot 0,0-0,2% i månadstakt (timlöner NFP) under några månader samtidigt som ISM håller sig mellan 50-60. För mig en omöjlig kombo… men visst, allt kan hända! (och händer ibland)

I veckan har vi inget livsavgörande. Flash PMIs är viktigast, Core PCE samt Michigan. Samt om vi får några signaler från FED om de verkligen kommer pausa höjningarna.

Ha en fin vecka!

—————– tisdag

Dollarn stärktes från 1,11eur till 1,08 senaste två veckorna samtidigt som börsen varit stark. Frågan är vad som är nästa rörelse. Fortsätter dollarn att vara stark, antingen genom att fortsätta ner mot 1,05 eller bara ligga kvar där den är, så tror jag vi står inför en rörelse ner på börsen, typ 10%. Detta skulle också lira med att det är hög tid för årets vinnare Large Tech att ta en paus och mean reverta ner igen. (Typ Apple bryter ner), svagt säsongsmönster, hög värdering och att det är US Retail dumb money som köpt denna marknad tillsammans med företagens återköpsprogram, och att Cykliskt och övriga redan börjat ”visa vägen” mot recessions trejden. Alernativet är att Dollarn vara gjort en studs i sin trend, och väldigt snart utmanar 1,11eur igen. Detta skulle innebära att Large Tech börjar konsolidera samtidigt som allt annat (laggards) börja resa sig igen och gå starkt. Inte mitt base case men bara så att alla är med. Huruvuda Dollarn ska fortsätta att vara stark eller inte, har många förklaringar. I närtid spelar Skuldtaket och FEDs ”paus eller inte” såklart väldigt stor roll. Brott över 1,09 är inte bra om man är baissad som jag!

Tyska Mfg Flash PMI kom in på 42,9 mot väntat 45,0 och fg 44,5… väldigt svagt. Flash Services kom in på 57,8 mot väntat 55,3 och fg 56,0… otroligt svagt.

EU Mfg Flash PMI kom in på 44,6 mot väntat 46,0 och fg 45,8…. Services kom in på 55,9 mot väntat 55,6 och fg 56,2… samma analys som Tyskland.

Det är helt sjukt. Tillverkningssektorn står på randen till recession. Service sektorn har sprudlande högkonja. Nu ska man inte överanalysera detta. Vi har hyfsat bra koll på varför.

1, 2020/21 överkonsumtion av varor och underkonsumtion av tjänster är fortf intakt

2, Varor blev väldigt dyra senaste två åren.

3, Efterfrågan på varor började tyna för rätt längesen, och mycket av efterfrågan där har varit lagerupbyggnad

4, Tjästesektorn har ALLTID laggat Varu/tillverkn sektorn

5, Det skapas jobb, vi får högre lön. Det finns fortfarande pengar att bränna på krogen.

6, Räntekostnaderna har inte ätit tillräckliga hål i plånboken ännu

MEN det är ett intressant fenomen att differensen mellan Mfg och Services är så stor. Det kommer inte hålla i långa loppet. Men som jag sagt tidigare, Europa leder inget. Så som det blir i USA, blir det med en varians i Europa. Så eftermiddagens data är mer intressant!

US Mfg Flash PMI kom in på 48,5 mot väntat 50,0 och fg 50,2…. svagt men ingen recession… ännu!!!!

US Service Flash PMI kom in på 55,1 mot väntat 52,6 och fg 53,6…. snorstarkt. Här finns efterfrågan, här skapas det jobb, här finns löneökningarna………… och sist men inte minst, här kommer inflationstrycket finnas kvar, och sannolikt innebära att inflationen i närtid upplevs som sticky…

Frågan är då? Har FED pausat eller inte? Ser jag till skuldsättning så borde 5% styrränta räcka, men det tar lite tid innan det äter sig in i systemet. Därför har jag känt mig hökig och sagt, 5% räcker, men vänta er inga räntesänkningar i år. Kommer det räntesänkningar så är det för att jobbskapandet faller med par hundratusen jobb försvinner en enskild månad och då är bilden rätt ny. Anyhow, vad korträntorna börjar signalera, likt hökar inom FED, är att pausa på 5% är ingen bra ide. Det behövs mer. Detta är jag inte så säker på… vi får se vad protokollet säger imorrn…

Och för fan, håll koll på Dollarn… det är egentligen den som är själva termometern på det här!

