LTG i ett nötskal

Jag har länge talat om att vi är inne i en strukturell lågtillväxt miljö i den utvecklade världen…. där ekonomer runt om i världen hela tiden, felaktigt, hoppats på att högre tillväxt runt hörnet.

Den här strukturellt låga tillväxten har också medfört en strukturellt låg inflation, som egentligen är grunden till dagens generellt sett låga räntor. (Globaliseringen med Kina är också starkt bidragande till den strukturellt låga inflationen)

Nedan illustrerar FEDs tillväxtprognoser, som visar detta på ett bra sätt.

Namnlös1988

Vad är förutsättningarna för att vi ska ta oss ur det här?

sådär säger jag, trending growth kräver

1, att hushållen börjat belåna sig. Detta är inte så troligt. För även om lån sett till förmögenheter har minskat kraftigt senaste åren så beror det inte på att lånen gått ner särskilt mycket utan det är snarare förmögenheter som har vuxit kraftigt. Men det är inte mha förmögenheten du betalar räntan med utan dina kassaflöden och dem har inte rört sig lika mycket. Visserligen är räntorna lägre, men hushållen kalkylerar inte med dagens räntor utan räknar med viss marginal. Lån sett till Inkomster ligger inte på en nivå som borgar för att skuldsättningen ska öka kraftigt i den utvecklade delen av världen.

2, Budgetunderskott. USA, Japan och Europas public debt/GDP ligger på en så pass hög nivå att det inte finns utrymme för någon mer uthållig eller större expansiv finanspolitik. Åtminstone inte den vi såg under 1945 till 2005. Det var en viktig drivkraft för tillväxten under hela efterkrigstiden. Anledningen till att skulden inte skenade, var att BNP också växte kraftigt. Idag är skulden hög samtidigt som BNP inte växer. Ingen bra kombo!

3. Inkomstökningar. världen har blivit globaliserad, och därmed är det knepigare idag att skapa real lönetillväxt än vad det var förr i världen.

4. Bankerna har idag väsentligt mycket högre leverage än man hade för 20 år sedan. Dvs om man mäter Assets/Equity. Det gör att de kommer vara försiktigare i sin utlåning. Basel reglerna gör det också dyrare för dem att låna ut då de måste avsätta mer kapital.

Det man kan hoppas på är tekniska framsteg, produktivitetsförbättringar och att medelklassen i tillväxtländerna blir tillräckligt köpstark för att agera motor globalt. Men så här långt ser det ganska ljummet ut.

Så frågan är inte om vi får vänja oss vid en tillväxt i den utvecklade världen kring 1-2% ett tag till?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.