Målet är ju en svag euro!

Idag tangerade euron 1,20 mot dollarn, och det skrivs en hel om att detta skulle vara ett problem!

http://www.va.se/nyheter/2015/01/02/euron-rekordtappar-mot-dollarn-efter-draghis-utspel/?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified&subid=432826939

Men hallå, problemet i eurozonen är att inflationen ligger under målet och flirtar med deflation. Det här är i sin tur ett resultat av låg tillväxt och sysselsättning.

Draghis målsättning med expansiv penningpolitik är inte som Feds, dvs att skapa asset inflation och möjliggöra billig underskottsfinansiering. Tillgångspriserna är redan höga, främst mätt som låga obligationsräntor. Eurozonen har heller ingen ambition att köra stora underskott. Nej Draghis övergripande mål är att försvaga euron, någon han uppenbarligen lyckats med. Anledningen till detta är dels för att omvärlden ska vilja köpa mer eurotillverkade saker och dels för att han vill importera inflation. Nu tar det ca 6-12 månader innan en svag euro börjar visa sig i inflationsdatan, så vi ska nog inte vänta oss någon QE a la europa inom kort. Men funkar inte det här så är han nog villig att göra mer på sikt.

Samtidigt ska vi ha klart för oss att den globala tillväxten är strukturellt låg vilket medför att vi också måste leva med strukturellt låg inflation. Jag menar när framgångssagan USA inte ens orkar upp till 2% kärninflation… Vad ska då Draghis förvänta sig i Europa?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.