————————— onsdag

Många väntar på FED protokollet…. men jag undrar om det är så mycket att vänta på. FED gjorde klart att man tror 5% räcker för att bromsa upp tillväxt, och därmed inflation. Därför väljer man att pausa. Men eftersom detta inte är någon exakt materia så vet man INTE säkert att det kommer att fungera. Därför säger man också att man är data beroende. Dvs kommer datan in väldigt starkt så är det ju ett bevis på att 5% inte räcker, och därför är det fel att pausa. Jag anser inte att tillräckligt mycket data har kommit in för att man ska häva pausen redan. Samtidigt har datan som kommit in INTE varit särskilt bra, dvs den har varit för stark, och skulle den fortsätta i samma riktning, så kan vi nog räkna med att de häver pausen. Vilken data pratar vi om? Många tror att det är CPI datan. Detta tror jag är fel. Bara för att priset på begagnade bilar, gurkor etc skulle sjunka kraftigt och göra CPI siffran låg, så är det INTE vad fiskar efter. Även om de inte tackar nej till lägre priser på det ena eller det andra. Nej, jag tror datan de följer är kopplat till tillväxt, jobb och löner. Så länge som vi har stark tillväxt, skapas nya jobb, och tajt arbetsmarknad, så har vi ett förhöjt lönetryck, som resulterar i ett strukturellt inflationstryck. Då hjälper det inte med låga priser på gurkor. Nej för att få bukt med lönerna så måste de slutas skapas jobb, och det gör det när tillväxten vänder ner. Sen kommer man få ”rätt CPI siffra” som en ren konsekvens av detta i förlängningen. Så FED är data beroende, och datan är jobb och tillväxt. Inte gurkor och CPI. Fortsätter Amerikansk ekonomi att skapa nya jobb varje månad i likhet med vad vi sett i år, då är den här pausen snart över. Kommer jobbskapandet att trenda nedåt varje månad så ligger de kvar på 5%. Den månaden då par hundratusen blir arbetslösa, då sänker man räntan. Så enkelt är det!

——— onsdag forts

Fed protokollet bjöd inte på så mycket nytt. Det är en splittrad direktion där vissa vill pausa och några vill fortsätta att höja. Inför nästa Fed möte i mitten på juni har vi hunnit få både jobb och inflationsdata. Men mycket pekar på paus.. men som jag sa innan så måste jobben trenda nedåt annars är risken för höjningar stor längre fram…

Jag håller koll på dollarn… och så länge som den är under 1,09 eur är jag negativ…

varför dollarn? Egentligen är det dollar + ränta. Varför är dynamik viktig för börsen?

lite repetition

börsen är en funktion av ”framtida vinst” X ”värderings multipeln”

Det finns 4 varianter som slår olika mot den är ekvationen:

1, Stark dollar och Stigande räntor. Handlar om en hökig syn på Fed. Det innebär att man säljer räntor för att man köper risk. Det innebär att man har en positiv syn på konjunktur och inflation, vilket alltså är positivt för Vinsterna men de högre räntorna innebär att multipeln pressas ner.

vinst stark, press på multipel

det är där vi är nu, och börsen pressas ner av lägre multiplar. Inte pga vinsterna.

2. svag dollar och fallande räntor. Handlar om en duvig syn på Fed. Den handlar inte om oro eller glädje för konjunktur och vinster utan primärt handlar det om multipel expansion för att räntorna sjunker.

vinst ok, starka multiplar

det är vad vi upplevde från oktober till för två veckor sen

3, stark dollar och fallande räntor, klassisk Risk off, som primärt handlar om oro för konjunktur och vinsterna. Multiplarna gynnas faktiskt av lägre räntor. Det är därför som multiplarna oftast är rätt höga trots att börsen kraschat i en recession. Vinstnedgången gör dock att nettoeffekten är väldigt negativ

4, svag dollar och stigande räntor, klassisk Risk On. Man har en positiv syn på konjunktur och vinster. Stigande räntor trycker ner multipeln, men även här trumfar vinstutsikterna multipelnedgången. Så trots stigande räntor så stiger börsen.

Så vi har mycket att lära av de här två.

Som ni märker är stark dollar nästan alltid negativt för börsen, men av olika skäl.

Just nu verkar vi befinna oss i ettan. Men visst kan svag data peta in oss i tvåan. Blir datan riktigt dållig så väntar trean på sikt.

