Syriza vann – Grexit nästa?

Vänsterpartiet Syriza vann gårdagens val i Grekland och därmed kommer vi få regeringsskifte.
De tog 149 mandat, av 300, i parlamentet och kommer att tvingas forma en koalitionsregering, troligtvis med Independant Greeks.

Varför har de vunnit och vad händer härnäst?

Grekerna har under flera år legat under tuffa besparingar, och Syriza anser att grekerna mer än väl har bidragit till återhämtningen och saneringen av ekonomin. De har faktiskt en poäng.

Grekland har en statskuld på 177% av BNP eller 320mdr eur. ca80%, eller 240mdr av den skulden har man till Trojkan, dvs IMF och EU. Skulden kostar ca 2% i snitt om året. Dvs den belastar budgeten med 177X2=3,5%

2014 gjorde staten ett primärt budgetöverskott på ca 2%. Det betyder att budgeten lär landa på 2-3,5=-1,5% av BNP.

Om skulden ligger på 177eur och BNP 100eur, så ökar skulden till 177+1,5=178,5. Samtidigt som BNP ökade med ca 1%, dvs till 101… vilket ger en ny statskuld kvot på 178,5/101=176,7%. Poängen är att statskulden inte växer längre. Det är bra! Det tycker Syriza också!

Vad Syriza nu vill göra är att sänka primära budgetmålet från +2% till 0%. Dvs tidigare har man tagit ut 100 i skatt och haft utgifter på 98. Nu vill man höja utgifterna till 100, vilket framförallt kommer gynna de grekerna som har det sämst. De vill inte att statsskulden ska växa, och således vill man inte att budgetunderskottet ska vara större än 2%, givet den takt landet växer med idag. Ca 1%.

För att statskulden ska fortsätta att vara någorlunda intakt så bör därför räntekostnaden på skulden sänkas i motsvarande takt som man sänker den primära överskottet. 2%/178,5=1,12%. Dvs om man lyckas förhandla med Trojkan att den årliga genomsnittskostnaden på lånet går ner till 1,12% (en halvering från dagens ca 2%) så blir belastningen 178,5X1,12=ca 2%. Nytt budgetsaldo blir således 0-2=-2% av BNP. Dvs oförändrat! Skillnaden är att man vill betala ca 2,4mdr euro mindre i räntor till EU, och ge tillbaks motsvarande 2,4mdr till grekerna i form av bättre pension, högre minimilöner etc.

Man kan nå 1,12% ränta genom att dels sänka räntan såklart, men även förlänga löptiden på lånen. Det pratas även om att skriva av skulden. En avskrivning med 50%, dvs 160mdr (320/2) skulle åstadkomma detta. Men jag tror den här dörren är väldigt stängd i praktiken. Omförhandling av ränta och löptid är mer rimligt.

Frågan är om Trojkan kan gå med på det? IMF har svårt att göra det då det finns länder som har det betydligt svårare än Grekerna som ligger under IMFs beskydd, och de har inga möjligheter att omförhandla lånevilkoren. Men IMF kan ju alltid sälja sin skuld till EU.

Kan ECB köpa Syrizas krav? Ja det kan de väl egentligen, men samtidigt skulle det ge signaler till andra länder som ex Portugal att det är fritt fram att omförhandla villkor. Vad tror ni Tyskarna tycker om den här utvecklingen? Nedskrivning känns kört! Omförhandling av vilkor mer trolig.

Omförhandlad skuld eller ej, budgetunderskottet kommer likförbaskat att landa på ca -2%… och vem täcker upp den skillnaden? Just det, Europa!

Greklands totala statskuld är ca 320 miljarder Euro, varav ca 240mdr är hänförligt till Trojkan. Detta kan jämföras med Draghis paket om 1,080 miljarder Euro.

Syriza har förvisso en poäng. Alla vet att expansiv finanspolitik är den bästa medicinen mot en svag konjunktur där privata sektorn sitter på händerna. Om en sänkning av det primära budgetsaldot kan resultera i högre tillväxt så kan det få statsskulden att sjunka snabbare. Till och med Draghi har ju påpekat att en mer stimulativ finanspolitik hade varit önskvärt. Problemet är att det nästan kräver en låg skuldsättning.

Det är knepigt, man måste få till en win-win mellan den nya regeringen och Trojan. Båda måste kunna rapportera hem och säga att de är nöjda. Det handlar mer om detta än pengarna i sig faktiskt. Samtidigt vill ju inte Trojkan komma hem och säga, ”Vi var stentuffa så det blev ingen omförhandling, och därför defaultar nu Grekland på sin skuld om 240mdr. Bra va!” Eller från Syrizas perspektiv, ”Vi var stentuffa men det gick inte genom så nu hoppar vi av Euron, vilket innebär att vi går tillbaks till Draschmern som gör att allt vi vill köpa från utlandet blir dubbelt så dyrt, att våra lånekostnader blir dubbelt så dyra, att vi måste köra en balanserad budget där vi inte kan låna upp något från utlandet. Bra va?”

Om Trojkan inte backar, kommer Syriza tacka för kaffet och lämna Euro samarbetet? Det är vad marknaden är rädd för. Men Make no mistakes. Båda parter har extremt mycket att förlora på det här alternativet.

Min fromma förhoppning är följande utfall: ”ECB säger, Syriza ville skriva av minst halva skulden men vi stod på oss. Istället fick vi gå med på mer gynnsamma vilkor för lånet vilket innebär att vi inte går miste om några pengar utan att de bara blir återbetalade under en längre period. Syriza säger: Vi ville skriva av lånet men det gick inte, då sa vi att vi hoppar av Euron. Då erbjöd ECB oss väsentligt bättre vilkor som innebär att vi sparar 2,4mdr Eurom om året i betalningar. Pengar som nu går tillbaks till alla tappra greker som kämpat så hårt med att sanera landets ekonomi”.

Egentligen ska förhandlingarna börja i februari, men Syrizas ledare har sagt att det kan dröja ända till juni. Det beror helt enkelt på hur snabbt det lyckas få till stånd en regering och välja en ny president.

Trojkans nuvarande program med Grekland löper ut den 28 februari. Där ligger några mindre betalningar fram till sommaren som man borde klara av utan omförhandling. Men i juli är det några större pjäser och innan dess måste man hitta en ”lösning”

To be cont….

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.