Inte oväntat

Så blev extravalet inställt till slut.

Detta kan inte komma som en överraskning för någon som tänkt till egentligen.

Det är snarare formen för uppgörelsen som är en överraskning

Ett nyval hade inte löst något då ingen av blocken fått mer än 50%. Om regeringens budget, oavsett vem som sitter i regering, aldrig får stöd, så kommer vi aldrig få en regering.

Detta leder oss in på mantrat för uppgörelsen, Ansvar.

Med ansvar menar de sex partierna två saker,

1. Att inte ge SD inflytande i svensk politik
2, att Sverige trots allt behöver en regering

Detta har man nu uppnått!

Eftersom de röd gröna vann valet och S är störst är det inget snack om vem som bör regera landet, nämligen Löfven. Alltså bör man även släppa fram hans budget. Eller? Man gör det genom att lägga ner sin röst. Om SD följt praxis och bara röstat ja för sin egen budget så hade inte uppgörelsen varit nödvändig.

Men genom denna uppgörelse så lovar Löfven också att agera likadant om alliansen blir störst 2018. Det är alltså fair, om man tycker det är fair att frysa ut SD, vilket skulle kunna diskuteras men är rätt oinmtressant då det är en ickefråga idag.

Att man därutöver säger att man ska samarbeta kring Försvar, Energi och pensioner är ointressant, då man var rätt överrens där redan innan.

Men det finns några frågor som hänger löst,

1. Varför ville inte ens A testa om man kunde vinna valet till våren, och därefter få till samma uppgörelse?

Jo för att opinionsundersökningarna pekade på att man snarare skulle tappa väljare än vinna jmf höstens val, och därför skulle man hamna i exakt samma sits. Skulle man vinna så måste man söka stöd för sin budget, och då skulle nog Löfven svara med samma beska medicin.

2, Varför ingår inte immigrationsfrågan under den gemensamma politiken?

Kanske för att A är på väg att så smått skruva om sin politik här?

3, varför har man inte försökt att få genom mer A politik i regeringsbudgeten utan nu bara släpper genom minst 3, kanske 7 röda budgetar?

Detta är kanske den viktigaste frågan och det som retar många A väljare mest av allt?

Personligen tror jag en budgetförhandling aldrig skulle kunna leda till någon budget som båda accepterar. Det är helt enkelt så att den budget som A skulle kunna acceptera, kan aldrig S acceptera, och tvärtom.

För A verkar det istället vara viktigt att vara en tydlig opposition mot regeringen. Detta verkar man tro att man framgångsrikt kommer kunna vara under de här åren i riksdagen? Kan man verkligen det när man accepterat budgeten undrar jag? Här får gärna någon med koll på läget fylla in! Hur mycket kan sd och A påverka regeringens politik i Riksdagen, när de har en godkänd budget?

4. Kommer S att vara beroroende av V? Varför kunde inte A kräva att S+mp ska skippa budgetsamarbetet med V för att de ska ge sitt stöd till våren?

Det är många A anhängare som är kritiska till vad som hänt. Fair enough! Men vad borde man gjort istället? Bortsett från att söka stöd hos SD som idagsläget är en icke fråga.

Media lägger mycket krut just nu på att kritisera A. Men jag undrar, vad skulle de gjort istället, givet att extraval och samarbete med SD INTE är ett alternativ? Om du tror på uppgörelse med S, men kritisk till utformningen. Hur skulle en bra, och såklart realistisk, uppgörelse se ut istället? Det är inte helt enkelt!

Jag är trött på att läsa om kritiken, jag vill se mer konstruktiva lösningar… realistiska sådana!

Får även passa på och tacka för det gångna året och önska er alla ett Gott nytt år!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Inte oväntat

 1. Fredde skriver:

  Tack för en bra blogg! God jul och gott nytt år //F

 2. Dave skriver:

  Vad Alliansen borde gjort? De borde synat Löfvèns bluff och gått till extraval. Rödgröna blocket hade antagligen blivit störst igen men de borgerliga partierna hade då åtminstone kunnat se sina väljare i ögonen och med någon slags värdighet intakt säga ”vi gjorde vad vi kunde, det räckte inte och därför blir det socialism i 4 år.” Det här sveket kommer skada Alliansen enormt mycket.

  Vill också passa på och tacka för Sveriges bästa makroblogg. Gott nytt år!

  • GaStan skriver:

   Tack det värmer!

   130 miljoner kronor är ju rätt mycket pengar för ”kunna se sina väljare i ögonen” utan att egentligen löst något. Frågan är om man kommit undan så enkelt! Å andra sidan är det ett billigt pris om de massivt kommer tappa röster i framtiden!

   Jag har egentligen aldrig försökt se till de framtida effekterna, eller de psykologiska effekterna, utan HUR ska vi lösa dagens problem, givet att ingen samarbetar med SD, och givet att ingen får egen majoritet. Det enda jag kom fram till att extraval var onödigt och samarbete mellan A och S det enda tänkbara. Frågan har varit, hur ska ett sånt samarbete se ut? Nu vet vi svaret.

   Vad jag inte fattar är varför inte A ställde som krav på Löfven att fimpa både MP och V vad gäller både regeringssamarbete och budgetsamarbete, för att få A fulla stöd (= lägga ner sina röster i budgetomröstningen). Har du nåt bra svar på det?

   Gott nytt år!

   • Storugglan skriver:

    >Vad jag inte fattar är varför inte A ställde som krav på Löfven att fimpa både MP och V vad gäller både regeringssamarbete och budgetsamarbete, för att få A fulla stöd

    Det tror jag A vill allra minst. De ser nog som sin möjlighet att komma igen 2018 i att fösa samman S inte bara med MP utan även med V, vilket ju Löfven försökt undvika (därav alla utsträckta händer), Därför är det något svårt att förstå alla högljudda röster om en vänstersväng i budgeten, med tanke på att A själva uteslöt allt budgetsamarbete med Löfven. På sikt är det nog också bra med tanke på att A behåller sin tydliga oppositionsroll. Förhoppningsvis försitter de inte sina chanser att spela den också. Men för stabiliteten vore det nog bättre med majoritetsparlamentarism och mindre blockpolitik, men det är en annan fråga.

   • GaStan skriver:

    Du har en poäng…

    Men jag tycker det är trist med att få uppleva vänster politik i 4 år, bara för att de ska ha goda chanser att vinna 2018.

    Jag skulle ju hellre sett en kompromissad A+S budget… det hade också tillfredställt nästan 70% av svenska väljare (eller ingen väljare, beroende på hur man ser på en kompromissad budget… by definition gör ju en kompromiss ingen nöjd 🙂 )

 3. Fredde skriver:

  As strategi är såklart att flytta S åt vänster genom att tvinga dom att söka stöd hos V, trist för den som inte vill ha vänsterpolitik men tyvärr oundvikligt efter att Reinfeldt kastade in handduken på valnatten

  A kan dessutom när som helst troligen få igenom misstroende förklaring mot Löfven, så det är inte säkert att vi behöver vänta så länge som till 2018 för att se ett regeringsskifte. Nu är det bara upp till Batra att vända opinionen genom att flytta M till de områden S tvingas överge pga samarbete med MP+V och vänta på rätt tillfälle att fälla Löfven?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.