Men dollarn är väldigt viktig!!!

Ha en fin kväll!

——————— äntligen fredag

om en stund kommer Core PCE som väntas bli 0,3% YoY. Eftersom vi fick core CPI för snart två veckor sen, och den kom in på 0,4% så är det en rimlig antagande då de brukar diffa ungefär 10 punkter. Kommer den in inline så borde det inte bli någon större marknadsreaktion… utan marknaden fortsätter att fokusera på 1, kommer FED höja i sommar eller inte 2, när löses skuldtaksfrågan och 3, hur långt kan Large Tech fortsätta att lyfta marknaden?

Core PCE (FEDs favo mått på inflation) kom in på 0,4% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,3. Aj då. Lite högre än väntat. Lirar med inflation på 4-5%. Det är inte så ovanligt att core CPI och PCE kommer in på samma, men över tid ligger CPI oftast snäppet högre. Den här nivån på inflation bör ändå inte komma som någon större överraskning för någon. Lönerna taktar också runt 4-5% och företagen skickar vidare den kostnaden mot kund så länge som efterfrågan är god. Räntemarknaden har börjat prisa in att FED måste häva sin paus, och tror nu på höjning med 25 punkter i juni alt juli mötet. Jag skulle säga så här; sannolikt pausar man i juni, men fortsätter datan att komma in så här högt så är en höjning i juli inte osannolik. Vilket är ironiskt då det inte var längesen vissa i marknaden trodde på sänkningar i sommar.

Datan gör är stärkande för dollarn allt annat lika. Samtidigt är dollarn väldigt överköpt, och en paus är inte omöjlig. Så länge som 1,09eur håller så är jag negativ till börsen!

Trevlig helg!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

40 kommentarer till Alla är inte negativa

 1. Pingback: Alla är inte negativa - Finansfeed

 2. James skriver:

  Har du någon förklaring på att marknaden prisar in positiva nyheter men inte vill göra det med negativa på samma sätt?
  Tänker på tex US debt ceiling när det kom ”bra” nyheter i torsdags (?) och spx steg knappt 2%, för att sen på fredagen vara runt flat (fast det kom neg nyheter ang debt ceiling). Känns som det finns många liknande exempel, dvs bra nyheter handlas upp och sen vill det inte reverseras när vi är tbx på status quo

  • GaStan skriver:

   Vi är i en positiv trend och då är sk. positivt tolkningsföreträde väldigt vanligt. Så det är inte så konstigt i sig.

   Ur ett flödesperspektiv kan man tänka sig att blankare blir rädda på bra nyheter, och börjar köpa tillbaka aktier. Varpå Retail ser att det stiger och hakar på….

   Medan vid dåliga nyheter så ligger dom redan positionerade i stor utsträckning och gör ingenting. Och eftersom det inte går ner så blir inte heller Retail rädda och vågar sitta kvar, alt köpa.

   Stora Institutioner, med allokeringsmandat, ligger utanför sedan länge, och driver inte marknaden i någon riktning.

   • Gustaf skriver:

    Vilken källa använder du för att dra slutsatsen att stora institutioner ligger utanför?

    Tack

   • GaStan skriver:

    Regelbundna Rapporter över flöden och positionering från Goldman samt Morgan Stanley, som jag dessvärre inte har möjlighet att dela med mig av.

   • Gustaf skriver:

    Intressant att du har data som stödjer att institutioner säljer/har sålt när Erik Pensers senaste makrodragning visar att institutioner har köpt och fortsätter att köpa sen ungefär förra sommaren…

    Vem ska man tro på haha

    Erik penser är för övrigt helt inne på en soft-landning eller eventuellt ÄNNU bättre än så. Någon recession ser de inte alls i dagsläget…

   • GaStan skriver:

    Båda har sannolikt köpt…

    Många inst började skala ner till undervikt/neutral hösten 21, våren 22. Under hösten 22 vet jag att många var nöjda med sin trade och ökade upp. Särskilt de som låg underviktade tyckte det var läge att gå upp till neutral. Den possen har nu vuxit till sig med börsuppgången….

    Men aggregerat ligger Inst fortfarande underviktade, vilket främst förklaras med att så få ligger överviktade aktier.

