Tankar kring 10-2 yieldkurvan

Omx trillade i backen i fredags och gav tekniska säljsignaler. Jag hörde att det var nån journalist i Usa som skrev om att Trump var på god väg mot riksrätt som fick marknaden att hicka till. Men lagom till att Usa stängde på kvällen så hade man inte bara insett att så inte var fallet utan senaten hade även hunnit godkänna budgeten som bla sänker bolagsskatten till 20%. Så då blev det ju en stark stängning.

Det här med 20% är som ni förstår ingen överraskning utan något som marknaden prisat in i några veckor!

Så här i efterhand ser det ut som en falsk signal faktiskt. Jävla journalist!!! För den som vill vara säker kan man vänta på stängning ovan 1,637.

Us Pmi non Mfg kom in på 54,5 mot flash 54,7 och fg 55,3. Sämre

ISM service kom in på 57,4 mot väntat 59,0 och fg 60,1. Sämre

Ingen ko på isen i absoluta termer man jag undrar vad det innebär om datan på allvar börjar rulla över kommande månader för börsen… dvs både sett i absoluta termer som relativt förväntansbilden?

Samtidigt har hårddatan laggat den mjuka datan rejält på sistone så marknaden kanske inte har så naiva förväntningar?

US 10-2 spreaden, eller yieldkurvan, har vi pratat om tidigare. När den går mot noll har det tidigare inneburit recession inom 12 månader.

Jag har ett tänkbart scenario för detta.

Det klassiska sambandet mellan Styrränta, 2-åring, 5 åring och 10 åring är att det är ca 50 punkter mellan dem. Låt oss kalla det för ett historiskt normaltillstånd.

Idag ligger 2-åringen på 1,8%…. utifrån tanken att den ska ligga 50bp över styrräntan kan man säga att den till 100% prisar in höjningen i december när Fed höjer till 1,25%

10-åringen däremot ligger på 2,4% istället för 2,75% vilket skulle vara motiverat utifrån term structure resonemanget.

Men vad krävs för att 10-2 spreaden ska gå mot noll? Låt säga att 10-åringen inte reagerar på Feds räntehöjningar. Då måste alltså 2-åringen nå 2,4%. Vilket alltså kräver en styrränta på ca 2,4 minus 50 punkter, dvs ca 2%. Från 1% idag. Det är höjningen i december, plus tre höjningar till nästa år.

Är detta rimligt och varför?

Fed guidar för 3 höjningar nästa år, och marknaden prisar in noll. Jag tror på en givet lönerna inte tar fart över 3%.

1, Ja det är rimligt om lönerna börjar ta fart på ett sätt som pressar inflationen mot 2% och därutöver. Arbetsmarkanden är så pass tajt idag att det borde inte komma som någon överraskning. Å ANDRA SIDAN har den varit tajt väldigt länge utan det medfört löneinflation. Anledningen till det här har vi diskuterat till förbannelse!

2, Varför står inte 10-åringen idag i 2,8% och varför skulle den stå stilla vid ytterligare höjningar. Ja det är fullt rimligt av flera skäl.

a, om du är amerikan idag och köper en 10årig statsobliagtion så täcker dagens ränta på 2,4% om året inflationen även ur ett långsiktigt perspektiv. Om man köper obligationer med annan löptid så krymper den garantin. Man kan tänka sig att många investerare idag som gjort en fin resa senaste 8 åren kan tänka sig att tacka för kaffet och ligga lågt ett tag. De bryr sig inte om att pengarna inte växer då de anser att risken är för hög. Risken att förlora pengar. Men de vill gärna bevara dem, och med bevara menas kompensation för inflation. Därför finns det en naturligt högt intresse för 10-åringen.

MEN om räntorna börjar dra långt mer än väntat kan det sätta press på 10-åringen… men den risken upplevs nog som liten.

b, ser man till USAs belåningssituation, där hushåll+stat+företag är sjukt högt belånade så är det inte orimligt att tänka sig att kraftiga räntehöjningar kommer göra att konjunkturen sladdar av banan. Det i sig tvingar FED att sänka. Alternativet är att FED inte höjer så mycket. Då kommer räntorna fortsätta att vara låga oavsett. Båda scenariorna gör det förmånligt att äga 10-åringen.

c, befinner vi oss dessutom i slutet av en konjunkturcykel är det fullt rimligt att 10-åringen tar höjd för detta. Man kan säga att den flaggar för sämre tider på sikt. Grovt förenklat brukar man säga att 10-åringen speglar den långsiktiga tillväxten, medan korträntan återspeglar den kortsiktiga inflationen.

Nedan chart visar det vi vettat länge, dvs att Usa går för full kapacitet. Hittills har det inte utmynnat i högre löner och inflation..  men enligt Deutsche så kommer det nästa år. Alternativt räknar man fel på Potentiell BNP, då världen har förändrats på ett sätt att det inte går att räkna som innan. Ett räknesätt som är väldigt nationellt, vilket känns lite tokigt när världen idag är så global…

SEB är i sin Nordic Outlook som kom för ett tag sen också inne på Yieldkurvan

Klicka för att komma åt NO_Nov2017_Eng_FINAL_cover.pdf

Men de slår också fast att den inte riktigt är nere på noll ännu. Utan på ca 0,5% och när den varit där historiskt så har det varit ganska långt kvar till både börs- och konjunkturtopp. De flaggar också för att indikatorn eventuellt mist sin styrka. Något jag kan hålla med om. Normalt sett har ju långräntorna varit väldigt mycket högre, samtidigt som korträntorna stiger i slutet av cykeln. Centralbankerna kan eventuellt satt den här ur spel.

På fredag kommer Amerikansk jobb data, NFP. På fredag så löper även det uppskjutna skuldtaket ut för Usa. Så kommer de inte överrens så kanske de går i kånken 😉. Skämt åsido, de försöker såklart knyta ihop det med budgeten. Trumps första ”prestation”. Det är hög tid! Stay tuned!

ps, såg att höken Mittelman som i flera år sågat Ingves för den låga räntan (och som är orolig för utlåningen det fört med sig) nu sågar amorteringskravet, som just syftar till att hålla nere hushållens belåning… jag fattar faktiskt inte hur han får ihop resonemanget?

https://www.di.se/analys/henrik-mitelman-regeringens-dubbelfel-skadar-sverige/

Den här artikeln var däremot jävligt smart, då han sätter fingret på höstens stora grej, dvs att priserna går ner på att köparna säljer först och köper sen, och inte tvärtom. Ofta påhejat av banken!

https://www.svd.se/darfor-sjunker-bopriserna-nar-saljarna-blir-nervosa

Ds.

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tankar kring 10-2 yieldkurvan

 1. Amco skriver:

  Hej,

  Jättebra blog, har läst länge, fortsätt gärna :). Intressant bild som komplettering till din Potential GDP:
  https://img.washingtonpost.com/wp-apps/imrs.php?src=https://img.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/files/2017/11/OUTPUTdifferenceFromPotential.jpg&w=1484

  Mvh

  • GaStan skriver:

   Tack det värmer!

   Ditt chart visar ungefär samma som mitt!

   Jag vet att det är ett livsfarligt uttryck, men risken är stor att det är ”different this time”….. om det INTE är det så väntar kraftiga räntehöjningar de närmaste åren, till följd av kraftigt stigande inflation och löner.

   Jag tror risken är stor att löner inte beter sig som de gjort historiskt av många och viktiga skäl…. men jag kommer också vara den första att erkänna
   Om jag har fel… the jury is still out there

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.