Lugn start på året

Marknaden har öppnat 2015 med väldigt försiktiga steg. Inte riktigt övertygande stark januari börs om man säger så. Data från USA och Europa visar att konjunkturen, kanske temporärt, har gått in i ett något lugnare tempo. Det ska bli intressant att se i slutet av januari, februari var bolagen lägger sina budgetar (främst top line siffran är intressant) inför 2015. I fredags hade vi ISM Manufactoring som kom in på 55,5, sämre än 57,5 väntat och fg 58,7. Det var faktiskt första viktiga amerikanska makrobesvikelsen på mycket länge. Om det är början på något nytt? Nej, jag tror faktiskt inte det… den amerikanska ekonomin är inne i ett positivt momentum där framförallt jobbskapande och stigande tillgångspriser ger varandra bränsle. Ovanpå detta blir energinotan väsentligt lägre framöver samtidigt som räntorna inte kommer stiga i det korta perspektivet då inflationen inte har förutsättningar att ta fart på ett sätt som tvingar FED till action (bäst Proxy för räntehöjningar är US 2yrs Trs, där rule of thumb är Förväntningar om styrräntan i korta perspektivet = US 2yrs minus 50 punkter.)

På fredag har vi jobbsiffran där man väntar sig 240k NFP mot föregående månads 321k. Timlönemässigt väntar man sig 2,2% mot fg 2,1% YoY. Den här siffran är fortfaranade mycket viktig och lär sätta tonen för januari.

Trenden på börsen är uppåt och det är buy on dips som gäller. Vi har ett gap på OMX kring 1409 som kommer täppas till. Dock inte ännu på ett tag tror jag. 1,500 är en symbolisk targetnivå, därefter har vi ATH från mars-2000 kring 1548, även den ganska symbolisk. Nej då är taket i 2009 trenden viktigare, den är stigande kring 1575-1585 just nu! Den stigande trenden är intakt så länge som 1386 håller!

Vän av ordning, jag är ju negativ fundamentalt (sedan okt-2013) och det är troligt med en större rekyl, typ FIB38% sättning, under året, och där jag länge siktat efter 1,150-1,200 nivåer. Nivåer som gör det intressant att köpa även ur ett fundamentalt perspektiv. Dock kommer den här, the great BUY, triggas av högre räntor, så håll koll på 2-åringen. Går den över 1% så är det något som börjar lukta bränt!

Den allmänna debatten kring den amerikanska konjunkturen har varit positivt ett tag nu. Även jag har varit, och är, positiv. Det går liksom inte att vara något annat. MEN, jag har alltid varit positiv inom ramen för LTG, dvs lower trending growth. Vad innebär detta? Jo att den amerikanska ekonomin kan förväntas gå bra och återhämta sig, men inte som vid historiska cykler då snitt5% årlig tillväxt inte var några konstigheter. Förklaringen grundar sig framförallt på två faktorer;

1. Expansiv finanspolitik, dvs  budgetunderskott, som har varit legio sedan WWII är ett minne blott med tanke på statsskuldens storlek och givet den politiska debatten (från båda läger)

2, Loan growth. De amerikanska hushållen kommer inte kasta sig över en ny leveraging cycle, trots att de de-lev ett bra tag och loan/value ser riktigt bra ut. Finanskrisen och the Great Recession har ändrat på mentaliteten att belåna sig dessutom. Loan/disp income är dessutom på en historiskt hög nivå om man tittar sedan WWII. räntorna kommer dessutom att gå upp de närmaste åren.

Utebliven ökad skuldsättning, dels bland hushåll och dels i staten, gör att tillväxten kan bli bra, men inte så bra som vi varit vana vid i historiska receoveries.

Samtidigt fick jag nedan chart från DB, som visar att utgivningen av lån faktiskt har tagit fart rätt ordentligt. Dock är vi fortfarande en bra bit från de 10-15% YoY (uthålligt dessutom) som krävs för att ovan LTG scenario kan skrotas. Nej kan vi pendla kring 5-7% de närmaste åren ska vi vara nöjda. Jag kan ha fel såklart, och detta är en parameter att hålla ögonen på!

Namnlös1927

 

Brent oljan är nere kring 55usd, och jag tror det är intressanta tekniska nivåer som börjar närma sig. Tänk hus Asien och USA gynnas av det här!!! Samtidigt som risken är stor att den amerikanska produktionsapparaten lär få sig en törn av det här…. OPEC är inte så dumma som man tror när allt kommer till krita och man vågar tittar runt hörnet!

Grekland misslyckades med att rösta fram en president, och därmed går man till allmänna val söndagen den 25 januari. Vänstern med Syriza i spetsen väntas vinna. De ska sedan förhandla med Trojkan i februari. Merkel har flaggat för att Europa klarar en Grexit! Ojojoj, det kan bli en riktig nagelbitare i vår….

Slutligen Svensk politik. Kritiker till DÖ menar att Alliansen borde regera med stöd av SD. De lutar sig åt att Alliansen har majoritet för sin budget och borde därför regera. Men här kör de fel anser jag. SD stöttade ju A budget för att få bort Löfven. Om A sitter i regering och lägger fram budget, så kommer SD slå ner på den om de inte radikalt ändrar på invandringspolitiken, vilket dem inte kommer göra så länge som Batra sitter på makten. Vissa tror att det räcker för A att ”prata lite” om att vi måste börja diskutera formerna för migrantionspolitiken för att SD ska vara glada. Det tror inte jag. Det är nya tider nu. SD värvar röster från M. Därför krävs det mer innan SD ska bli ett passivt stödparti till A.

Nej av kritiken som är mest intressant är det kanske den att de borde förhandlat mer i sakfrågor. Dvs regeringen borde få ge avkall mer på sin budget. Mer A politik i budgeten liksom. Sen borde man göra det VARJE år.

Men frågan är, vad händer då med oppositions aspekten? Dvs de kan ju inte sitta och förhandla fram en starkt A influerad budget, och sen under året sitta i Riksdagen och göra sitt bästa för att sätta käppar i hjulen för regeringen.

Nej jag tror mindre och mindre på att en A+regerings förhandlad budget skulle vara realistisk. Det skulle bara sluta med en budget som bägge sidor är rätt missnöjda med, och sen ska de sitta och vara glada och inte kritisera varandra för att ”de har ju kommit överrens”. Nej då har Batra et al en poäng, det är bättre med äkta opposition, än en mellanmjölksbudget, som förvisso tar hänsyn till mångas intresse, men inte gör någon nöjd!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.