    Nu under våren har flöden varit negativa från Inst… man utnyttjar uppgången till att trimma…

    Inst jobbar oftast i kombination med startegiskt och taktiskt. Strategiskt betyder typ om de tycker marknaden är billig eller dyr på värdering. Taktiskt innebär ungefär att du har en 50/50 portfölj med ränta/aktie. Stiger aktie till 60/40 pga uppgång, så återställer man automatiskt till 50/50.

 3. Welsh Corgi skriver:

  Mm, Vix är lågt men Skew är rätt högt. Var uppe och snuddade 140 förra veckan. Det betyder att craschputtar betalas upp. En rätt bra indikator för att det ska ned inom någon/några veckor. Men kanske inte stämmer den här gången?

  • GaStan skriver:

   Intressant input TACK. Får se om det funkar denna gång. Har du kollat hur det varit historiskt när det varit en liknande spread mellan Vix och Skew`????

   Hur hittar man skew i blomman el likn?

   • Welsh Corgi skriver:

    Ja, det brukar stämma att S&P viker ned några veckor efter att Skew varit uppe/över 140. Att Vix är lågt är egentligen köpläge på vixtermin och rätt okordinerad till Skew. Finns i infront och garanterat i blomman.

 4. Östergren skriver:

  Enligt Bloomberg tv nu på morgonen är US short på de högsta nivåerna sedan mitten av 2007. Så helt klart har många tagit skydd för nedgång.

  • GaStan skriver:

   Men eftersom VIX handlas low så har man kommit över det billigt… märkligt eller? Stor efterfrågan på Skydd borde ju drivit upp pris?

   • Östergren skriver:

    Håller med, lite märkligt. Vet inte riktigt hur Bloomberg mäter nettoexponeringen. Intressant att det är på samma nivå nu som 2007 (så även då tog många skydd trots stark konjunktur). Minns inte hur VIX var 2007 men misstänker att den var låg även då.

 5. villatoca skriver:

  Några tankar kring att det endast är de riktigt stora tech-bolagen som gått bra medan resten av marknaden i princip stått stilla i år. De handlades redan på höga multiplar men handlas nu ännu högre.

  Varför köper investerare dessa övervärderade bolag? Är det någon slags avslut på en bubbla á la 1999/2000? Har litet svårt att greppa logiken i det.

  • GaStan skriver:

   tror jag skrev nån rad om det innan, men my take är att

   Large tech blev utbombat förra året när räntorna drog. Jag kunde i slutet av förra året konstatera att ”allt gått” förutom tech, som borde bjuda på nån typ av mean reversion.

   Sen att det skulle bli så här starkt, och FRAMFÖRALLT pågå så här långe trodde jag inte…

   men i mina ögon så har de inte gjort annat än en catch up med förra årets fall, både absolut och sett relativt till övrig marknad. Sen rent fundamentalt kan man klä den trejden i att räntorna toppade ur i oktober och rört sig nedåt. FED har slutat höja osv…

   Anyhow, my take nu är att Large TEch snart är slut och Ndx borde tappa. Jag tror inte det är dags för övriga, typ Value och Cykliskt att växla upp, utan de har bara börjat recessions resan lite tidigare…

   Detta faktorn… plus att dollarn nu stärks… samt att vi är inne i en säsongsmässigt svag period, plus värderingar… bygger mitt case för aktier ska man passa sig för…

   Men som alltid är det svårt at sia toppen… För det är samma sak som att ställa frågan ”Toppade Apple ur i fredags?”. Du kan ju alltid tro nåt,… men att veta säkert, det kan ingen veta!

 6. Patrick bateman skriver:

  Om skuldtaket inte höjs, vad blir konsekvenser tror du?

  • GaStan skriver:

   Jag svarar med en fråga… ska de sluta betala ut löner till poliser och statsanställda i all evighet?

   • Patrick bateman skriver:

    Om de inte kan höja skuldtaket borde de leda till en ekonomisk kollaps tänker jag. Dollarn blir värdelös och inflationen skjuter i höjden på riktigt. Andra länder tappar totalt förtroende för dollarn…

    Men de beror väl på vem de har lånat av och hur låne strukturen ser ut, det är för komplicerat för mig att förstå

   • GaStan skriver:

    Rent tekniskt är det bara ett penn drag att höja den..

   • Östergren skriver:

    Såg en intervju med Ted Cruz igår.
    Ted och republikanerna vill ha igenom reformer som ska sänka utgifterna.
    Enlig Ted gömmer sig Biden och förhandlingarna går därmed trögt.
    Nu har man ju hört det här förut men det verkar som att situationen är mer svårlöst än förr om åren.

