FED kan höja när som helst, men gör det inte!

Låter det flummigt? Nej då. De säger bara att vi är så pass långt gången i konjunkturen och sysselsättningen är så pass stark och på en nivån att det förr eller senare borde leda till stigande kärninflation, och då bör man också höja räntan… MEN, the big MEN är att det finns inga tecken på inflationen har börjat röra sig, och då behöver man inte göra nåt.

http://linkback.morganstanley.com/web/sendlink/webapp/BMServlet?file=mf1ldu74-3p6d-g002-8665-d8d3855ab300&store=0&d=1&user=4d8hap66rjffm-2&__gda__=1552857270_a9722fc0cb66994db9e4dc21c80cf426#0001&4d8hap66rjffm-0&1552857270_5e088aa1bd2f7ebc6f74b1f9071f5b65&0011&4d8hap66rjffm-1&1552857270_65444d870b85bb085192c57d98508fa6

För att citera några av Direkts översättningar… som är talande:

Federal Reserve slopade ”patient” (tålmodig) i uttalandet efter räntemötet på onsdagen, men det betyder inte att kommittén har blivit ”impatient” (otålig).

Hon underströk att det förändrade budskapet inte betyder att en räntehöjning ska komma i juni, men en junihöjning kan inte uteslutas.

Janet Yellen upprepade att hon räknar med att en räntehöjning kommer att vara lämplig när kommittén ser en bättre jobbmarknad, och när den kan se att inflationen är på väg mot 2-procentsmålet.

Marknadsbaserade mått på inflationskompensation är fortsatt låga men enkätbaserade mått på de långsiktiga inflationsförväntningarna är fortsatt stabila

Beträffande inflationen noterar kommittén att den kommer att väntas ligga kvar på låg nivå på kort sikt men sedan stiga gradvis mot 2 procent i takt med att arbetsmarknaden förbättras och de ”övergående effekterna” av lägre energipriser och andra faktorer försvinner.

Det som är intressant är att både låga energipriser och dollareffekterna verkar hon se som en underordnad och temporär effekt. Dvs oljan slår igenom YoY just nu, men det effekten förväntas klinga bort till hösten. Även dollarns styrka som gör att exporten är svag och att man importerar deflation anses vara temporär och därmed ha en avklingande effekt. De verkar alltså inte tro att dollarn bara ska stiga och stiga i en linjär trend. Det känns rimligt när man tittar på några drivkrafterna bakom dollarn, dvs

* ränte och inflationsspreaden med framförallt Europa.
* US Penningpolitik vs omvärldens penningpolitik
* US Tillväxt vs omvärldens tillväxt.

Momentum och effekterna som berör ovan har börjat klinga av och derivatan är snarare negativ. Dvs det är mer troligt att Europas inflation och tillväxt faktiskt tar fart vs motsvarande i USA närmaste 12m vilket egentligen har en negativ effekt på dollarn…. Point being, dollarn har gått från 1,40 EURUSD till 1,04. Den kommer inte gå från 1,04 till 0,60 närmaste 6 månaderna, givet den informationen vi har idag.

Nej, det verkar som om det är löneinflationen som väger tyngst, och så länge som den inte rör sig så behöver hon inte göra nåt… men NÄR den gör det så kommer dem att agera.

Marknaden reagerade genom att räntorna föll, och börserna steg (multipelexpansion)…. dvs back to basics!!!

ps. Många har börjat undra efter Ingves sänkning igår, hur långt kan man egentligen sänka räntan? Teoretiskt kan du sänka lika långt som du kan höja. Dvs du kan lika gärna ha -0,25 som -2,5 eller -25 eller -250%. I praktiken strävar Ingves efter att försvaga kronan och därmed importera inflation och till viss del gynna export som ger tillväxt och inflation. Det är framförallt SEK/EUR som han tittar på då det är det viktigaste valutaparet. Han tittar även på REER, real effective Exchange rate, för att se om han lyckas försvaga den. Dessvärre vet jag inte var den ligger. Men på frågan hur mycket han sänker beror alltså på relationen med ECB penningpolitik. Det finns ingen absolutnivå att tala om utan allt är relativt Europa. Han måste vara X stimulativ Europa för att åstadkomma X kronförsvagning som ger X uppgång i kärninflationen (dvs inflation rensat för räntekostnader, mat och energi). Skulle den svenska kärninflationen vända upp och ta sig över 1% så tror jag han börjar bli nöjd. Frågan är hur mycket kronan måste försvagas mot Euron, eller mer korrekt en korg av valutor som speglar vår bytesbalans…. och slutligen vilken minus ränta krävs för åstadkomma den kronförsvagningen. Riksbanken gör modelleringar av detta… men de är ju såklart osäkra, så därför tar han små steg i taget till han märker att det fungerar. Vi kan idag inte veta vilken exakt nivå det är. De vet inte ens dem själva. Men så länge som kärninflatinen inte vänder upp så kan vi nog kallt räkna med fortsatta sänkningar. ds.

ps. Bryr sig ECB om att Sverige bedriver ett valutkrig mot dem? Inte särskilt tror jag. De bedriver själva ett krig mot USA och dollarn. Vi är egentligen bara en effekt av USA. Säg att Yellen höjt med 100 punkter om ett år från idag. Då skulle ECB rent teoretiskt också kunna strama åt sin penningpolitik i motsvarande omfattning, och FORTFARANDE VARA EXAKT LIKA STIMULERANDE SOM DE ÄR IDAG RELATIVT USA. För att Ingves då ska vara EXAKT LIKA stimulativt RELATIVT Europa så måste även Ingves dra ner på stimulansen. Därför lär Amerikanska räntehöjningar nästa år, som känns extremt sannolika, också medföra att Ingves borde höja räntan. Allt annat lika. Ett annat sätt att se på det är att Ingves inte behöver fortsätta att sänka räntan om FED höjer om han vill stimulera. Det är samma sak! Allt är relativt!!!
ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.