Tillväxtmarknader

Morgan Stanley har skrivit lite om tillväxtmarknader… de har inte varit positiva på 3 år, och är fortfarande inte det, men kan se hur ett eventuellt köpläge kan vara på väg att uppenbara sig!

MS tror att den starka dollar i kombination med kommande räntehöjningar kan ge en rejäl knäpp i EM, trots att EM aktier underperformat senaste åren.

Jag tror de har rätt. Underperformance senaste åren är helt logisk. Däremot behöver inte EM vara en Beta 2 marknad i en korrektion som förr i världen. Men Beta 1 mot DM räcker för att ett köpläge ska uppenbara sig!

Utlandet har inte varit så pigga på att köpa aktier i EM, men aptiten på obligationer har varit desto större. För 10 år sedan var det utländska ägandet aldrig över 20% i nåt land. Idag är det nästan INTE under 20% i nåt land. Får vi en Unwind av senaste årens oblis rally, så räkna med högre räntor i EM, och därmed lägre aktiemultiplar.

Namnlös1990

Även om realräntorna och bytesbalansen i många EM länder blivit bättre, så är det inte tillräckligt för att hålla emot en extern chock!

EM outperformade DM i nästan 10 år… och det blev så självklart. Därefter har det gått sämre senaste 4-5 åren.

Namnlös1991

och förklaringen är rätt enkel

Namnlös1992

Bakgrunden till detta handlar i sin tur om att marginalerna krymt, dvs kostnaderna ökat snabbare än sales, och att asset turnover avtagit då cap ex cykeln under de goda åren tryckte upp assets snabbarare än vad sales ökade….

Namnlös1993

Så länge som dollarn är stark så lär det inte vända…

Namnlös1994

Även råvaror har tajt korrelation, ´även om den kan tänkas avta i takt med att EM Asia tar större del i EM index, samt EM som helhet blir mindre capex och tillv beroende, och mer domestic och consumption styrda…

Namnlös1995

Är EM aktier billiga? Njae, not quite. Särskilt inte med tanke på att många av dem står inför en nödvändig strukturell omvandling… men skulle DM tappa 20%, och EM 30%+… då är det intressant!

Namnlös1996

Tittar man på räntemarknaden är spreadarna låga. räntor har, rensat, för problemländerna gått väldigt bra. Även där borde spreadar l likhet med 08/09 vara önskvärda för att kunna utropa en köpläge

Namnlös1997

att de har bra grundar sig helt enkelt på att de genomgått en re rating vs DM. Men en fortsatt dollar förstärkning gör inte livet lättare.

Namnlös1998

Man konstaterar också att även om EM public debt/GDP är lägre än i DM, så är det väsentligt högre än för 10 år sedan… det kommer också att kännas när vi får högre räntor.

Samtidigt är det oftast kriser som framkallar reformer, vilket lägger grunden till nästa sekulära fas, vad den nu kommer kallas för, för EM. En fas som kommer bli intressant att följa och som kan vara intressant att investera i givet att man kommer in vid rätt tidpunkt!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.