Tale of two

Inflationstendenserna i världen är sedan länge fallande. Det grundläggande problemet till detta är låg tillväxt, vilket medför att det skapas för få jobb, vilket gör att det inte blir en sån tajt arbetsmarknad, vilket gör att lönerna inte växer.

Det är viktigt att vi har lite inflation, och inte deflation (eller för hög inflation heller). Vid deflation så växer våra skulder i förhållande till våra tillgångar. Även om vår köpkraft förbättras leder det aldrig till tillväxt, Utan stagnation. Under stagnation vågar färre investera i framtiden, vare sig företag eller privatpersoner, vilket är ett problem i sig.

Expansiv finanspolitik är medicinen när privata sektorn bromsar. Definitionen av expansiv f-politik är att man kör ett primärt budgetunderskott, dvs man spenderar mer än man tar in i skatt före räntekostnader. Men det bygger oftast på att man har en låg statsskuld. Har man en statskuld på över 100% så är risken att räntorna äter upp en stor del av det man tänkte stimulera. Dvs om man betalar 5% räntan på en statsskuld som är 150%/BNP, så kostar räntorna (5% X 150) 7,5% av BNP varje år. Dvs ett land som kör en primär budget som är balanserad (primary balance är innan räntekostnader) landar ändå på ett underskott på -7,5%. Medan har du endast 50% statsskuld, så kostar räntorna dig 2,5%. Väljer dem att köra ett underskott på -7,5% så är det extremt stimulativt till skillnad från det andra landet. Oftast, dock inte alltid, så behöver ett land med liten skuld oftast inte betala så hög räntan relativt det landet med hög skuld… så kalkylen ser egentligen ännu bättre ut för det obelånade landet.

Nåväl, Morgan Stanley sitter inte och väntar på inflationsdatan utan har ganska avancerade system som trackar i realtid. De visar att inflationen, head line, kommer falla rejält kommande 2 månader…

Namnlös1941

Detta förvånar nog ingen… samtidigt tror de paradoxalt nog att core inflation kommer röra sig kraftigt uppåt under samma tid.

Namnlös1942

Ska bli väldigt intressant att se hur marknaden reagerar om de får rätt!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.