   • GaStan skriver:

    Deokraterna vill ju som regel höja skatterna, och Rep sänka kostnaderna.

    Men just skuldtaket löser man inte genom budget debacklet. Snarare är det så att budget debacklet skapar en låst situation för att lösa skuldtaket.

    Skudtaket handlar däremot om att USA kör budget underskott, vilket man gjort varje år i 50 år nu typ. Sen har det ökat på sistone, inte minst för att räntekostnaderna för statskulden ökar.

    Man löser inte skuldtakfrågan genom att höja skatterna eller banta utgifterna, utan att man i vanlig ordning emiterar statspapper, så man får in pengar.

    Problemet nu är att FED kör QT istället för QE. Nya statspapper kommer med hög ränta, dvs kostnad, ovanpå en skuld som redan är för stor. Så det finns intresse från båda sidor att köra budgeten mer i balans. Så att man inte behöver öka skulden mer.

    Problemet är inte bara hur man når balanserad budget, dvs om man ska sänka utgifter eller sänka skatt. Utan för att räntekostnaderna för statskulden börjar kosta allt mer.

    Hamnar vi dessutom i ett läge där vi får recession så sjunker skatteintäkterna av sig själv.

    Så visst är det en jobbig sits….

    men själva skuldtaks frågan i sig är inga problem, det är bara ett penn drag, så höjs den, US treasury säljer statspapper, och så kan man betala sina utgifter.

    Men man använder skuldtaksfrågan som anledning att förhandla vilken budget man ska ha i framtiden…

 7. Bourgis skriver:

  Upp och ner, starkt och svagt…
  På Tisdag skrev du att: ”Dollarn försvagades från 1,11eur till 1,08 senaste två veckorna samtidigt som börsen varit stark. Frågan är vad som är nästa rörelse. Fortsätter dollarn att vara stark, antingen genom att fortsätta ner mot 1,05…”

  Visst är det valutaparet EURUSD du tittar på? Isåfall STÄRKTES väl dollarn om valutaparet ‘sjönk’ från 1.11 till 1.08? Och det är väl inte dollarn, utan Euron/valutaparet som går ‘ner’ mot 1.05. Siffran sjunker och Euron försvagas med den medan dollarn väl stärks? Eller är det jag som snurrat till och fått det hela om bakfoten?

  Viktigt att hålla tungan och tankarna rätt, annars blir det fort väldigt förvirrande, särskilt för de som kanske är lite mer nybörjare.

 8. Daniel skriver:

  NVDA rapporterade igår kväll efter stängning. Aktien steg nästan 25% i efterhandeln…

  Det måste varit något av de sjukaste jag varit med om man sätter det hela i rätt kontext (se nedan)

  – NVDA price has now moved more in the last 30 minutes than it did between its IPO in 1999 and 2018

  – Intel’s ENTIRE market cap: $120b
  NVDA’s market cap gains today: $210b

  – NVDA now at a 320 P/E ratio

  – NVDA: pumps 150% in 6 months in anticipation that it will beat estimates.
  It beats estimates. Pumps another 25%

  – NVDA is up $220 billion in market cap after hours. That’s equivalent to:
  — 1x Costco
  — 1x Greece
  — 1x Bernard Arnault
  — 1x Entire German auto industry
  — 4x Cash left in the US Treasury

  – A $400m earnings beat has now translated into a ~$200b market cap increase for NVDA. As a ratio, marketcap increased 50,000x to every $1 of earnings above analyst consensus. For further context, that marketcap increase is more or less the market value of the following companies, in order: -Mcdonalds: $208b -Salesforce: $204b -Cisco:$198b
  The afterhours increase EXCEEDS the entire market value of AMD (~$190b currently).

  • GaStan skriver:

   ja det är sannerligen en sjuk reaktion.

   Men det är ett fantastiskt bolag. De kan säkert dubbla Ebitda på 5 år, dvs Ebitda kan gå från dagens 18 till 38, och Net Income från 14 till 34.

   Men även med denna fina utveckling är ju aktien påtagligt övervärderad. Jag skulle säga att 210 dollar är mer fair, jämfört med dagens 374. Så den borde ju nästan halveras inom 12 månader.

 9. Jakob skriver:

  Jag ser fler och fler bedömare för vilka jag generellt har ett högt förtroende (tex David Bagge på Twitter nu i veckan) börja revidera upp nästa botten för OMX och DAX till en högre botten än i höstas och därefter sikte på bull market 2024/-25. Får inte riktigt ihop detta med din (och min!) bild av en konjunktur som är på väg att knäckas, stundande arbetslöshet för många, en hög ränta länge osv. Samtidigt är restaurangerna här i Göteborg fortsatt knökade och flygen från Landvetter fulla. Är nån sorts soft landning ändå i korten och sen ny fart in i en fräsch högkonjunktur?

  Översatt till börsen, har för mig att du pratat om en botten i OMX på ca 1400 (?). Ser du fortsatt ett liknande scenario eller missar jag något här?

  • GaStan skriver:

   Jag har inte läst deras analyser…. Vad bygger caset rent fundamentalt på?

   Min tes är att antingen får räntorna genomslag och då väntar sämre tider, alternativt får de inte genomslag och då är tiderna goda, men samtidigt kommer inte inflationstrycket ner pga höga löner.. och då kommer vi inte se några råntesänkningar på extremt lång tid. Tvärtom kan vi få ytterligare höjningar. Börsen diskonterar inte någon av de här utfallen!

   • dennis skriver:

    Tesen är att styrkan i tech(som är av största betydelse för sp500), pga av ai-hypen, kommer hålla upp sp500 och därmed inte sjunka till 2800-3000, utan istället ritas återtest av 3500 och möjligen en sista kaskad till 3200.

   • GaStan skriver:

    Jag är långt ifrån nån teknisk expert! Men styrs
    Inte företagens aggregerade försäljning av köpkraften där ute?

  • Östergren skriver:

   Jakob. Det finns hur många Cathie Woods som helst i Sverige.
   Grymt munläder som står i motsats till deras performance.

 10. Daniel skriver:

  @Jakob

  Åt middag med min sambo på en lokal restaurang här i Sthlm tidigare i veckan.

  Restaurangen är övre medelklass hållet i prisnivå, och ska du ha en förrätt plus varmrätt plus efterrätt och ett glas vin blir det svårt att landa under 800-1000 kr/person.

  Jag surrade lite med han som var chef över bordsplaceringen för att kolla hur det går för dom i dessa tider. Han sa att hela stället var fullbokat ikväll, samt att deras uteservering verkligen har fått ett ordentligt lyft nu iår.

  Kanske tänker svensken ”äh vadå höga räntor bara yolo som gäller nu när det är fint väder!”.

  Ang det andra du skriver med att fler och fler börjat revidera upp nästa botten har jag också märkt det.

  • Östergren skriver:

   Hur många är det som går ut och äter en helt vanlig kväll i Sthlm?

  • Lars skriver:

   Ja att dom rika blir rikare och fattiga blir fattgare i skatteparadiset Sverige, är väl knappast någon överraskning. Men dessa rika driver ju inte konsumtion i någon större omfattning. Dessa pengar läggs mer på hög så att säga.

  • GaStan skriver:

   Så länge som du har jobb och lön, och räntorna inte ätit upp för mycket…. Så har folk råd att gå på restaurang

   • Östergren skriver:

    Det beror på vad man menar med folk och vilken typ av restarang som avses.
    De med lön under median (34 k/månad) i Sthlm betalar inte 1 k kuvertet en vanlig vardagskväll.

  • Jakob skriver:

   Mycket intressanta reflektioner. Det funkar la tills det inte funkar längre…

 11. Erik skriver:

  Denna tråd på twitter har fått mycket uppmärksamhet! Kul om du skulle vilja ge din take på detta!

  • GaStan skriver:

   Jag har läst den här och blir inte riktigt klok på detta!!!

   Skulle den nya stora grejen vara att us Treasury börjar återköpa bonds som ännu inte förfallit?

   Varför vill dom göra det?

   Alla gamla bonds ligger till låga räntor. Det är ju först när de förfaller, och tresury måste betala, som nya emitteras till dagens höga räntor. Den processen vill man ju knappast smabba på, för de skulle ju tvärtom öka räntekostnaderna!!

   Eller hur tolkar du det?

 12. Mikael skriver:

  Sökningarna på ”market crash ” har ökat med 150% senaste veckan på google! Stor positionering i korta positioner . Flera stora aktier bryter upp.
  Ser väldigt bullish ut på aktieindexen .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.